FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 juli 2017

Meppende mama in Efteling was bezopen

Uit politieonderzoek is gebleken dat de mama die haar vierjarige kindje in het gezicht sloeg met een promillage van 1,9 stevig onder invloed was. Dit weet Omroep Brabant te vermelden naar aanleiding van het politieonderzoek.

Over de zuipschuit was al eerder die dag geklaagd dat ze haar kindje mishandelde in het park. Toen zij hem echter buiten het park in de bushalte, in zicht van de beveiligingscamera, nog eens (10x?) in het gezicht sloeg, werd er melding van gedaan. De mishandelmama werd opgepakt en het vierjarig kindje in veiligheid gebracht.

VN-Veiligheidsraad bijeen over Jeruzalem

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag bijeen om te praten over de situatie in Jeruzalem, waar Palestijnen  voor de bloedigste taferelen in jaren hebben gezorgd.

Zweden, Egypte en Frankrijk hebben volgens diplomaten om spoedberaad gevraagd. "We moeten dringend bespreken hoe we de roep om de-escalatie in Jeruzalem kunnen steunen", zei de Zweedse VN-ambassadeur Carl Skau zaterdag.

Israël heeft zaterdag extra troepen naar de bezette Westelijke Jordaanoever gedirigeerd. Een legerwoordvoerder zei dat een inval is gedaan in het huis van de Palestijn die vrijdag drie Israëlische burgers doodstak.

VN-Veiligheidsraad bijeen over Jeruzalem
VN-Veiligheidsraad bijeen over Jeruzalem (Foto: ANP)

Toneelstuk over Anders Breivik dit jaar in premiere

Vandaag is het 6 jaar geleden dat Anders Breivik (nu Fjotolf Hansen) zijn gruwelijke aanslagen pleegde in Noorwegen. Na try-outs in 2016 en begin 2017 gaat de voorstelling ‘Breivik’ over de Noorse terrorist van de Nederlandse regisseur Jelle van der Meulen dit najaar officieel in première. Na een speelperiode in Amsterdam gaat de voorstelling vanaf november op een tour langs theaters in het land.

Met de 77 gruwelijke terreurmoorden die hij op zijn geweten heeft lag het publieke oordeel over Breivik al snel klaar: een gestoorde gek, een monster. Maar wie verder in de materie dook vond al snel zijn gedetailleerde beschrijvingen over zijn afkeer van de Islam en wat hij het cultureel marxisme noemt. Jarenlang werkte hij in het grootste geheim en in afzondering aan het ontwikkelen van zijn plan, het produceren van explosieven en het verkrijgen van zware wapens voor zijn aanval op het vakantie-eiland Utøya. Juist in die jaren van geheimzinnigheid en - zoals Breivik het zelf noemt – ‘desocialisatie’ ligt een wereld vol fascinerende gedachtes en gewoontes verscholen.

De voorstelling ‘Breivik’ gaat over Anders Breivik tijdens zijn voorbereidingen op de aanslagen. Het publiek ziet hoe hij zich mentaal en fysiek prepareert en hoe hij zijn acties voor zichzelf en de buitenwereld verantwoordt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het publiek aan het denken wordt gezet over dergelijke lone wolfs, in dit geval zelfs met een terroristische inslag. Want wat vooral zo schokkend was aan Breivik’s acties, is dat hij eigenlijk een heel normale jongeman was midden in een westerse samenleving.

De voorstelling ‘Breivik’ wordt door de makers een multidimensionale muziektheatervoorstelling genoemd. “Het publiek draagt tijdens de voorstelling een hoofdtelefoon. Dat maakt het een hele individuele en bijna intieme ontmoeting met Breivik. Per voorstelling zijn er slechts 77 kaarten beschikbaar, niet toevallig precies hetzelfde als het aantal slachtoffers dat Breivik maakte.” Breivik wordt in de voorstelling gespeeld door acteur Alex Molenaar.

‘Breivik’ is in september te zien tijdens het Amsterdam Fringe Festival in Het Amsterdams Theaterhuis. In november, december en januari tourt de voorstelling langs verschillende theaters door het land.

'Anders Breivik gaat op tournee'
Toneelstuk over Breivik Anders dit jaar in premiere

Scaramucci wist oude tweets in alle openheid

Anthony Scaramucci heeft een dag na zijn entree in het Witte Huis als communicatiedirecteur een reeks confronterende berichten van zijn Twitter-account verwijderd. Die waren niet al te vriendelijk voor zijn baas Donald Trump ("rare vent") of diens beleidsplannen.

"Volledige transparantie: ik delete oude tweets", aldus de Wall Street-financier zaterdag na zijn carrièreswitch, via dezelfde uitlaatklep. "Zienswijzen uit het verleden ontwikkelen zich." Scaramucci benadrukte dat hij nu de agenda van de Amerikaanse president dient "en dat is het enige wat telt".

Scaramucci kwam in actie na een kleine opsomming van zijn ideeën uit een niet zo lang vervlogen verleden op de site 'Mother Jones'. De perschef liet ooit weten Hillary Clinton "ongelooflijk competent" te vinden, te willen strijden voor een beter milieu ("ik ontken de klimaatverandering niet") en het tijd te vinden het wapenbezit in de VS te verminderen ("Wij hebben 5 procent van de wereldbevolking en 50 procent van de wapens.")

Hoewel Scaramucci, eind 2016 nog pleitbezorger van het homohuwelijk en tegenstander van de doodstraf, veel tweets heeft gewist, leven er voldoende door als 'screenshot'.

Scaramucci wist oude tweets in alle openheid
Scaramucci wist oude tweets in alle openheid (Foto: ANP)

Waterpolosters uitgeschakeld op WK

De Nederlandse waterpolosters hebben zich bij de WK niet weten te plaatsen voor de kwartfinales. In Boedapest verloor Oranje in de tussenronde met 10-11 (2-4, 4-3, 2-3, 2-1) van Rusland.

Nederland begon slecht aan de wedstrijd en kwam al snel op achterstand tegen Rusland. Na het eerste kwart stond Rusland met 4-2 voor. Ook in het begin van het tweede kwart liep Rusland uit naar een 7-3 voorsprong. De ploeg van Arno Havenga kwam in nog voor de rust terug tot 7-6.

In het begin van de het derde kwart begon Oranje sterk en zou de ploeg op 8-7 voorkomen. Rusland kwam terug tot 8-8 en bij die stand lag het spel lang stil vanwege onduidelijkheid over een time-out van Rusland. Die rustperiode deed Nederland geen goed en Rusland sloot het derde kwart af met een 10-8 voorsprong.

In het vierde kwart had Oranje nog een aantal kansen. Maud Megens maakte bij een stand van 9-11 een prima goal. In de slotfase kreeg Nederland nog een aantal goede kansen, dankzij een aantal overtalsituaties, maar Oranje kon de kansen niet afmaken.

Vrouw overlijdt door vallende kokosboom

In Mumbai, India, is zaterdag een vrouw overleden nadat ze op donderdag onzacht in aanraking kwam met een kokosnootboom. Het ding stortte vanuit het niets neer op straat en velde daarbij de vrouw. 

Het incident werd vastgelegd door een beveiligingscamera. Op de beelden is te zien om hoe omstanders te hulp snellen om de vrouw onder de boom vandaan te halen. Helaas heeft de hulp dus niet mogen baten. 

Korfballers maken gehakt van Belgische uitdagers op Wereldspelen

De Nederlandse korfballers hebben ook hun tweede groepswedstrijd op de Wereldspelen in Wroclaw gewonnen. De ploeg van Wim Scholtmeijer hoopt in Polen voor de negende keer op rij het goud te winnen op de Wereldspelen. Telkens werd België in de finale verslagen en die ploeg was ook zaterdag de tegenstander.

Nederland schoot uit de startblokken en met onder meer twee treffers van Mick Snel en Marjolein Kroon werd een 7-1 voorsprong gepakt. De Belgen vochten zich toch een klein beetje terug en via 9-5 kwamen de ploegen uit bij een 13-8 ruststand.

Voor Nederland was het aandringen van de Belgen op dat moment wel mooi geweest en in de tweede helft kreeg de aartsrivaal weinig kans om nog terug te komen. In totaal zes treffers van Snel, die de wedstrijd tegen China niet speelde, hielpen Nederland naar een 24-16 zege.

De Nederlandse Suzanne Struik ziet het overigens wel gebeuren dat België dit keer de finale niet haalt. "Ik denk en ik hoop - voor de sport - dat we in de finale tegen Taiwan spelen", liet ze vrijdagavond in Studio Wroclaw weten.

De hele wedstrijd tussen Nederland en België (Bron: YouTube)

Zwitserse voetbalsters verslaan IJsland in snoeihard duel

De Zwitserse voetbalsters hebben op het EK in Nederland hun eerste overwinning binnen. Na de nederlaag tegen Oostenrijk was Zwitserland in Doetinchem te sterk voor IJsland: 2-1.

Het was een spijkerhard duel op De Vijverberg, waar Fanndis Fridriksdóttir de IJslandse dames na een half uur op voorsprong zette. Ze konden er niet lang van genieten, want Lara Dickenmann maakte tien minuten later de gelijkmaker. Kort na rust trof Ramona Bachmann doel en daarmee kwam de 2-1 eindstand op het scorebord.

De wedstrijd was erg hard en het toppunt daarvan kwam na een klein uur spelen. Gunnhildur Jonsdóttir botste hard op de Zwitserse keepster Gaelle Thalmann, bij wie het bloed uit het hoofd kwam stromen. Na een behandeling van een kleine tien minuten kon de doelvrouw toch weer verder.

New Delhi zegt tabaksfabrikanten wacht aan

De deelstaatregering van New Delhi heeft Philip Morris International en andere sigarettenfabrikanten zaterdag gelast onmiddellijk alle reclame te verwijderen uit de tabakswinkels in de Indiase hoofdstad. De producenten worden voor de rechter gesleept als ze in gebreke blijven.

De maatregel van de lokale overheid komt enkele dagen nadat bekend werd dat Philip Morris in de miljoenenstad bezig was zijn wereldwijde bestseller Marlboro te promoten door het uitdelen van gratis sigaretten en het maken van publiciteit op de verkoopplekken. Die tactiek is volgens de autoriteiten in strijd met de wet.

Indiase ambtenaren hebben er al vaker op gewezen dat tabaksreclame door het noemen van merknamen of het gebruiken van wervende slogans verboden is. Philip Morris en ITC Ltd., de toonaangevende Indiase sigarettenfabrikant, houden echter vol dat reclame-uitingen in kiosken en winkels wettelijk wel zijn toegestaan. Ze hebben nog niet gereageerd op het besluit van zaterdag.

New Delhi zegt tabaksfabrikanten wacht aan
New Delhi zegt tabaksfabrikanten wacht aan (Foto: ANP)

Jongetje (3) zwaargewond op kermis Tilburg

Op de kermis in Tilburg is zaterdagavond een driejarig jongetje zwaargewond geraakt doordat hij uit een wagentje van een attractie is gevallen en daaronder bekneld is geraakt. Hij is zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis, zei de politie.

De brandweer moest er aan te pas komen om het jongetje onder het karretje vandaan te halen. Ook de hulp van de traumahelikopter is ingeroepen.

De politie had de omgeving afgezet om het toegestroomde publiek op afstand te houden.

Jongetje (3) zwaargewond op kermis Tilburg
Jongetje (3) zwaargewond op kermis Tilburg (Foto: ANP)

Macron belt Poetin en Merkel over Oekraïne

De Franse president Emmanuel Macron gaat maandag zijn collega's van Rusland, Duitsland en Oekraïne bellen om de situatie in het oosten van Oekraïne te bespreken. Dat heeft zijn voorlichter zaterdag bekendgemaakt. Het overleg met Vladimir Poetin, Angela Merkel en Petro Porosjenko is een nieuwe poging een oplossing te vinden voor het conflict.

De vier landen proberen dat sinds 2014. In februari 2015 werd in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren. Dat heeft echter geen eind gemaakt aan de gewelddadigheden in de streek aan de Russische grens waar separatisten de dienst uitmaken. De strijd heeft al ongeveer 10.000 levens geëist.

Macron belt Poetin en Merkel over Oekräine
Macron belt Poetin en Merkel over Oekräine (Foto: ANP)

Iran start productie afweerraketten

Iran is begonnen met de serieproductie van nieuwe luchtdoelraketten van het type Sajad-3. Die hebben volgens de minister van Defensie Hussein Dehghan een bereik van 120 kilometer en kunnen een hoogte van 27 kilometer halen. De wapens zijn bedoeld om aanvallen van gevechtsvliegtuigen, helikopters en drones effectief af te weren.

De Verenigde Staten hebben deze week strengere sancties tegen Iran afgekondigd, onder meer wegens het omstreden raketprogramma. Teheran herhaalt echter steeds dat het louter om luchtafweer gaat ter verdediging van de eigen grenzen. Andere landen hebben niets te vrezen, aldus Dehghan zaterdag op de staatstelevisie. Iran heeft voor dit legitieme recht volgens hem geen buitenlandse toestemming nodig, ook niet van een grootmacht als de VS.

Iran start productie afweerraketten
Iran start productie afweerraketten (Foto: ANP)

Moeder is boos op Teen Vogue om anale seksles

Een Amerikaanse moeder, Elizabeth, is pissig op Teen Vogue. Het blad heeft in het juni nummer namelijk een 'guide to anal sex' voor jongeren geplaatst. En dat kan niet door de beugel aldus de vrouw, die in een video helemaal los gaat op het blad. 

Op de video is te zien hoe 'The Activist Mommy' meerdere bladen verscheurt en in het vuur gooit. Verder roept ze iedereen op om de winkels, benzinestations en de bibliotheek af te gaan en te eisen dat het blad onmiddelijk uit de schappen wordt verwijderd. Verder is het vriendelijke verzoek om haar video zo veel mogelijk te delen onder de hashtag #PullTeenVogue.

Schoonspringer Daley wereldkampioen na prachtige strijd

Op de laatste dag van het wereldkampioenschap schoonspringen heeft zich een prachtige strijd afgespeeld. In de finale van het 10-meterplatform bij de mannen ging de Brit Tom Daley aan de haal met zijn tweede wereldtitel, nadat hij in 2009 als 15-jarige voor het eerst 's werelds beste was.

Al vanaf de eerste van zes ronden werd duidelijk dat het een strijd werd tussen Daley, olympisch kampioen Chen Aisen en diens landgenoot Yang Jian. Na vier schitterende sprongen had Daley tien punten voorsprong op Chen, terwijl Yang af leek te haken in de strijd om goud.

Een prachtige vijfde sprong van Chen bracht hem tot op ongeveer vijf punten van Daley, maar in de laatste ronde haalden beiden het maximale uit hun kunnen: Chen en Daley kregen allebei meerdere tienen en in totaal evenveel punten voor de sprong, waardoor de Brit het goud veroverde. Chen pakte zilver, Yang ging naar huis met brons.

China veroverde op de slotdag ook goud op het gemengd synchroonspringen van de 3-meterplank. Wang Han deed dat twee jaar geleden ook, nu won ze de titel met partner Li Zheng. Het goud was voor Groot-Brittannië, met Grace Reid die een duo vormde met de zaterdag erg drukke Daley. Jennifer Abel en François Imbeau-Dulac mogen het brons naar Canada brengen. 

NVWA onderzoekt verontreinigde eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het gebruik van het verboden middel fipronil in de pluimveesector. Dat maakte de autoriteit zaterdag bekend.

De NVWA heeft dit middel inmiddels in vier pluimveebedrijven aangetroffen. Deze bedrijven moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het is nog niet duidelijk waar de verontreinigde eieren terecht zijn gekomen. "Dat moet nog blijken", aldus een woordvoerder.

Uit voorzorg is bij nog eens drie pluimveebedrijven de afvoer van eieren geblokkeerd. De bedrijven bevinden zich verspreid over land en zijn niet geconcentreerd in één gebied, aldus een woordvoerder.

Volgens de zegsman is er geen "direct gevaar" voor de volksgezondheid.  Fipronil wordt onder meer gebruikt als pesticide. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden.

NVWA onderzoekt verontreinigde eieren
NVWA onderzoekt verontreinigde eieren (Foto: ANP)

Tiener rijdt sportwagen van vader aan gort

Op de vlucht voor de politie heeft een veertienjarige tiener de snelle Mercedes van zijn vader aan gort gereden in het Duitse Stuhr bij Bremen. De vlucht eindigde tegen de muur van een restaurant.

De achtervolging begon toen de politie de opvallende sportwagen voor een routinecontrole in de nacht van vrijdag op zaterdag wilde aanhouden. In plaats van te stoppen gaf de tiener gas en ging er vandoor, achterna gezeten door de politie. Op een kruising verloor de jeugdige chauffeur echter de macht over het stuur en reed in volle vaart tegen het restaurant.

Tot hun verbazing ontdekten de politiemensen daarna de tiener achter het stuur. Het net gerenoveerde restaurant raakte, net als de auto, zwaar beschadigd.

Tiener rijdt sportwagen van vader aan gort
Tiener rijdt sportwagen van vader aan gort (Foto: BuzzO)

Schermer Verwijlen buiten WK-medailles, Italiaans en Oekraïns goud

Op het wereldkampioenschap schermen in Leipzig heeft degenschermer Bas Verwijlen geen medaille kunnen pakken. De Nederlander schakelde de Zuid-Koreaan Park Kyoung-doo, de mondiale nummer vijf,  zaterdag uit, maar moest vervolgens zijn meerdere erkennen in Paolo Pizzo.

De Italiaan versloeg Verwijlen in 2011 nog in de WK-finale en schopte het nu weer tot de eindstrijd. Daarin leverde hij een spannend duel af tegen de Est Nikolai Novosjolov, de wereldkampioen van 2010 en 2013. Pizzo zegevierde met 15-13 en pakte de titel. Brons was voor de Duitser Richard Schmidt en de Hongaar Andras Redli.

Bij de vrouwen stond het sabelschermen op het programma en dat werd, zoals met de sabel gebruikelijk is, een snel spektakel. In een felle finale liet Olha Karlan uit Oekraïne weinig heel van de Tunesische Azza Besbes: 15-5. Voor Karlan was het de derde wereldtitel, Besbes pakte haar eerste mondiale medaille. Brons was voor de Italiaanse Irene Vecchi - die de halve finale met 15-14 van Besbes verloor - en Cecilia Berder uit Frankrijk. 

De avondsessie, met aan het eind logischerwijze de finales (Bron: YouTube)

Bodnar wint tijdrit Tour, Froome op weg naar vierde eindzege

Maciej Bodnar heeft de tijdrit in de Tour de France gewonnen. De Pool van Bora-Hansgrohe was na 22,5 kilometer de snelste in Marseille. Chris Froome was de beste van de klassementsmannen zou derde worden in de tijdrit op zes seconden van Bodnar. Romain Bardet moest in het klassement Rigoberto Uran voor laten gaan en hield een seconde over op Mikel Landa in het algemeen klassement.

Bodnar moest al vroeg van start en klokte de eerste serieuze tijd. De eerste die de Pool kon bedreigen was zijn landgenoot. Michal Kwiatkowski zou één seconde te kort komen op de tijd van Bodnar.

Primoz Roglic een van de favorieten aan het begin van de etappe zou er niet aan te pas komen. De Sloveen moest op het eerste tussenpunt al 25 seconden toegeven. Bij de klim moest Roglic van fiets verwisselen, waardoor er geen goede tijd meer in zat voor de renner van LottoNL-Jumbo. Later bleek dat Roglic al vanaf begin van de tijdrit problemen had met zijn versnellingsapparaat.

Lang was het wachten tot nog iemand de tijd kon bedreigen van Bodanr. De eerste die in de buurt kwam was Alberto Contador. De Spanjaard van Trek Segafredo kwam bij het twee tussenpunt op één seconde van Bodnar, maar moest in de slotfase veel tijd toegeven op de Pool. Contador steeg door zijn sterke tijdrit één plekje in het klassement. Hij staat nu op plaats negen.

De strijd om de podiumplaatsen werd toch nog spannend. Bardet reed een slecht tijdrit en al snel bleek dat de hij Uran voorbij moest laten gaan in het klassement. De Fransman hield nog net Landa achter zich met één seconde.

Froome kwam nog dicht bij de tijd van Bodnar, maar net zoals de andere renners gaf de Brit in de slotfase tijd toe op de Pool. In het algemeen klassement heeft Froome nu 54 seconden op Uran, waardoor hij vrijwel zeker is van de vierde Tourzege.

Barguil wint Superstrijdlust

Warren Barguil is zaterdag uitgeroepen tot meest strijdlustige renner van de Tour de France. De Fransman van Sunweb won tweede etappes en als hij zondag finisht wint hij ook de bolletjestrui.

Thomas De Gendt eindigde op de tweede plaats met twee stemmen. De Belg van Lotto Soudal ging in elf ritten in de aanval, maar moest het toch afleggen tegen Barguil. Michael Matthews zou derde worden met één stem van de jury. Bauke Mollema was ook genomineerd voor deze prijs.

Barguil ontvangt als winnaar van de Prijs van de Superstrijdlust een bedrag van 20.000 euro.

Thomas wint eerste etappe Tour de Wallonie

Benjamin Thomas heeft de openingsetappe van de Tour de Wallonie gewonnen. De Fransman van Armée de Terre reed met nog vier kilometer te gaan weg uit het peloton en zou solo aankomen. Thomas is ook de eerste leider in Wallonie.

Peter Koning was mee in de vroege ontsnapping. De Nederlander van Aqua Blue Sport had het gezelschap van Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Jimmy Turgis (Cofidis), Kévin Ledanois (Fortuneo - Oscaro), Igor Boev (Gazprom-RusVelo) en Quinten Hermans (Telenet Fidea Lions). De zes zouden meer dan zes minuten krijgen, maar op dertig kilometer was het avontuur over voor de zes renners.

In de slotfase waren er meerdere aanvallen, met onder meer Twan Castelijns en Huub Duyn, maar raakte in de heuvelachtige finale niet weg bij het peloton. Met nog vier kilometer te gaan was de aanval van Thomas wel succesvol. De Fransman had al snel twintig seconden te pakken en zou het volhouden tot aan de meet. Xandro Meurisse werd tweede voor zijn landgenoot Dylan Tuens.

'Sessions besprak campagne met Sergej Kisljak'

De Amerikaanse minister van Justitie, Jeff Sessions, heeft wel degelijk zaken rond de campagne van Donald Trump besproken met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben gesprekken opgevangen van de Russische ambassadeur waarin hij dat zegt tegenover zijn meerderen in Moskou.

Dat beweren een voormalige en huidige Amerikaanse functionaris tegenover de Washington Post die vrijdag het nieuws naar buiten bracht. Volgens Kisljak hebben hij en Sessions beleidszaken besproken die belangrijk zijn voor Moskou, zou blijken uit de opnames.

De gesprekken tussen beiden hadden plaats in aanloop naar de verkiezingen van november 2016. De huidige minister van Justitie was op dat moment een belangrijke adviseur van Trump. Dat er contacten zijn geweest tussen Kisljak en Sessions was reeds bekend. Sessions beweerde echter altijd dat de campagne nooit ter sprake kwam.

'Sessions besprak campagne met Sergej Kisljak'
'Sessions besprak campagne met Sergej Kisljak' (Foto: ANP)

Vierdaagsefeesten waren groter dan ooit

De Vierdaagsefeesten in Nijmegen hebben nog nooit zoveel bezoekers getrokken als deze keer. In totaal begaven zich de afgelopen week 1.525.000 bezoekers in het feestgedruis rond het wandelevenement, 20.000 meer dan vorig jaar, meldt de organisatie zaterdag.

De laatste dag, vrijdag, was ook meteen de drukste dag, met 260.000 feestgangers. De Vierdaagsefeesten begonnen een week geleden. De Vierdaagse zelf was van dinsdag tot en met vrijdag.

Van de Vierdaagsefeestgangers komt de helft uit Nijmegen.

Vierdaagsefeesten waren groter dan ooit
Vierdaagsefeesten waren groter dan ooit (Foto: ANP)

Bewoners studentenflat Diemen mogen terug

Bewoners van de studentenflat in Diemen waar afgelopen week brand woedde, mogen zaterdagmiddag terug naar hun woning. De kamers zijn weer veilig voor bewoning, hebben de gemeente en woonstichting De Key laten weten.

De brandmeldinstallatie wordt de komende weken vervangen. Daarom zijn in alle woningen rookmelders aangebracht. Ook wordt de flat 24 uur per dag bewaakt door brandwachten zolang er nog geen brandmeldinstallatie is.

Vanaf maandag worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo worden de muren van het trappenhuis opnieuw geschilderd.

Door de brand kwam een 27-jarige man om het leven en raakten drie personen gewond. De politie heeft het sterke vermoeden dat de brand is aangestoken.

Bewoners studentenflat Diemen mogen terug
Bewoners studentenflat Diemen mogen terug (Foto: ANP)

Amatrice schrikt van aardschok

Een aardbeving heeft zaterdagochtend de inwoners van het gebied rond het Italiaanse Amatrice de stuipen op het lijf gejaagd. Vorig jaar augustus werden door een beving grote delen van de stad vernield en kwamen 299 mensen om het leven. Ditmaal waren er geen schade of gewonden.

De jongste aardschok had een kracht van 4,2 en het epicentrum lang nabij Amatrice.

Sinds de verwoestende aardbeving op 24 augustus zijn er steeds nieuwe, kleinere schokken gevoeld in de regio die de bevolking elke keer schrik aanjagen. "Steeds weer opent zich de afgrond van angst", aldus Maria Antonietta Di Gaspare van het niet ver van Amatrice gelegen Borbona.

Ondertussen klaagt de bevolking van het gebied over de voortslepende tempo van de wederopbouw.

Amatrice schrikt van aardschok
Amatrice schrikt van aardschok (Foto: ANP)

Tussauds past wassen beeld Beyoncé aan

Madame Tussauds heeft na hevige kritiek het wassen beeld van Beyoncé aangepast. De nieuwe replica van de zangeres, die op dit moment te zien is in de vestiging van het wassenbeeldenmuseum in New York, is aangepast op het gebied van "styling en belichting", meldt het bedrijf.

Fans reageerden geschokt toen dinsdag een foto van het beeld het internet over ging. De kleur van de wassen Bee zou veel lichter zijn dan de huidskleur van de zangeres in werkelijkheid is. Tussauds reageerde woensdag in een officiële verklaring op het verwijt dat de replica expres veel lichter zou zijn gemaakt. "Ons team van professionals doet er alles aan om te zorgen dat onze beelden exact de huidskleur van hun voorbeeld evenaren. De belichting van het beeld in combinatie met flitslicht van camera's kan een negatieve invloed hebben op de weergave."

Inmiddels is het bedrijf toch gezwicht voor alle kritiek, meldt Fox News. Het museum verklaart dat de wax pop wat aanpassingen heeft ondergaan op het gebied van "styling en belichting", maar wil dat verder niet specificeren.

De zangeres zelf heeft nog niet gereageerd op alle ophef.

Tussauds past wassen beeld Beyoncé aan
Tussauds past wassen beeld Beyoncé aan (Foto: BuzzE)

Italiaanse gemeenten ruziën over 'terreurlijk'

De Italiaanse gemeente Sesto San Giovanni ruziet met de grote buurman Milaan over kosten die zijn gemaakt voor het bewaren van het lichaam van de doodgeschoten pleger van de aanslag in Berlijn, Anis Amri. Milaan wil dat de kleinere gemeente daar voor opdraait omdat de terrorist in Sesto San Giovanni het leven liet.

Het lichaam van Amri werd eind juni, ruim een half jaar na de dodelijke aanslag op de kerstmarkt in de Duitse hoofdstad, naar Tunesië getransporteerd. Tot die tijd lag het in Milaan. Dat stuurde Sesto San Giovanni een rekening van 2160,18 euro maar burgemeester Roberto Di Stefano is niet van plan te betalen. Hij noemt de rekening "beschamend en beledigend" en verklaarde nooit geld van zijn burgers ten faveure van een terrorist te zullen uitgeven.

Di Stefano heeft de Italiaanse wet echter tegen zich. Die schrijft namelijk voor dat, als niemand aanspraak maakt op een lichaam, de gemeente waar de persoon overleed voor de kosten van conservering opdraait.

Italiaanse gemeenten ruziën over 'terreurlijk'
Italiaanse gemeenten ruziën over 'terreurlijk' (Foto: ANP)

'Home Alone-vader' John Heard overleden

Acteur John Heard, die vooral bekend is als de vader in de Home Alone-films, is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat meldt TMZ zaterdag op basis van een bron binnen de familie.

Heard werd door een schoonmaakster levenloos aangetroffen in een hotelkamer in Palo Alto in Californië. De oorzaak van zijn dood wordt nog onderzocht.

Volgens zijn woordvoerder had de acteur woensdag een lichte rugoperatie ondergaan, en verbleef hij in het hotel om te herstellen.

John Heard vertolkte in de jaren negentig de rol van Peter McCallister in de twee Home Alone-films. Ook was hij te zien in onder meer The Pelican Brief en de serie The Sopranos.

'Home Alone-vader' John Heard overleden
'Home Alone-vader' John Heard overleden (Foto: BuzzE)

Bertens na opgave tegenstandster in WTA-finale Gstaad

Tennisster Kiki Bertens heeft voor de vijfde keer in haar carrière de finale gehaald op een WTA-toernooi. De mondiale nummer 35 zag in het Zwitserse Gstaad hoe haar Spaanse tegenstandster Sara Sorribes Tormo (WTA-97) na één set geblesseerd opgaf.

Bertens was duidelijk de betere - of meer fitte - want in de 36 minuten die ze speelden pakte ze de eerste set met 6-1. In de finale wacht de Estse Anett Kontaveit (WTA-32), die afrekende met de Tsjechische Tereza Martincova: 6-4, 6-1.

Bertens won drie keer eerder een WTA-toernooi en kan dus haar vierde titel pakken. In 2012 zegevierde ze in het Marokkaanse Fes, vorig jaar en dit jaar greep ze de titel in Nürnberg.

Henny Huisman: bizarre eisen Whitney Houston

Henny Huisman zal nooit de bizarre eisen vergeten die Whitney Houston stelde toen ze in zijn Surpriseshow kwam optreden. Dat verklapt hij zaterdag in het AD.

Zo vroeg de zangeres om tien waterkokers in originele verpakking en moesten uit Duitsland 430 flesjes speciaal sap worden geïmporteerd. "En we moesten de draaideur uit de studio takelen zodat haar limousine kon binnenrijden via een tunnel van ongebleekt katoen", aldus de showmaster. "Allemaal vanwege haar gezondheid. En dan overlijdt ze later door drugsgebruik. Bizar."

Henny Huisman: bizarre eisen Whitney Houston
Henny Huisman: bizarre eisen Whitney Houston (Foto: BuzzE)

'Rapportvluchteling' vlucht naar Zwitserland

Een tienjarige jongen uit het noorden van Duitsland was zo geschrokken van een drie op zijn schoolrapport dat hij het land uit vluchtte. De jongen durfde met het rapport niet thuis te komen en nam vrijdag eerst de trein naar Hamburg. Vervolgens nam hij de trein naar het Zwitserse Basel, meldden Duitse media zaterdag.

De jongen had een geldig treinkaartje, maar een conducteur vond het tussen Freiburg en Basel toch wel vreemd dat hij alleen op pad was. Hij waarschuwde de politie die de 'vluchteling' op het station van het Zwitserse Basel opving en naar de Duitse grensplaats Lörrach bracht.

De bezorgde ouders hadden de zoon als vermist opgegeven en gingen opgelucht op pad om hem bijna 1000 kilometer zuidelijker op te halen. De politie heeft geen idee waarom de jongen Zwitserland als uitwijkplaats koos. Het is volgens een politiewoordvoerder ook onduidelijk waarom de 'vluchteling' dacht dat hij zo'n slecht rapport had. Op de drie na was het verder een goed rapport.

'Rapportvluchteling' naar Zwitserland
'Rapportvluchteling' naar Zwitserland (Foto: BuzzO)

'Ruim 30 tips over onschuld Mark de J.'

Er zijn tot nu toe ruim dertig tips binnengekomen bij het onderzoeksbureau dat probeert de onschuld van Mark de J., de verdachte in de zaak Koen Everink, aan te tonen. Voor de 'gouden tip' heeft de familie van de verdachte tenniscoach 40.000 euro klaarliggen. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd.

Vrijdagavond ging de speciale website tipons.nu in de lucht waar informatie over de zaak kan worden achtergelaten. Het Openbaar Ministerie verdenkt De J. ervan dat hij zakenman Koen Everink in maart 2016 heeft gedood. De J., voormalig coach van tennisser Robin Haase, heeft altijd ontkend. De moord zou het werk zijn van anderen die De J. zouden hebben ontvoerd.

Volgens advocaat Bob Kaarls wordt deze lezing ondersteund door de vondst van onbekend DNA-materiaal op het lichaam van Everink en op handdoeken in diens huis. Dat zelfde DNA-materiaal is ook aangetroffen in de auto van Mark de J.

'Ruim 30 tips over onschuld Mark de J.'
'Ruim 30 tips over onschuld Mark de J.' (Foto: ANP)

Overeenkomst Russen met rebellen Syrië

Rusland heeft met rebellen die aan de oostrand van de Syrische hoofdstad Damascus actief zijn, een akkoord voor de-escalatie van het conflict gesloten. Het Russische ministerie van Defensie heeft zaterdag bekendgemaakt dat het akkoord in Caïro is bereikt met Egypte als bemiddelaar.

In het akkoord staan de gebieden afgebakend waar de regering of de rebellen hun invloed laten gelden. Er staan ook afspraken over een wapenstilstand in en waar de routes voor hulpacties liggen. Langs die routes moeten in de komende dagen al gewonden worden afgevoerd naar ziekenhuizen. Moskou heeft niet precies vermeld met welke groep rebellen is onderhandeld in Caïro.

In de Syrische burgeroorlog vechten veel plaatselijk opererende rebellengroepen tegen de regering van president Bashar al-Assad. Assad wordt door het Kremlin geruggensteund.

Overeenkomst Russen met rebellen Syrië
Overeenkomst Russen met rebellen Syrië (Foto: ANP)

Parachutespringer breekt wereldrecord 'swooping' op Wereldspelen

Op de Wereldspelen in Wroclaw hebben ook de luchtsporten een wereldrecord te pakken. Dat kwam op naam van de Franse parachutespringer Cedric Veiga Rios, die meedoet aan het 'swooping'.

In het swooping springen de deelnemers uit een vliegtuig, waarna ze onder meer door het maken van scherpe bochten zoveel mogelijk verticale snelheid verzamelen. Vlak boven de grond wordt dat vervolgens omgezet in horizontale snelheid, waarna afhankelijk van het onderdeel een bepaalde taak volbracht moet worden: het gaat dan om afstand, precisie of snelheid.

Bij het onderdeel waar de afstand gemeten wordt zijn de regels simpel: de springers moeten door een 'poort' vliegen, vervolgens 70 meter lang op maximaal 1,5 meter boven de grond - of het water, zoals meestal het geval is - blijven en daarna nog zo lang mogelijk van de grond blijven. Rios kwam tot maar liefst 196 meter, met de huidige regels een nieuw wereldrecord.

Van Vleuten de beste in La Course

Annemiek Van Vleuten heeft La Course op haar naam geschreven. Na de overwinning op de Col d’Izoard was ze ook de sterkste in de achtervolgingstijdrit. De drie belangrijkste concurrenten besloten aan het begin direct op elkaar te wachten, maar zouden nooit dichterbij komen. Elizabeth Deignan werd tweede op 1.52 van Van Vleuten.

De rensters vertrokken vandaag met de achterstand die ze donderdag in de eerste etappe van La Course hadden opgelopen. Deignan kwam donderdag op de Izoard op 43 seconden van Van Vleuten en mocht 43 seconden later dan de Nederlandse starten. Deignan besloot om te wachten op Elisa Longo Borghini (op 1.23) en haar ploeggenote Megan Guarnier (1.28), maar in de achtervolging konden ze met zijn drieën geen tijd goed maken op Van Vleuten.

Op 1.52 won Deignan de sprint van Longo Borghini om de tweede plaats. Guarnier was op de beklimming van de Notre-Dame de la Garde gelost en zou op drie minuten binnen komen van Van Vleuten.

De Wit over Nouri: "Ik ben ook voor 95 procent hersteld"

Robbie de Wit moest al op 22-jarige leeftijd stoppen met voetballen na een hersenbloeding. Hij is erg geschrokken van het nieuws over Abdelhak Nouri.

De oud-speler van Ajax was een veelbelovende voetballer toen hij op vakantie in Spanje een hersenbloeding kreeg. Jaren later overkwam het hem nog twee keer. Hoewel De Wit (53) moeite heeft met onder meer lopen en praten, herstelde hij beter dan de artsen destijds dachten.

"Ik was ook afgeschreven. Ze dachten dat ik een kasplantje zou worden. Toch herstelde ik voor 95 procent", zegt De Wit in het Algemeen Dagblad. "In deze tijd is de steun van familie en vrienden belangrijk. Het scheelt dat Nouri bij een club als Ajax zit. Zij hebben mij toen ook fantastisch geholpen."

Abdelhak Nouri heeft ernstige en blijvende hersenschade opgelopen en het is afwachten in hoeverre hij kan herstellen. "Toen de gevolgen duidelijk werden, moest ik slikken. Dit raakt mij. Ik wens Nouri en zijn familie veel sterkte. Het nieuws van Nouri komt hard binnen. Mijn gedachten gingen gelijk terug naar mijn eigen situatie. Mijn familie beleeft alles opnieuw. Ik weet ook hoe moeilijk ze het binnen de club hebben."

Brandweer laat vuur grotten uitbranden

De brandweer staakt definitief pogingen om het vuur in de grotten bij Maastricht te blussen. "We laten het vuur gecontroleerd uitbranden", zei een woordvoerder van de brandweer.

Dat kan lang gaan duren, waarschuwt de woordvoerder. "Mensen moeten rekening houden met een of twee weken rook- en stankoverlast", zei hij. Het besluit kwam nadat overleg met specialisten uitwees dat verdere bluspogingen te gevaarlijk zijn. "We kunnen er geen mensen naar binnen sturen", zei de woordvoerder.

De brandweer was in de vroege zaterdagochtend uit veiligheidsoverwegingen al gestopt met het blussen van de grote hooibrand in de grotten bij Maastricht. Door het vernevelde bluswater werden de temperaturen te hoog en er stortten weer mergelstenen naar beneden, waarop de brandweer zich terugtrok.

Windturbine
Plannen om een windturbine in te zetten om rook en hete nevel te verdrijven, zijn opgegeven. Daardoor zouden trillingen ontstaan die het instortingsgevaar vergroten.

De brandweer waarschuwt wandelaars om de komende weken de grotten bij Kanne en Château Neercanne niet in te gaan. Er hangt veel rook en koolmonoxide en er bestaat instortingsgevaar. "Zo kwam er vrijdag een plaat van 500 kilo mergel naar beneden", zei hij. "Door de hitte droogt de mergel uit, krimpt en valt naar beneden." Ook wanden storten in.

Dringende oproep
Weliswaar is er een afzetting rond de ingang van de grotten. "Maar zo'n afzetting schrikt niet iedereen af", weet de woordvoerder. "Vandaar deze dringende oproep om de grotten niet te betreden."

Door het draaien van de wind lijkt Maastricht even gevrijwaard van de rook, die nu naar België trekt.

De brand brak donderdagavond uit in 800 kuub hooi in de grotten bij Kanne. Rook, roet en pek hebben grote schade veroorzaakt in Kasteel Neercanne, waar onder meer de ondergrondse horeca ontoegankelijk is.

Brandweer laat vuur grotten uitbranden
Brandweer laat vuur grotten uitbranden (Foto: ANP)

Bowler Van de Wakker mist knock-outfase op Wereldspelen nipt

De Nederlandse bowlers hebben zich op de Wereldspelen in Wroclaw niet voor de knock-outfase geplaatst. Johnny Spil begon erg lekker met een score van 245 punten in de eerste van zes games, goed voor plek tien. Verder kwam hij echter nauwelijk meer boven de 200 uit en met 1171 punten na zes games eindigde hij als 31e van de 32.

Jeffrey van de Wakker begon met 247 punten zelfs nog wat beter en hij hield het redelijk goed vol. Na 191, 235 en 223 punten stond hij ruim binnen de top-16, nodig voor een plek in de knock-outfase. Met 182 punten in de vijfde game zakte hij echter weg naar de 24e plek, dus was een zeer sterke slotgame nodig.

Die sterke slotgame leek te komen en onder aanmoediging van het inmiddels gearriveerde Nederlandse korfbalteam gebeurde dat ook: hij begon met zes strikes op rij en eindigde uiteindelijk met tien strikes uit twaalf worpen, goed voor 261 punten. Toch was het niet genoeg, want met 1339 punten eindigde Van de Wakker als zeventiende, op veertien punten van de zestiende plek.

"Het is waanzinnig knap wat Jeffrey doet, maar die ene mindere worp kan hem nekken", liet teammanager Jan Jaap van der Sar tijdens Van de Wakker's laatste game weten, en dat bleken profetische woorden. Met 1420 punten stonden de Mexicaan Ricardo Lecuona en de Deen Thomas Larsen bovenaan, waarbij Larsen in de vijfde game zelfs een heuse perfect game van 300 punten bowlde. 

 

@theworldgamesnl korfballers in the house 🦁🦁🦁💪🏻💪🏻💪🏻 #theworldgamesnl #twg2017 #teamnlbowling

Een bericht gedeeld door Team NL bowling 🎳🇳🇱 (@teamnlbowling) op22 Jul 2017 om 1:55 PDT

 

Au! #17e 😔 #theworldgamesnl #twg2017 #teamnlbowling

Een bericht gedeeld door Team NL bowling 🎳🇳🇱 (@teamnlbowling) op22 Jul 2017 om 3:51 PDT

Doodstraffen in Egypte wegens moordaanslag

Bijna dertig mensen zijn zaterdag in Egypte ter dood veroordeeld wegens een moordaanslag in 2015 op de hoogste aanklager van het land. De rechtbank veroordeelde 28 beklaagden ter dood en vijftien anderen kregen 25 jaar cel.

Procureur-generaal Hisham Barakat werd bij een aanslag met een autobom in Caïro om het leven gebracht. De Egyptische autoriteiten stellen dat de Moslimbroederschap en de Palestijnse variant daarvan, de beweging Hamas, verantwoordelijk zijn voor de aanslagen. Beide groeperingen weerspreken dat.

Er worden steeds meer doodstraffen uitgesproken in Egypte. Maar dit jaar is er tot nu toe waarschijnlijk maar één keer een doodvonnis voltrokken. Vorig jaar zijn er volgens waarnemers meer dan veertig executies geweest. De autoriteiten laten weinig los over het lot van ter terdoodveroordeelden.

Doodstraffen in Egypte wegens moordaanslag
Doodstraffen in Egypte wegens moordaanslag (Foto: ANP)

Jongens filmen verdrinkende man: Haha, nu is hij dood

Vijf Amerikaanse pubers hebben afgelopen week in Cocoa, Florida, de verdrinkingsdood van een 32-jarige man gefilmd. Jamel Dunn lag in het water te spartelen toen de jongens langs kwamen. Even het water in duiken zat er niet in, maar het moest natuurlijk wel gefilmd worden. Iemand die in het water dood ligt te gaan is immers hilariteit ten top.

De jongens lijken het gespartel eigenlijk vooral grappig te vinden. "Het is een fucking junkie, kom er gewoon uit, anders ga je dood. Wij gaan je niet helpen", klonk het. "Niemand gaat je helpen, mongool, had je er maar niet in moeten springen."

Dunn begint te schreeuwen, wat de ernstig lage levensvormen nóg grappiger vinden. Op een gegeven moment komt hij niet meer boven, maar dat deert het vijftal totaal niet: "Nu is hij dood...haha!", lachen de heren. 

In Florida is het overigens niet wettelijk verplicht om iemand in doodsnood te helpen, dus de pubers konden wel verhoord, maar niet aangepakt worden. Dat het een stel lamlullen is bleek ook tijdens het verhoor wel: "Ze toonden geen berouw, alleen een glimlach", aldus een woordvoerder.

Het levenloze lichaam van Dunn werd twee dagen later gevonden. Zijn familie is een crowdfundingsactie begonnen om de begrafenis te kunnen betalen, want daar hebben ze zelf geen geld voor.

De betreffende video (Bron: YouTube)

Inwoners Grou zijn verloedering spuugzat

Veel onkruid, overstromingen door verstopte riolering, gladde en hobbelige bestrating en slechte bewegwijzering. De bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn al jaren met de gemeente Leeuwarden in conclaaf om verdere verloedering van het straatbeeld tegen te gaan. Toezeggingen worden door de gemeente gedaan, maar daadkracht schiet tekort.

Uit protest hebben de bewoners recent besloten om verdere verloedering zelf niet meer tegen te gaan. Ieder jaar werd er gezamenlijk onkruid verwijderd, dit waren echter slechts tijdelijke oplossingen. Voor het eerst hebben de bewoners daarom dit jaar besloten om de werkzaamheden te staken. Bij regenval is de bestrating vanwege de wildgroei erg glad wat gevaarlijke situaties oplevert voor met name oudere mensen.

Door verzakkingen van de Kleine Buren zijn er veel hobbels ontstaan. De straat is daarmee slecht toegankelijk voor rollators en rolstoelen. ”De gemeente Leeuwarden heeft alle klachten jaren geleden al ontvangen, maar er wordt simpelweg niet ingegrepen”, vertelt de Geert Riemersma, juwelier op de Kleine Buren. Middels een brief liet de gemeente op 26 januari 2016 weten, dat de straat aan alle kwaliteitseisen voldoet.

Bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn het zat
Bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn het zat

Bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn het zat
Bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn het zat

Bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn het zat
Bewoners van de Kleine Buren in Grou zijn het zat

President Indonesië: executeer drugshandelaren

De president van Indonesië, Joko Widodo, heeft de politie het bevel gegeven drugshandelaren dood te schieten. De president sprak van een noodsituatie.

"Wees standvastig in het bijzonder tegenover buitenlandse drugscriminelen die het land binnenkomen en zich tegen arrestatie verzetten. Schiet ze neer, want we zijn nu wat drugs aangaat in een noodsituatie verzeild geraakt", zei Widodo in een redevoering laat op vrijdag.

Hij lijkt in de voetsporen te treden van zijn Filipijnse ambtgenoot Rodrigo Duterte. Duterte opende een jaar geleden een bloedige jacht op drugscriminelen. Talrijke drugshandelaren en mensen die werden verdacht dat te zijn, werden om het leven gebracht.

President Indonesië: executeer drugshandelaren
President Indonesië: executeer drugshandelaren (Foto: ANP)

Gabriel tot Duitse Turken: u hoort bij ons

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel heeft zich zaterdag in een open brief tot de Turkse gemeenschap in zijn land gekeerd naar aanleiding van de spanningen met Turkije. "U, de mensen van Turkse afkomst in Duitsland, hoort bij ons, met of zonder Duits paspoort", eindigt hij het schrijven dat werd gepubliceerd in de grootste krant van Duitsland, Bild.

Gabriel, legt uit dat de Duitse regering niet "dadenloos kan toezien" hoe "Duitse staatsburgers van onbesproken gedrag" in Turkije achter de tralies belanden. Daarom verandert volgens Gabriel de politiek van de bondsregering tegenover Turkije. "Maar wat we moeten weten is: niets daarvan is gericht tegen mensen in Turkije en onze medeburgers met Turkse wortels in Duitsland."

De spanningen tussen Berlijn en Ankara zijn de afgelopen dagen sterk opgelopen. Dat kwam onder andere door de arrestatie in Turkije van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner op 5 juli. Gabriel kondigde donderdag maatregelen aan. Het reisadvies voor Turkije wordt aangescherpt en de exportverzekering die de overheid geeft voor de uitvoer van producten naar of investeringen in Turkije wordt heroverwogen.

Gabriel tot Duitse Turken: u hoort bij ons
Gabriel tot Duitse Turken: u hoort bij ons (Foto: ANP)

Verwaarloosd kind gevonden op camping

Op een camping in Winterswijk heeft de politie twee ouders aangehouden nadat andere campinggasten een melding over hun kind hadden gemaakt. De kampeerders hadden het sterk vermagerde jongetje in hun tent aangetroffen terwijl hij aan het eten was.

De agenten kregen het vermoeden dat er sprake was van kindermishandeling. Toen ze aanklopten bij de caravan van de ouders, probeerde de moeder te vluchten. Ze kon al snel worden aangehouden, evenals de vader. Beide ouders hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. De moeder bleek gesignaleerd te staan in Duitsland. Ze moet daar nog een celstraf uitzitten.

In de caravan waren ook twee andere kinderen onder de tien jaar en verschillende dieren. Voor zowel de kinderen als de dieren is opvang geregeld. Het gevonden jongetje is de middelste van de drie kinderen.

Verwaarloosd kind gevonden op camping
Verwaarloosd kind gevonden op camping (Foto: ANP)

'Ophef' om kontenfoto WK synchroonzwemmen

Op het wereldkampioenschap zwemsporten in Boedapest is een (klein) relletje ontstaan. Zwembond FINA publiceert dagelijks een krantje met wat hoogtepunten van de vorige dag en een voorbeschouwing op de dag die komen gaat, inclusief een 'foto van de dag'.

Dit keer was dat een foto van drie boven het water uitstekende konten van synchroonzwemsters. De begeleidende tekst: "Joszef Szaka, onze fotograaf in Boedapest, kan de schoonheid in alles vinden. Daar hoefde hij bij het synchroonzwemmen weinig moeite voor te doen."

Paniek op social media, want het is natuurlijk vuig seksistisch en het kan allemaal niet! "Ik schaam me hier oprecht voor en ben gefrustreerd. Dit is NIET de manier waarop het merendeel van ons, sportfotografen, de sport in beeld wil brengen", aldus fotograaf Clive Rose. 

Zeg het maar: terechte ophef, want dit kan écht niet? Een klein beetje begrijpelijk omdat de foto wellicht wat ongelukkig gekozen is, maar niet schandaalwaardig? Of is er sowieso helemaal niks aan de hand en moet men gewoon even kalmeren? Kleine kanttekening: bij het synchroonzwemmen doen bijzonder veel minderjarige deelneemsters mee, hoewel niet bekend is om wie het hier precies gaat.

Proefspeler FC Oss boekt verkeerde vlucht en mist wedstrijd

De Franse voetballer Alexandre Ramalingom kwam er bij AJ Ajaccio niet meer aan te pas en dus mag hij een nieuwe club zoeken. In FC Oss vond hij een prima kandidaat, terwijl de Brabanders zelf na het vertrek van topschutter Tom Boere wel wat aanvallende kracht kunnen gebruiken.

De 24-jarige Ramalingom mocht dus op proef komen en zaterdag zou hij meespelen in de oefenwedstrijd tegen FC Dordrecht. Hij had echter een klein foutje gemaakt: de Fransman boekte zijn vlucht naar Nederland voor volgende week en mist dus de wedstrijd en zijn kans om indruk te maken.

"Ze wilden nog met de auto komen, maar dan waren ze waarschijnlijk te laat", liet de club weten. Of Ramalingom een tweede kans krijgt is nog niet duidelijk, maar de hoop is nog niet vervlogen. "Tja, het was eigenlijk voor zaterdag, maar we kijken het wel even aan."

Weginspecteurs RWS delen vaker boetes uit

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat delen steeds vaker boetes uit aan weggebruikers die rode kruizen boven de snelweg negeren. Dit jaar slingerden inspecteurs al ruim 500 automobilisten op de bon voor het negeren van de kruizen die aangeven dat ze de rijbaan moeten verlaten. In heel 2016 ging het om ruim 700 bekeuringen, zegt Rijkswaterstaat zaterdag na berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De stijging komt volgens de dienst doordat sinds februari van dit jaar nog eens twaalf weginspecteurs de bevoegdheid hebben gekregen bekeuringen uit te delen. In totaal zijn er nu twintig inspecteurs van de 260 die opsporingsbevoegdheid hebben.

Daarnaast ziet Rijkswaterstaat dat automobilisten vaker rode kruizen negeren omdat ze afgeleid zijn door smartphone, navigatie of autoradio. Dit jaar leidde dat al tot acht ongelukken waarbij een inspecteur of diens voertuig betrokken was.

Weginspecteurs RWS delen vaker boetes uit
Weginspecteurs RWS delen vaker boetes uit (Foto: ANP)

'Real Madrid betaalt 133 miljoen voor 18-jarige Mbappé'

Real Madrid zou het transferrecord weer eens gaan verbreken. Dat de Madrilenen Kylian Mbappé van AS Monaco over willen nemen is al tijden bekend, maar nu zou er een overeenkomst zijn tussen de twee clubs.

Als we The Sun mogen geloven - eerlijk is eerlijk, dat is niet altijd het geval - hebben de Madrilenen zich bereid getoond om de lieve som van 133 miljoen euro neer te leggen voor de Franse tiener, die bij de Franse landskampioen veel indruk maakt. 

De transfersom kan mogelijk nog wat omlaag gehaald worden als Karim Benzema bij de deal betrokken wordt, maar de Monegasken schijnen geen interesse te hebben in de Fransman. 

Volgens het Britse roddelkrantje zou Mbappé zelf overigens ook al rond zijn met Real, waarvan trainer Zinedine Zidane hem eerder een 'enorm goede speler met een zeer goede personaliteit' noemde. 

Gesink moet zich richten op 2018

Robert Gesink verwacht niet dat hij dit seizoen nog op niveau kan koersen na zijn valpartij in de Tour de France. Dat vertelt de renner van LottoNL-Jumbo in zijn column in De Telegraaf.

"De komende vijf weken moet ik nog een korset dragen, om mijn houding te corrigeren", geeft Gesink aan. "Het zou anders kunnen dat ik krom ga lopen door die breuk in mijn ruggenwervel. Wel ben ik blij dat geen pijn heb en dat ik niet geopereerd hoef te worden, want daar was in eerste instantie ook nog even twijfel over."

Gesink weet nog niet of hij dit zijn seizoen nog in actie komt. "Er is niet echt een doel over wanneer ik uit dat korset gehesen ben. Misschien kan ik eind oktober nog naar China, maar dan is het nog te vraag op welk niveau je daar staat. Dus ziet het er naar uit dat ik me op 2018 moet richten. Balen, maar het is niet anders. Het is nog te vroeg om mijn programma op te maken, maar als ik het nu mag zeggen, zou ik de Tour op dezelfde manier aanvangen als ik nu heb gedaan."

Volgend jaar geen Giro voor Pinot na dramatische Tour

Wielrenner Thibaut Pinot rijdt volgend jaar niet opnieuw de Giro d'Italia, gevolgd door de Tour de France. Dat deed hij dit jaar wel, met een vierde plek in het eindklassement van de Giro als resultaat.

De Tour viel echter zwaar tegen, zelfs een degelijke aanval plaatsen om mogelijk een rit te pakken lukte niet: één keer eindigde Pinot in de top-50 van een etappe en na zeventien ritten gaf hij er de brui aan.

FDJ-ploegbaas Marc Madiot heeft tegenover Eurosport laten weten dat ze die dubbel daarom niet nog eens gaan doen. In 2014 eindigde Pinot in de Tour nog als derde. 

Volleybalsters ook onderuit tegen Brazilië

Na de nederlaag tegen de Verenigde Staten hebben de Nederlandse volleybalsters ook van Brazilië verloren in de derde speelweek van de World Grand Prix. 

De dames van Jamie Morrison liepen in Cuiabá twee sets lang achter de feiten aan tegen het favoriete thuisland. In set drie werd een 8-4 achterstand echter ongedaan gemaakt, waarna de set zowaar werd gewonnen. Dat staaltje veerkracht werd vroeg in de vierde set herhaald, maar een 15-10 voorsprong van Brazilië bleek teveel: 25-17, 25-14, 18-25, 25-19.

Nederland speelt zondag nog tegen België, de hekkensluiter in de groep. Bij winst doet Oranje mee aan het finaletoernooi van de World Grand Prix, begin augustus in China. 

LB: Martin Garrix: 'kleuter van 21'

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Martin Garrix leidt naar eigen zeggen een bizar leven. Toch is en blijft hij grotendeels de jongen die hij was voordat hij beroemd werd. Dat heeft hij voor een groot deel te danken aan zijn omgeving, zo zegt hij in een interview met Trouw.

"Ik heb een klein maar hecht groepje vrienden, en die neem ik zo vaak mogelijk mee op mijn tours", vertelt Garrix. "Ik wil mijn absurde ervaringen delen, met hen, en ook met mijn ouders en zusje." De dj bekent dan ook dat hij privé het meeste geld uitgeeft aan het invliegen van zijn vrienden en familie.

Maar hij heeft ze nodig om nuchter te blijven. Soms begint zijn luxe leventje namelijk als normaal aan te voelen. "Op die momenten zetten mijn vrienden en familie me heel snel weer met beide benen op de grond." Toch kwam hij niet onder een privéjet uit. "Om zo'n ding kon ik op een gegeven moment niet meer heen. Die 130 shows per jaar moet ik wel kunnen halen."

Kleuter
Garrix geeft toe zich vaak als een 'soort kleuter van 21' te voelen. Wel is hij volwassener geworden. "Serieuzer, minder naïef. Dat is logisch, en was ook noodzakelijk." Die verandering kwam onder meer door de rechtszaak tegen zijn oude platenlabel Spinnin' Records. Hij was destijds te gretig met een contract tekenen en voelt zich nu door het label bedrogen.

Tegenwoordig heeft hij zijn eigen label en doet hij meer wat hij zelf wil. "Eigenlijk wilde ik klooien met nummers, aan andere muziekstijlen snuffelen. Maar dat kon niet, ook omdat ik door anderen in een bepaald hokje werd geduwd." Maar dat is nu wel anders. Nu doet de dj wat hij zelf wil. "Zo ga ik door tot ik niet meer kan."

Martin Garrix voelt zich vaak kleuter van 21
Martin Garrix voelt zich vaak kleuter van 21 (Foto: BuzzE)

Blussen grotbrand weer gestaakt

De brandweer is in de vroege zaterdagochtend uit veiligheidsoverwegingen gestopt met het blussen van de grote hooibrand in de grotten bij Maastricht. Door het vernevelde bluswater werden de temperaturen te hoog en er stortten weer mergelstenen naar beneden, waarop de brandweer zich terugtrok.

Eerder had een mijndeskundige de grotten bij de ingang in het grensplaatsje Kanne veilig verklaard, zodat brandweerlieden van daaruit de bluswerkzaamheden konden hervatten. Om 4.00 uur werden de bluspogingen opgegeven.

Het wachten is nu op een grote luchtturbine, die de rook en het vernevelde water uit de grotten moet verdrijven. Daardoor moet het zicht verbeteren, zodat de tunneldeskundige weer poolshoogte kan gaan nemen.

Door het draaien van de wind lijkt Maastricht even gevrijwaard van de rook, die nu naar België trekt.

Blussen grotbrand weer gestaakt
Blussen grotbrand weer gestaakt (Foto: ANP)

Politie doet niets met helft aangiftes

De politie neemt minder dan de helft van alle aangiftes die jaarlijks worden gedaan in behandeling. Dat bevestigt de Nationale Politie zaterdag na berichtgeving hierover in het AD. In 2016 registreerde de politie 930.000 misdrijven, zo'n 511.000 zaken legde de politie af, bijvoorbeeld omdat er geen dader in beeld was.

De politie moet elke dag keuzes maken, legt woordvoerder Frank van der Voort van de Nationale Politie uit. "Veel van die aangiftes zijn verzekeringskwesties, zoals een deuk in een auto of een gestolen navigatiesysteem. Wij steken onze energie liever in het oplossen van een zware mishandeling."

Data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de politie er steeds slechter in slaagt misdrijven op te lossen. In 2010 werd nog bijna 30 procent van de misdrijven opgehelderd, vorig jaar was nog maar 22 procent.

Met helft aangiftes doet politie niets
Politie doet niets met helft aangiftes (Foto: ANP)

Weer grote plofkraak in westen Duitsland

Vermoedelijk Nederlandse daders hebben in het West-Duitse Solingen een grote plofkraak uitgevoerd. De nachtelijke explosie van de geldautomaat van een spaarbank maakte de buurt wakker, maar toen de politie arriveerde waren de daders er al met een "groot bedrag" aan geld vandoor.

De Rheinische Post meldde zaterdag dat de politie ervan uitgaat dat de daders leden van Nederlandse bendes zijn die "met een verschrikkelijke mate van professionaliteit" dit jaar al zestig van deze overvallen in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) hebben gepleegd. De overvallers zijn in auto's met gedoofde lichten hard weggereden. De inzet van een politiehelikopter mocht niet baten.

De Duitse politie vermoedt dat de bendes in totaal tussen de tweehonderd en tweehonderdvijftig leden tellen. Ze bereiden elke overval erg goed voor en verplaatsen zich in gestolen auto's, aldus een woordvoerder van de recherche.

In de nacht van maandag op dinsdag was er nog een plofkraak bij Aken.

Weer grote plofkraak in westen Duitsland
Weer grote plofkraak in westen Duitsland (Foto: ANP)

Nederland gaat voor top-10 in medaillespiegel Wereldspelen

De Nederlandse delegatie op de Wereldspelen in Wroclaw gaat voor een plekje in de top-10 van de medaillespiegel. Dat heeft chef de mission Jan Sjouke van den Bos vrijdag laten weten in Studio Wroclaw

Rondom het Nederlandse team wordt een dagelijkse talkshow georganiseerd, live te zien op Facebook. Chiel van Koldenhoven presenteert het prima showtje, vrijdagavond schoven naast Van den Bos ook korfbalster Suzanne Struik en schaatser/skeeleraar Michel Mulder aan.

"Die top-10-gedachte heb ik uitgesproken, maar dat is ook wel een beetje makkelijk natuurlijk. Iedereen is er aan gewend dat we de top-10 als doel hebben, ook bij de Olympische Spelen, dus daar heb ik mij gewoon bij aangesloten", vertelt Van den Bos. Nederland eindigde als achttiende en veertiende op de twee vorige Wereldspelen, Duisburg 2005 was met plek negen de laatste keer dat de top-10 gehaald werd.

Uiteraard kwamen ook Mulder en Struik aan het woord. Mulder blikte kort vooruit op zijn skeelerwedstrijden, maar een gouden medaille verwacht hij voor zichzelf niet. "Er zijn drie of vier jongens die echt voor het goud kunnen gaan en daar hoor ik niet bij. Voor de medailles zijn het er zo'n dertien", aldus Mulder, die wel zal proberen een medaille te veroveren. 

Korfbalster Struik won met de Nederlandse ploeg de openingswedstrijd en gaat uiteraard voor goud, zoals eigenlijk altijd. Op de vorige acht Wereldspelen pakte Nederland het goud door België in de finale te verslaan, maar Struik ziet kansen voor wat anders: "Ik denk, en voor de sport hoop ik, dat we in de finale wel eens tegen Taiwan zouden kunnen staan, die hebben een hele sterke voorbereiding gehad."

De eerste aflevering van Studio Wroclaw is hieronder in zijn geheel te zien.

Tour: Etappe 20 - De beslissende tijdrit die eigenlijk niet spannend is

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk was er nog eens een ouderwetse overgangsrit, waar de vluchters een grote voorgift kregen van het peloton. De sprintersploegen hadden geen zin of kracht om nog eens te gaan achtervolgen, dus reed er een grote groep weg.

In die groep zaten evenwel een aantal snelle jongens, zoals Nikias Arndt, Ben Swift, Edvald Boasson Hagen en Jens Keukeleire. Een sterke kopgroep, met veel erkende, gepatenteerde en getectyleerde hardrijders. Het werd wel een redelijk saaie rit, omdat er onderweg weinig gebeurde. Het peloton reed op het gemak achter de kopgroep aan, waardoor de kopgroep ook niet veel hoefde te ondernemen. Ze reden gegroepeerd verder, zonder dat er veel aanvallen kwamen.

Pas op het laatste klimmetje van de dag schoten een aantal jongens in gang. De klim bleek alleen niet lastig genoeg om veel verschillen te creëren, dus bleef alles nog even bij elkaar. Uiteindelijk viel te beslissing pas later, op het vlakke. Na een aantal demarrages werd de kopgroep gehalveerd, zo ongeveer. In de laatste kilometers waren er veel aanvallen, maar niemand wist weg te komen. Pas op een kilometer of twee van de finish viel de beslissing.

Er was een rotonde, met aan het eind daarvan een lichte bocht naar rechts. Logischerwijs moest je dus die rotonde aan de rechterkant nemen, maar dat wist niet iedereen. Alleen Boasson Hagen en Arndt waren op de hoogte. Zij gingen naar rechts, terwijl de rest aan de linkerkant reed. Meteen hadden ze een gat van een paar meter en dat was voor Boasson Hagen het sein om eens flink door te trekken. Hij reed zo hard dat Arndt reglementair uit het wiel werd gereden. Boasson Hagen viel niet meer stil en won zo na een aantal tweede en derde plaatsen eindelijk eens een rit. Eindelijk ook een succes voor Dimension Data, dat hadden ze na het wegvallen van Cavendish vast niet meer verwacht.

Het peloton kwam 12 minuten later binnen, het was een ouderwetse snipperdag. Met het oog op rit 20 niet zo gek. Dit wordt de allesbeslissende rit, een tijdrit van 22 kilometer door de straten van Marseille. Een vlakke tijdrit, met onderweg een kort klimmetje. Op papier het meest geschikt voor Froome, dus het is maar de vraag in hoeverre het nog spannend gaat worden. Waarschijnlijk zien we alleen de nummer twee en drie van plaats wisselen, verder lijkt het behoorlijk vast te liggen. De vierde Tourwinst voor Froome is in aantocht en misschien kan hij dat bekronen met een ritzege.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De tijdrit start en eindigt bij het Stade Vélodrome in Marseille. Tegenwoordig heet dat voetbalstadion, met de verwarrende maar voor nu toepasselijke naam, Orange Vélodrome. Ja, Orange bestaat nog, wist ik ook niet. Het is de thuishaven van Olympique de Marseille, een van de grootste Franse clubs. Marseille is een club die al jaren weinig meer presteert en is tegenwoordig ook al in handen gevallen van buitenlandse investeerders.

Het Stade Vélodrome, dat altijd al een opvallend stadion was, is speciaal voor het EK van 2016 totaal gerenoveerd en heeft nu een nog opvallender uiterlijk, met een gigantische capaciteit van liefst 67.000 mensen. Die zitten er overigens nooit, want volle stadions doen ze in Frankrijk niet aan. Geen sympathieke jongens overigens, de fans van Marseille. Houden wel van een robbertje matten.

Als ik het goed heb begrepen starten de renners in het stadion zelf en eindigen ze daarna aan de andere kant van het stadion. Er zouden ook mensen op de tribune zitten, naar het schijnt. Een start bij het voetbalstadion is niet zo gek, want er is natuurlijk genoeg ruimte op de gigantische parkeerplaatsen in de omgeving en daarnaast is Marseille een echte voetbalstad. Er komen maar weinig grandioze wielrenners uit de stad, bekende voetballers heeft Marseille daarentegen genoeg. Wat te denken van ene Zinedine Zidane, om maar een willekeurig voorbeeld te noemen.

Het Velodrome in Marseille (Foto: WikiCommons)
Het Velodrome in Marseille (Foto: WikiCommons)

De route
Na de start in het stadion rijden de renners over even over de grote parkeerplaats, waarna ze over een smal weggetje het terrein verlaten, langs een spoorburg. Na 400 meter slaan ze rechtsaf en tweehonderd meter later is er weer een bocht naar rechts, nu een behoorlijk scherpe. Vervolgens gaat het 700 meter rechtdoor over een vlakke weg, waarna er weer eens een bocht naar rechts is. Het gaat bijna een kilometer rechtdoor over een brede weg, waarna er bij een rotonde een makkelijke bocht naar links is.

Aan de andere kant van de weg kunnen de renners nu eventueel enkele collega's tegenkomen, want dit deel van het parcours wordt aan het eind van de tijdrit in tegengestelde richting afgewerkt. Na 1,7 kilometer rechtdoor rijden over de Avenue du Prado volgt er een simpele bocht naar links, waarna het weer 800 meter rechtdoor gaat over een brede en rechte weg langs de kust. Aan het eind van deze weg is er een rotonde, waar de renners een bocht van 180 graden mogen maken. Na die rotonde rijden de coureurs weer 800 meter rechtdoor, maar nu dus aan de andere kant van de weg en in tegengestelde richting.

Ze komen bij het punt uit dat ze eerder passeren, maar gaan nu rechtdoor. Langs een deeltje van de haven volgen ze de kustlijn, over een weg die af en toe een beetje omhoog begint te lopen. Een paar kleine stroken vals plat omhoog, met ook een paar stukjes waar het wat lichter naar beneden loopt, met mooi uitzicht over de zee. De weg langs de kust is bochtig, maar het zijn niet echt lastige bochten. De weg is ook behoorlijk breed, dus technisch is dit deel van de tijdrit zeker niet. Stampen op de grote plaat, voor de echte specialisten.

Pas richting het eerste meetpunt, na 10,2 kilometer, wordt het wat technischer. De weg wordt even wat smaller en er is een lange bocht naar rechts, waarna er een lastigere bocht naar links volgt, over een bruggetje. Na deze bochten gaat het wel weer wat meer rechtdoor, met onderweg alleen een paar flauwe bochten. Richting het eerste tussenpunt is er wel weer een scherpe bocht naar links, waarna er vlak voor dat punt een lopende bocht naar rechts is. Palais du Pharo, zo heet het eerste meetpunt. Dit is een congrescentrum in een oud gebouwtje, een paar hectometer verderop.

Het Palais du Pharo, waar we het eerste meetpunt vinden (Foto: Panoramio)
Het Palais du Pharo, waar we het eerste meetpunt vinden (Foto: Panoramio)

Na het eerste meetpunt rijden de renners rechtdoor over een licht dalende weg, langs de vestingwerken van Marseille. Ze passeren het Fort Saint-Nicolas en daarna rijden ze Vieux-Port binnen, de oude haven. Aan de linkerkant zien ze alleen maar boten, zo ver het oog reikt. De weg is dan wel recht, maar dat wil niet zeggen dat de ondergrond ook gelijk blijft. We ruilen het asfalt in voor steentjes en over die steentjes gaat een aantal kilometer gereden worden.

Na een kilometer is er een redelijk scherpe bocht naar links en 300 meter verderop nog een bocht naar links, maar nu minder scherp. Vervolgens gaat het 700 meter rechtdoor, terwijl halverwege de steentjes weer worden ingeruild voor asfalt. Een lopende bocht naar rechts volgt, waarna er 300 meter verderop een lastige bocht van 180 graden volgt. Na deze bocht rijden we weer terug naar de oude haven, die we net hadden verlaten.

Aan de andere kant van de weg werken we hetzelfde stuk af. Een paar meter rechtdoor dus, om te beginnen, met daarna een lopende bocht naar links. Weer 700 meter rechtdoor, terwijl dan de steentjes weer terugkeren. Bocht naar rechts, en even verderop weer een bocht naar rechts, maar dan een scherpere. We volgen dan nog een paar meter dezelfde weg, maar daarna slaan de renners linksaf en gaan ze op weg naar de enige echte klim van de tijdrit.

De weg begint direct omhoog te lopen, maar in het begin lijkt het nog mee te vallen. Na 300 meter is er bij een rotonde een bocht naar rechts en ook daar loopt het wel omhoog, maar niet enorm steil. 200 meter verderop wordt dat anders, er volgt dan een scherpe terugdraaiende bocht naar links, waar de weg ook wat smaller wordt. Vervolgens loopt het heel smerig omhoog. 300 meter aan meer dan 10%, maar dat is nog niet het zwaarste. Op 300 meter van de top is er eens stevige bocht naar links en in het smalle straatje waar we daarna uitkomen loopt het richting de 20% omhoog.

Aan het eind van dit straatje slaat men linksaf en daarna gaat het nog 200 meter verder tot de top van dit klimmetje. Hier ligt ook het tweede meetpunt, voor de deur van de basiliek Notre-Dame de la Garde. In totaal is het 1,2 kilometer aan iets minder dan 10% omhoog gegaan, lekker klimmetje toch wel.

Het fraaie Fort Saint-Nicolas (Foto: Panoramio)
Het fraaie Fort Saint-Nicolas (Foto: Panoramio)

Boven op de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de omgeving, maar daar gaan de renners weinig van merken. Na het tweede meetpunt gaan ze direct afdalen. Dit tweede meetpunt kwam na 15,6 kilometer, het is nu nog ongeveer zeven kilometer fietsen tot de finish. De afdaling die volgt is behoorlijk pittig. Direct na de top is er een stevige duik naar beneden, met al snel een scherpe bocht naar links en daarna een wat langere lopende bocht naar rechts, die aan het eind wat scherper wordt. Er staan stenen muurtjes langs de kant van de weg, dus niet echt een ideale plaats voor een matige inschatting.

Na deze bocht wordt het even een aantal meter vlak, maar al snel gaat het verder naar beneden. Er is een redelijk simpele bocht naar links en daarna loopt het heel steil naar beneden, aan meer dan 10%, door een smal straatje in een woonwijk. In deze straat is er een zeer verraderlijke bocht naar rechts, die moeilijk in te schatten is. In het begin lijkt de bocht wel mee te vallen, maar door een huis aan de rechterkant van de weg zie je niet hoe de bocht loopt. Dat blijkt vrij scherp te zijn, terwijl het ook nog eens heel steil naar beneden loopt. Als je dat stukje niet verkent vlieg je grandioos het decor in en dan ga je dwars door de voorruit van een aftandse Franse keet heen.

Dit is meteen wel de laatste lastige bocht van de korte afdaling, het gaat nog even rechtdoor naar beneden, maar al vrij snel wordt het vlak. Er volgt een scherpe bocht naar rechts bij een rotonde, en daarna rijden de renners langs een imponerende rotspartij aan beide kanten van de weg. Het gaat 500 meter behoorlijk rechtdoor, met aan het eind van deze weg een haakse bocht naar rechts, met daarna nog een bochtje naar rechts. Dan gaat het een kilometer zo goed als rechtdoor, waarna de renners weer de kust bereiken. Ze zijn nu op bekend terrein en weten dat het lang rechtdoor gaat, met alleen wat flauwe bochtjes onderweg.

Op 2,7 kilometer van de streep is er pas weer een bocht, een makkelijke naar links. Daarna gaat het 1,8 kilometer rechtdoor over een brede en bekende weg, tot op iets minder dan een kilometer van de streep. Bij de rotonde op 900 meter van de streep passeren de renners aan de linkerkant. Ze rijden hier bijna een heel rondje, daarna gaat het rechtdoor tot in de buurt van het stadion. Als het Stade Vélodrome in zicht komt is er een bocht naar links en daarna rijden de renners het stadion binnen, waarna er in het stadion nog een laatste bochtje is, naar links. Na 22,5 kilometer zit het er dan op.

De basiliek Notre-Dame de la Garde, bovenop de pittige klim (Foto: Panoramio)
De basiliek Notre-Dame de la Garde, bovenop de pittige klim (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Een tijdritje in Marseille dus, een stad met een grote geschiedenis in de Tour. We zijn hier voor de 36e keer, hoewel het relatief lang geleden is dat de koers de stad nog eens aandeed. Voor het laatst in 2013, een vlakke rit zou eindigen in Marseille, wat trouwens de grootste havenstad van Frankrijk is. Die rit eindigde in een massasprint en werd gewonnen door Mark Cavendish. In de jaren daarvoor was Marseille toch meer een stad voor de vluchters, met onder meer Cédric Vasseur en Jakob Pill als winnaars.

Het is een stad met 850.000 inwoners, daarmee is het na Parijs de grootste stad van Frankrijk. Marseille is de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur en de hoofdstad van het departement Bouches-du-Rhône. Aan de Middellandse Zee gelegen, waardoor het klimaat zeer prettig is en het uitzicht ook. De stad trekt jaarlijks zeven miljoen toeristen en die toeristen komen onder andere op de oude haven af. Hier zijn naast veel boten ook veel kroegjes en barretjes, niks mis mee.

Een ander hoogtepunt passeren de renners ook tijdens de rit, dat is de basiliek Notre-Dame de la Garde. Er zijn nog een paar kerkjes die wel de moeite waard zijn, waaronder de abdij van Saint-Victor, die de coureurs ook kunnen zien liggen als ze door de oude haven rijden. Daarnaast hebben ze in deze plaats ook nog twee paleisjes, een van die twee hebben we al gezien tijdens de rit. Er is in Marseille ook een spuuglelijk wooncomplex te vinden, ontworpen door Le Corbusier. Schijnen veel mensen een fan van te zijn, maar in feite heeft hij bijna alleen maar wanproducten afgeleverd.

Voor de mensen die graag naar een museumpje gaan is er hier genoeg te doen, liefst 17 musea. Geen idee wat je er allemaal kan zien, maar dat doet er ook niet toe. Marseille is overigens ook de Europese sportstad van 2017, wat blijkbaar een officiële titel is. Of het klopt weet ik niet, tijdens deze tijdrit in ieder geval wel.

Marseille ligt er prima bij (Foto: Panoramio)
Marseille ligt er prima bij (Foto: Panoramio)

Het weer & TV
Voor de mannen gaan beginnen aan de tijdrit krijgen we eerst nog de vrouwen in beeld. Je kan om 12:55 Canvas inschakelen, of de NOS. Dan mogen we genieten van Annemiek van Vleuten die iedereen nog verder naar huis gaat fietsen dan ze afgelopen donderdag al deed.

Na de achtervolging bij de vrouwen moet je dan rond 13:40 schakelen van Canvas richting één, want daar gaat Sporza dan verder met het uitzenden van de tijdrit. Kan ook zijn dat de tijdrit wat later begint. Het originele idee was dat de eerste renner om 13:45 zou starten, maar het is vooraf natuurlijk lastig in te schatten hoeveel renners er tijdens zo'n tijdrit nog in koers zijn. Chris Froome, de gele trui, vertrekt in ieder geval om 17:04 als laatste. Zijn finish wordt verwacht rond 17:32, men denkt dus dat hij voor deze tijdrit van 22 kilometer slechts 28 minuten nodig heeft.

In Marseille gaat het tijdens de tijdrit heel warm worden, richting 30 graden. Geen kans op neerslag, maar wel veel kans op wind. Windkracht 3 à 4 in de middag, terwijl het 's ochtends en 's avonds minder hard waait. In het begin zal de wind tegen zijn, maar daarna zal het een groot deel van de rit schuin in de rug staan. Kan een rolletje spelen, vooral omdat er een tijd langs het water wordt gefietst, waar weinig beschutting is.

Favorieten & voorspelling
Goed, een vlakke tijdrit van 22 kilometer, met ondertussen een korte klim van iets meer dan een kilometer. Die klim is wel lastig en kan heel wat benen breken, maar verder is dit wel echt iets voor de jongens die op de grote plaat kunnen stampen. Voor het grootste deel niet overdreven technisch, dus vooral hard rammen. Iets voor de specialisten, maar daar zijn er niet zoveel van. De lichtgewichten in het peloton gaan hier wel veel tijd verliezen, mede door de wind. Voor Froome een prima tijdritje, die gaat nooit in de problemen komen. Dit wordt niet spannend, sorry.

1. Roglic. De grote favoriet, zeker na zijn indrukwekkende optreden in de rit over de Galibier. Won al een heleboel tijdritten dit jaar en het maakt hem echt niet uit hoe lang of lastig ze zijn. Het klimmetje onderweg is desondanks in zijn voordeel, daar kan hij zo overheen knallen. Afdalinkje daarna kan hij ook prima aan, dat heeft hij ondertussen ook wel bewezen. In de stukken tussendoor gaat de grote plaat aan en wordt er stevig gefietst. Het zal droog zijn, dus een glibberpartij zoals in Düsseldorf is nu vrij onwaarschijnlijk. Ook een paar rustdagen genomen na zijn ritwinst, dus wellicht iets frisser dan de goede tijdrijders onder de klassementsrenners.

2. Froome. Gaat zijn vierde Tourzege veilig stellen tijdens deze tijdrit. In Düsseldorf was zijn tijdrit redelijk goed, terwijl die eigenlijk net te kort voor hem was. Nu zijn er wat meer kilometers en is er nog een klimmetje onderweg, waardoor Froome beter tot z'n recht komt. Daar gaat voor zijn directe concurrenten niets aan te doen zijn. Voor de ritzege wordt het lastig, normaal gesproken. Hoewel Sky vaak niet aan normaal doet, dus je weet het nooit.

3. Tony Martin. Viel tegen in Düsseldorf, zoals hij eigenlijk het hele jaar al tegenvalt. In de weken na de eerste tijdrijt ook niet bijzonder vaak in beeld gereden. Een magere Tour, die na deze tijdrit iets minder mager moet zijn. Klimmetje onderweg is niet direct in zijn voordeel, terwijl een compleet vlakke tijdrit tegenwoordig ook al geen zekerheidje meer is. Wordt lastig dus, maar een plaats bij de eerste vijf komt er uiteraard alsnog.

4. Küng. Enorm goed in Düsseldorf, alleen Thomas was hem te snel af. Daarna vrij weinig gezien van Küng, wat zonde is. Kan een leuke en aanvallende renner zijn, maar daar is de afgelopen weken weinig van gebleken. Misschien heeft hij wel geprobeerd om zijn benen zoveel mogelijk te sparen met het oog op deze tijdrit.

5. Kwiatkowski. Lollerkowski heeft een lachwekkend sterke Tour gereden en om zijn mutantenvorm te bekronen gaat hij ongetwijfeld zichzelf nog een keer helemaal uit elkaar trekken tijdens deze tijdrit.

LB: Ex wil 10 miljoen van Usher om herpes

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

Een voormalig geliefde van Usher sleept de 38-jarige zanger voor de rechter. Ze is boos dat hij haar heeft blootgesteld aan het herpesvirus.

In rechtbankpapieren in handen van TMZ zegt de vrouw dat ze afgelopen april onbeschermde seks met Usher had. Ze heeft de soa daarbij niet opgelopen, maar ze is boos dat de zanger haar heeft blootgesteld aan het virus. Als ze wist dat Usher herpes had, was ze nooit met hem naar bed gegaan, claimt ze.

Daarom eist de vrouw 10 miljoen dollar (8,5 miljoen euro) van Usher voor nalatigheid en (emotionele) mishandeling.

Ex-geliefde klaagt Usher aan om herpes
Ex wil 10 miljoen van Usher om herpes (Foto: BuzzE)

VS vergist zich weer eens en bombarderen Afghaanse veiligheidstroepen

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebben vrijdag bij vergissing Afghaanse veiligheidstroepen onder vuur genomen in de provincie Helmand. Volgens de woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten in Afghanistan zijn daarbij zeker negen Afghanen gedood, "maar dit aantal kan nog stijgen".

"Wij hebben een huis beschoten waarvan wij vermoedden dat zich daar vijandelijke strijdkrachten ophielden. Dat bleken echter lokale veiligheidstroepen te zijn", aldus woordvoerder Bill Salvin. Hoe de vergissing kon gebeuren, wordt uitgezocht.

De aanval had plaats in het district Gereshk. De Afghaanse troepen voerden daar operaties uit tegen de Taliban, die grote delen van Helmand in handen hebben.

VS bombarderen Afghanen bij vergissing
VS bombarderen Afghanen bij vergissing (Foto: ANP)

'Saïd C. mag straf in Nederland uitzitten'

De Marokkaans-Nederlandse activist Saïd C. mag een eventuele celstraf in Nederland uitzitten. Dat zegt de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, Abdelouahab Bellouki, zaterdag in de Volkskrant.

Marokko wil C. berechten voor onder meer internationale drugshandel en heeft Nederland om zijn uitlevering gevraagd. In afwachting van de beslissing daarover is C. op vrije voeten, maar wel met een enkelband en meldplicht. Hij vreest dat hij in Marokko ook zal worden vervolgd voor zijn politieke activiteiten. Hij zou betrokken zijn bij de financiering van protesten in de Rif-regio.

De ambassadeur herhaalt de garantie dat C. alleen zal worden berecht voor drugshandel en niet voor zijn politieke activiteiten. "Nederland mag waarnemers en advocaten sturen die hem tijdens het proces bezoeken om te kijken of alles netjes verloopt", zegt Bellouki.

'Saïd C. mag straf in Nederland uitzitten'
'Saïd C. mag straf in Nederland uitzitten' (Foto: ANP)

Vroege vakantiefiles in Europa

Op verschillende Europese wegen naar de vakantiegebieden staan zaterdagochtend vroeg al files. Wie vanuit Zwitserland via de Gotthardtunnel naar Italië wil, moet rekenen op twee uur wachttijd, meldt de ANWB. Voor de Mont Blanctunnel van Frankrijk naar Italië staat het verkeer een uur te wachten.

Op de Duitse A3 van Würzburg tot Neurenberg moeten automobilisten rekenen met een uur extra reistijd. Op de snelwegen in Frankrijk rijdt het nog prima door, aldus de ANWB. Deze zaterdag is nog geen Zwarte Zaterdag, dat is pas volgend weekend.

Vroege vakantiefiles in Europa
Vroege vakantiefiles in Europa (Foto: ANP)

Legervoertuig gaat door drive-in hamburgerrestaurant

Vrijdag was het de nationale feestdag in België. Compleet met een militair defilé in Brussel.

Toen Rik Van den Berghe uit Aalst het Quick-hamburgerrestaurant in Drogenbos passeerde, zag hij daar net een gecamoufleerd legervoertuig de drive-in inrijden. De man op het dak plaatste de bestelling.  De twee jongemannen in de auto geloven hun ogen niet . "Met de tank naar de drive-in, wat voor een baas ben je dan?”

Volgens de Belgische defensie gaat het om een Nederlands voertuig. “Die mannen hebben nog een hele lange rit voor de boeg, met maximaal 70 km/u”, zegt een woordvoerder van Defensie. “Dan kan je al eens honger hebben. En als het Belgische militairen waren, dan zouden ze toestemming hebben van hun overste, want alle Belgen reden in colonne naar huis. En het is nationale feestdag voor iedereen."

Bekijk meer video's van VTM NIEUWS op nieuws.vtm.be

Egypte doodt dertig militanten in Sinaï

Egyptische veiligheidsdiensten hebben de afgelopen vier dagen in het noorden van de Sinaï dertig islamitische militanten gedood. Het leger verklaarde vrijdag dat het ging om "zeer gevaarlijke" opstandelingen, maar gaf niet aan tot welke militante groepering ze behoorden. Naast dertig doden werden vijf mensen gearresteerd bij verschillende operaties.

IS is in het noordoosten van de Sinaï zeer machtig. Sinds de opkomst van de groep zijn honderden militairen en politieagenten gedood. Zo kwamen begin juli zeker 23 militairen om het leven door aanslagen met autobommen in de Sinaï. Het was de bloedigste aanval op veiligheidstroepen in jaren. Twee voertuigen werden door zelfmoordterroristen tot ontploffing gebracht op het moment dat ze langs de controlepost reden in een gebied tussen Rafah en Sheikh Zuweid.

Egypte doodt dertig militanten in Sinaï
Egypte doodt dertig militanten in Sinaï (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: warm, regen met kans op onweer

Brengt Magdeleen regen, dan brengt ze weinig zegen.

Het is vandaag overwegend droog en de zon schijnt met regelmaat. Het noordoosten en oosten hebben te maken met een buienfront dat in de komende uren noordwaarts trekt. In de middag trekt een buienfront Zeeland binnen, dat in de loop van de middag richting het oosten en noordoosten trekt, waarbij onweer niet is uitgesloten. 

De temperaturen lopen uiteen van 23 graden in Zeeland tot 27 graden in het oosten van het land. De wind is zwak tot matig van kracht en draait in de loop van de dag richting het zuidwesten. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:36
Zon onder: 21:55
Zonkracht: 6/3

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1942 Tweede Wereldoorlog: de systematische deportatie van joden uit het getto in Warschau begint
1946 91 personen komen in Jeruzalem om het leven bij de bomaanslag op het Koning Davidhotel.
1991 Seriemoordenaar Jeffrey Dahmer wordt gearresteerd, nadat de overblijfselen van elf mannen en jongens worden gevonden in zijn appartement in Milwaukee.
2002 Een aardbeving met de kracht van 4,9 op de schaal van Richter treft de provincie Limburg.
2002 Installatie van het Kabinet-Balkenende ILPF-staatssecretaris Philomena Bijlhout treedt enkele uren na haar beëdiging af, omdat was gebleken dat ze tijdens de Surinaamse decembermoorden lid was van de Volksmilitie.
2003 Koesai en Oedai, de twee zonen van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein komen om het leven bij een urenlang vuurgevecht met Amerikaanse militairen op een villa in de Noord-Iraakse stad Mosoel.

Rewimo en qltel zijn op vakantie in Tsjechië (Foto: qltel)
Rewimo en qltel zijn op vakantie in Tsjechië (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Grote brand op industrieterrein Deventer

Op een industrieterrein in Deventer heeft vrijdagavond een enorme brand gewoed. De zwarte rookwolken waren tientallen meters hoog en tot in de wijde omgeving te zien. Niemand raakte gewond. Wel zijn twee agenten ter plaatse nagekeken voor het inademen van rook.

De brand woedde in een garagebedrijf en in een bedrijf dat handelt in telecomaccessoires op het industrieterrein aan de Herfordstraat. Het gebouw is ernstig beschadigd. Het bedrijventerrein Kloosterlanden ligt vlakbij de snelweg A1. Het verkeer heeft geen last van de rook ondervonden.

Bij de brand zijn explosies gehoord. De brandweer kon niet vertellen waardoor die zijn veroorzaakt. Rond middernacht was de rook al aanzienlijk minder, zegt een woordvoerder. Om 01.30 meldde de Veiligheidsregio dat het sein brand meester was gegeven. Naast de rook zijn er geen concentraties van andere schadelijke stoffen gemeten.

Hoe de brand is ontstaan is nog niet bekend.

Grote brand op industrieterrein Deventer
Grote brand op industrieterrein Deventer (Foto: ANP)

Wereldspelen: Dag 2 - Met bowlen, sumoworstelen en dé korfbalklassieker

De eerste dag van de Wereldspelen in Wroclaw zit erop. Records in het reddingszwemmen, spannende wedstrijden in het frisbeeën, het was een mooie dag. Niet geheel verrassend is het vandaag dan tijd voor de tweede dag, met een aantal sporten die we gisteren nog niet hebben kunnen zien. Daaronder het american football, maar dat is eigenlijk een beetje een floptoernooi: Polen speelt tegen Frankrijk, Duitsland tegen de VS en dat zijn dan ook de enige vier deelnemende landen.

Nederlanders
Net als gisteren staan ook vandaag de korfballers van bondscoach Wim Scholtmeijer weer op het veld. Dit keer is het zeker het kijken waard, want we krijgen een voorproefje van wat vermoedelijk de finale wordt: Nederland - België, de wedstrijd die op de vorige acht Wereldspelen de finale was. Om 19.00 uur gaat het los, live te volgen via onderstaande stream.

De livestream voor Nederland - België (Bron: YouTube)

De Nederlanders gaan niet alleen korfballen, want niemand minder dan Johnny Spil en Jeffrey van de Wakker gaan bowlen in de Sky Tower - het hoogste gebouw van Polen, maar dat geheel terzijde. De kwalificatie begint met 32 deelnemers, die elk zes games bowlen. De top-16 gaat vervolgens door naar de knock-outfase, waar drie games tegen elkaar gespeeld worden, waarvan de punten bij elkaar worden opgeteld. Om 9.00 uur begint de kwalificatie, vanaf 13.30 is de knock-outfase en om 18.30 uur volgt de finale.

Medailles
Vandaag staan 33 medailles op het spel, meer dan op welke andere dag dan ook in Wroclaw. Twee setjes medailles in het aerobics, één in het bowlen en de laatste zeven gouden medailles in het vinzwemmen. De reddingszwemmers kennen ook hun tweede en laatste dag, goed voor acht gouden medailles. Er worden er twee verdeeld in de ritmische gymnastiek, vier bij de inlineskaters op de baan, twee bij de sportklimmers en de overige zes gouden medailles worden uitgedeeld in het, jawel, sumoworstelen!

Bowlen om het goud
De mannen gaan vandaag om het goud in de singles bowlen en daar staat nogal wat geweld op de baan. Zoals eerder vermeld doen er twee Nederlanders mee, maar de Amerikanen pakken ook uit. Marshall Kent won dit jaar al twee toernooien op de professionele PBA Tour, Tommy Jones heeft er in totaal achttien gewonnen. Niet zomaar toernooien, want in 2006 won hij de US Open en een jaar later het Tournament of Champions, twee van de vier majors. Dit jaar werd hij tweede op het Tournament of Champions, Kent eindigde vorig jaar als tweede in de US Open, dus het zijn bijzonder sterke jongens. Canada verschijnt overigens ten tonele met Dan MacLelland, wereldkampioen in 2014, en ook de Koreanen mogen we nooit uitsluiten.

Kent gooide een perfecte game van 300 punten tijdens de door hem gewonnen Oklahoma Open eerder dit jaar (Bron: YouTube)

De kijktips van vandaag
Het Olympic Channel, hier te vinden, is vanaf 9.00 uur weer nagenoeg de hele dag live en het wordt genieten. We beginnen met een potje frisbeeën, Japan tegen Polen, dat eigenlijk niet zo goed is en alleen mee mag doen omdat de Wereldspelen in Polen gehouden worden. Toch is het een leuke sport om te zien en makkelijk te volgen: je scoort een punt door in de 'endzone' te staan en de frisbee te vangen. 

Om 10.30 uur schakelen we over naar het Millenium Park, waar de inlineskaters ons 2,5 uur gaan vermaken met de 500 meter. Geen tijdrit, maar het sprintformaat: kwartfinales, halve finales en de finales, vergelijk het met shorttrack op het ijs. De liefhebbers van een beetje matig american football kunnen om 13.00 uur inschakelen, want dan gaan we kijken naar Duitsland - VS, de eerste halve finale. 

Hierna volgen wat hoogtepunten, maar om 16.45 uur barst het feest echt los. We kunnen dan namelijk gaan genieten van de halve finales en finales in het sumoworstelen, met vandaag de echt zware jongens. Om 17.30 uur is het tijd voor reddingszwemmen, met onderdelen als de 50 meter reddingspopdragen en de 100 meter reddingspoptrekken. Het liveprogramma van de dag wordt afgesloten met aerobics en ritmische gymnastiek, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Daarna volgen nog opgenomen beelden van onder meer het vinzwemmen, zeker het kijken waard. 

Het hele schema van het Olympic Channel is overigens hier te vinden, vandaag kijken we naar pagina 3.

Senaat Polen stemt in met omstreden hervorming

De Poolse Senaat heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingestemd met een omstreden wet om de rechters van het hooggerechtshof te vervangen. Om de gerechtelijke hervorming te bekrachtigen moet als laatste president Andrzej Duda zijn handtekening onder het voorstel zetten.

Vrijdag waren in Polen tienduizenden mensen op de been om te protesteren tegen het besluit. De oppositie vindt het wetsontwerp van de regeringspartij PiS uitholling van de onafhankelijke rechtspraak en ondermijning van de democratie.

Van verschillende kanten wordt druk op de president uitgeoefend om de hervorming tegen te houden en zijn veto uit te spreken. Zo heeft de Europese Unie onder meer gedreigd met sancties en werd er scherpe kritiek geuit door internationale juristen. De eerste voorzitter van het hooggerechtshof heeft maandag een afspraak met Duda om de hervorming van de rechtspraak te bespreken.

Senaat Polen stemt in met omstreden hervorming
Senaat Polen stemt in met omstreden hervorming (Foto: ANP)

Test AD: veel haringen te warm verkocht

Uit de jaarlijkse Nationale Haringtest van het AD blijkt dat veel bedrijven zich niet houden aan de maximale verkooptemperatuur van 7 graden. Van de 148 bezochte adressen hielden 69 zich niet aan die regel uit de Warenwet. Het AD publiceert de volledige uitslag van de 36e editie zaterdag. Vrijdag werd de winnaar al bekend: vishandel Ruud den Haan uit Rotterdam.

De kwaliteit van de geteste haringen was dit jaar hoog, oordeelden de twee keurmeesters. 48 zaken eindigden met een 8 of hoger; 63 bedrijven scoorden 5,5 of lager. En 31 verkopers kwamen niet verder dan een 2,5 of zelfs lager. Dertien verkopers kregen een 0, daar was de koopwaar veelal bedorven.

Veel poepbacteriën en ander hygiënisch ongemak in de onderste regionen van de lijst. Een zaak uit Ridderkerk kreeg het advies "iets goeds te doen voor de mensheid" en de tent te sluiten. Een verkoper in Dordrecht had vorig jaar nog beterschap beloofd. Daar was weinig van terechtgekomen, constateerden de keurmeesters voor het AD. Hun conclusie in de lijst: "Wat maakt het ook uit? De gemiddelde consument slikt het en klaagt niet."

Test AD: veel haringen te warm verkocht
Test AD: veel haringen te warm verkocht (Foto: ANP)

Linkin Park schrapt tournee na dood frontman

Linkin Park pakt zijn wereldtournee niet op na de dood van frontman Chester Bennington. De Amerikaanse rockband zou vanaf donderdag door de Verenigde Staten trekken met de One More Light World Tour.

"We zijn geschokt door het overlijden van Chester Bennington", liet concertorganisator Live Nation vrijdag weten. "De Noord-Amerikaanse One More Light Tour van Linkin Park is afgelast. Onze gedachten gaan uit naar alle betrokkenen." Mensen met kaartjes voor een van de Amerikaanse shows van Linkin Park krijgen hun geld terug.

Bennington werd donderdag dood gevonden in zijn woning in de buurt van Los Angeles. De 41-jarige zanger pleegde zelfmoord op de verjaardag van zijn goede vriend Chris Cornell. Die maakte in mei een einde aan zijn leven.

Linkin Park was vorige maand nog in Amsterdam in het kader van de One More Light World Tour. In de Ziggo Dome gaf de rockband een uitverkocht concert. Een foto van die show, gemaakt door de Nederlandse fotograaf Ben Houdijk, gaat viral nadat Linkin Park het beeld koos om Bennington te eren.

Linkin Park schrapt tournee na dood frontman
Linkin Park schrapt tournee na dood frontman (Foto: BuzzE)

Duitse voetbaldames schakelen Italië uit

De Duitse voetbaldames hebben op het Europees kampioenschap in Nederland gewonnen van Italië. Na het gelijkspel tegen Zweden zegevierden de Oosterburen met 2-1 tegen Italië dat na twee duels puntloos is en uitgeschakeld is.

Duitsland kwam na een kleine twintig minuten spelen op voorsprong nadat de Italiaanse keepster Laura Giulliani een vrije trap losliet en Josephine Henning in de herkansing kon scoren. Uit een fraaie hoekschopvariant raakte Sara Däbritz de paal. Aan de andere zijde wist Italië uit een counter na een hoekschop via Ilaria Mauro verrassend de gelijkmaker aan te tekenen.

In de tweede helft nam de dominantie van Duitsland alleen maar toe, maar een goal viel vooralsnog niet omdat Mandy Isacker zowel de paal als de Italiaanse doelvrouw op haar weg vond. Uiteindelijk scoorde Babett Peter de winnende vanaf de strafschopstip.

Film Valerian heeft Nederlandse games

Overal zie je de posters hangen voor de film Valerian and the City of a Thousand Planets, waar ons aller Rutger Hauer een rol in speelt. De bijbehorende games Valerian: City of Alpha en Valerian Space Run zijn gemaakt door Spil Games uit Hilversum. Voor meer informatie over de film, klik je hier.

Valerian: City of Alpha is een strategisch spel, waar je moet bouwen en allianties aangaat om een metropolis te creëren. Uiteraard kun je ook de ruimte gaan verkennen. games Valerian: City of Alpha is gratis te downloaden voor iOS en Android.

 

Valerian Space Run is een zogenaamde endless runner. Je speelt het online en hebt alleen de pijltjes toetsen nodig. Ren, spring en duik om zoveel mogelijk munten te verzamelen en doe het met stijl voor achievements. Valerian Space Run kun je hier online spelen.  

Russisch en Hongaars WK-goud na mooie schermfinales

De eerste twee gouden medailles op het wereldkampioenschap schermen in Leipzig zijn een prooi geworden voor Rusland en Hongarije.

Bij de vrouwen stonden de beste 64 floretschermsters in de hal in Leipzig, waaronder de Nederlandse Elina Rentier. Zij verloor helaas van de Duitse Eva Hampel, 12-15.

Olympisch en wereldkampioene Inna Deriglazova uit Rusland plaatste zich voor de finale en daarin moest ze het opnemen tegen de Italiaanse Alice Volpi. Deriglazova nam een zeer ruime voorsprong, maar Volpi vocht zich helemaal terug tot 13-13 en nadat de tijd voorbij was moest een beslissend punt bepalen wie goud won.

Dat ging dan toch naar Deriglazova, Volpi moest genoegen nemen met het zilver. Tweevoudig wereldkampioene Arianna Errigo uit Italië pakte brons, net als Ysaora Thibus uit Frankrijk - in het schermen is er brons voor de verliezers van de halve finales.

Bij de mannen was het de beurt aan de sabelschermers. Aron Szilagyi is daar de grote naam, maar de Hongaarse olympisch kampioen van 2012 en 2016 dolf al in de achtste finales het onderspit tegen de Rus Kamil Ibragimov.

Ibragimov verloor in de halve finale dan weer van Gu Bon-gil uit Zuid-Korea, terwijl de Hongaar Andras Szatmari zich via winst op de Fransman Vincent Anstett voor de finale plaatste. Die ging lang gelijk op, maar Szatmari trok na een prachtige finale aan het langste eind: 15-11.

De finalesessie, met vanaf ongeveer 2:00 uur in de video de twee finales (Bron: YouTube)

Tikkertje spelen is nu een echte sport

Iedereen heeft vroeger wel zijn vriendjes in het park of tuin achterna gezeten tijdens tikkertje spelen. Maar stel je nu voor dat je tikkertje speelt op een cross-fit veld, of in een steegje met perfect geplaatste containers en afvalbakken en zelfs met officiële scheidsrechters. Dan heb je het dus opeens over 'Chase Tag'.

De World Chase Tag League organiseert een moderne variant van het spel tikkertje, met heuze spelregels. Zo gaat een wedstrijd over meerdere sets en elke set bestaat uit zo'n tien tot zestien chases, achtervolgingen. Zo'n chase duurt maximaal twintig seconden en kan op twee manieren eindigen, of je wordt getikt, of niet. Red je het om in die twintig seconden niet getikt te worden, dan krijgt jouw team een punt. Het team met de meeste punten wint de set, het team met de meeste sets wint de wedstrijd.

Meer uitleg over de regels op de website van World Chase Tag.


World Chase Tag evenement WCT2: The London Chase-Off (Bron: Youtube)

Suriname wil nu geen Nederlandse ambassadeur

De Surinaamse regering wil het op dit moment niet hebben dat Nederland in Suriname vertegenwoordigd is op het niveau van een ambassadeur. Daarom is het nu niet 'opportuun' om de door Nederland voorgedragen ambassadeur Anne van Leeuwen toestemming te geven naar Suriname te komen.

Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Yildiz Pollack-Beighle, vrijdagmiddag in het Surinaamse parlement gezegd. Donderdag werd bekend dat Van Leeuwen niet welkom is in Suriname. Een concrete reden of aanleiding voor het weigeren van de ambassadeur heeft de minister niet gegeven.

Suriname wil nu geen Nederlandse ambassadeur
Suriname wil nu geen Nederlandse ambassadeur (Foto: ANP)

Schoonspringster Jansen knap 8e op WK

Schoonspringster Inge Jansen heeft op het wereldkampioenschap in Boedapest een erg knappe achtste plek veroverd op de 3-meterplank. De Nederlandse kende vooral een sterke eerste en derde sprong en met in totaal 307,85 punten was plek acht voor haar weggelegd.

Het goud ging regerend olympisch- en wereldkampioene Shi Tingmao. De 25-jarige Chinese was in vier van de vijf ronden de beste: in ronde twee gaf ze welgeteld anderhalve punt toe op landgenote Wang Han. Die pakte dan ook het zilver, haar 359,40 punten waren geen maat voor de 383,50 van Shi. Met 351,55 punten was het brons voor de Canadese Jennifer Abel. 

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.