Witte Huis beschuldigt media van tonen te lage cijfers bij inauguratie

President Donald Trump en het Witte Huis jankballen dat de media een verkeerd beeld hebben geschetst van het aantal mensen dat bij de inauguratie aanwezig was. Schattingen van het aantal bezoekers zouden te laag zijn. Volgens Trump zag het er uit alsof er "anderhalf miljoen mensen waren". Bewijs voor die stelling gaf hij niet, maar uit foto's gemaakt vanaf ongeveer zijn zichtpunt is wel op te maken dat hij de lege plekken niet had kunnen zien. Luchtfoto's laten een heel ander beeld zien; er waren beduidend minder mensen aanwezig dan bij de inauguratie van Obama.

Trump ging vervolgens in op de journalisten en omschreef ze als "de meest oneerlijke mensen op aarde". Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer. "Dit was het grootste publiek dat ooit getuige is geweest van een inauguratie", zei Spicer in een korte persconferentie. "Deze pogingen om het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk en verkeerd".

Spicer beantwoordde vervolgens geen enkele vraag van de media. Een verklaring wat betreft dit vreemde gedrag kan wel gevonden worden in wat hij ook zei in deze persconferentie: "Er is in de media veel gezegd over de verantwoordelijkheid om Donald Trump ter verantwoording te roepen. Ik ben hier om te zeggen dat het twee kanten op werkt: we gaan de pers ook verantwoordelijk houden."

In 2009 waren naar onofficiële schatting ongeveer 1,8 miljoen mensen aanwezig bij de inauguratie van Obama. Experts denken dat bij Trump niet meer dan 900.000 bezoekers waren. Officiële schattingen zijn er nog niet, maar uit cijfers van de metro van Washington D.C. blijkt dat veel minder mensen met de metro naar de inauguratie zijn gegaan: 193.000 metroritten bij Trump, tegen 513.000 bij Obama in 2009.

Extrapoleren we dat aantal metroreizigers dan zien we dat 28,5% van de Obamabezoekers per metro kwam en dat zou naar schatting betekenen dat er zo'n 677.000 bezoekers bij Trump aanwezig waren. Goed voor een vierde plek. Zou de schatting van 900.000 kloppen zou hij de op twee na drukstbezochte inauguratie ooit hebben, direct na Obama (2009, 1,6 - 1,8M) en Obama (2013, 1,0M).

Wat betreft tv-kijkers staat de Trumpinauguratie in de V.S. sowieso op de derde plek, na de eerste inauguratie van Obama in 2009 op plek 2 en die van Ronald Reagan op plek 1.

Uitzicht vanuit standpunt van Trump
Uitzicht vanuit (ongeveer) standpunt van Trump

Het standpunt van Trump zelf was nog iets lager, wat het nog iets lastiger maakt de lege plekken te kunnen zien. Lege plekken die bij bijvoorbeeld de inauguratie van Clinton wél duidelijk zichtbaar waren ondersteunen de stelling dat Trump in elk geval meer bezoekers heeft getrokken dan Bill Clinton. Maar oordeel zelf in onderstaande VR video. Slepen met de muis om de camera te bewegen.