Acht mannen en vrouwen in strijd om Roland Garros-titels: de kwartfinalisten

Week twee op Roland Garros is in volle gang en op het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar zijn we inmiddels bij de kwartfinales in het enkelspel aanbeland. Nog acht mannen en acht vrouwen zijn in de strijd om de titel, na al het geweld van de afgelopen (ruime) week een goed moment om even te kijken wie er nog bij zijn. Mocht je de wedstrijden willen kijken: je kunt vanaf het einde van de ochtend en vervolgens de hele middag wel terecht bij NPO1 en Eurosport 1 en 2.

Mannen, 1e kwart: Andy Murray (1) - Kei Nishikori (8)
Het eerste kwart bij de mannen leverde uiteindelijk de twee kwartfinalisten op die eigenlijk wel verwacht werden. Uiteraard de nummer één van de wereld, Andy Murray, maar ook de Japanner Kei Nishikori, als achtste geplaatst. Murray is de favoriet en dat is niet vreemd, aangezien Nishikori bij vlagen erg matig speelt - hij verloor er zelfs al twee sets met 6-0 door. Daarnaast staat het in onderlinge ontmoetingen 8-2 voor de Brit, maar de vorige ontmoeting op een Grand Slam was wel voor Nishikori: de kwartfinales van de US Open vorig jaar.

Mannen, 2e kwart: Stanislas Wawrinka (3) - Marin Cilic (7)
Stanislas Wawrinka is de Roland Garros-kampioen van 2015 en dat wil de Zwitser nog eens voor elkaar krijgen. Hij is uitstekend bezig in Parijs en verloor in zijn eerste vier wedstrijden geen enkele set, hoewel hij wel telkens één tiebreak speelde. Marin Cilic had over het algemeen misschien iets minder zware tegenstanders, maar ook de Kroaat wandelt vooralsnog fluitend door het toernooi. Sterker nog, in vier wedstrijden verloor ook hij nog geen set en hij verloor zelfs geen enkele keer meer dan drie games in een set.

Marin Cilic staat uitstekend te spelen en is misschien wel een gevaarlijke outsider (Pro Shots/Action Images)
Marin Cilic staat uitstekend te spelen en is misschien wel een gevaarlijke outsider (Pro Shots/Action Images)

Mannen, 3e kwart: Pablo Carreño-Busta (20) - Rafael Nadal (4)
De 25-jarige Pablo Carreño-Busta staat weliswaar 21e op de wereldranglijst, hij schopte het nog nooit tot de vierde ronde van een Grand Slam-toernooi, laat staan de kwartfinales. Nu dus wel, en dat heeft hij met mooie zeges op Grigor Dimitrov en Milos Raonic - na een ware thriller - dik verdiend. Zijn tegenstander behoeft weinig introductie, schatten we zo in. Rafael Nadal is op jacht naar La Décima, zijn tiende Roland Garros-titel, en tot nu toe trof hij weinig echte tegenstand. Een lichtpuntje voor Nederland: Robin Haase bood hem nog het best partij. 

Mannen, 4e kwart: Dominic Thiem (6) - Novak Djokovic (2)
Dit zou wel eens dé kraker van de kwartfinales kunnen worden. Dominic Thiem kent een geweldig jaar, vooral op gravel, en stoomde soepeltjes door naar de laatste acht in Parijs. Alleen Simone Bolelli en Steve Johnson maakten het hem één set lastig, maar hij stond uiteindelijk nog geen set af. Dat kan niet gezegd worden van titelverdediger Novak Djokovic, die tegen Diego Schwartzman toch even de boel op scherp moest zetten om de Argentijn niet voor een stunt te laten zorgen. Thiem en Djokovic speelden vijf keer eerder tegen elkaar, waaronder de halve finales van Roland Garros vorig jaar, maar de Oostenrijker zou nu wel eens meer kans dan ooit kunnen hebben.

Kan Dominic Thiem het Novak Djokovic moeilijk genoeg maken? (Pro Shots/Action Images)
Kan Dominic Thiem het Novak Djokovic moeilijk genoeg maken? (Pro Shots/Action Images)

Vrouwen, 1e kwart: Jelena Ostapenko - Caroline Wozniacki (11)
Met de Letse Jelena Ostapenko zien we gelijk de enige overgebleven niet-geplaatste speelster. De 19-jarige zag de grootste namen in het kwart, waaronder nummer één Angelique Kerber, uitgeschakeld worden en werkte zichzelf netjes naar de laatste acht, een unicum voor de Letse. Caroline Wozniacki heeft meer ervaring met het ver komen op Grand Slams, maar de Deense won er nog altijd geen één. Op een double bagel in de tweede ronde na speelt ze telkens driesetters, maar Wozniacki knokt zich wel elke keer naar de winst.

Vrouwen, 2e kwart: Kristina Mladenovic (13) - Timea Bacsinszky (30)
Titelverdedigster Garbiñe Muguruza werd hier toch wel verwacht, maar voor eigen publiek zorgde Kristina Mladenovic voor een stunt door haar uit te schakelen. De Française heeft al twee lange driesetters achter de rug, maar staat nu dan voor het eerst in de kwartfinales in Parijs. Opponente Timea Bacsinszky stuurde Venus Williams naar huis in een driesetter en speelt erg sterk, wat haar in de eerste drie wedstrijden drie ruime zeges opleverde. Ze was halvefinaliste in Parijs in 2015 en dat hoopt ze te herhalen.

Caroline Wozniacki hoopt na al die jaren eindelijk eens een Grand Slam te kunnen pakken (Pro Shots/Action Images)
Caroline Wozniacki hoopt na al die jaren eindelijk eens een Grand Slam te kunnen pakken (Pro Shots/Action Images)

Vrouwen, 3e kwart: Elina Svitolina (5) - Simona Halep (3)
Het enige kwart bij de vrouwen waar het allemaal een beetje liep zoals je op papier mocht verwachten. Elina Svitolina zette haar geweldige jaar door en plaatste zich, na Roland Garros 2015, voor de tweede keer in haar loopbaan voor de kwartfinales op een Grand Slam. Simona Halep heeft daar wel meer ervaring mee en stond in 2014 in Parijs zelfs in de finale, maar een Grand Slam winnen deed ze nog nooit. De Roemeense wint tot nu toe nagenoeg elke set overtuigend en lijkt een perfecte kans te hebben op haar eerste eindzege.

Vrouwen, 4e kwart: Caroline Garcia (28) - Karolina Pliskova (2)
Caroline Garcia schakelde twee landgenotes uit en stond voor het eerst in de achtste en nu ook kwartfinales van een Grand Slam-toernooi. De nummers acht en tien van de wereld werden door anderen uitgeschakeld, maar dat mag de pret niet drukken voor de prima spelende Française. Karolina Pliskova haalde in Parijs voor het eerst de derde en vierde ronde en nu dus ook de kwartfinales. Ze kwam twee keer in de problemen, maar herstelde zich ruim op tijd en lijkt tegen Garcia ook weer de favoriete.

Van de acht overgebleven vrouwen lijkt Simona Halep de meest overtuigende titelkandidate (Pro Shots/Action Images)
Van de acht overgebleven vrouwen lijkt Simona Halep de meest overtuigende titelkandidate (Pro Shots/Action Images)