Morozov zwemt twee wereldrecords in vijf dagen

Vladimir Morozov heeft gisteren tijdens de tweede Swimming World Cup, die gehouden wordt op de kortebaan in Berlijn voor de tweede keer in vijf dagen het wereldrecord op de 100 meter wisselslag verbroken. Nadat hij vijf dagen geleden in het Franse Chartres al een tijd zwom van 50,60 seconden, zwom de Rus dit keer 50,30. De 100 meter wisselslag is een afstand die alleen op de kortebaan wordt verzwommen, waardoor er dus minder kansen zijn in het seizoen om het wereldrecord te kunnen verbreken. 

Ook Katinka Hosszu is weer flink bezig op de kortebaan. Met welgeteld elf medailles in twee dagen kwam de Hongaarse in Chartres uit het water en ook in Berlijn heeft Hosszu een behoorlijk zwaar programma. De drievoudig olympisch kampioene van Rio 2016 zwemt namelijk tijdens de World Cups vaak wel dertien afstanden in twee dagen en dat is dan nog zonder het meetellen van de series en finales. 

Ook gisteren kwam Hosszu gisteren vijf keer op het podium met goud op 200 meter vrije slag, 200 meter rugslag en de 200 meter wisselslag. Daarnaast eindigde Hosszu als tweede op de 50 meter ruglag en als derde op de 100 meter vlinderslag. Per gouden medaille valt er 1500 dollar te verdienen, per zilveren medaille 1000 dollar en elke bronzen medaille levert 500 dollar op. Daarnaast zijn de World Cups ook verdeeld over drie clusters. Degene die de meeste punten verzamelt in een cluster gaat met een prijs van 50.000 dollar naar huis en daarnaast is er aan het eind van alle World Cups een prijs van 100.000 dollar te verdienen. Als Hosszu op deze manier blijft presteren kan ze in ieder geval met een goed gevulde portomonnee naar huis. 

Vladimir Morozov voor de start tijdens de Swimming World Cup (Foto: Getty Images)