VS gooit gigantische bom op IS-strijders Afghanistan

Als je als IS-strijder in het Afghaanse district Achin, in de provincie Nangarhar, je donderdagavond door wilde brengen heb je een bijzonder pijnlijke keuze gemaakt. Amerikaanse media melden dat het leger van de VS rond 19.00 uur lokale tijd - ongeveer 16.00 uur Nederlandse tijd - een gigantische bom op een complex van IS gegooid heeft.

Het gaat daarbij om de GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast, ook wel de MOAB genoemd. Die afkorting zorgt ervoor dat de bom de bijnaam Mother of all Bombs gekregen heeft en dat is niet voor niks: het is de zwaarste niet-nucleaire bom die ooit in een gevechtssituatie gebruikt is. 

Het ding weegt ruim tienduizend kilogram en er is een speciaal vrachtvliegtuig voor nodig om hem te vervoeren. De MOAB werd ontwikkeld voor de oorlog in Irak, maar werd daar in een gevechtssituatie uiteindelijk nooit ingezet. Het gevaar voor vele burgerslachtoffers zou destijds te groot zijn geweest. 

Volgens de Amerikaanse strijdkrachten heeft IS zich in Afghanistan flink verdedigd, onder meer met tunnels en geïmproviseerde explosieven. Tegen verstevigde gebouwen haalt de MOAB relatief weinig uit, maar voor het vernietigen van een groot gebied vol vijandelijke strijders en materiaal is het 'de perfecte munitie'. 

De bom werd gegooid in een gebied in het oosten van Afghanistan waar onlangs nog een Amerikaanse commando om het leven kwam na een vuurgevecht met IS-strijders. De Amerikanen hebben laten weten er alles aan gedaan te hebben om burgerslachtoffers te voorkomen bij het gebruik van de MOAB. 

Overigens komt de explosieve kracht van de donderdag gegooide bom niet in de buurt van die van een degelijke atoombom. Zo komt de kracht neer op ongeveer één duizendste van die van de bom die in 1945 op Hiroshima werd gegooid. De Russen zeggen een Father of all Bombs te hebben, die ruim zevenduizend kilo weegt, maar wel vier keer zo krachtig zou zijn als de MOAB.