Volgende Turkse atlete moet medailles inleveren

Het is geen beste dag voor de Turkse sportwereld. Eerder meldden we dat Gamze Bulut haar olympisch goud - dat ze door een geschorste landgenote had gekregen - in moest leveren, nu moet ook Elvan Abeylegesse het nodige eremetaal inleveren.

De in Ethiopië geboren Abeylegesse bleek bij hertesten van stalen doping gebruikt te hebben op het WK van 2007 in Osaka. Ze veroverde daar namens Turkije zilver, maar die moet ze nu na bijna tien jaar inleveren. De Amerikaanse Kara Goucher schuift zo op naar zilver, de Britse Joanne Pavey krijgt nu brons.

Een jaar later sloeg Abeylegesse toe op de Olympische Spelen van 2008. In Beijing snelde ze naar dubbel zilver op de vijf en tien kilometer. Het zal vermoedelijk enige tijd kosten om de administratieve rompslomp af te werken, maar ook die medailles zullen haar afgenomen worden. 

De Ethiopische legende Meseret Defar zal vermoedelijk het zilver van de vijf kilometer in Beijing krijgen, terwijl Sylvia Kibet uit Kenia naar het brons gaat. Op de tien kilometer werd Abeylegesse in de eindsprint geklopt door voormalig landgenote Tirunesh Dibaba, die haar ook op de vijf kilometer en op het WK 2007 versloeg. De Amerikaanse Shalane Flanagan zal het zilver krijgen, brons wordt dan eigendom van de Keniaanse Linet Masai. Lornah Kiplagat schuift namens Nederland dan op naar de zesde plek.