FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 19 september 2016

Belgen halen 16 asielzoekers uit koelwagen

De Belgische politie heeft maandag zestien asielzoekers, onder wie een zwangere vrouw en drie kinderen, uit een koelwagen gehaald. Ze zaten tussen een lading yoghurt en koek bij 2 graden in een van buiten afgesloten truck in de haven van Zeebrugge.

Volgens het parket in Brugge is de kans gering dat de verstekelingen, tien uit Iran en zes uit Syrië, de oversteek naar Groot-Brittannië allemaal hadden overleefd. Ze zaten al vier tot vijf uur opgesloten in de koude wagen voor ze bij een controle werden ontdekt.

Vorige week bevrijdde de politie een hoogzwangere vrouw, twee kinderen van een en vier jaar en hun moeder uit een koelwagen met een temperatuur van minus 18 graden. Mensensmokkelaars gebruiken steeds vaker koeltransporten om asielzoekers in te verstoppen, omdat ze denken dat deze minder vaak worden gecontroleerd.

Belgen halen 16 vluchtelingen uit koelwagen
Belgen halen 16 vluchtelingen uit koelwagen (Foto: ANP)

Asscher zet sociale partners onder druk

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zet de sociale partners onder druk in de kwestie rond de WIA, de uitkering bij arbeidsongeschiktheid na ziekte. Hij eist dat werkgevers en vakbonden met maatregelen komen die ertoe moeten leiden dat er minder beroep wordt gedaan op de uitkering.

In het Sociaal Akkoord van 2013 is afgesproken dat er uiteindelijk jaarlijks 150 miljoen euro op de WIA moet worden bespaard. Om de druk op te voeren, schrapt Asscher 5 miljoen euro uit het potje Tegemoetkoming arbeidsongeschikten. De minister komt daar alleen op terug als de werkgevers en bonden uiterlijk in december alsnog met voorstellen komen die in 2017 alvast 5 miljoen opleveren.

"Er is nog een slag nodig", aldus Asscher maandag aan de Tweede Kamer. Hij vindt de voorgestelde maatregelen nog niet concreet genoeg.

Asscher zet sociale partners onder druk
Asscher zet sociale partners onder druk (Foto: ANP)

GoPro komt met drone en nieuwe camera's

GoPro heeft maandag zijn eerste drone gepresenteerd. De Karma is opvouwbaar, werkt samen met de nieuwe Hero 5 Black of Hero 5 Session camera's, maar kan ook met oudere GoPro-camera's overweg.

Met de Karma zet GoPro in op gebruikersgemak. De afstandsbediening bestaat uit een schermpje en twee joysticks en is dicht te klappen. De gimbal, die de voorop de drone gemonteerde camera stabiliseert, is ook af te nemen en met de hand te gebruiken zodat je bijvoorbeeld tijdens het fietsen of skaten perfecte beelden kunt schieten. De Karma gaat in de Verenigde Staten 799 dollar kosten. Een europrijs en een Nederlandse releasedatum zijn nog niet bekend.

De nieuwe Hero 5 Black is het nieuwe vlaggenschip van GoPro. Hij volgt de Hero 4 Black uit 2014 op. De 5 Black maakt opnamen in 4K-kwaliteit met maximaal 30 frames per seconde, is waterdicht tot op 10 meter diepte en kan met de stem worden bediend in - voorlopig - zeven talen. Foto's maakt de camera met 12 megapixel. Er zit een 2 inch groot touchscreen op. Het apparaatje gaat in de VS 399 dollar kosten. Voor 100 dollar minder is de 5 Session beschikbaar, de opvolger van de vorig jaar geïntroduceerde 4 Session. Die heeft dezelfde video-kwaliteiten als de Black, maar maakt foto's met een 10 megapixel sensor. Ook ontbreekt een scherm op de kleinere camera.

Om alle geschoten beelden op te slaan kunnen GoPro-bezitters hun beelden nu automatisch laten uploaden naar de cloud in de vorm van abonneedienst GoPro Plus. Ook alle apps om de beelden te beheren en te bewerken zijn vernieuwd.

GoPro komt met drone en nieuwe camera's
GoPro komt met drone en nieuwe camera's (Foto: BuzzT)

Drank & Drugs ook in Duitsland hit

Het nummer Drank & Drugs van Ronnie Flex en Lil' Kleine is ook in Duitsland een hit.

De vertaling Stoff und Schnaps is twee maanden na de release al bijna 4 miljoen keer gestreamd op de Duitse Spotify. Ook op YouTube is de Duitse versie al ruim 3,5 miljoen keer bekeken. Het lied is deze week zelfs in de Duitse Top 50 beland, zo maakte het duo maandag bekend. Zij brengen in oktober zelfs een bezoek aan Duitsland voor een promotietour en een televisieoptreden.


Stoff und Schnapps (Video: YouTube)

Lil' Kleine en Ronnie Flex braken in 2015 door met het nummer Drank & Drugs. De controversiële clip werd over de hele wereld meer dan 23 miljoen keer bekeken.

Lil' Kleine geeft vrijdag 30 september voor het eerst een concert in de Heineken Music Hall (HMH) in Amsterdam. Het concert vormt de afsluiting van zijn huidige clubtour.

Drank & Drugs ook in Duitsland hit
Drank & Drugs ook in Duitsland hit (Foto: BuzzE)

Donald Duck helpt kinderen actief te zijn

De stichting Jongeren op gezond gewicht en Disney Benelux slaan de handen ineen om jonge kinderen te stimuleren meer te bewegen. Op Disney Channel worden de komende tijd korte filmpjes van 1 minuut vertoond waarin Disney-personages als Donald Duck en Mickey Mouse kinderen oproepen uit hun stoel te komen en actief te worden.

Dat hebben de twee partijen maandag gemeld. Met de serie filmpjes, die de naam Woogie Boogie heeft gekregen, krijgen kinderen concrete bewegingsoefeningen gesuggereerd. Deze oefeningen moedigen kinderen niet alleen aan op te staan en te bewegen, maar helpen ze ook bij de ontwikkeling van de motoriek.

Disney en de stichting Jongeren op gezond gewicht hebben het project geïnitieerd vanwege recente RIVM-cijfers over het zitgedrag van kinderen tussen 4 en 7 jaar oud. Veel kleuters zitten nog te lang en te vaak stil en brengen de helft van de dag zittend door.

De filmpjes zijn te zien in de Disney Junior-blokken op Disney Channel. Ook komen de fragmenten beschikbaar op YouTube, zodat ook docenten de 'Woogie Boogies' kunnen gebruiken om in de klas aandacht te besteden aan beweging. In België wordt de lancering gesteund door het ministerie van Welzijn.

Donald Duck helpt kinderen actief te zijn
Donald Duck helpt kinderen actief te zijn (Foto: BuzzE)

Bombardement op hulpkonvooi bij Aleppo

Vrachtwagens vol voedsel en hulpgoederen zijn maandagavond in de buurt van Aleppo bestookt vanuit de lucht. Ze werden aangevallen door Syrische of Russische gevechtsvliegtuigen, meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Hulpkonvooien waren op weg naar noodlijdende burgers in Aleppo en andere plaatsen onder dekking van de wapenstilstand die regeringstroepen en rebellen sinds vorige week maandag in acht namen. Het regeringsleger zegde het bestand eerder maandag echter op en kondigde aan de wapens weer op te nemen. Volgens activisten nam de Syrische luchtmacht vrijwel onmiddellijk na die mededeling delen van Aleppo onder vuur die in handen zijn van de opstandelingen. Het Observatorium telde 35 luchtaanvallen in en rond de Noord-Syrische metropool sinds het leger het staakt-het-vuren beëindigde.

De vrachtwagens reden in de buurt van Urm al-Kubra, dat even ten westen van Aleppo ligt, toen ze onder vuur kwamen. Het is nog onduidelijk tot welke hulporganisatie het getroffen konvooi behoorde. De Verenigde Naties en het Rode Kruis onderzoeken wat er is gebeurd.

Bombardement op hulpkonvooi bij Aleppo
Bombardement op hulpkonvooi bij Aleppo (Foto: ANP)

Geboorteakte voor doodgeboren kinderen

Ouders krijgen de mogelijkheid om een doodgeboren kindje te registreren in de gemeentelijke basisregistratie (BRP). Dat hebben de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie maandag toegezegd.

De registratie is op vrijwillige basis. Ouders krijgen de keuze, ook met terugwerkende kracht, of hun doodgeboren kind in de basisregistratie wordt opgenomen.

Ouders kunnen nu al een speciale akte laten opmaken bij de burgerlijke stand voor een doodgeboren kind. Met de nieuwe afspraken wordt een geboorteakte mogelijk.

Voor de registratie is druk gelobbyd. Initiatiefneemster Natasja Geyteman, columniste Roos Schlikker en auteur Jeannette Rietberg laten weten dat ze verheugd zijn. Ze noemen de registratie niet alleen een erkenning van het bestaan van de kinderen, maar ook een recht dat deze kinderen toekomt.

"Door deze aanpassing in het beleid krijgen doodgeboren kinderen dezelfde behandeling als kinderen die kort na de geboorte zijn overleden", aldus de vrouwen.

Geboorteakte voor doodgeboren kinderen
Geboorteakte voor doodgeboren kinderen (Foto: ANP)

'Jim Carrey medeschuldig aan overlijden ex'

Acteur Jim Carrey is aangeklaagd door de man van zijn overleden ex-vriendin. Deze Mark Burton claimt dat de komiek Cathriona White, die op 28 september vorig jaar overleed aan een overdosis medicijnen, illegaal pillen heeft verstrekt.

Volgens TMZ had Carrey op zijn naam de pillen gehaald die zijn vriendin had geslikt voordat ze overleed. Het zou gaan om Ambien, Propranolol en Percocet. Bovendien zou de acteur na het overlijden van White geprobeerd hebben zijn sporen uit te wissen.

In de aanklacht van de man van zijn ex-vriendin staat dat Carrey zich zeer bewust was van het feit dat zij suïcidaal was. Daarom had hij haar de pillen niet mogen verstrekken.

'Jim Carrey medeschuldig aan overlijden ex'
'Jim Carrey medeschuldig aan overlijden ex' (Foto: BuzzE)

Bier maakt sociaal

Stichting Open Deur, in dit geval wetenschappers van de Universitätsspital in Basel, hebben iets bewezen dat een normaal denkend mens al veel eerder uitgedokterd had: het drinken van bier maakt de mens sociaal.

Om dit te bewijzen namen de onderzoekers 30 mannen en net zoveel vrouwen, die allemaal bier kregen. De helft van beide groepen trof het niet; zij kregen 'bier' zonder alcohol te verwerken. Daarna werden zowel de pech- als geluksvogels onderworpen aan allerlei testjes. Hierbij moet je denken aan gezichtsherkenning, een empathietestje en een opwindingstest.

De behoefte om gezellig met anderen te praten nam toe bij de personen die bier dronken. Zelfs vrouwen die normaal gesproken eerst driehonderd jaar de kat uit de boom kijken voordat ze überhaupt tegen iemand praten, werden wat losser.

Dankzij bier (met alcohol dus) herken je ook eerder vrolijke gezichten. Mensen krijgen meer empathie. Zelfs werkgevers. Aangeschoten personen geven seksueel getinte afbeeldingen tevens een hoger cijfer dan wanneer ze nuchter zijn. Saillant detail is dat bier de zin in seks niet groter maakt.

Wie er wat meer over wil weten, kan hier klikken.

Unilever doet overname in VS

Unilever neemt de Amerikaanse producent van huishoudelijke verzorgingsmiddelen Seventh Generation over. Er werden geen financiële details over de deal naar buiten gebracht.

Seventh Generation was in 2015 goed voor een omzet van 200 miljoen dollar en heeft in de afgelopen tien jaar sterke groei laten zien. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Vermont maakt producten zoals was- en schoonmaakmiddel, handzeep, vuilniszakken en toiletpapier op milieuvriendelijke en duurzame basis.

Unilever doet overname in VS
Unilever doet overname in VS (Foto: ANP)

Einde speciale hulprelatie met Indonesië

Er komt een einde aan de speciale ontwikkelingsrelatie met Indonesië. Ook Kenia en Ghana verdwijnen van het lijstje van vijftien landen waarop Nederland zijn ontwikkelingshulp concentreert.

Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Het is de bedoeling dat de landen in 2020 van de lijst worden geschrapt.

Het kabinet blijft vasthouden aan in totaal vijftien partnerlanden, maar wil zich daarbij gaan richten op de armste landen. Nieuwe landen voor deze lijst worden daarom in eerste instantie gezocht in de Afrikaanse Sahel-regio.

Partnerlanden zijn landen waar Nederland al vele jaren een ontwikkelingssamenwerkingsrelatie mee heeft. Het aantal landen op deze lijst is onder het kabinet-Rutte I teruggebracht van 33 naar 15 om de hulp effectiever te maken.

Einde speciale hulprelatie met Indonesië
Einde speciale hulprelatie met Indonesië (Foto: ANP)

Wiebes: onzekerheid zzp'er versneld aanpakken

De Belastingdienst gaat meer mensen inzetten die overeenkomsten tussen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) gaan beoordelen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil daarmee de onzekerheid bij deze ondernemers over hun werkrelatie versneld aanpakken.

De overeenkomsten moeten zekerheid geven dat een zzp'er geen schijnzelfstandige is. Ze zijn niet nodig of verplicht als duidelijk is dat het om een echte zzp'er gaat.

Wiebes kondigde ook andere maatregelen aan. Zo komt er een meldpunt bij de Belastingdienst om problemen beter te kunnen verhelpen.

Wiebes wil ook betere communicatie over de regels, die sinds 1 mei gelden en waarvoor een overgangsperiode van 1 jaar geldt. Mocht er daarna toch nog onduidelijkheid zijn, dan zullen "goedwillende"ondernemers niet worden beboet, verzekert hij.

Wiebes: onzekerheid zzp'er versneld aanpakken
Wiebes: onzekerheid zzp'er versneld aanpakken (Foto: ANP)

'Strenger optreden tegen Noord-Korea'

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea willen strenger optreden tegen Noord-Korea. De ministers van Buitenlandse Zaken van de drie landen hebben dit zondag in New York besproken. Ze spraken over het opvoeren van het pakket maatregelen tegen Noord-Korea nadat het land de grootste nucleaire proef ooit hield.

Voor het eerst sinds de laatste kernproef, de vijfde van dit jaar, kwamen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, de Japanse Fumio Kishida en hun Zuid-Koreaanse collega Yun Byung-se samen om de situatie te bespreken. In een gezamenlijk statement riepen ze op tot meer internationale druk op Noord-Korea. "Het negeren van meerdere VN-verdragen van het regime in Pyongyang zorgt ervoor dat we nog strenger moeten optreden."

De kernproef van 9 september was de zwaarste die Noord-Korea ooit hield. Experts in Seoul schatten de kracht op 10 kiloton, maar iets minder dan de atoombom die in 1945 op Hiroshima viel. Het stalinistische regime in Pyongyang beweert dat het nu in staat is om een raket uit te rusten met een kernkop. Noord-Korea slaat daarmee tal van waarschuwingen van de internationale gemeenschap in de wind.

'Strenger optreden tegen Noord-Korea'
'Strenger optreden tegen Noord-Korea' (Foto: ANP)

'Kabinet mist empathie'

Het kabinet toont een gebrek aan empathie in zijn miljoenennota, vindt vakbond De Unie. Dat zegt voorzitter Reinier Castelein in een eerste reactie op de al uitgelekte regeringsplannen voor volgend jaar, die officieel op Prinsjesdag naar buiten komen.

De vakbondsman spreekt van "kille cijfers". De begroting is op orde en het land staat er beter voor, maar daarmee is volgens hem dan ook alles gezegd. "Wat koopt de onder druk staande middenklasse daarvoor?", vraagt Castelein zich af. Zo wijst hij erop dat er nog altijd honderdduizenden werklozen zijn.

"Verkiezingen win je niet meer met mooie praatjes, door al het zoets op voorhand te lekken voor Prinsjesdag. De Romeinen en de Grieken wisten het al, geef het volk brood en spelen. Zolang er in dit land meer voedselbanken zijn dan McDonald's, hoort dit kabinet zich bescheiden op te stellen."

Vakbond De Unie: kabinet mist empathie
'Kabinet mist empathie' (Foto: ANP)

Wolfachtig dier bij Beuningen is echte wolf

Het wolfachtige dier dat deze maand in Beuningen (Overijssel) werd gesignaleerd, is inderdaad een wolf. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen University die de uitwerpselen van de wolf op DNA onderzochten.

"De uitwerpselen bevatten DNA dat we konden gebruiken om een identificatietest te doen. Die liet zien dat het inderdaad om een wolf ging", aldus onderzoeker Arjen de Groot maandag. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de provincie Overijssel.

Het is niet bekend waar deze wolf vandaan komt. Sinds 2000 komen in Duitsland weer wolven voor.

Het is de tweede keer dat in Nederland een wolf is gespot. In 2015 heeft ook al enige tijd een wolf rondgelopen in Drenthe en Groningen. Het is aannemelijk dat wolven in de toekomst vaker de Nederlandse grensprovincies aandoen, stelt het onderzoeksinstituut.

Wolfachtig dier bij Beuningen is echte wolf
Wolfachtig dier bij Beuningen is echte wolf (Foto: ANP)

Taart voor bekogelde politie Amersfoort

Een vrouw uit Amersfoort vond het zo vervelend voor de politie dat een groep stappers zich dit weekend massaal tegen agenten had gekeerd, dat ze maandagmiddag met een zelfgebakken appeltaart op het politiebureau stond. "Normaal mag de politie niets aannemen, maar hier hebben we een uitzondering voor gemaakt", aldus een politiewoordvoerster.

Een groep van 250 tot driehonderd stappers keerde zich in de nacht van zaterdag op zondag op het Eemplein in Amersfoort tegen de politie. Kort daarvoor was een zeventienjarige vrouw uit die plaats aangehouden. Toen de menigte zich ermee ging bemoeien, ontstond volgens de politie een grimmige sfeer. De groep bekogelde agenten met stenen en politieauto's raakten beschadigd. Een agent raakte gewond.

De politie was maandag nog op zoek naar getuigen van de massale vechtpartij. "Een aantal getuigen heeft zich inmiddels gemeld, maar er is nog niemand aangehouden", aldus de woordvoerster. De zeventienjarige is na verhoor dit weekend weer heengezonden.

Op de Facebookpagina van de politie Amersfoort is een foto van de taart te zien. "Ietwat sprakeloos en ontroerd door dit geweldige gebaar hebben wij de taart in ontvangst genomen en hebben de collega's er inmiddels heerlijk van genoten", staat erbij geschreven.

Taart voor bekogelde politie Amersfoort
Taart voor bekogelde politie Amersfoort (Foto: BuzzO)

Nijhuis: "Dat ageren richting de arbitrage moet stoppen"

Scheidsrechter Bas Nijhuis ziet een negatieve ontwikkeling in het huidige voetbal. Er wordt tegenwoordig weer veel meer geprotesteerd.

Vanwege protesteren kregen Roda JC-spelers Abdul Ajagun, Christian Kum een gele kaart en moesten zij al in de eerste helft vertrekken met rood. Ook sc Heerenveen-speler Shay Facey zag in de tweede helft rood. "Dat ageren richting de arbitrage moet stoppen", vertelde Nijhuis tegen De Telegraaf. "Het wordt alleen maar erger. Ik tolereer dat niet. Ik heb gemerkt dat het weer erger is geworden nadat het een periode rustig is geweest."

"Christian Kum kreeg nota bene een vrije trap mee. Hoe makkelijk wil je een gele kaart krijgen? Als Kum persoonlijk tegen mij had gezegd dat hij het niet eens was met mij, dan had ik die gele kaart op zak gehouden. De manier waarop hij mij onheus bejegende ging gewoon te ver. Dat wegwerpgebaar zat vol agressie."

"Hetzelfde gebeurde mij onlangs met Juninho Bacuna van FC Groningen, die ik tegen PSV van het veld moest sturen. Ik begrijp wel dat je gefrustreerd bent als speler van een club die onder druk staat, maar je hebt het wel tegen het gezag."

"De beslissingen die ik tijdens PSV - FC Groningen en Roda JC - Heerenveen heb genomen inzake het ageren van spelers heb ik ook genomen tijdens de play-offs van de Champions League. Deze lijn blijf ik doortrekken. Overal."

Toppaard Zenith te koop, bieden vanaf 500.000 euro

Toppaard Zenith staat te koop. Dat Jeroen Dubbeldam tijdens de Olympische Spelen voorlopig voor het laatst op Zenith in actie zou gaan komen, was al even bekend. Nu staat de de veiling ook voor iedereen open. 

Dubbeldam won op Zenith zowel de Europese als de wereldtitel. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro miste hij op 0,02 seconden de barage en werd uiteindelijk zevende. Het paard verandert van eigenaar omdat het Springpaarden Fonds Nederland (SFN), de eigenaar van Zenith, stopt en de investeerders terug moet betalen.

SFN begrijpt dat het geen vrienden maakt met het verkopen van 's lands beste paarden, maar ziet geen andere keus: "De ruiters wisten dat dit ging gebeuren, daar zijn we altijd helder over geweest", zegt Jacob Melissen van het fonds. "Zenith hadden we als we het alleen voor het geld deden al na het WK kunnen verkopen. Dan had hij meer opgebracht. Maar we hebben expres gewacht tot na de Spelen in Rio."

Met het geld dat de veiling opbrengt, wil de organisatie een nieuw fonds (SFN II) starten. Eerst zou het fonds er pas in 2018 er mee ophouden, maar in verband met de veranderende Europese regelgeving moest het fonds eerder geliquideerd worden. De paarden worden geveild door BVA Auctions. De hoop is dat de paarden bij elkaar minimaal drie miljoen euro opleveren, want dan spelen de investeerders quitte. Voor Zenith kan geboden worden vanaf 500.000 euro.

De veiling van Zenith en de andere toppaarden is hier te volgen. De veiling van Zenith sluit woensdag om 14.10 uur. 

Jeroen Dubbeldam tijden de Olympische Spelen voorlopig het laatst op Zenith. (PRO SHOTS/Action Images)
Jeroen Dubbeldam tijden de Olympische Spelen voorlopig het laatst op Zenith. (PRO SHOTS/Action Images)

Fortuna Sittard krijgt puntenstraf van KNVB

De beroepscommissie licentiezaken van de KNVB heeft een publieke waarschuwing gegeven aan Fortuna Sittard, dat bovendien drie punten moet inleveren.

In een persbericht meldt de KNVB dat de Limburgse club niet heeft voldaan aan twee financiële normstellingen. Fortuna Sittard is ingedeeld in categorie 1. Om uit de financiële problemen te komen, diende de club een plan van aanpak in bij de KNVB.

Volgens de club is de straf uitgedeeld omdat op 15 juni, een meetpunt in het plan van aanpak, niet kon worden aangetoond dat er 360.000 euro op de rekening stond. Een paar weken later was dat wel het geval, met dank aan de nieuwe eigenaar Isitan Gün. De licentiecommissie hield echter vast aan de datum 15 juni.

Op de officiële website laat Fortuna Sittard weten 'hevig teleurgesteld' te zijn. "Fortuna Sittard voelt zich niet voldoende door de KNVB geholpen, juist nu de club enorme stappen heeft gezet in het verder gezond maken van de Sittardse organisatie. De club heeft tot 17 oktober de tijd gekregen om het Plan van Aanpak aan te passen. Fortuna overweegt nog naar de rechter te stappen. Een en ander hangt af van het advies van de juristen van de club."

Na zeven speelronden staat Fortuna met dertien punten op de zesde plaats in de Jupiler League. De puntenstraf zou betekenen dat de ploeg terugzakt naar de dertiende plek.

Real Madrid traint weer met Bale en Ronaldo

Gareth Bale en Cristiano Ronaldo hebben allebei de groepstraining hervat bij Real Madrid. De twee sterspelers kwamen afgelopen weekend niet in actie.

Zonder Bale en Ronaldo won Real Madrid zondag met 0-2 bij Espanyol. De Koninklijke evenaarde daarmee het record van FC Barcelona van zestien competitiezeges op rij. De Catalanen presteerden dat in het seizoen 2010/11.

Ronaldo, die op 10 september pas zijn rentree maakte na de blessure die hij opliep in de EK-finale, ontbrak tegen Espanyol vanwege een griepje. Bale was er niet bij wegens heupklachten. Die hield hij over aan de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Sporting Clube de Portugal.

Beide vedettes zijn waarschijnlijk fit genoeg om woensdag in actie te komen tegen Villarreal. Casemiro werd zondag al na negentien minuten vervangen en hij trainde net als Pepe apart van de groep.

Meer kinderen naar de kinderopvang

Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, is fors gestegen. Het gaat dit jaar om 682.000 kinderen, 6,4 procent meer in vergelijking met de 641.000 in 2015. In 2014 waren het er 620.000.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken, dat de cijfers maandag bekendmaakte, zijn er meerdere redenen voor de toename. Het gaat beter met de economie. Daardoor werken meer ouders. Ook is de kinderopvangtoeslag verhoogd.

Daarnaast hebben inmiddels ruim zeven op de tien vrouwen met kroost een baan. Het gaat om het hoogste niveau van de afgelopen jaren. Sinds 2010 is het aantal uren dat moeders met jonge kinderen werken met bijna 2 uur per week toegenomen.

Meer kinderen naar de kinderopvang
Meer kinderen naar de kinderopvang (Foto: ANP)

Groenewegen sprint naar etappezege in Eneco Tour

Dylan Groenewegen heeft de eerste etappe van de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De sprinter van LottoNL-Jumbo was in de straten van Bolsward de snelste van het peloton. Hij bleef Nacer Bouhanni en Peter Sagan voor. Morgen vervolgt de wielerkoers met een tijdrit in Breda.

Direct na de start in Bolsward gingen Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton), Matteo Bono (Lampre-Merida), Laurens De Vreese (Astana), Bert Van Lerberghe (Topsport Vlaanderen – Baloise) en Frederik Backaert (Wanty – Groupe Gobert) op avontuur. Ze kregen maximaal vier minuten van het peloton. In de Gouden Kilometer pakte Backaert de eerste twee sprints, terwijl De Vreese de laatste won. Bij deze sprints kunnen wielrenners bonusseconden verdienen.

Op enkele kilometers van de streep was de vlucht gedaan, waarna het peloton zich opmaakte voor de massasprint. Geen enkele ploeg kon het voortouw nemen, waardoor de aanloop chaotisch verliep. Groenewegen kwam hier als beste uit, waardoor hij de streep als eerste passeerde. De Nederlander boekte hierdoor zijn eerste zege in de WorldTour en hij mag morgen de rode leiderstrui dragen.

Woningverkoop blijft sterk stijgen

De huizenverkoop in Nederland is ook vorige maand sterk gestegen. In totaal wisselden in augustus 19.975 huizen van eigenaar, waarmee de verkopen volgens het Kadaster 26 procent hoger lagen dan een jaar eerder.

De verkopen gingen in alle provincies omhoog. De sterkste stijging werd met ruim 38 procent gemeten in Drenthe, in Noord-Holland was de groei met 16 procent het meest beperkt.

De woningverkoop trok in augustus met ruim 1 procent aan ten opzichte van juli. Op maandbasis was de groei het sterkst in Zuid-Holland (8 procent). In Zeeland slonken de verkopen met bijna 11 procent.

Woningverkoop blijft sterk stijgen
Woningverkoop blijft sterk stijgen (Foto: ANP)

'Brandsteder voor rechter voor mishandeling'

Presentator Rick Brandsteder moet volgende week opnieuw voor de rechter komen vanwege een mishandeling. Dat meldt AT5 maandag. Het management van Brandsteder kon nog niet reageren.

Brandsteder, de zoon van televisiecoryfee Ron, raakte in het verleden al driemaal eerder in opspraak vanwege vechtpartijen. In 2007 vocht hij in een snackbar, in 2008 raakte hij slaags met een aantal mensen op een afterparty van de Toppers en in 2011 werd hij gearresteerd vanwege mishandeling tijdens de jaarwisseling.

Volgens AT5 heeft Brandsteder op 30 januari iemand zwaar toegetakeld. Hij zou één of meerdere malen tegen het hoofd of lichaam van het slachtoffer hebben geslagen. Het is niet duidelijk wie het slachtoffer is en waar het incident plaatsvond.

Brandsteder is onder meer bekend van programma's als de Sponsor Bingo Loterij, De Nationale Sekstest en Temptation Island.

'Brandsteder voor rechter voor mishandeling'
'Brandsteder voor rechter voor mishandeling' (Foto: BuzzE)

Boef mag politie niet meer filmen

Rapper Boef mag geen agenten meer filmen. Dat vertelt hij in zijn laatste vlog dat hij zondag online zette, bericht Omroep Brabant maandag.

Boef onthult in het vlog dat hij gedragsregels opgelegd kreeg van het Openbaar Ministerie na zijn laatste arrestatie. "Ik mag niet meer praten met de politie", vertelt hij in het filmpje. "Alleen als ik 112 moet bellen of bij een noodgeval."

De 23-jarige Boef werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opnieuw in Tilburg aangehouden omdat hij zich niet hield aan de aanwijzingen die justitie hem had opgelegd. Dat gebeurde enkele dagen nadat hij werd gearresteerd omdat hij van plan was een ruzie uit te vechten met rapper Para Soma in Tilburg. Dit had tot gevolg dat zo'n honderd mensen de straat op gingen. Zaterdagmiddag kwam Boef weer vrij.

Rapper Boef mag politie niet meer filmen
Boef mag politie niet meer filmen (Foto: BuzzE)


Vlog van Boef (Video: YouTube)

Zwerm wespen stort zich op Duitse kinderen

Een zwerm wespen heeft in het Duitse Hameln een groep basisschoolleerlingen aangevallen. Elf kinderen liepen steken op aan vooral hoofd en armen en moesten naar de eerste hulp.

De schoolklas kreeg maandagochtend verkeersles op een oefenterrein in de Nedersaksische plaats, meldt de politie. Daarbij stoorden ze mogelijk de bewoners van een wespennest dat aan de mast van een verkeerslicht hing.

De politie, brandweer en het Rode Kruis rukten uit om de kinderen te ontzetten.

Twee weken geleden had een andere zwerm wespen het voorzien op een groep kinderen van een crèche in de buurt van Hameln, wereldberoemd door zijn 'rattenvanger'.

Zwerm wespen stort zich op Duitse kinderen
Zwerm wespen stort zich op Duitse kinderen (Foto: ANP)

Nieuwe info liquidatie carpoolplaats De Meern

De politie heeft nieuwe informatie gevonden over de liquidatie bij carpoolplaats De Meern aan de A12 in september vorig jaar. Op gevonden videobeelden is te zien dat het slachtoffer twee dagen voor zijn dood contact had met twee onbekende mannen.

Bij de schietpartij kwam op 19 september vorig jaar een 37-jarige man uit Almere om het leven. De witte Fiat 500 waarin hij zat, was doorzeefd met kogels, vermoedelijk afgevuurd uit een automatisch wapen.

Na een jaar onderzoek heeft de politie nieuwe vragen. Zo is bekend geworden dat het slachtoffer in een recreatiepark in Vinkeveen verbleef, maar onduidelijk is in welke woning.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Nieuwe info liquidatie carpoolplaats De Meern
Nieuwe info liquidatie carpoolplaats De Meern (Foto: ANP)

Bosbranden Indonesië kosten 100.000 levens

De bosbranden die vorig jaar Indonesië maandenlang teisterden, hebben vermoedelijk aan ruim 100.000 mensen het leven gekost. Dat komt hoofdzakelijk door het inademen van fijnstof, dat grote hoeveelheden koolstof bevatte.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Columbia zeggen dat niet alleen inwoners van Indonesië slachtoffer van het fijnstof werden. Ook bewoners van naburige landen als Maleisië en Singapore zijn gestorven door de vervuilde lucht. De onderzoekers schreven hun bevindingen in het tijdschrift Environmental Research Letters.

De branden troffen tot in oktober vooral de grote eilanden Sumatra en Borneo. Het klimaatverschijnsel El Niño wordt verantwoordelijk gehouden voor de enorme vuurhaarden. De Indonesische overheid kwam met een heel ander dodental: 24.

Bosbranden Indonesië kosten 100.000 levens
Bosbranden Indonesië kosten 100.000 levens (Foto: ANP)

Turks schooljaar begint met minuut stilte

In Turkije is maandag het nieuwe schooljaar begonnen met een minuut stilte en een gebed. De ruim achttien miljoen leerlingen stonden daarmee stil bij de neergeslagen staatsgreep twee maanden geleden. Velen keken in de klaslokalen tegen een ander gezicht aan.

Meteen na de putsch ontsloeg of schorste de regering Erdogan tienduizenden leraren die ervan werden verdacht banden te hebben met de in de Verenigde Staten wonende prediker Fethullah Gülen. Deze wordt beschouwd als de kwade geest achter de coup.

Alleen al op privéscholen moesten 21.000 leerkrachten meteen het veld ruimen wegens mogelijke betrokkenheid of sympathieën voor het gedachtegoed van Gülen. Hun licentie om les te mogen geven werd ingetrokken. Sinds 1 september werden per decreet, mogelijk gemaakt door het uitroepen van de noodtoestand, nog eens zo'n 28.000 leraren in overheidsdienst ontslagen.

Ook werden ruim 11.000 volwassenen schoolmedewerkers weggestuurd wegens banden met de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. Volgens de regering zijn er in Turkije meer dan 850.000 mensen actief in het onderwijs.

Turks schooljaar begint met minuut stilte
Turks schooljaar begint met minuut stilte (Foto: ANP)

'Alle vijf agenten vervolgen in zaak Mitch'

Alle vijf de agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark, moeten worden vervolgd. Dat vinden de nabestaanden van Henriquez, aldus hun advocaat Richard Korver.

Het Openbaar Ministerie besloot maandag dat twee van de vijf betrokken agenten zich voor de strafrechter moeten verantwoorden voor hun rol bij de dramatisch afgelopen aanhouding. De drie anderen worden niet strafrechtelijk vervolgd.

De nabestaanden vinden dat alle betrokken agenten hadden moeten weigeren om Mitch Henriquez in een politiebus te vervoeren. "Het was immers klip en klaar dat Mitch buiten bewustzijn was", benadrukt Korver. "De ambtsinstructies schrijven dan voor dat een ambulance moet worden opgeroepen."

Er waren twee ambulances op het festival-terrein. Daarom had "ter plekke snel adequate medische hulp kunnen worden verleend", vindt de advocaat. Omdat de agenten Henriquez zelf naar het bureau hebben vervoerd, is volgens Korver kostbare tijd verloren gegaan. "De moeder, zussen en neef van Mitch menen daarom dat ook daarvoor vervolgd zou moeten worden."

'Alle vijf agenten vervolgen in zaak Mitch'
'Alle vijf agenten vervolgen in zaak Mitch' (Foto: ANP)

Vader krijgt 14 jaar cel voor doden zoontje

De vader die vorig jaar oktober zijn zoontje (4) in Dordrecht in bad heeft verdronken, ís maandag door de rechtbank in Dordrecht veroordeeld tot veertien jaar cel. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechter heeft de man zijn zoontje met voorbedachten rade om het leven gebracht en is er daarom sprake van moord. Ook was hij volledig toerekeningsvatbaar en had hij tijd genoeg om over zijn plannen na te denken.

De vader had zijn zoontje en dochter een slaappil gegeven. Zijn zoontje raakte snel versuft, waarna hij hem in bad deed en verdronk. De verdachte legde zijn zoon daarna in bed en is weggegaan. Zijn dochter zat toen beneden. Ze had de pil snel uitgespuugd en haar vader liet haar uiteindelijk ongemoeid en alleen achter.

De rechtbank sprak de man vrij van poging tot moord op zijn dochter, omdat niet is gebleken of hij haar van het leven wilde beroven.

Vader krijgt 14 jaar cel voor doden zoontje
Vader krijgt 14 jaar cel voor doden zoontje (Foto: ANP)

Duitse politie pakt terreurverdachte op

De Duitse politie heeft een terreurverdachte opgepakt. Het gaat om een 24-jarige Syriër die ervan wordt verdacht voor de terreurorganisatie Nusra Front te hebben gevochten.

De verdachte was ondergebracht in een vluchtelingenkamp in Böblingen, in de deelstaat Baden-Württemberg, deelde het Openbaar Ministerie in Stuttgart maandag mee. De Syriër, die in september 2015 naar Duitsland kwam, is niet in verband gebracht met geplande of uitgevoerde aanslagen in Duitsland, aldus het OM.

Het Nusra Front werd onlangs hernoemd tot Jabhat Fateh al-Sham.

Duitse politie pakt terreurverdachte op
Duitse politie pakt terreurverdachte op (Foto: ANP)

Niet-vervolgde agenten blijven nog geschorst

De drie agenten die niet worden vervolgd voor hun betrokkenheid bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark, blijven nog wel geschorst. Dat blijft het geval, totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.

Het Openbaar Ministerie maakte maandag bekend dat twee andere betrokken agenten zich wel bij de strafrechter moeten verantwoorden voor hun rol. De voorlopige conclusie is dat zij zich niet aan de regels voor het gebruik van geweld hebben gehouden.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden.

Niet-vervolgde agenten blijven nog geschorst
Niet-vervolgde agenten blijven nog geschorst (Foto: ANP)

Drie gewonden na achtervolging marechaussee

Bij een achtervolging door de marechaussee zijn maandag vroeg drie gewonden gevallen. Hun auto sloeg over de kop op de Rijksweg A67 ter hoogte van het Brabantse Mierlo. Twee andere inzittenden zijn vermoedelijk op de vlucht geslagen.

Volgens de marechaussee negeerde de bestuurder van de auto bij de Belgisch-Nederlandse grens bij Eersel een stopteken waarna de achtervolging werd ingezet. De gewonden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Ondanks de inzet van een helikopter en speurhond wisten de andere inzittenden te ontkomen.

In de auto trof de marechaussee een grote hoeveelheid, vermoedelijk gestolen, koper aan. De gewonden worden verdacht van heling.

Drie gewonden na achtervolging marechaussee
Drie gewonden na achtervolging marechaussee (Foto: ANP)

210 miljoen euro voor 'buurlanden' EU

De Europese Commissie trekt 129 miljoen euro uit voor steun aan en samenwerking met Egypte en Palestina. Het geld is bedoeld om sociaal-economische omstandigheden in de mediterrane landen te verbeteren.

Met de miljoenen worden programma's gefinancierd voor de promotie van vrouwenrechten, voor beter waterbeheer, veiligheid en voor jongeren.

Daarnaast krijgen Azerbeidzjan en Wit-Rusland bijna 80 miljoen euro voor projecten om onder meer jongeren beter inzetbaar voor de arbeidsmarkt te maken, aldus EU-commissaris Johannes Hahn (Nabuurschapsbeleid) maandag in Brussel.

210 miljoen euro voor 'buurlanden' EU
210 miljoen euro voor 'buurlanden' EU (Foto: ANP)

VS zoekt 28-jarige uit New Jersey na explosie

In verband met de explosie in het weekend in New York zoekt de Amerikaanse politie een 28-jarige tot Amerikaan genaturaliseerde man uit New Jersey. De man is mogelijk gevaarlijk en bewapend, zei de burgemeester van New York, Bill de Blasio, maandag. Het gaat om Ahmad Khan Rahami. Het onderzoek gaat volgens De Blasio "beslist de kant van terrorisme op".

De politie vreest een terroristische cel of samenzwering in de regio. Volgens de gouverneur van de staat New York, Andrew Cuoma, vertonen de bommen die sinds zaterdag zijn gevonden of ontploft overeenkomsten.

VS zoekt 28-jarige uit New Jersey na explosie
VS zoekt 28-jarige uit New Jersey na explosie (Foto: ANP)

Thijs Römer trots op verfilming boek

Thijs Römer is maar wat trots op het eindresultaat van de nieuwe dramaserie Weemoedt. Volgens de acteur is het nog beter geworden dan dat hij in zijn hoofd had.

De serie is niet alleen de verfilming van zijn gelijknamige boek uit 2015; Thijs speelt zelf de hoofdrol, regisseerde enkele afleveringen en was er ook nog als producent bij betrokken. De Amsterdammer is dan ook 'opgelucht' dat hij er nu zijn handen van af kan trekken.

"Met trots en blijdschap", zegt Thijs tegenover BuzzE. "Het resultaat is beter geworden dan in m'n hoofd. Het is een zalig moment als het langzaam uit handen wordt genomen door heel veel andere mensen, zowel voor als achter de camera."

Pilot

Opmerkelijk genoeg was Weemoedt in eerste instantie al bedoeld als serie. "Acht jaar geleden had ik een pilotaflevering geschreven", vertelt Thijs. Deze werd niet direct opgepikt, al zag een uitgever er wel brood in. "In eerste instantie durfde ik helemaal geen boek te schrijven, maar gaande weg veranderde dat. Toen het boek er eenmaal was, kwam er interesse van RTL. Via een bijzondere omweg komt het verhaal nu alsnog op televisie. Dat is echt een onvoorspelbaar proces."

Dat Thijs nu ook nog op bijna alle mogelijke fronten bij de serie is betrokken, maakt het voor hem extra speciaal. Toch is hij blij dat hij niet al het regiewerk hoefde te doen. Het is dat de acteur het verhaal kan dromen, anders was het hem waarschijnlijk te veel geworden. "Ik heb natuurlijk het verhaal bedacht en kende het daarom al goed. Anders had ik het denk ik niet aangedurfd."

Kijkcijfers

Weemoedt, dat gaat over een talentmanager wiens wereld langzamerhand instort, is vanaf 22 september te zien via Videoland. In 2017 gaat RTL 5 de serie uitzenden. Voorlopig hoeft Thijs zich dan ook niet druk te maken om de kijkcijfers. "Pas in het voorjaar komt het echt op televisie. Voorlopig geen slapeloze nachten dus."

Nagedacht over een eventueel vervolg heeft Thijs ook al. "Ik heb er een klassieke cliffhanger aangemaakt in de hoop op een tweede seizoen", zegt hij. "Maar nu eerst maar genieten van het feit dat het werk er even op zit."

Thijs Römer trots op verfilming boek
Thijs Römer trots op verfilming boek (Foto: BuzzE)

Schrijver houdt mogelijkheid prequel GoT open

Game of Thrones nadert zijn einde, maar wellicht hebben de kijkers ook na het achtste seizoen van de populaire serie nog niet het laatste gezien van Westeros. Schrijver George R. R. Martin hintte zondagavond na de uitreiking van de Emmy's op een prequel.

"Ik heb duizenden pagina's liggen over de zogenaamde voorgeschiedenis van Game of Thrones. Dus er is veel materiaal en ik ben nog meer aan het schrijven", zei de auteur van de A Song of Ice and Fire-boeken waarop Game of Thrones is gebaseerd.

Een prequel zit er op korte termijn echter nog niet in. "We moeten de serie nog afronden en ik moet nog twee boeken schrijven, dus het is puur speculatie." De HBO-serie heeft de boekenreeks inmiddels ingehaald, dus Martin moet flink aan de bak.

Dat geldt ook voor de producenten. De zevende en achtste reeks van Game of Thrones worden volgens D.B. Weiss 'grootser en beter'. "Het wordt ook erger, maar vooral beter."

Schrijver houdt mogelijkheid prequel GoT open
Schrijver houdt mogelijkheid prequel GoT open (Foto: BuzzE)

Agenten vervolgd om fatale arrestatie Mitch

Twee politieagenten worden vervolgd voor hun rol bij de fataal afgelopen aanhouding van Mitch Henriquez op 27 juni vorig jaar in het Haagse Zuiderpark. Dat heeft het Openbaar Ministerie besloten.

De 42-jarige Arubaan Henriquez werd gearresteerd bij een muziekfestival, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen had. Hij verzette zich, waardoor de politie geweld tegen hem gebruikte.

Henriquez overleed de volgende dag in het ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door het hardhandige optreden van de vijf agenten die hem arresteerden. Ze gebruikten daarbij onder meer de omstreden nekklem.

De dood van Henriquez leidde toen tot hevige rellen in de Haagse Schilderswijk.

Agenten vervolgd om fatale arrestatie Mitch
Agenten vervolgd om fatale arrestatie Mitch (Foto: ANP)

Van Bronckhorst: "Het doel is om kampioen te worden"

Feyenoord sloot zondag de week perfect af met een 0-1 zege bij PSV. Giovanni van Bronckhorst ziet dat zijn ploeg er heel goed voorstaat. De oefenmeester wil nu na 34 wedstrijden in de Eredivisie bovenaan staan en de landstitel naar Rotterdam halen.

"Het kan eigenlijk niet beter. Ik ben heel trots op het team", vertelde Van Bronckhorst na afloop tegen de aanwezige media. "De overwinning tegen Manchester United heeft ons energie gegeven. We hebben het vertrouwen meegenomen. Fysiek stonden we er niet slecht op."

Feyenoord is na zes competitiewedstrijden nog altijd foutloos en staat met achttien punten bovenaan in de Eredivisie. "We staan er in de competitie heel goed voor, alleen zullen we ons moeten blijven ontwikkelen. Het doel is om kampioen te worden. We moeten dit volhouden en dat is de uitdaging ten opzichte van vorig jaar. We zijn goed op weg, maar willen tot het laatst meedoen om de titel. We moeten nog in de race zijn als de prijzen worden verdeeld."

Pokémon Go-streamer overvallen tijdens livestream

Wat niet anders genoemd kan worden dan een absolute laffe daad is een streamer van Pokémon GO overvallen. Twitch-streamer 'rickeybot' was in de buurt van Central Park in New York aan het streamen toen hij van achteren werd aangevallen. De beelden zijn onder aan dit bericht te zien. Laffe actie en geweld, dus wel op eigen risico.

De dader in kwestie gaf rickeybot van achter een klap op zijn kaak, waarna hij er met zijn telefoon vandoor ging. De lafaard in kwestie had echter niet door dat er gestreamed werd en dat hij mooi in beeld staat. Ook is er rond 2:26 in het filmpje te zien dat de camera een foto heeft gemaakt, die hopelijk de dader nog beter in beeld heeft gebracht.

Naar omstandigheden gaat het goed met rickeybot. Uiteraard heeft hij aangifte gedaan bij de politie, waarvan we alleen maar kunnen hopen dat zij snel de dader oppakken. Helaas moest rickeybot wel naar het ziekenhuis voor zijn kaak, die flink kapot is. 

Primeur Amsterdam met zelfsturende boten

De Amsterdamse grachten zijn de komende vijf jaar het decor van een onderzoeksprogramma naar zelfsturende boten. Daarin wordt voor het eerst op grote schaal getest in hoeverre 'roboats' mensen en goederen kunnen vervoeren. Ook volgen testen met autonome vaartuigen die zichzelf binnen een paar uur kunnen opbouwen tot bijvoorbeeld een verplaatsbare brug of drijvend podium.

Daarnaast gaan de onderzoekers zich bezighouden met onderwaterrobots die bijvoorbeeld metingen in het rioleringssysteem kunnen uitvoeren en met roboats die de grachten ontdoen van afval en puin, zoals de 12.000 fietsen die er jaarlijks in verdwijnen.

De eerste prototypen van roboats worden in 2017 in of op het water verwacht. Het programma wordt uitgevoerd door onderzoekers van Massachusetts Institute of Technology (MIT) in samenwerking met de TU Delft en Wageningen UR. Voor het onderzoek is 25 miljoen euro beschikbaar.

Primeur Amsterdam met zelfsturende boten
Primeur Amsterdam met zelfsturende boten (Foto: BuzzT)

Hollande wil geld voor terrorismebestrijding

De Franse president François Hollande wil meer geld om het terrorisme te bestrijden. De cijfers liegen er niet om, betoogde hij. In Frankrijk verloren sinds het begin van 2015 meer dan 230 mensen hun leven door terroristische aanslagen.

De president sprak maandag in Parijs tijdens een herdenking van de slachtoffers. Hij wil zeker stellen dat de acties tegen terroristen blijven doorgaan. Dat geldt juist ook voor allerlei preventieve maatregelen. Die voortdurende strijd vergt meer financiële investeringen.

Sinds januari 2015 kreeg Frankrijk drie grote aanslagen te verwerken. Die op het satirische blad Charlie Hebdo (zeventien doden), die in Parijs in november (130) en afgelopen juli in Nice (86). Andere aanslagen troffen een politieman en een priester, afgelopen zomer. In Frankrijk geldt nog steeds de noodtoestand, waardoor er meer politie en ook soldaten in de straten aanwezig zijn.

Hollande wil geld voor terrorismebestrijding
Hollande wil geld voor terrorismebestrijding (Foto: ANP)

Palestijn steekt in op Israëlische politie

Een Palestijnse man heeft maandagochtend in Jeruzalem twee Israëlische politiemensen neergestoken. Beide agenten, een vrouw en een man, liggen zwaar gewond in een ziekenhuis.

De politie zei de aanvaller 'buiten gevecht te hebben gesteld'. Hij is op zijn beurt met levensgevaarlijke verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Na enkele relatief rustige weken is het geweld in Israël sinds vrijdag opgelaaid. Minister-president Netanyahu gaf zondag de opdracht het aantal politiemensen in de oude stad van Jeruzalem en bij de Tempelberg, even ten oosten daarvan, op te voeren. Hij stuurde tevens enkele honderden extra militairen naar de Westelijke Jordaanoever, een plek waar Palestijnen eveneens vaak toeslaan.

De komende maand vieren de Joden enkele feestdagen en de autoriteiten vrezen dan voor meer geweld. Een jaar geleden laaide ook in deze periode onverwacht het geweld op. Dat kostte tot dusverre 35 Israëliërs en ruim tweehonderd Palestijnen het leven.

Palestijn steekt in op Israëlische politie
Palestijn steekt in op Israëlische politie (Foto: ANP)

Politie pakt marsepeinman op

De Duitse politie heeft maandag in een woning in Kiel de zogenoemde marsepeinafperser aangehouden. Het gaat om een 38-jarige man die vergiftigd marsepein naar een school stuurde en vervolgens de supermarktketen Coop om miljoenen euro's vroeg.

Direct na de aanhouding waarschuwde de politie toch oplettend te blijven met snoepgoed dat wordt gevonden. Vooral niet opeten, is het advies. De politie heeft het onderzoek ondanks de arrestatie nog niet afgesloten.

De marsepein die de afgelopen weken bij een school in Kiel werd neergelegd, bevatte giftige stoffen. Hoewel niet levensbedreigend, was de stof wel schadelijk voor de gezondheid. Zou Coop niet betalen, dan zou de afperser bij meerdere scholen vergiftigd marsepein neerleggen, zo had hij gedreigd.

Politie pakt marsepeinman op
Politie pakt marsepeinman op (Foto: ANP)

Dood baby Jairo raadsel voor vader

De dood van de acht maanden oude baby Jairo, die onder de blauwe plekken en kneuzingen zat, is voor zijn vader een raadsel. Dat zei de 26-jarige Arnhemmer maandagmorgen tegen de rechter. Het Openbaar Ministerie verdenkt de vader en moeder van Jairo van schuld aan de dood van hun kind.

Jairo overleed in augustus 2010. ZIjn ouders stonden al eerder voor de rechter, maar die verklaarde de zaak toen niet-ontvankelijk wegens slecht werk van het OM. Het gerechtshof besloot later dat de zaak toch behandeld moest worden. De 26-jarige moeder van het kind kwam maandag niet opdagen, omdat ze in het buitenland zit.

Na de dood van het kind stelde een schouwarts vast dat Jairo slachtoffer was geworden van "heftig botsend geweld"en dat de baby ook een aantal botbreuken had. Zijn vader weet alleen dat hij een keer met de baby in zijn armen tegen een deur is gevallen. Andere blauwe plekken zouden zijn veroorzaakt doordat het kindje van drie maanden met zijn hoofd tegen de spijlen van de box viel.

Dood baby Jairo raadsel voor vader
Dood baby Jairo raadsel voor vader (Foto: ANP)

Utopia viert duizendste dag

Volgende week is het groot feest in Utopia. De tv-show bestaat maandag 26 september duizend dagen en is daarmee het langstlopende realityprogramma van Nederland. De bewoners vieren volgende week maandag groot feest met duizend fans, maakte SBS bekend.

Tijdens het '1000 dagen feest' trekken de huidige zestien inwoners van Utopia volgens SBS 'alles uit de kast om een onvergetelijke indruk achter te laten'. Zo organiseren ze een quiz, schrijven ze een eigen lied en gaan ze op zoek naar hun look-a-likes. Volgende week maandag komen diverse artiesten naar het Utopia-terrein in Laren.

Utopia ging op 31 december 2013 van start. Nog steeds bouwen de bewoners aan de ideale samenleving. Die zoektocht is online live te volgen, maandag 26 september is Utopia in totaal 24.000 uur live op internet te zien geweest. Op SBS6 zijn dan 22.838 minuten uitgezonden, volgende week maandag is aflevering 710 op de buis.

Utopia viert duizendste dag
Utopia viert duizendste dag (Foto: BuzzE)

Michella Kox gaat ruzies oplossen

In navolging van Dave Roelvink krijgt ook realityster Michella Kox een serie bij RTL XL. In 'Michella Kox: de rijdende vechter' gaat de veelbesproken krullenbol uit 'Dames in de dop' en 'Echte meisjes in de jungle' ruzies en problemen oplossen.

Michella trekt als 'ervaringsdeskundige' door het land om allerhande ruzies op te lossen. Zo probeert ze de excentrieke Bjorn te herenigen met zijn moeder. De twee hebben al jaren geen contact na een volgens RTL bizarre ruzie om een te dure designbank.

'Michella Kox: de rijdende vechter' is vanaf 21 september te zien op RTL XL. Vijf weken lang verschijnt er elke woensdag om 18.00 uur een nieuwe aflevering online.

Michella Kox gaat ruzies oplossen
Michella Kox gaat ruzies oplossen (Foto: BuzzE)

'Ook McDonald's wacht miljoenenboete'

Fastfoodketen McDonald's is mogelijk de volgende Amerikaanse multinational die wordt aangepakt door de Europese Commissie vanwege belastingontwijking. Volgens een berekening door de Britse zakenkrant Financial Times wacht McDonald's een naheffing van krap 500 miljoen dollar.

Brussel eiste onlangs dat Ierland 13 miljard euro terugvordert van Apple vanwege illegale belastingvoordelen die het bedrijf daar zou hebben genoten. Voor McDonald's zou volgens de krant hetzelfde gelden vanwege voordelen in Luxemburg.

FT berekende dat McDonald's een gemiddeld belastingtarief zou hebben betaald van nog geen 1,5 procent op een winst van meer dan 1,8 miljard dollar sinds 2009. Het normale belastingtarief in Luxemburg is echter 29,2 procent.

'Ook McDonald's wacht miljoenenboete'
'Ook McDonald's wacht miljoenenboete' (Foto: ANP)

Nobelprijswinnaar haalt uit naar Trump

De Amerikaanse economie zou de grote verliezer zijn mocht Donald Trump later dit jaar de presidentsverkiezingen winnen en besluiten tot nieuwe invoertarieven voor China. Dat zegt econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz maandag in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens hem zouden dergelijke maatregelen een handelsoorlog tussen China en de VS ontketenen, hetgeen van invloed zal zijn op de levensstandaard van Amerikanen. Ook sprak Stiglitz van een verlies van banen mocht Trump de daad bij het woord voegen.

De Amerikaan Stiglitz kreeg in 2001 de Nobelprijs voor Economie. Hij was eerder adviseur van president Bill Clinton.

Nobelprijswinnaar haalt uit naar Trump
Nobelprijswinnaar haalt uit naar Trump (Foto: ANP)

Vermoedelijke bom ontploft in New Jersey

In Elizabeth in New Jersey is maandagochtend bij het station "een explosief object" ontploft. Burgemeester Chris Bollwage van Elizabeth zei tegen Amerikaanse media dat het object explodeerde toen een robot het onderzocht. Er zouden nog vier explosieve onderdelen in het verdachte pakket zitten, aldus plaatselijke media. Het treinverkeer van en naar Elizabeth is stilgelegd.

De vermoedelijke pijpbom werd door een dakloze gevonden. De bom zou lijken op die van zaterdag in Seaside Park, die ook in New Jersey werd gevonden.

Vermoedelijke bom ontploft in New Jersey
Vermoedelijke bom ontploft in New Jersey (Foto: ANP)

Henk Westbroek werkt aan tolerantiefestival

Henk Westbroek wil volgend jaar een nieuw festival organiseren. De zanger is druk bezig met een tolerantiefestival, dat in de zomer of in het najaar van 2017 moet plaatsvinden. Dat meldt AD Haagse Courant.

Westbroek merkt dat de tolerantie in Nederland zichtbaar afneemt. "Het is dus een goed moment dat de mensen die nog wél tolerant zijn dat laten zien." De 64-jarige muzikant heeft grote ambities. "Het is de bedoeling dat alle grote namen uit de Nederlandse muziekwereld komen optreden."

Volgens Westbroek 'doen ze dat ook'. "Niet alleen omdat er niemand te vinden is die niet voor meer tolerantie is, maar ook omdat wij de artiesten gewoon een normale gage betalen. Ik kan uit ervaring vertellen dat je dan als artiest al snel geneigd bent mee te doen."

Als festivallocatie wordt het Malieveld in Den Haag genoemd, maar er zijn ook nog andere opties. De organisatie verwacht dat het gratis evenement zo'n 100.000 bezoekers gaat trekken. Voor de organisatie is zo'n 600.000 euro nodig, de eerste tienduizenden euro's zijn al binnen. De rest moet opgehaald worden middels fondsenwerving.

Henk Westbroek werkt aan tolerantiefestival
Henk Westbroek werkt aan tolerantiefestival (Foto: BuzzE)

Giel: ambitie past niet meer bij ochtendshow

Giel Beelen heeft ambities die niet meer samengaan met het maken van zijn ochtendshow. Daarom gaf de 39-jarige 3FM-dj onlangs aan na ruim twaalf jaar te willen stoppen met zijn radioshow, legt hij maandag uit in een interview met het AD.

Giel wil zich bijvoorbeeld veel meer gaan bezighouden met het scouten van nieuw talent. "Ik wil ook meer doen met livemuziek en dieper ingaan op de verhalen van muzikanten. Dat gaat niet samen met mijn ochtendshow. Dat voelt niet goed. Dat geldt ook voor het Glazen Huis. Ik heb aangegeven daar in elk geval dit jaar geen actieve rol in te willen spelen. Het past niet meer bij mijn nieuwe rol."

Giel vertelt dat hij 'al langer het gevoel heeft dat ik de ochtendshow niet meer moet doen'. "De ontwikkeling van nieuwe media en het inspelen daarop bij 3FM ging trager dan ik dacht. Dat frustreerde me." Desondanks beleeft de dj nog steeds veel plezier aan zijn radioprogramma. "Afscheid nemen van de ochtend doe ik niet fluitend, dat zal ook best even pijn doen."

Giel: ambitie past niet meer bij ochtendshow
Giel: ambitie past niet meer bij ochtendshow (Foto: BuzzE)

Minister: eigen risico goed te verantwoorden

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid - VVD) vindt het eigen risico in de zorg van minimaal 385 euro per jaar "heel goed te verantwoorden", zegt ze maandag in de NRC. In de politiek ligt het eigen risico onder vuur.

GroenLinks, PVV, SP en 50PLUS willen het eigen risico afschaffen. SP-leider Emile Roemer komt deze week nog met een voorstel om het eigen risico vanaf volgend jaar fors te verlagen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico.

En staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid - PvdA) vindt dat er "serieus" gekeken moet worden naar het eigen risico. Het eigen risico mag nooit een belemmering zijn voor mensen die zorg nodig hebben, zei hij zondag in Buitenhof.

Schippers zegt in de krant dat partijen "geen eerlijke voorstelling van zaken geven". Als de eigen risico wordt afgeschaft gaat volgens haar de premie voor verzekerden met 284 euro per jaar omhoog. Afschaffing van het eigen risico kost 3,9 miljard.

Minister: eigen risico goed te verantwoorden
Minister: eigen risico goed te verantwoorden (Foto: ANP)

'Sociale wetten zitten vaste banen in de weg'

Sociale wetten blokkeren duizenden vaste banen in de bouw. Uit onderzoek van Bouwend Nederland onder 700 bedrijven in de sector blijkt dat bedrijven wel tien keer nadenken alvorens iemand in dienst te nemen. Dit omdat het kabinet een baan te duur en muurvast heeft gemaakt.

Volgens Bouwend Nederland zit de bouw te springen om mensen. De grote meerderheid van de bedrijven gaat volgens de branchevereniging echter "tegen wil en dank" verder met uitzendkrachten, tijdelijke contracten en zzp-ers.

"Alle risico's komen maximaal op het bordje van de werkgever", aldus voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Hij doelt onder meer op de risico's door de loondoorbetalingsverplichting en de transitievergoeding. "Zestig procent van onze leden durft het nog niet aan om mensen aan te nemen, door dit soort bepalingen."

'Sociale wetten zitten vaste banen in de weg'
'Sociale wetten zitten vaste banen in de weg' (Foto: ANP)

Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past

Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past is een van de grootste JRPG's die ik ooit heb gespeeld. Deze massale, bizarre en ietwat logge game is een avontuur van jewelste. Het duurt heel lang alvorens het avontuur echt op gang komt, waardoor ik voorspel dat er veel mensen voortijdig zullen afhaken. In ruil voor veel tijd en geduld wacht echter een hele bijzondere JRPG.

Kamp met Constantijn naar Silicon Valley

Om de samenwerking tussen Nederlandse en Amerikaanse technologische bedrijven te versterken gaat minister Henk Kamp (Economische Zaken) begin januari naar de Verenigde Staten. Kamp wordt tijdens deze economische missie vergezeld door prins Constantijn.

De prins is aangesteld als de speciale ambassadeur om vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland naar Nederland te halen. Kamp en Constantijn bezoeken de Consumer Electronics Show in Las Vegas, de belangrijkste technologiebeurs ter wereld. Eerder werden op deze beurs bijvoorbeeld elektrische auto's en nieuwe versies van het besturingssysteem Windows gepresenteerd. Dit keer staan er in het Hollands Paviljoen voor het eerst ook een dertigtal Nederlandse startups.

De missie gaat ook naar Silicon Valley, het wereldwijde centrum voor innovatie dat bekend is door de aanwezigheid van bedrijven als Google, Facebook, Apple, Intel en Tesla. Er zitten bovendien belangrijke universiteiten als Stanford en Berkeley. "We gaan Nederlandse bedrijven helpen zich te presenteren en netwerken uit te bouwen. En we zorgen ook dat we belangrijke informatie uit Silicon Valley naar Nederland brengen", aldus Kamp.

Kamp met Constantijn naar Silicon Valley
Kamp met Constantijn naar Silicon Valley (Foto: BuzzT)

Capsule Kuipers voorgoed in Nederland

De ruimtecapsule van astronaut André Kuipers is aangekomen op zijn laatste bestemming. De Sojoez TMA-03M wordt een vast onderdeel van ruimtemuseum Space Expo in Noordwijk. Op maandag is de besloten onthulling. Kuipers zelf, reisgezel Oleg Kononenko en minister Henk Kamp van Economische Zaken zijn daar onder anderen bij aanwezig. Vanaf dinsdag kan het publiek het vaartuig bekijken.

Space Expo heeft de Sojoez gekocht van Rusland. Het museum heeft er ongeveer 450.000 euro voor betaald, inclusief transport, verzekeringskosten en restauratie. Een vrachtwagen heeft de capsule deze zomer van Moskou naar Nederland gebracht. De rit van 2500 kilometer duurde ongeveer vijf dagen.

Kuipers werd op 21 december 2011 gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Twee dagen later kwam hij aan in het ISS, ongeveer 400 kilometer boven de aarde. Daar verrichte hij ongeveer een halfjaar lang allerlei wetenschappelijke experimenten. Op 1 juli 2012 keerde Kuipers terug op aarde. Geen Nederlander is ooit zo lang aan een stuk in de ruimte geweest. Het was voor Kuipers de tweede ruimtemissie.

Capsule Kuipers voorgoed in Nederland
Capsule Kuipers voorgoed in Nederland (Foto: ANP)

HBO scoort wederom bij Emmy Awards

Met nog drie extra awards voor Game of Thrones en drie awards voor andere shows heeft kabelzender HBO gisteravond de meeste onderscheidingen mee naar huis mogen nemen tijdens de uitreikingen van de Primetime Emmy Awards.

De zender heeft dit jaar in totaal 22 beeldjes gewonnen; zestien daarvan waren al uitgedeeld tijdens de Creative Arts Emmy's. De andere drie Emmy's gingen afgelopen nacht naar de comedy Veep, dat een award kreeg voor de hoofdrol van Julia Louis-Dreyfus en als beste comedy, en de satirische nieuwsshow Last Week Tonight with John Oliver, dat tot beste variety-talkshow werd bestempeld.

Cast en crew van Game of Thrones tijdens de 68e Emmy Awards
Cast en crew van Game of Thrones

De top drie qua omroepen bestaat dit jaar verder uit kabelzender FX Networks en streamingdienst Netflix. Zij kregen awards voor onder andere The People v. O. J. Simpson: American Crime Story (FX), Bloodline en Master of None (Netflix) en Patton Oswalt droeg een Emmy bij aan het Netflix-totaal voor zijn comedyspecial Talking for Clapping. Aan The People v. O. J. Simpson werden vijf Emmy's uitgedeeld; de serie kreeg onderscheidingen voor het scenario en 'beste miniserie', plus beeldjes voor castleden Sarah Paulson, Courtney B. Vance en Sterling K. Brown. De serie is ook de winnaar van de avond; hoewel Game of Thrones in totaal 12 Emmy's won dit jaar en The People slechts 9, zijn de meeste van die 12 Creative Arts-onderscheidingen die vorige week al waren uitgedeeld.

Andere opvallende onderscheidingen tijdens 68e Emmy Awards zijn onder andere het beeldje voor beste actrice in een dramaserie voor Tatiana Maslany, wier fans al jaren online campagne voeren om haar werk in Orphan Black (waarin ze het meerendeel van de hoofdrollen speelt), Rami Malek (beste acteur in een dramaserie voor Mr. Robot), Jeffrey Tambor (beste acteur in een comedy voor Transparent), beste tv-film voor Sherlock-aflevering The Abominable Bride en beste bijrol in een comedy voor Kate McKinnon (Saturday Night Live).

Jimmy Kimmel als host van de 68e Emmy Awards
Jimmy Kimmel was de host van de 68e Emmy Awards

De 68e Emmy Awards werden uitgereikt in het Microsoft Theater in Los Angeles en gepresenteerd door talkshowhost Jimmy Kimmel. Tijdens de show werden awards uitgereikt in 27 categorieën, bovenop de 85 winnaars die eerder al waren bepaald. Alle nominaties en winnaars zijn na te lezen op de website van de Emmy's.

'Vijftal opgepakt in verband met bomaanslag'

Vijf personen zijn opgepakt in verband met de bomexplosie in New York zaterdagnacht. ABC News berichtte dit maandagochtend.

De verdachten werden aangehouden door de FBI en de New York Police Departement (NYPD) toen ze een brug tussen Brooklyn en Staten Island wilden oversteken.

In de nacht van zaterdag op zondag werd de New Yorkse wijk Chelsea opgeschrikt door een bomexplosie. Daarbij raakten 29 mensen gewond. De FBI onderzoekt de motieven van de daders en kijkt naar een mogelijke terroristische inslag.

'Vijftal opgepakt in verband met bomaanslag'
'Vijftal opgepakt in verband met bomaanslag' (Foto: ANP)

Schiphol bestaat 100 jaar

Schiphol bestaat maandag honderd jaar. Het is dan precies een eeuw geleden dat het eerste militaire vliegtuigje landde op de, toen nog, modderige weide van boer Knibbe. Inmiddels is de luchthaven uitgegroeid tot een plek waar jaarlijks meer dan 60 miljoen passagiers voorbijkomen.

Schiphol krijgt verjaardagsbezoek van een hoge gast. Koning Willem-Alexander komt maandagmiddag naar de luchthaven. Hij krijgt een rondleiding en woont de presentatie bij van twee scholieren over hun idee van de luchthaven van de toekomst, de uitkomst van een prijsvraag van wetenschapsmuseum Nemo.

Schiphol mag zich vanaf deze dag overigens Koninklijk noemen, zo werd vorige week bekend. De luchthaven verwacht dit jaar een recordaantal van 63 miljoen passagiers en wil op den duur nog verder groeien naar 80 miljoen reizigers. Hiertoe zijn fikse investeringen in infrastructuur nodig, zei topman Jos Nijhuis vrijdag in een vraaggesprek met het ANP.

Het eeuwfeest wordt verder onder meer gevierd met diverse exposities, in onder meer het Amsterdam Museum en het Aviodrome in Lelystad.

Schiphol bestaat 100 jaar
Schiphol bestaat 100 jaar (Foto: ANP)

FBI onderzoekt verband tussen drie aanslagen

De FBI onderzoekt of er een verband is tussen de drie aanslagen in de Verenigde Staten afgelopen weekeinde. Bij bomaanslagen in New Jersey en New York en een steekpartij in Minnesota raakten in totaal 38 mensen gewond. De federale politie bekijkt nu of de bommen gebruikt in New Jersey en New York overeenkomen en of er een verband is tussen de drie aanslagen.

In New Jersey ontplofte zaterdag een pijpbom zonder slachtoffers te maken. In de nacht van zaterdag op zondag werd de New Yorkse wijk Chelsea opgeschrikt door een bomexplosie. Daarbij raakten 29 mensen gewond. Een bom die even verderop werd gevonden lijkt op de spijkerbom gebruikt bij de aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste alleen de verantwoordelijkheid op voor de steekpartij in Minnesota. Daar stak een man in een winkelcentrum in St. Cloud negen mensen.

De Amerikaanse politie beschrijft de drie aanslagen als bewuste criminele aanvallen met mogelijk terroristische inslag. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de exacte motieven zijn.

FBI onderzoekt verband tussen drie aanslagen
FBI onderzoekt verband tussen drie aanslagen (Foto: ANP)

Veel kinderen onwetend over antipestbeleid

Een op de drie kinderen heeft geen idee wat zijn school doet om pesten te voorkomen of tegen te gaan. Ook weten ze vaak niet wie op school de wettelijk verplichte contactpersoon tegen pesten is.

Dat meldt stichting De Kindertelefoon die onderzoek deed naar pesten op school. De stichting ondervroeg duizend kinderen en jongeren tussen acht en achttien jaar in in aanloop naar de Week tegen Pesten die maandag van start gaat. De actieweek gaat uit van de stichting School & Veiligheid.

Uit onderzoek van De Kindertelefoon blijkt dat twee derde van de kinderen zelf is gepest. Een kwart van de ondervraagden bekende weleens zelf iemand te hebben gepest.

Scholen in het primair- en voortgezet onderwijs zijn sinds augustus 2015 verplicht te zorgen voor een veilige school. Belangrijk onderdeel is het actief voorkomen en tegengaan van pesten.

Pesten is na seksualiteit het onderwerp waarover kinderen het vaakst contact zoeken met De Kindertelefoon, meldt de organisatie. In de eerste zes maanden van dit jaar voerden medewerkers van de stichting 12.607 gesprekken met kinderen over pesten. In 2015 werden in totaal 25.564 telefoon- en chatgesprekken over dit onderwerp gehouden.

Veel kinderen onwetend over antipestbeleid
Veel kinderen onwetend over antipestbeleid (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: rustig septemberweer

De trend van afgelopen weekend zet zich vandaag voort: het is een rustige dag, met af en toe wat zon, maar overwegend bewolkt. Zeer lokaal zou er een lichte regenbui kunnen vallen aldus het KNMI. Het wordt vandaag maximaal 19 graden bij een matige noord- tot noordoostenwind. 

Zon op 07:21
Zon onder 19:44
Zonkracht

4 / 2

Nederland
 


Heel veel noten en andere lekkere dingen op een markt in de Turkse zon (Foto: qltel)
Heel veel noten en andere lekkere dingen op een markt in de Turkse zon (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1783 De luchtballon wordt uitgevonden.
1900 Butch Cassidy en de Sundance Kid plegen hun eerste overval.
1928 Steamboat Willie van Walt Disney, de eerste tekenfilm met geluid, wordt vertoond met daarin voor het eerst Mickey Mouse.
1957 Eerste ondergrondse test van een nucleaire bom in de VS.
1981 Simon & Garfunkel herenigd voor een gratis optreden in Central Park New York.
1982 Scott Fahlman zet het eerste emoticon :-) op een online bulletinboard.
1985 Mexico-Stad wordt getroffen door een aardbeving met de kracht van 8,1 op de schaal van Richter. Zelfs de modernste gebouwen worden verwoest.
1995 The Washington Post publiceert het manifest van de Unabomber.


Simon and Garfunkel met 1 nummer uit hun legendarische Central park concert

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.