Nabestaanden 'De Punt' dagen de Staat

Bij de rechtbank in Den Haag begint vrijdag de rechtszaak die nabestaanden van twee daders van de treinkaping bij De Punt hebben aangespannen tegen de Nederlandse staat. De nabestaanden menen dat de mariniers die in 1977 een einde maakten aan de kaping hun familieleden hebben geëxecuteerd.

De intercity van Assen naar Groningen werd in 1977 gekaapt door een groep Molukkers. De reizigers werden bijna drie weken vastgehouden. Toen duidelijk werd dat de onderhandelingen op niets zouden uitlopen, werd een bevrijdingsactie op touw gezet. Daarbij kwamen zes daders en twee gijzelaars om het leven.

Volgens advocaat Liesbeth Zegveld zijn twee kapers in de trein van dichtbij doodgeschoten. Zij werden daarbij in hun hoofd en borst geraakt. Dit terwijl ze door hevige beschietingen van buiten de trein al waren uitgeschakeld en volgens Zegveld geen bedreiging meer vormden. Ze vindt dat de mariniers de twee daarom hadden moeten arresteren.

Zegveld stelde de Nederlandse overheid al eerder aansprakelijk voor de schade die de nabestaanden hebben geleden. Dat werd van de hand gewezen.

Nabestaanden 'De Punt' dagen de Staat
Nabestaanden 'De Punt' dagen de Staat (Foto: ANP)