Drie Nederlandse judoka's in halve finales EK

Op het Europees kampioenschap judo in Warschau hebben drie van de zes Nederlanders die op zaterdag in actie komen zich geplaatst voor de halve finales.

Bij de mannen tot 90 kilogram was Noël van 't End in zijn eerste wedstrijd veel te sterk voor de Fin Samuli Viitanen. De Serviër Nemanja Majdov was vervolgens echter te sterk in de golden score en dus was de Nederlander uitgeschakeld.

Michael Korrel deed het bij de mannen tot 100kg beter en won in zijn eerste partij van de Roemeen Daniel Matei. Miklos Cirjenics uit Hongarije moest er vervolgens ook aan geloven en nadat de Rus Kazbek Zankishiev in de golden score opzij werd geschoven was de halvefinaleplek binnen voor Korrel. Daarin staat hij tegenover de Fransman Cyrille Maret, die vorig jaar olympisch brons veroverde.

Bij de superzwaargewichten, boven de 100 kilo, wordt Nederland vertegenwoordigd door Roy Meyer. Hij schakelde de Oostenrijker Stephan Hegyi uit in de achtste finales en won daarna van de Oekraïner Stanislav Bondarenko. In de halve eindstrijd staat Meyer tegenover de Georgiër Guram Tusishvili.

De dames tot 78 kilogram zagen twee Nederlandse deelneemsters in de loting: Karen Stevenson en Guusje Steenhuis. Stevenson versloeg de Litouwse Migle Dudenaite, maar tegen de Franse wereldtopper Audrey Tcheuméo, goed voor olympisch zilver in Rio, was ze niet opgewassen. Steenhuis begon met een overwinning op Antonina Shmeleva uit Rusland. De Hongaarse Evelin Salanki moest er door een houdgreep aan geloven, waardoor Steenhuis zich voor de halve eindstrijd plaatste. De Britse Natalie Powell is daarin haar tegenstandster.

Tessie Savelkouls vertegenwoordigt Nederland bij de dames boven de 78kg. Tegen Emese Karpati uit Hongarije won ze via een armklem, maar Svitlana Iaromka uit Oekraïne bleek in de kwartfinales te sterk. Savelkouls heeft via de herkansingen nog wel kans op brons. 

Om 16.00 uur begint de tweede sessie van de dag, met de herkansingen en de (halve) finales. Die zijn zoals te doen gebruikelijk allemaal live te volgen via Ippon.tv.