Russisch en Hongaars WK-goud na mooie schermfinales

De eerste twee gouden medailles op het wereldkampioenschap schermen in Leipzig zijn een prooi geworden voor Rusland en Hongarije.

Bij de vrouwen stonden de beste 64 floretschermsters in de hal in Leipzig, waaronder de Nederlandse Elina Rentier. Zij verloor helaas van de Duitse Eva Hampel, 12-15.

Olympisch en wereldkampioene Inna Deriglazova uit Rusland plaatste zich voor de finale en daarin moest ze het opnemen tegen de Italiaanse Alice Volpi. Deriglazova nam een zeer ruime voorsprong, maar Volpi vocht zich helemaal terug tot 13-13 en nadat de tijd voorbij was moest een beslissend punt bepalen wie goud won.

Dat ging dan toch naar Deriglazova, Volpi moest genoegen nemen met het zilver. Tweevoudig wereldkampioene Arianna Errigo uit Italië pakte brons, net als Ysaora Thibus uit Frankrijk - in het schermen is er brons voor de verliezers van de halve finales.

Bij de mannen was het de beurt aan de sabelschermers. Aron Szilagyi is daar de grote naam, maar de Hongaarse olympisch kampioen van 2012 en 2016 dolf al in de achtste finales het onderspit tegen de Rus Kamil Ibragimov.

Ibragimov verloor in de halve finale dan weer van Gu Bon-gil uit Zuid-Korea, terwijl de Hongaar Andras Szatmari zich via winst op de Fransman Vincent Anstett voor de finale plaatste. Die ging lang gelijk op, maar Szatmari trok na een prachtige finale aan het langste eind: 15-11.

De finalesessie, met vanaf ongeveer 2:00 uur in de video de twee finales (Bron: YouTube)