'Sociale wetten zitten vaste banen in de weg'
Sociale wetten blokkeren duizenden vaste banen in de bouw. Uit onderzoek van Bouwend Nederland onder 700 bedrijven in de sector blijkt dat bedrijven wel tien keer nadenken alvorens iemand in dienst te nemen. Dit omdat het kabinet een baan te duur en muurvast heeft gemaakt.
Volgens Bouwend Nederland zit de bouw te springen om mensen. De grote meerderheid van de bedrijven gaat volgens de branchevereniging echter "tegen wil en dank" verder met uitzendkrachten, tijdelijke contracten en zzp-ers.
"Alle risico's komen maximaal op het bordje van de werkgever", aldus voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Hij doelt onder meer op de risico's door de loondoorbetalingsverplichting en de transitievergoeding. "Zestig procent van onze leden durft het nog niet aan om mensen aan te nemen, door dit soort bepalingen."
'Sociale wetten zitten vaste banen in de weg' (Foto: ANP)
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
A: 1 keer
B: 2 keer
C: 3 keer
D: ......
J: 10 keer
En voor de bepaling dat het een nieuw passend personeelslid moet zijn wordt een CV verlangd en een of meer persoonlijke gesprekken, liefst in een vrije ontspannen sfeer, zodat zowel het nieuw aspirante als ook het aannemende personeelslid zonder sores met elkaar rustig kunnen praten en overwegen.
En hoe vaak daarbij automatisch wordt nagedacht is echt niet zo relevant en wordt dan ook niet geteld.
Ik heb ook in de bouw gewerkt en altijd alleen maar als uitzendkracht en 1 x als jaarcontract.
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
foto
Your games are death
My world is light, the angels fill my eyes
With every breath
Dan zegt de politiek weer van maar wie moet die zieke werknemers dan betalen? Mensen kunnen zichzelf verzekeren of ze gaan vanuit de overheid voor de verandering eens echt belasting innen bij bedrijven als Airbnb, Primark enz enz.
Wel loyaliteit en exclusiviteit (medewerker onder vast contract kan niet bij een ander aan de slag) maar geen zekerheden? Riekt naar een wens tot moderne slavernij...
Het probleem was natuurlijk dan wel dat de sociale partijen bedongen dat de werkgever dan de eerste jaren door zou moeten betalen bij ziekte. Maar dat was een probleem dat later aangepakt kon worden.
En blijkbaar is nu het moment gekomen om het nog verder uit te hollen. Blijkbaar heeft Mercedes weer een nog duurder model uitgebracht, dat ze allemaal willen hebben.
Ik vind het trouwens wel vreemd dat een werkgever 2 jaar moet betalen als de oorzaak van de ziekte niet in de werksfeer ligt. Dat zou korter moeten, 6 maanden ofzo (lang genoeg voor je gebroken been na de wintersport e.d). En dan na die 2 jaar moeten ze ook nog de transitievergoeding betalen, ook bijzonder.
Persoonlijk vind ik het wel fijn hoor, mijn man is afgekeurd na 2 jaar ziekte en dat heeft een leuke bonus opgeleverd (die weer op gaat omdat ie nu natuurlijk veel minder verdient), maar toch vind ik het een rare regeling.
Het is hetzelfde in de techniek, tekorten hier en daar maar zelf investeren ho maar.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
De werkgevers betalen de prijs voor hun eigen arrogantie.
Dat slechte werk heeft twee voordelen: die bouwbedrijven die het salaris van werknemers belangrijker vinden dan de kwaliteit van het afgeleverde werk zullen vanzelf kapot gaan, en de ZZP-ers verdienen des te meer geld omdat ze al dat slechte werk moeten repareren.
Ben je ziek : jouw probleem.
Heeft je baas even een klus minder : geen inkomen die maand.
Wil je niet 12 uur werken voor minder dan het minimum-uurloon : voor jou een andere Pool.
ZZP-er werkt goed voor branches waarin mensen met specialistische kennis en ervaring projecten voor de korte en middelange termijn kunnen doen, het maakt het free-lancen wat makkelijker (tegen veel meer administratie).
Het concept ZZP-er is echter ontwikkeld om met name de werknemers aan de onderkant van de markt zoveel mogelijk uit te kunnen persen, en alle risico's bij de werknemer neer te leggen.
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
Aan de ene kant staat de werkgever, die niet wil opdraaien voor de lasten die vast personeel met zich meebrengt en ook geen ontslagbescherming wil voor diezelfde werknemers, maar wel loyaliteit van zijn personeel eist.
Aan de andere kant zitten veel werkgevers opgescheept met "zieke" werknemers van het slag dat zich ziek heeft gemeld met allerlei vage klachten en nooit weer aan het werk wil.
Het lijkt me toch niet heel erg moeilijk om hier een oplossing voor te vinden waarin beide partijen zich kunnen vinden.
VVD-D66, VNO-NCW, MKB-N en LTO willen helemaal geen vaste mensen.
Ze willen juist dat de waarde van een vast contract op het lage niveau komt van een uitzendkcontract.
0-uren contracten waarbij je 's morgens een SMS van je baas krijgt of je wel of niet mag werken die dag en hoeveel uur.
Wat is er nog 'vast' aan je contract als de plannen van bijvoorbeeld D'66 doorgaan en je als 'vaste' werknemer zonder tussenkomst van rechters binnen een paar dagen zonder vergoeding ontslagen kunt worden???
EN dan heb ik het er nog niet over wat er met het niveau van de uitzendkrachten gaat gebeuren.
Dat zijn nu al de bitches van de werkwereld.
Ik zie ze bij ons elkaar vermoorden om maar niet ontslagen te worden.
Ze naaien elkaar bij het leven. Als ze een andere uitzender een hak kunnen zetten doen ze dat alleen om te zorgen dat ze nog een tijdje bij ons kunnen blijven werken.
Verschrikkelijke ongezonde stressvolle competitie onderling. Echt smerig om te zien.
Volgende kabinet wordt VVD-D66-CDA.
En 2 jaar later is het voorbij voor de werknemer. Is iedereen in principe ZZPer. Bonden als de FNV zijn al tandenloos. Ondernemingsraden kunnen ook vrijwel niks.
En vaste contracten komen nooit meer terug. We krijgen hier een 2e Amerika waar het normaal gaat worden om na je werk nog effe naar je 2e baan te gaan. En we kiezen er zelf voor. VVD-D66-CDA.
Links? Om te kotsen !!
Nee dan stemmen mensen liever op de VVD.
Mijn opa zei altijd: als je wil weten hoe Nederland er over 15 jaar uit ziet moet je nu naar Amerika kijken.
Geen middenklasse meer in de VS.
Mensen die met 2-3 baantjes nog steeds niet rondkomen.
Mensen die met 75k studieschuld aan hun werkloopbaan beginnen.
Die ouwe gaat nog gelijk krijgen ook.
De babyboomgeneratie die met 1 werkende nog een huis kon kopen en de vrouw fulltime de kids kon opvoeden.
De generatie die 45 jaar bij een bedrijf bleef en op 55 met pre-pensioen ging.
De laatste resten van die generatie zijn nu de zaak nog effe aan het afbreken.
En wat moet ik tegen mijn andere werknemers zeggen als mijn bedrijf het financieel niet redt zo een klootzak uit te blijven betalen? Want je vergeet dat als het bedrijf over de kop gaat om die reden dat de rest van het personeel ook geen werk meer heeft........ lekker sociaal ben jij dan!
Het probleem tegenwoordig is dat de prijzen en dus winsten onder druk staan waardoor werkgevers geen buffer meer kunnen opbouwen. Of, wat denk ik ook meespeelt, geen buffer willen opbouwen omdat ze het geld willen uitgeven.
Nou komt dat gelukkig een heel stuk minder voor dan complicaties bij een teennagel die misschien in gaat groeien.
Om een buffer op te bouwen moet je wel eerst op kunnen bouwen, Mensen denken altijd maar dat werkgevers rijke stinkerts zijn. Als een zaak veel omzet heeft, heeft die ook veel kosten en kan het onderaan de streep gewoon net zo hard negatief zijn....... en dan moet je eens gaan snijden in de kosten, moet je ze dan horen...... pfff
Oplossing: parttime banen nog duurder maken.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Ik kan er zo al 1 noemen. Tzorg bijvoorbeeld. Iedereen die daar werkt (écht werkt, dus de zorg uitvoert) heeft geen vast contract en worden na 3 jaar geloosd.
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
just saying..
'Snelwegen verbreden om files op te lossen? Dat is zoals de broeksriem losser maken tegen obesitas'
Wen er naar alvast aan. Zo lopen onze kinderen er straks ook weer bij, met de groeten van onze afbraak-regering!
Dat oude spreekwoord kan ook weer afgestoft, het wordt weer hartstikke actueel!
"Wie niet steelt of erft, zal werken tot'ie sterft." Jawel! wen er maar alvast aan! Dit is het ultieme doel van uw regering! Terug naar 1800!
Het nieuwe normaal: Op een terrasje behandeld worden als een tyfuslijder en dankbaar zijn.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken