Geen ontmoeting Noord-Korea en VS

Plannen voor het eerste contact tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten sinds het aantreden van president Donald Trump zijn afgeketst nadat de VS een visum voor de Noord-Koreaanse afvaardiging had afgewezen. Dat meldt The Wall Street Journal zaterdag. Het zou de eerste keer sinds 2011 zijn dat een Noord-Koreaanse afvaardiging de VS bezoekt.

De ontmoeting stond gepland voor 1 en 2 maart in New York. Het is niet duidelijk waarom er geen visum is afgegeven. Een Noord-Koreaanse rakettest op 12 februari en de moord op de halfbroer van leider Kim Jong-un in Maleisië liggen waarschijnlijk aan de afwijzing ten grondslag. Maar een beschuldiging van het omzeilen van sancties zou ook de reden kunnen zijn.

Sancties
Noord-Korea zou internationale sancties omzeilen met een goed georganiseerd netwerk van overzeese bedrijven. Dat staat in een rapport van de VN dat binnenkort verschijnt.

De VN hebben het land een reeks sancties en een streng wapenembargo opgelegd vanwege rakettesten en een nucleair programma. Een speciaal panel van de VN onderzocht de effecten.

Volgens de onderzoekers gebruikt Noord-Korea "zeer ervaren agenten die getraind zijn in het verplaatsen van geld, mensen en goederen, inclusief wapens, over grenzen", aldus het rapport. Lidstaten van de VN worden opgeroepen "extra waakzaam"te zijn als het gaat om Noord-Koreaanse diplomaten die zich met commerciële activiteiten bezighouden, want die zouden illegale netwerken kunnen helpen met geld.

Geen ontmoeting Noord-Korea en VS
Geen ontmoeting Noord-Korea en VS (Foto: ANP)