FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 augustus 2016

'F1-seizoen 2017 start op 26 maart in AustraliŽ'

Het Formule 1-seizoen 2017 start waarschijnlijk pas op 26 maart met de Grand Prix van Australië, zo meldt Motorsport. Het medium heeft een conceptkalender ingezien waarin de wedstrijd gekoppeld is aan die van China een week later.

Het blijft echter onduidelijk of de koppeling tussen Australië en China logistiek haalbaar is. Mocht dit niet het geval zijn, dan wordt de race in China een week naar achteren geschoven en gekoppeld aan die van Bahrein. In de oorspronkelijke plannen van Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou Maleisië de seizoensopener worden, maar dat land is blij het de huidige plek op de kalender, richting het einde van het seizoen.

Zoals het nu staat zal 2017 dezelfde 21 races kennen als dit jaar, dus inclusief de Grand Prix van Duitsland op de Hockenheimring. De kalender zal waarschijnlijk weinig afwijken van die van dit seizoen. Eind september zal het raceschema ingediend worden bij de World Motor Sport Council die de kalender definitief moet maken.

Doutzen blij dat ze weer in lingerie mag

Doutzen Kroes is blij dat ze weer in niemendalletjes voor de camera mag staan. De Friese schone is het nieuwe gezicht van Hunkemöller en vindt dat 'fantastisch'.

"Ik vind het leuk dat ik weer lingerie mag doen", zei Doutzen, die jarenlang in ondergoed over de catwalk liep voor Victoria's Secret, woensdag in RTL Boulevard. "Dit is een grote, positieve stap", vertelde ze over de overstap van het Amerikaanse lingeriemerk naar Hunkemöller. "Ik ben hier het enige model, dat voelt wel heel anders."

Doutzen is niet alleen het nieuwe gezicht van Hunkemöller, ze ontwerpt ook haar eigen lingerie. Daarbij staat comfort niet op de eerste plaats, moest ze toegeven. "Het is vooral heel mooi. Ik vind het heel mooi de vrouwelijke vormen te laten zien." Doutzens setjes vielen ook bij manlief Sunnery James in goede aarde. "Hij heeft een paar fittingen gezien en zei toen: o, dat is wel een goed setje."

Doutzen neemt het stokje over van Sylvie Meis. De twee blondines hebben geen contact gehad. "Maar ik heb wel gehoord dat ze heeft gezegd 'als iemand het van mij over moet nemen, dan Doutzen'. Dat vond ik wel lief van haar."

Doutzen blij dat ze weer in lingerie mag
Doutzen blij dat ze weer in lingerie mag (Foto: BuzzE)

Henk Wijngaard: Shania Twain is mijn nichtje

Henk Wijngaard heeft woensdag een bijzondere onthulling gedaan. De volkszanger claimt dat hij de oom is van de wereldberoemde zangeres Shania Twain.

Op Radio Gelderland deed Henk, vooral bekend van zijn hit Met de vlam in de pijp, zijn familiegeschiedenis uit de doeken. Zijn vader was een geallieerde Canadese soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog per tank door Nederland 'vloog', terwijl zijn Franse moeder in een hotel in Gieten werkte. "Ze kregen een beetje verkering. Tijdens de bevrijding was hun liefde kort en hevig en ik ben het resultaat", aldus Henk.

Door zijn halve Canadese achtergrond heeft hij logischerwijs ook veel familie in Canada. "Ik heb een halfbroer daar, Clarence Edwards, en zijn dochter is Shania Twain. Zij moet oom tegen me zeggen." Het kon niet missen volgens de ex-vrouw van Henks vader, die hem het nieuws bracht.

Henk Wijngaard: Shania Twain is mijn nichtje
Henk Wijngaard: Shania Twain is mijn nichtje (Foto: BuzzE)

Toezicht Van der Graaf 'geen verkooppraatje'

De eis van het Openbaar Ministerie om Pim Fortuyn-moordenaar Volkert van der Graaf onder psychische begeleiding te stellen was "geen verkooppraatje" richting de politiek. Dat schrijft Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

Van der Graaf had stiekem opnames gemaakt van gesprekken met drie advocaten-generaal, waaruit zou zijn af te leiden dat psychische begeleiding voor Van der Graaf volgens hen weinig waarde meer zou hebben. Het zou een "verkooppraatje" zijn om de politiek tevreden te houden. De citaten zijn in een rechtszaak over het toezicht op Van der Graaf. besproken.

Minister Van der Steur schrijft dat deze interpretatie niet klopt. Hij laat weten dat Van der Graaf. gedeeltes van de door hem gemaakte opnames heeft overgedragen. Hier is door het OM zelf onderzoek naar gedaan.

Onbegrijpelijk

De beschikbare opnames en transcripties van de gesprekken zijn door het OM vergeleken met verslagen van de evaluatiegesprekken met Van der Graaf. en de herinneringen van de advocaten-generaal. Volgens het OM is hieruit niet gebleken dat uitlatingen zijn gedaan waaruit is op te maken dat psychische begeleiding volgens de advocaten-generaal voor de bühne zou zijn.

Advocaat van Van der G., Willem Jebbink, vindt de stelling van de minister "onbegrijpelijk". Hij was zelf bij het evaluatiegesprek. "Ik heb zelf kunnen vaststellen dat de opname volledig en juist is. Het is precies dit gesprek, waarin de advocaat-generaal uit eigen beweging opmerkt dat het OM een verkooppraatje nodig heeft."

Verkooppraatje

Dit verwoordt een van de advocaten-generaal in het gesprek volgens Jebbink letterlijk als volgt: "Nou, laat ik gewoon eerlijk zijn: zal ik het maar gewoon zeggen? We hebben een verkooppraatje nodig." "Op mijn vraag of dat richting de politiek is, zegt de advocaat-generaal: 'De politiek'." Daarna zegt Jebbink te hebben opgemerkt: "De minister?" Waarop de advocaat-generaal volgens Jebbink antwoordt: "Wie dat ook kan zijn. De staatssecretaris. De minister. En... daar hebben we gewoon mee te maken."

Jebbink heeft bij zijn reactie woensdag ook het fragment van de transcriptie van het bewuste evaluatiegesprek met Van der Graaf. op 17 september 2015 toegevoegd. Daar staat de door hem genoemde passage letterlijk in.

Toezicht Van der G. 'geen verkooppraatje'
Toezicht Van der G. 'geen verkooppraatje' (Foto: ANP)

Grand Prix van ItaliŽ nog drie jaar op Monza

De Grand Prix van Italië zal ook de komende drie seizoenen verreden worden op het Autodromo Nazionale di Monza, zo heeft een woordvoerder van het circuit aan GPUpdate laten weten. De editie van dit jaar wordt komende zondag verreden op het hogesnelheidscircuit.

Eerder dit jaar leek er sprake van te zijn dat de Grand Prix van Italië zou verhuizen naar het circuit van Imola, omdat de organisatie van de race in Monza naar buiten bracht met financiële problemen te kampen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone dreigde zelfs de race helemaal uit Italië weg te halen als niet aan zijn eisen zouden worden voldaan, maar inmiddels ligt er een nieuwe deal op tafel, waardoor de Tifosi de Formule 1-coureurs en -teams ook de komende jaren aan kunnen gaan moedigen.

'Boer' Marc blijkt verhuurde manager

Een van de deelnemers van het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw Internationaal is helemaal geen boer. Marc, de naar verwachting populairste kandidaat vanwege zijn uiterlijk, blijkt een expat te zijn. Dat ontdekte Quote.

Marc presenteerde zich zondag als viskweker in Zambia maar in werkelijkheid is hij volgens het blad in dienst van managementkantoor Amsco, dat gevestigd is aan de Zuidas in Amsterdam. Het bedrijf verhuurt hem aan de Afrikaanse kweker.

KRO-NCRV erkent tegenover Quote dat Marc inderdaad geen boer 'in de klassieke zin' is. "Het bedrijf is inderdaad niet van hem. Hij is een farm-manager", zegt een woordvoerder. "Dit is het nieuwe boeren."

De aftrap van Boer Zoekt Vrouw Internationaal werd zondag door drie miljoen mensen bekeken.

'Boer' Marc blijkt verhuurde manager
'Boer' Marc blijkt verhuurde manager (Foto: BuzzE)

Gezochte ServiŽr na 12 jaar gepakt

Een door justitie gezochte Servische man is na twaalf jaar aangehouden. De nu 47-jarige verdachte zou in 2004 een autobom in elkaar hebben geknutseld voor een liquidatie. Kort voordat de politie hem in november 2004 wilde arresteren, was de man naar het buitenland vertrokken. Sindsdien liep er een internationaal opsporingsbevel tegen hem.

Twee weken geleden liep de man in Hongarije tegen de lamp, maakte het Openbaar Ministerie bekend. Hij werd aan Nederland uitgeleverd waar hij woensdag op last van de rechter-commissaris in Amsterdam is opgesloten. De Serviër wordt ervan verdacht samen met anderen de bom in elkaar te hebben gezet voor wat vermoedelijk een afrekening in het criminele circuit had moeten worden.

De andere betrokkenen zijn in 2006 in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen tot 5,5 jaar.

Gezochte Serviër na 12 jaar gepakt
Gezochte Serviër na 12 jaar gepakt (Foto: ANP)

Braziliaanse president Dilma Rousseff afgezet

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is woensdag afgezet. De Senaat besloot daartoe omdat de linkse Rousseff met begrotingscijfers zou hebben gesjoemeld.

Van de 81 senatoren stemden er 61 voor afzetting en twintig tegen. Dat is ruimschoots meer dan de tweederdemeerderheid die was vereist. Rousseffs laatste poging van afgelopen maandag om de Senaat nog aan haar kant te krijgen bleek vergeefs. Zij noemt de afzetting een staatsgreep door de rijke elite.

Het hogerhuis had de president in mei al geschorst. Haar conservatieve vicepresident, Michel Temer, nam sindsdien voor haar waar. Temer mag nu haar ambtstermijn, die nog loopt tot eind 2018, uitdienen. De interim-president en zijn bestuurderspartij PMDB waren in 2014 een coalitie aangegaan met Rousseffs Arbeiderspartij, maar liet de sociaaldemocraten afgelopen voorjaar vallen en maakte gemene zaak met de oppositie. Zo ontstond een meerderheid voor Roussefs afzetting.

Eerste vrouwelijke

Rousseff kan tegen het besluit van de Senaat nog beroep aantekenen bij het Hooggerechtshof. Dat zag tot nu toe echter geen bezwaar tegen de afzettingsprocedure.

Of Rousseff, die vooral onder arme Brazilianen nog altijd een zekere populariteit geniet, ooit nog terugkeert in het hart van de Braziliaanse macht is de vraag. De Senaat moet nog beslissen of ze de komende acht jaar een openbaar ambt mag bekleden. Met Rousseffs afzetting is hoe dan ook een eind gekomen aan dertien jaar sociaaldemocratisch bewind in Brazilië én dat van het eerste vrouwelijke staatshoofd uit de Braziliaanse geschiedenis.

Braziliaanse president Dilma Rousseff afgezet
Braziliaanse president Dilma Rousseff afgezet (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #58 Chocoladedingen

WoensdagCulinair banner 2

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Lavacake

    

Chocolade fudge

   

Luchtige chocoladetaart

   

Bonbons maken

   

Chocoladeglazuur voor cake en taart

   

Witte chocoladetaart


Man die 13-jarige neerstak nog altijd spoorloos

De politie is nog altijd op zoek naar de man die vorig jaar november vanuit het niets een 13-jarige knul neerstak in Heerhugowaard. De jongen was op weg naar huis vanuit school toen hij op de middenweg werd klemgereden door een blanke volwassen man. De man begon tegen de jongen te schreeuwen en stak hem vervolgens in zijn borst. 

Ondanks een eerdere oproep, waarop 160 tips binnen kwamen, is de dader nog altijd niet gevonden. Het gaat om een slanke man van tussen de 25 en 35 jaar oud met een onverzorgd uiterlijk. Hij had destijds kort blond haar en een stoppelbaard. Zijn (onder)gebit was bruingeel verkleurd. Hij reed op een zwarte fiets. 

Van twee (mogelijke) getuigen weet de politie nog altijd niet wie ze zijn. In de eerdere uitzending werden zij onherkenbaar in beeld gebracht, maar de politie heeft nu besloten om de beelden herkenbaar te laten zien. Deze twee getuigen kunnen mogelijk belangrijk zijn in de zoektocht naar de dader. 

De politie roept deze twee mensen en andere getuigen op om zich bij de politie te melden als zij iets gehoord of gezien hebben. Voor de tip die leidt tot opsporing van de dader is een beloning van € 10.000,00 uitgeloofd. 


Video ©Opsporing Verzocht 

Sparta Rotterdam haalt Pogba

Het Kasteel schudde deze ochtend op zijn grondvesten, want het gerucht ging rond dat Sparta Rotterdam een grote naam binnen zou halen. En dat is gelukt! Niemand minder dan Pogba komt de Kasteelheren versterken.

Mathias Pogba is de broer van Paul Pogba, die onlangs naar Manchester United verkaste. Mathias is afkomstig van het Schotse Partick Thistle en is blij met zijn komst naar Rotterdam. "De overgang naar Sparta is een mooie stap in mijn carrière. De Eredivisie is een heel mooi podium voor voetbalspelers in Europa en staat nog altijd goed aangeschreven. Ik sluit vanaf morgen aan bij de selectie en kijk ernaar uit om te presteren met Sparta."

Trainer Alex Pastoor is lyrisch over de komst van de oudere broer van Paul Pogba. "Met de komst van Mathias Pogba vergroten we onze diversiteit in de aanval. Naast het feit dat hij groot en sterk is brengt hij ook meer mogelijkheden met zich mee qua speelwijze. Dat komt mede door zijn internationale ervaring, onder andere in de Schotse en Italiaanse competitie."

Met de komst van Pogba is de selectie van Sparta Rotterdam voor dit seizoen rond.

Japanse opkomst in WWE 2K17

Vandaag heeft 2K Games weer een nieuwe roster-update voor je van WWE2K17. Ook is de ingame opkomst van Asuka te zien in onderstaande trailer.

Er zijn een flinke sloot aan namen toegevoegd aan WWE 2K17: Asuka, Bayley, Big Boss Man, Buddy Murphy, Cactus Jack, Dean Ambrose, Diesel, Dude Love, Dusty Rhodes, Jack Swagger, John Cena, Kane, Kevin Nash, Kevin Owens, Lex Luger, Luke Harper, Mankind, Road Dogg, Roman Reigns, Seth Rollins, Stone Cold Steve Austin, Undertaker, Vader and Wesley Blake.

WWE 2K17 komt 11 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3 en Xbox 360.

Maher op huurbasis naar Turkije

Adam Maher zet zijn voetbalcarriére dit seizoen hoogstwaarschijnlijk voort in Turkije. De middenvelder, die bij PSV op een zijspoor staat, wordt vanmiddag medisch gekeurd bij Osmanlispor. Deze ploeg wil hem voor een jaar huren.

De onderhandelingen tussen PSV, Osmanlispor en Maher zitten intussen in de afrondende fase. De Eindhovenaren gaan er vanuit dat het goed komt en hebben inmiddels een akkoord met de Turken bereikt.

Maher vertrok gisteren met zaakwaarnemer Sigi Lens naar Turkije, waar hij zijn voetballoopbaan dus een nieuwe impuls hoopt te geven.

Update 18.19 uur:

Voetbal International heeft bevestigd, dat de verhuur van Adam Maher naar het Turkse Osmanlispor is afgerond. Ook AS Roma was nog in de markt voor de middenvelder van PSV, maar daar zag de speler te weinig perspectief.

Bel Hassani verkast naar AZ

Iliass Bel Hassani zet zijn carrière als voetballer voort bij AZ. De Alkmaarder formatie speelt met de komst van de middenvelder in op het aanstaande vertrek van Marcus Henriksen, die met Hull City in verband wordt gebracht.

"Iedereen in de club is positief en heeft me hoog zitten", liet Bel Hassani op de website van zijn nieuwe broodheer weten. "AZ doet altijd rond de vierde plek mee. Ik heb net Wout Weghorst en Ben Rienstra gesproken. Drie oud-Heraclieden bij elkaar, dat maakt de aanpassing makkelijker. Ik wil laten zien waarom AZ me heeft gehaald."

Bel Hassani kwam sinds 2013 uit voor Heracles Almelo, waar hij in 98 officiële wedstrijden tot vijftien doelpunten kwam.

AZ zat overigens al langer achter de diensten van Bel Hassani aan, zo bevestigde directeur voetbalzaken Max Huiberts: "Nu hadden we de mogelijkheid om hem te halen. Met de kwaliteiten en creativiteit die Iliass meebrengt, is hij een goede aanvulling voor ons middenveld."

Mooie line-up PS Plus-games voor september

De PlayStation Plus-games voor de maand september zijn zojuist bekendgemaakt op het PlayStation Blog. Tussen de games die vanaf morgen voor niets zijn te downloaden voor Plus-leden zitten onder andere hack 'n slash-game Lords of the Fallen en de betoverende adventuregame Journey.

Lords of the Fallen is een Dark Souls-kloon pur sang, met een aantal subtiele verschillen en een iets lagere leercurve. Hoewel de game door veel critici werd afgestraft wegens naäperij, mankeert er heel weinig aan de gameplay en is het voor Souls-liefhebbers eigenlijk wel een must-try.

Ook Badland maakt zijn debuut in de PS-Plus, speelbaar op zowel PS3, PS4 als PS Vita. Badland is een zeer puike platformgame waarin je, veelal op hoge snelheid, levels moet doorkruisen in je eentje of tot vier spelers in totaal op een soort flappy bird-achtige manier. Bekijk de trailer hieronder voor een impressie. Verder in de Plus zijn PS3-adventuregame Amnesia: Memories, PlayStation Move-game Datura en de action/adventure Prince of Persia: The Forgotten Sands.

El Ghazi: "Wil vertrouwen terugwinnen"

Anwar El Ghazi blijft Ajax dit seizoen trouw, zo heeft de vleugelspits op Twitter laten weten. Op de laatste dag van de transfermarkt gingen geruchten, dat de 21-jarige speler voor een klein bedrag zou mogen vertrekken. Dit heeft hij nu dus tegengesproken.

Tiental Manchester City in Nederlandse competities

Tien spelers van Manchester City zullen dit seizoen op de Nederlandse velden te zien zijn. Het is voor het eerst, dat een zo grote groep spelers van deze club aan Nederlandse teams wordt verhuurd.

Met de verhuur van Sinan Bytyqi aan Go Ahead Eagles en Shay Facey aan sc Heerenveen is komt het aantal uiteindelijk op tien terecht.

NAC Breda spant dit seizoen de kroon met vier huurlingen van The Citizens. Thomas Agyepong, Brandon Barker, David Faupala en Ashley Smith-Brown zijn dit seizoen in Bredase dienst. FC Twente volgt met drie spelers van City: Enes Ünal, Yaw Yeboah en Bersant Celina.

Ook PSV heeft dit seizoen een huurling van Manchester City in de selectie, namelijk Oleksandr Zinchenko. Daar komen nu Bytyqi (Go Ahead Eagles) en Facey (sc Heerenveen) dus nog bij.

Froome pakt dagzege in Vuelta

De elfde etappe in de Ronde van Spanje, over 168,6 kilometer van Colunga naar Peña Cabarga, is gewonnen door Christopher Froome. De winnaar van de Tour de France van dit jaar was Nairo Quintana te snel af in de sprint.

Bij de slotbeklimming waren het de Belgen Hermans en Bakelants die aan kop lagen. Zij waren over van de kopgroep die een groot deel van de rit vooruit reden. Bakelants kon het tempo van zijn landgenoot niet volgen en moest lossen. Hermans werd op drie kilometer voor de streep teruggehaald door de groep met favorieten.

Een kleine twee kilometer voor de finish was het de Colombiaan Esteban Chaves, de nummer vier in het algemeen klassement, die wegreed en hij sloeg een gaatje. Daarrachter was het Valverde die de achtervolging leidde. Quintana sprong weg en kreeg Froome mee. Het duo haalde Chaves al snel bij en liet hem achter. In de eindsprint was het Froome die de betere was.

Quintana behield wel de rode leiderstrui.

Belgische premier pleit voor nieuw elan in EU

De informele EU-top zonder Groot-Brittannië in Bratislava half september kan slagen als de EU-leiders 'het Europese project nieuw elan geven, wat dringend nodig is'. Dat zei de Belgische premier Charles Michel woensdag na afloop van een voorbereidend gesprek in Brussel met 'EU-president' Donald Tusk.

Het is in Bratislava de eerste keer dat de EU-leiders bijeen komen na het Britse referendum over het EU-lidmaatschap. Nu de Britten uit de EU zeggen te willen stappen - de officiële stappen daarvoor zijn nog niet gezet - gaan de overige 27 praten hoe zij samen verder willen.

"Het huidige Europa geeft de indruk ver van de bekommernissen van de burgers te staan en niet op de hoogte te zijn van hun verwachtingen", aldus Michel. Ook moet het idee dat de oude en nieuwe lidstaten tegengestelde belangen hebben op de schop. Sociale dumping, de praktijk waarbij goedkope, vaak Oost-Europese arbeidskrachten in een andere lidstaat worden gedetacheerd, noemde hij 'dodelijk voor het Europese project'.

Belgische premier pleit voor nieuw elan in EU
Belgische premier pleit voor nieuw elan in EU (Foto: ANP)

'Chris Brown richtte pistool op me'

De vrouw die door Chris Brown onder schot zou zijn gehouden, vluchtte kort daarna voor haar leven. Dat vertelt Baylee Curran, het vermeende slachtoffer, in een interview met entertainmentsite Extra.

Baylee was naar eigen zeggen bij Chris thuis om met hem te praten over toekomstige projecten. De problemen begonnen volgens haar na enkele uren. Baylee bewonderde enkele diamanten in zijn huis toen een van Chris' mensen haar met harde woorden waarschuwde dat ze weg moest blijven van de sieraden. Chris kwam daarna de kamer binnen en begon vervolgens met een vuurwapen te zwaaien.

"Chris kwam binnen, trok zijn pistool en zei terwijl hij het op mij richtte: 'ik word gek van jullie'. Hij vertelde me vervolgens dat ik als de sodemieter uit zijn huis moest verdwijnen", aldus Baylee. De vrouw, die in Californië enige bekendheid geniet als Miss California Regional 2016, liet zich dat geen tweede keer zeggen en sloeg op de vlucht.

Kruipen
"Ik vluchtte weg over zijn oprit en sloeg linksaf de straat in, rennend langs een aantal huizen", vervolgt Baylee. Dat was volgens haar ook het moment dat de buren de commotie moeten hebben gehoord en de politie waarschuwden. "Ik zag een zwarte jeep van Chris' oprit komen en mijn kant op rijden. Ik ben toen letterlijk onder de dichtstbijzijnde auto gekropen en heb me achter de banden verstopt. De jeep is toen teruggereden."

Baylee zegt dat genoeg getuigen haar verhaal kunnen bevestigen en ontkent dat ze bewust de publiciteit zoekt. "Ik lieg niet, ik zou nooit liegen. Waarom zou ik dat doen?", vraagt ze zich af. "Ik heb de publiciteit niet nodig. Ik ben al een beetje bekend omdat ik Miss California Regional ben en van mijn modellen- en acteerwerk. Als ik het zou doen voor de bekendheid waarom zou ik het dan op deze manier doen?"

Omsingelen
Het kostte de politie nog behoorlijk wat tijd om Chris uiteindelijk te pakken te krijgen. Agenten omsingelden zijn huis maar konden hem pas na een patstelling van veertien uur in de boeien slaan. De politie kreeg een huiszoekingsbevel en stond naar verluidt op het punt om zijn woning binnen te vallen. Chris wordt verdacht van bedreiging met een vuurwapen.

'Chris Brown richtte pistool op me'
'Chris Brown richtte pistool op me' (Foto: BuzzE)

Jeroen van Koningsbrugge eenmalig in Paradiso

Als afsluiting van zijn Songs of Life-project treedt Jeroen van Koningsbrugge op 29 november eenmalig op in Paradiso in Amsterdam. Hij krijgt daarbij gezelschap van een groot aantal artiesten die bij hem te gast waren in Malibu voor het gelijknamige televisieprogramma.

"Het is voor het eerst dat ik alleen in Paradiso mag staan", zegt Jeroen, die er wel al eens eerder met zijn compagnon Dennis van de Ven optrad. Volgens de zanger en presentator wordt het een 'gedenkwaardige avond'. "Ontzettend spannend en leuk tegelijk, omdat het concert voelt als een reünie met alle vrienden waarmee ik het album en programma heb mogen maken."

Woensdag wordt de eerste aflevering van Songs of Life uitgezonden op RTL4. In het programma ontvangt Jeroen elke week een andere Nederlandse artiest met wie hij aan een nummer voor zijn debuutplaat werkte. Het album verschijnt op 19 oktober.

Jeroen van Koningsbrugge eenmalig in Paradiso
Jeroen van Koningsbrugge eenmalig in Paradiso (Foto: BuzzE)

Brussel wil halt opmars synthetische wiet

Synthetische partydrugs als Black Mamba of Spice hebben sinds 2014 het leven geëist van zeker 29 gebruikers in de EU. De Europese Commissie stelt woensdag voor een einde te maken aan de opmars van de volgens specialisten 'sterkste wiet ter wereld'.

Brussel wil dat de lidstaten extra controlemaatregelen voor de psychoactieve drugs onder de officiële naam MDMB-CHMICA nemen en elkaar op de hoogte houden. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Binnenlandse Zaken): "Het aantal en de soorten gevaarlijke nieuwe drugs blijven toenemen in de EU en de verspreiding ervan is niet op nationaal niveau te bestrijden." De drugs komen vooral uit China.

Uit een gezamenlijk rapport van Europol en het Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) van vorige maand blijkt dat de goedkope designdrugs ook leiden tot tientallen ziekenhuisopnames. De drugs zijn in Duitsland en Engeland erg populair.

Brussel wil halt opmars synthetische wiet
Brussel wil halt opmars synthetische wiet (Foto: ANP)

'Verstappen moet onderduiken in Monza'

Formule 1-coureur Max Verstappen moet komend weekend in Monza uitkijken, en kan mogelijk zelfs beter onderduiken. Red Bull-teambaas Christian Horner adviseert Verstappen om 'niet te zeggen waar hij verblijft in Monza'. Ook adviseur Helmut Marko is er volgens nieuwssite 1Limburg niet gerust op: "Ik vrees dat Max nu de rode lap is voor Ferrari. Ik hoop dat de fans een beetje kalmeren."

In de Grand Prix van België haalde de Limburgse coureur zich de woede van Ferrari op de hals. In de eerste bocht had Verstappen een aanrijding met de Ferrari van Kimi Räikkönen. Gedurende de rest van de race bleven de twee coureurs bakkeleien.

FIA is het probleem
Volgens oud-coureur Jacques Villeneuve is autosportbond FIA deels schuldig aan de situatie. Hij denkt namelijk dat Verstappen een voorkeursbehandeling krijgt, en daarom niet gestraft wordt voor zijn acties. "De FIA is het probleem, omdat het erop lijkt dat Verstappen wordt beschermd. Ze willen dat hij een ster wordt."

Ook vindt Villeneuve dat Max een beetje moet dimmen. "Rustig, Max. Je nam een risico na de start en je verpestte het voor jezelf en voor de Ferrari-rijders. Je moet wat respect tonen, want uiteindelijk heeft iedereen elkaar nodig in dit kleine wereldje."

Chaos na alarm vliegveld Frankfurt

Op de internationale luchthaven van Frankfurt heeft de Duitse politie woensdagmorgen twee verdiepingen van terminal 1 ontruimd. Dat heeft de hele morgen chaos en vertragingen van vluchten geleid. Alle reizigers, ook die de pas- en veiligheidscontroles al waren gepasseerd op het moment dat alarm werd geslagen, moesten opnieuw door de beveiliging gecheckt worden. De luchthaven is volgens de luchtvaartautoriteiten vanaf 12.30 weer in bedrijf. Er is volgens de politie niets verdachts gevonden.

Een persoon was ongecontroleerd de voor passagiers bestemde veiligheidszone binnengegaan. Dat leidde volgens een luchthavenwoordvoerder tot de ontruiming. Een woordvoerster van het vliegveld zei tegen de 'Frankfurter Rundschau' dat de passagier had geweigerd zich te laten controleren.

De politie bevestigde dat er iemand wordt ondervraagd. Volgens de krant Bild is een vrouw aangehouden. Ze zou zich met twee kleine kinderen aan de controles hebben onttrokken. Verscheidene Duitse media meldden eerder dat de ontruiming het gevolg was van een bomalarm, maar dat weersprak de woordvoerster. "Van een terreur- of bomalarm kan op dit moment niet gesproken worden."

'Flughafen Frankfurt am Main' telt twee terminals en behoort met 65 miljoen reizigers per jaar tot de grootste en drukste van Europa. Het is de thuisbasis van luchtvaartmaatschappij Lufthansa.

Chaos na alarm vliegveld Frankfurt
Chaos na alarm vliegveld Frankfurt (Foto: ANP)

Lindsay Lohan gespot met Griekse miljonair

Lindsay Lohan is gespot met de Griekse miljonair Dennis Papageorgiou. De populaire website PerezHilton plaatste een foto van het stel.

Lindsay en Dennis zouden elkaar in juli ontmoet hebben op Mykonos in een van de discotheken van de Griek, waar hij zijn 30e verjaardagsfeest vierde. Sindsdien zijn de twee erg close.

Opvallend aan de foto is dat Lindsay zichtbaar de verlovingsring van haar ex draagt, de Rus Egor Tarabasov. Vorige maand verbrak ze de relatie met Egor, die ze beschuldigde vreemd te zijn gegaan. Buren belden de politie toen de twee buiten hun appartement in Londen ruzie maakten. Haar vader bemoeide zich ermee en de actrice beschuldigde haar ex van een poging tot diefstal.

Dennis Papageorgiou is eigenaar van meerdere bars en clubs op de Griekse eilanden. Hij zou sinds vorige maand, net als Lindsay, weer vrijgezel zijn.

Lindsay Lohan gespot met Griekse miljonair
Lindsay Lohan gespot met Griekse miljonair (Foto: BuzzE)

'Overleden worstelaar raakt olympische medaille kwijt door doping'

Nu de Olympische Spelen van Rio de Janeiro voorbij zijn, gaan we weer vrolijk verder met het 'opruimen' van de Spelen van 2008 en 2012. Nadat eerder al tientallen medailles in vooral de atletiek en het gewichtheffen opnieuw verdeeld werden, is het dit keer de beurt aan het worstelen.

De eerste van twee genoemde namen is een ware legende in de sport. De Oezbeek Artur Taymazov - geboren Rus, zoals zoveel worstelaars uit die omgeving - won in 2000 in Sydney olympisch zilver bij de superzwaargewichten in het vrije stijlworstelen. Vervolgens pakte Taymazov goud in 2004, 2008 en 2012, waarmee hij een ongekende grootheid werd. De gouden medaille van 2008 lijkt hij nu echter in te moeten leveren vanwege een positieve hertest. Het goud lijkt naar Bakhtiyar Akhmedov te gaan, een Rus. 

Taymazov is letterlijk en figuurlijk een van de grootheden van de worstelsport (Foto: Getty)

De tweede is viervoudig wereldkampioen Besik Kudukhov uit Rusland. Hij won in Beijing in 2008 brons, pakte tussen Beijing en Londen 2012 drie wereldtitels en greep op de Spelen in Londen het zilver. Dat gaat vermoedelijk naar de Indiër Yogeshwar Dutt, als Kudukhov inderdaad uit de uitslag geschrapt wordt. Als dat gebeurt kunnen we hevige reacties verwachten uit Rusland, want er kleeft een vrij saillant detail aan het verhaal: Kudukhov is eind 2013 overleden nadat hij met zijn auto op een vrachtwagen knalde. 

Vakbond doet stakingsoproep bij Air France

De Franse vakbond CGT heeft woensdag opgeroepen tot een serie werkonderbrekingen bij Air France in september. De bond wil zo steun betuigen aan enkele werknemers die zijn ontslagen nadat zij vorig jaar twee bestuurders van de Franse luchtvaartmaatschappij hadden gemolesteerd tijdens een demonstratie.

Bij schermutselingen bij het hoofdkantoor van Air France op de Parijse luchthaven Charles de Gaulle werden in oktober 2015 ook twee bestuurders van Air France belaagd. Boze werknemers die hun woede koelden over een net aangekondigde reorganisatie, scheurden daarbij personeelsdirecteur Xavier Broseta het overhemd van het lijf.

De aanpak van de relschoppers die daarvoor verantwoordelijk waren, heeft kwaad bloed gezet bij met name CGT. Onder de vijf werknemers die wegens het incident zijn ontslagen, is een bestuurder van die vakbond.

Vakbond doet stakingsoproep bij Air France
Vakbond doet stakingsoproep bij Air France (Foto: ANP)

Diploma voor studenten na kortgeding

Tien leerlingen van het Zwolse roc Landstede die via EuroPort Business School (EPBS) een opleiding volgden krijgen alsnog een diploma. Zij hadden eerder deze week een kort geding aangespannen omdat ze zich benadeeld voelden in een conflict tussen beide onderwijsinstellingen.

De leerlingen dachten een diploma door Landstede uitgereikt te krijgen, maar die instelling beweerde dat tussen de leerlingen en deze school geen onderwijsovereenkomst is gesloten. De rechter bepaalde echter dat die overeenkomst er wel was en dat de eindexamencommissie alsnog moest kijken wie voldoende heeft gepresteerd om toch een diploma te krijgen.

Tien leerlingen krijgen woensdagmiddag alsnog het diploma uitgereikt, aldus een woordvoerder van Landstede. Eén heeft onvoldoende gepresteerd. Bij negen anderen, die nog niet klaar waren, volgt later een beoordeling.

Landstede en EPBS zijn in conflict mede na negatieve publiciteit rond deze laatste opleiding. EPBS verloor in april haar accreditatie voor hbo-opleidingen. Het ministerie van Onderwijs meende dat het onderwijs van onvoldoende kwaliteit was.

Diploma voor studenten na kortgeding
Diploma voor studenten na kortgeding (Foto: ANP)

Kim Kardashian laat toch tepels zien

Kim Kardashian riep begin augustus nog dat ze niet zomaar haar tepels laat zien. Dinsdag werd de ster met haar tepels gespot in een doorschijnend korset. Foto's van Kim verschenen dinsdag op diverse Amerikaanse websites.

Kim werd samen met haar man Kanye West in New York op straat gefotografeerd en droeg een zwart doorschijnend korset en korte broek. Haar tepels zijn duidelijk zichtbaar door het doorschijnende korset.

"Ik ben niet het type vrouw dat haar tepels te pas en te onpas laat zien", verklaarde Kim op 5 augustus tijdens een interview op de BlogHer16 conferentie in Los Angeles. Tijdens de conferentie kreeg Kim veel vragen over haar weinig verhullende foto's.

Kim en Kanye zijn momenteel in de Amerikaanse stad New York waar ze afgelopen weekend de MTV Video Music Awards bijwoonden. Ook probeerde het stel in de stad een gratis appartement via AirBnB te krijgen, wat tot veel ophef onder de inwoners van The Big Apple leidde. Veel New Yorkers beschuldigen AirBnB ervan bij te dragen aan de sterk gestegen huren in de stad.

Kim Kardashian laat toch tepels zien
Kim Kardashian laat toch tepels zien (Foto: BuzzE)

Groep vrouwen achtervolgt fietsendief

Een fietsendief in Schiedam is dinsdagavond achterna gezeten door een groep van tien vrouwen.

De vrouwen hadden net een boksles gehad en waren bezig met een vergadering over een feest voor het goede doel in november. Ineens zagen ze hoe een man de fiets van een van hen greep en ermee wegliep. De vrouwenclub zette luid schreeuwend de achtervolging in. De dief koos daarop eieren voor zijn geld. Hij liet de fiets vallen en ging ervandoor.

De man kon niet meer worden gepakt. Wel heeft de eigenares haar fiets terug.

Groep vrouwen achtervolgt fietsendief
Groep vrouwen achtervolgt fietsendief (Foto: BuzzO)

Proef betere behandeling bloedvergiftiging

De Amsterdamse ziekenhuizen VUmc en het OLVG beginnen met een proef om de behandeling van patiënten met bloedvergiftiging op de intensive care te verbeteren. Om de optimale dosering antibiotica te bepalen gaan zij grote hoeveelheden gegevens uit elektronische patiëntendossiers combineren. Dat zou volgens de ziekenhuizen moeten leiden tot minder sterfgevallen en sneller herstel.

Nu zou slechts de helft van alle patiënten met bloedvergiftiging een optimale dosis antibiotica krijgen. Wekelijks belanden honderden Nederlanders met een ernstige bloedvergiftiging op de intensive care. Zo'n vergiftiging ontstaat doordat bacteriën zich verspreiden in het bloed. Dat kan allerlei oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld een longontsteking of een wondje.

Veel opnames van patiënten met bloedvergiftiging hebben een dodelijke afloop. De patiënt krijgt hoge koorts, gaat snel ademen en raakt uiteindelijk in shock. Antibiotica kunnen levensreddend zijn. Maar het bepalen van de juiste dosis is volgens de onderzoekers met de huidige werkwijze moeilijk.

Proef betere behandeling bloedvergiftiging
Proef betere behandeling bloedvergiftiging (Foto: ANP)

Populariteit Merkel op dieptepunt

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar christendemocratische partij CDU zijn volgens een opiniepeiling op een dieptepunt beland. Merkel, die het land sinds november 2005 regeert, heeft nog slechts de steun van 41 procent van de ondervraagden, voor haar een heel erg lage score.

De christendemocraten vallen in de woensdag gepubliceerde peiling iets terug naar 33 procent. Ook dat is de laagste score sinds de parlementsverkiezingen van 2013, meldde nieuwszender n-tv woensdag.

De sociaaldemocraten hebben de steun van 22 procent, de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland (AfD) 12 procent, de Groenen ook 12 procent, de links-radicale Die Linke 9 en de liberale FDP 6 procent.

Zondag zijn er verkiezingen in de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren.

Populariteit Merkel op dieptepunt
Populariteit Merkel op dieptepunt (Foto: ANP)

Derde dode na brand zorgcentrum Krabbendijke

De brand in een zorgcentrum in Krabbendijke afgelopen zondag heeft een derde leven geëist. Dat meldt het zorgcentrum woensdag op zijn website. Een 101-jarige bewoonster van het centrum die zondag zwaargewond naar het ziekenhuis werd gebracht, overleed daar in de nacht van dinsdag op woensdag.

De brand werd veroorzaakt door een kapotte stekkerdoos. Diverse woningen liepen schade op en twaalf bewoners werden tijdelijk elders ondergebracht.

Derde dode na brand zorgcentrum Krabbendijke
Derde dode na brand zorgcentrum Krabbendijke (Foto: ANP)

Powned moet Hoes schadevergoeding betalen

Omroep Powned moet aan de voormalige burgemeester van Maastricht Onno Hoes een schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Powned zond eind 2014 beelden uit van een privéafspraak van Hoes met een 20-jarige student. Hij was in die tijd burgemeester van Maastricht. Door de beelden van Powned raakte Hoes zijn baan kwijt en hij eiste daarom een schadevergoeding van de omroep.

De rechtbank oordeelde in een tussenvonnis dat Powned de beelden niet had mogen uitzenden. Hoewel de omroep vond dat het rechtmatig was om de beelden te laten zien, bleef de rechter woensdag bij zijn eerdere uitspraak. Powned moet alle beelden van Hoes van zijn website halen.

Hoe hoog de schadevergoeding is, moet nog worden berekend.

Powned moet Hoes schadevergoeding betalen
Powned moet Hoes schadevergoeding betalen (Foto: ANP)

Rechter kijkt weer naar onderzoek seksfilmpje

De rechtbank in Breda beslist woensdag 21 september of het ROC West-Brabant moet meewerken aan het onderzoek naar wie een seksfilmpje van Chantal uit Werkendam op internet heeft gezet. De school weigert hulp bij het doorzoeken van computergegevens, omdat het de privacy niet wil schenden.

Chantal eiste woensdag in een kort geding bij de rechtbank, dat de school toch moet meewerken. Het IP-adres waar vanaf werd gepubliceerd, blijkt na onderzoek in gebruik bij een bedrijf dat ICT-diensten verleent aan scholen in onder meer Breda, Roosendaal en Bergen op Zoom van ROC West-Brabant.

Een zoektocht bij Facebook in Ierland door twee onafhankelijke deskundigen leidde naar het bewuste IP-adres. Facebook liet de experts zoeken nadat de rechter in juni had bepaald dat dit moest.

Rechter kijkt weer naar onderzoek seksfilmpje
Rechter kijkt weer naar onderzoek seksfilmpje (Foto: ANP)

Inflatie eurozone stabiel op laag niveau

De inflatie in de eurozone is in augustus opnieuw uitgekomen op 0,2 procent op jaarbasis. Dat meldde Europees statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van een eerste raming.

Het gemiddelde prijspeil in de eurolanden steeg met de plus van 0,2 procent even sterk als in juli. Economen rekenden in doorsnee op een iets sterkere stijging, van 0,3 procent. Net als in de voorgaande maanden werd de inflatie in augustus stevig gedrukt door de lage olieprijs.

Energie was in doorsnee bijna 6 procent goedkoper dan een jaar eerder. Voedings- en genotsmiddelen werden daarentegen 1,3 procent duurder. De kerninflatie, die de beweeglijke prijzen van energie en voeding buiten beschouwing laat, zakte deze maand van 0,9 naar 0,8 procent.

De inflatie ligt al lange tijd ver onder het niveau van net geen 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft.

Inflatie eurozone stabiel op laag niveau
Inflatie eurozone stabiel op laag niveau (Foto: ANP)

Strooiwagens worden winterklaar gemaakt

De temperaturen zijn nog zomers, maar Rijkswaterstaat is al bezig met de voorbereiding op de winter. Deze week worden alle strooiwagens en sneeuwschuivers getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van die wagens een opfriscursus en verkennen ze de nieuwe strooiroutes.

De hoeveelheid strooizout is al op peil. In juli is de voorraad met 50 miljoen kilo aangevuld tot 200 miljoen kilo.

Voor Rijkswaterstaat loopt het gladheidseizoen van 1 oktober tot 1 mei. De dienst heeft ruim 540 strooiwagens en 350 sneeuwploegen tot zijn beschikking. Daarnaast zijn er twee Firestorms, die gelden als het neusje van de zalm. De Firestorms worden ingezet waar de ijslaag zo dik is dat gewone strooiwagens niets meer kunnen uitrichten. Ze spuiten onder hoge druk een speciale zoutoplossing van 60 à 70 graden op de ijsplaten, die daardoor meteen smelten.

Ook beschikt Rijkswaterstaat over een zogeheten filesproeier. Die spuit vanaf de vluchtstrook een zoutoplossing onder de in de winterfile staande auto's door. Het verkeer kan daardoor weer gaan rijden.

Strooiwagens worden winterklaar gemaakt
Strooiwagens worden winterklaar gemaakt (Foto: ANP)

Interview met paralympiŽr Daniel Perez: Op naar goud!

Naar aanleiding van de special over de paralympische sport Boccia kwam de redactie van FOK!sport in contact met paralympisch deelnemer en bocciaspeler Daniel Perez. Boccia is een paralympische sport vooral voor mensen met cerebrale parese en is een zeer tactische sport. In de special kun je meer lezen over de sport zelf. De 34-jarige Perez mag voor Nederland uitkomen op de Paralympische Spelen en wij stelden hem een aantal vragen, grotendeels ingestuurd door lezers, over zijn sport en over hemzelf. Perez behoort in deze sport tot de top van de wereld en maakt goede kans om het goud te pakken in Rio de Janeiro.

Hoe ben je bij de sport boccia gekomen en hoe lang beoefen je deze sport al?

Vanaf mijn vijfde jaar ben ik al bezig met sport, om zo mijn lichaam in beweging te houden en te verbeteren in verband met mijn handicap. Ik was zeer spastisch en hierdoor beperkt. Toen ik veertien jaar oud was, nam mijn sportleraar mij mee om mij een nieuwe sport te laten zien, boccia! 

Hoe ziet de nationale competitie eruit?

Normaal gesproken kent de bocciasport vier klasses. Dit gaat er niet om hoe goed je bent, maar hoe spastisch/beperkt je bent. Deze klasses spelen vervolgens tegen elkaar.

Bij de nationale competitie gaat dit anders. Daar spelen namelijk alle spelers uit alle klasses tegen elkaar. We hebben een aantal wedstrijddagen per seizoen, waar op dezelfde dag meerdere wedstrijden worden gespeeld per persoon, en bij elke gewonnen wedstrijd krijg je competitiepunten, die het hele seizoen worden bijgehouden. Wie aan het einde van het seizoen de meeste punten heeft behaald, is kampioen.

Zijn er verenigingen of is het puur een individuele sport?

Er zijn verschillende verenigingen in Nederland. Boccia wordt gespeeld in teamverband maar ook individueel. 

Zijn er veel verenigingen of heb je geluk dat je het in de buurt kunt beoefenen?

Tegenwoordig zijn er best veel plaatsen in Nederland waar je boccia kunt spelen en de laatste jaren zijn er best veel verenigingen bij gekomen, maar helaas nog niet overal. Zelf zit ik bij een bocciavereniging in Enschede, maar door mijn topsporttrainingsprogramma train ik op andere plaatsen en andere momenten.

Daniel Perez (Foto: Daniel Perez)
Daniel Perez aan het trainen voor de Paralympics 2016 (Foto: Daniel Perez)

Hoe ziet jouw week eruit?

Ik train in een normale trainingsweek vijf dagen per week, vijf á zes uur per dag. Het grootste deel hiervan is bocciatraining maar ik heb ook fitness, fysiotherapie, zwemmen, mentale training, video analyseren en tactische besprekingen.

Kun je iets uitleggen over de verschillende tactieken in de sport?

Hoe beter je kunt gooien en mikken, hoe meer keuzes je krijgt om een bal te gooien. Je kunt soms heel subtiel gooien, zodat de bal rustig bij de witte bal terrecht komt of andere ballen een klein tikje geven waardoor ze een beetje verschuiven, maar je kunt ook heel agressief spelen, zodat alle ballen uit elkaar gaan met veel kracht.

Train je alleen of met andere spelers?

Op maandag en vrijdag train ik individueel in Enschede en op dinsdag tot en met donderdag train ik in Groesbeek bij het Nederlandse team. 

Is er steun vanuit NOC*NSF voor boccia?

Ja. Ik heb sinds vier jaar een A-status. Een A-status krijg je voor een bepaalde tijd. Binnen deze periode kun je een verlenging verdienen bij een groot toernooi zoals EK en WK. Je krijgt dan binnen deze periode twee kansen. Voor de rest krijgt het Nederlandse bocciateam ook ondersteuning vanuit NOC*NSF.

Ben je de enige Nederlandse boccia-deelnemer aan de Spelen?

Nee, ook op de Paralympische Spelen in Rio hebben we een teamtoernooi en een individueel toernooi, net zoals bij grote internationale toernooien. Wij doen aan allebei de toernooien mee dus wij gaan met 3 Nederlandse spelers naar de Spelen.

Daniel  (Foto: Daniel Perez)
Daniel Perez tijdens een van zijn krachttrainingen (Foto: Daniel Perez)

Ben je met je hersenaandoening geboren?

Vanaf mijn geboorte ben ik al gehandicapt. Ik heb cerebrale parese, waardoor ik spastisch ben. Dit komt door een zuurstofgebrek bij de geboorte. Hierdoor kan ik niet lopen, maar gelukkig met een beetje moeite wel staan. Mijn spraak is hierdoor ook wat minder duidelijk dan bij iemand anders. Ik kan mezelf gelukkig redden, in het dagelijkse leven kan ik alles wat ik wil doen gewoon doen. Dit komt omdat ik altijd veel bezig ben met mijn lichaam en erg veel aan sport doe. Omdat ik boccia op topsportniveau beoefen is vrijheid en het zelf inrichten van de zorg erg belangrijk en noodzakelijk.

Heb je wel eens het gevoel niet serieus genomen te worden?

Nee, eigenlijk niet. Ik heb altijd geleefd als ieder ander, in mijn jeugd ben ik op kamers/campus gegaan omdat ik studeerde in Nijmegen. In die tijd ging ik regelmatig stappen met vrienden en zo leerde ik ook veel nieuwe mensen kennen. De meeste mensen die ik goed ken hebben zelf geen beperking, waardoor ik dingen meemaak net zoals ieder ander. Ook in mijn omgeving weten heel veel mensen wie ik ben, en omdat deze mensen sinds mijn jeugd zo normaal tegen mij doen, zien andere mensen dit ook en breidt dit zich verder uit. Bij oudere mensen is dit soms iets minder het geval. Heel soms word ik ook bekeken, maar wie niet? Ik denk dan altijd maar, ze vinden me vast leuk. En als ik een leuke vrouw zie, kijk ik ook. 

Welke andere sport had je willen beoefenen?

Als kind wilde ik altijd profvoetballer worden. 

Op welke prestatie ben je het meest trots?

Boccia was helemaal niet bekend in Nederland. Ik ben met deze sport onderaan begonnen, omdat er verder ook geen bocciaverenigingen waren in die tijd en dus al helemaal geen competities, topsport, commissies, geld en dergelijke. Ik heb de hele weg (tot nu) bewandeld en meegeholpen met het ontwikkelen van de sport boccia in Nederland. De beste en mooiste prestatie die er is en waar ik heel trots op ben is dat ik als eerste Nederlandse bocciaspeler voor de Paralympics ben gekwalificeerd en dat ik ook een grote kans heb op goud. 

Ben je zenuwachtig voor een wedstrijd?

Toen ik begon met topsport, had ik best veel last van zenuwen voor en tijdens een wedstrijd of toernooi. In 2011 ben ik samen gaan werken met een sportpsycholoog. Ik heb door haar heel veel geleerd over onder andere mijn zenuwen voor en tijdens een wedstrijd en hoe je moet omgaan met druk. Sindsdien heb ik echt heel veel bijgeleerd over samenwerken, communicatie, focus, omgaan met druk en stress en nog veel meer. Veel van deze dingen pas ik dagelijks toe bij elke training, bij elke bal die ik gooi om zo deze dingen te blijven trainen. Nu heb ik eigenlijk bijna nooit meer last van zenuwen, maar wel van gezonde spanning. Dit komt natuurlijk ook omdat ik een paar jaar ouder ben geworden en dus meer ervaring heb met grote toernooien of finales. 

Daniel Perez (Foto: Daniel Perez)
Daniel Perez tijdens een bocciatraining (Foto: Daniel Perez)


Is het deelnemen in Rio een droom die uitkomt?

Dit is zeker een droom die uitkomt!

Zijn de Paralympische Spelen net zo'n ultiem doel als de Olympische Spelen?

Ja, tegenwoordig helemaal. Een paar weken geleden hoorde ik een interview op de radio met onze chef de mission André Cats, hij kreeg de vraag: “Zijn er sporters uit Nederland die naar Rio gaan die ook nog een baan ernaast hebben?” André antwoordde: “Nee, je moet tegenwoordig, als je zo ver wilt en kunt komen, net zo hard trainen als de valide topsporters”. Het is echt een volledig beroep geworden van vaak 5 á 6 keer per week trainen, jaar in jaar uit. Alles moet net zo professioneel zijn om zover te kunnen komen, dus de Paralympische Spelen kun je echt vergelijken met de Olympische Spelen. 

Wat is je doel op de Paralympische Spelen en hoe groot is de kans op succes?

Ik heb op de Paralympics twee verschillende toernooien, een teamwedstrijd en een individuele wedstrijd. Voor het teamtoernooi zou het een hele grote prestatie zijn als we een medaille kunnen pakken en wij zullen echt ons allerbeste spel laten zien hiervoor. Individueel hoor ik bij de wereldtop, ik heb de laatste vier jaar veel prijzen gepakt, waaronder ook een aantal keer goud. Ik weet dat als ik de dingen doe die ik altijd doe dat ik best kans maak op goud en dit is natuurlijk ook mijn eerste doel. Maar als ik überhaupt een medaille pak zal ik superblij zijn. 

Als je klaar bent met je wedstrijden, ga je dan nog bij andere sporten kijken?

Ja, natuurlijk, wij zijn samen TeamNL, ik ben gek op sport en zo'n kans krijg je niet zomaar weer om de andere sporters te bekijken op de Paralympics. 

Weet je al of je doorgaat tot de Spelen van Tokio in 2020?

Ik heb nu de focus helemaal op Rio gezet. Als ik terug kom wil ik een lange periode vrij hebben om bij te komen van de afgelopen vijf jaar hard trainen, vroeg opstaan, het vele weg zijn etc. Ik ga eerst flink vakantie vieren en van deze periode genieten. Daarna ga ik heel rustig bekijken hoe de aankomende vier jaar eruit komen te zien qua trainingen en toernooien, maar ook om uit te zoeken of ik nog genoeg motivatie heb om na twintig jaar boccia nog weer vier jaar door te gaan. Ik ben inmiddels 34 jaar oud en misschien heb ik nu nog tijd voor een nieuw avontuur. Maar misschien wordt Rio zo geweldig dat er nieuwe deuren worden opengezet met nieuwe kansen om andere dingen te doen om zo beter te kunnen presteren en om goud te kunnen pakken op het EK en WK, want dit is mij tot nu toe nog niet gelukt. 

Wat doe je als je niet aan het trainen bent of een wedstrijd aan het spelen bent?

Mijn hele leven lang heb ik als grootste hobby verhalen. Ik kijk heel veel films en series. Ik ga heel vaak naar de bioscoop en ik game graag. Ik vind het ook erg leuk om daar zelf creatief mee bezig te zijn. Ik maak tegenwoordig zelf ook kleine filmpjes die ik op mijn eigen YouTube kanaal zet (Dani's Vlogs). Ik ga ook heel graag uit eten met vrienden of familie, naar FC Twente, op reis en nieuwe dingen uitproberen en ontdekken. 

User Mark: Mijn vrouw is als official bij de Paralympische Spelen in Athene geweest, en wat haar opviel was dat de sporters onderling vrij harde grappen maken over hun handicap(s). Doe jij dat ook?

Athene is twaalf jaar geleden, er is heel veel veranderd in de paralympische sport. Dit worden mijn eerste Paralympische Spelen en ik weet nog niet precies hoe dat eraan toe gaat. Als ik kijk naar de paralympische sport over het algemeen heb ik opgemerkt dat het haast niet meer over de handicap gaat (behalve op sportief vlak). Maar we zijn echte topsporters en wij maken ook vaak scherpe opmerkingen of grappen, maar niet over de handicap van een ander of jezelf.

Reactie op de special: “Altijd beetje mixed feeling bij dit soort dingen. Er zit een categorie bij (bijvoorbeeld in dat eerste filmpje waarbij die jongen met z'n mond via een stokje een balletje loslaat op een soort knikkerbaan)... is dat zeg maar (ook voor hem) een uitdaging en heb je dan een "HELL YES! I DID IT!" gevoel? Misschien wel hoor, kan er weinig over oordelen, maar ik heb wel m'n twijfels.”

Deze sporter zit in een heel andere klasse dan waar ik in zit, ze gebruiken een goot omdat ze zo spastisch zijn dat ze niet kunnen gooien. Dit is een heel ander spel, ze kunnen hierdoor heel precies gooien en hebben veel meer keuzes en strategieën. Bij hun is de kunst om op het goede moment onder zware druk te juiste keuzes te nemen. In mijn klasse moet iedereen 'gewoon gooien', hierdoor wordt de sport meteen heel anders, veel fysieker. Wij moeten bijvoorbeeld onze spasme controleren tijdens een worp en dat kost heel veel kracht en energie. Ook is voor ons de balans een uitdaging, hierbij moet het bovenlichaam heel goed getraind zijn. Als ik de keus die ik heb gemaakt, op dat moment goed heb uitgevoerd met een juiste worp, heb ik zeker een yes!-gevoel.

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers?
Iedereen bedankt voor de leuke vragen en ik hoop dat ik jullie een beetje inzicht heb kunnen geven over boccia en het leven van een Paralympische topsporter. Wil je mij blijven volgen dan kan dat via Facebook en via mijn YouTube kanaal: Dani’s Vlog. 

Daniel Perez (Foto: Daniel Perez)
Daniel Perez (Foto: Daniel Perez)

Het bocciatoernooi gaat 10 september om 17:00 uur Nederlandse tijd van start. 

Einde autolening tegen nul procent rente

Een auto kopen met een lening tegen nul procent rente is vanaf donderdag niet meer mogelijk. Vrijwel alle auto-importeurs stoppen op aandringen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met het aanbieden van zulke leningen. Dat meldde de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN), waarbij alle grote auto-importeurs zijn aangesloten, woensdag.

Veel autoverkopers adverteerden de laatste jaren met aanbiedingen voor 0 procent rente of met acties als 'koop nu en betaal later'. Volgens financiële waakhond AFM zouden zulke leningen ten onrechte het beeld kunnen oproepen dat aan de financiering geen verplichtingen zijn verbonden.

Importeurs en dealers mogen nog wel een bijdrage leveren aan het verlagen van de rentelasten voor de koper, zolang die maar niet op nul procent uitkomen. "Het gaat vooral om het signaal dat uitgaat van zo'n lening", lichtte secretaris Bert Reitsma van de VFN toe.

Einde autolening tegen nul procent rente
Einde autolening tegen nul procent rente (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van ItaliŽ

Header


Ondanks dat er nog volop wordt nagepraat over de race in België, staat de volgende wedstrijd alweer op het programma. Komende zondag is het namelijk alweer tijd voor de Grand Prix van Italië. De achtervleugels kunnen worden neergeklapt, want de race zal zoals gebruikelijk worden verreden op het historische circuit van Monza. Doordat liefst 80% van het circuit volgas wordt genomen geldt het als een ware hogesnelheidstempel.

Er zijn eigenlijk maar vier bochten te bekennen op het uit 1922 stammende Autodromo Nazionale Monza, zoals het circuit voluit heet. Voor de rest bestaat de baan uit lange stukken rechtdoor en een aantal chicanes. De snelheden zijn op Monza dan ook uitermate hoog: Force India-rijder Sergio Perez klokte vorig jaar een snelheid van 354,6 km/u. Zondag zullen er 53 ronden worden afgelegd van het 5,793 kilometerlange Italiaanse circuit. Lang duurt het spektakel doorgaans overigens niet. Vorig jaar legde racewinnaar Lewis Hamilton de iets meer dan 306 kilometer af in een slordige 1 uur en 18 minuten. 

Hamilton's zege betekende zijn derde overwinning in het Zuid-Europese land, waardoor hij op gelijke hoogte kwam met Sebastian Vettel. De absolute racekoning van Italië blijft voorlopig Michael Schumacher. De Duitse legende won er liefst vijfmaal. Alle keren deed hij dat in een Ferrari, waarmee hij de tienduizenden Tifosi telkens weer in euforie achterliet. De Tifosi mogen sowieso niet klagen op Monza: Ferrari behaalde op hun thuisbaan liefst 19 zeges, wat bijna twee keer zoveel is als runner-up McLaren (10). De laatste Italiaanse thuiszege dateert echter alweer van 2010 toen Fernando Alonso won. Het is aan Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen om de Italiaanse racefans opnieuw in vervoering te brengen. 

Max Verstappen zal er blij mee zijn dat er slechts één week tussen de Belgische en Italiaanse race zit. De Nederlander kreeg ontzettend veel kritiek over zich heen na enkele agressieve acties op Spa-Franchorchamps. Volgens Niki Lauda dient Verstappen zelfs een psychiater te bezoeken. Steun was er echter ook voor Max. Een aantal mensen, waaronder Mercedesbaas Toto Wolff, merkten fijntjes op dat ook Senna en Schumacher tijdens hun jonge jaren diverse malen voor ophef zorgden. Hoe het ook zij: na de nulscore in België zal Max op een mooie puntenfinish in Italië azen. Dat zal overigens nog een hele uitdaging worden, want de Red Bull lijkt op voorhand niet de meest geschikte wagen voor de hogesnelheidstempel van Monza.    

Kopje

Circuit


FIA Grand Prix van Italië Informatie


Kopje


Ronde Datum Grand Prix Plaats Local tijd NL tijd Winnaar
1 20 Maart Australie Melbourne 16:00 06:00 Rosberg
2 03 April Bahrain Sakhir 18:00 17:00 Rosberg
3 17 April China Shanhai 14:00 08:00 Rosberg
4 01 Mei Rusland Sotchi 15:00 14:00 Rosberg
5 15 Mei Spanje Barcelona 14:00 14:00 Verstappen
6 29 Mei Monaco Monte Carlo 14:00 14:00 Hamilton
7 12 Juni Canada Montreal 14:00 20:00 Hamilton
8 19 Juni Europa Baku 17:00 15:00 Rosberg
9 03 Juli Oostenrijk Spielberg 14:00 14:00 Hamilton
10 10 Juli Engeland Silverstone 13:00 14:00 Hamilton
11 24 Juli Hongarije Budapest 14:00 14:00 Hamilton
12 31 Juli Duitsland Hockenheim 14:00 14:00 Hamilton
13 28 Augustus Belgie Spa 14:00 14:00 Rosberg
14 04 September Italie Monza 14:00 14:00 -
15 18 September Singapore Singapore 20:00 14:00 -
16 02 Oktober Maleisie Kuala Lumpur 15:00 09:00 -
17 09 Oktober Japan Suzuka 14:00 07:00 -
18 23 Oktober USA Austin 14:00 21:00 -
19 30 Oktober Mexico Mexico City 13:00 20:00 -
20 13 November Brazilie Sao Paulo 14:00 17:00 -
21 27 November Abu Dhabi Abu Dhabi 17:00 14:00 -


Coureurs:

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 232
2 Nico Rosberg Mercedes 223
3 Daniel Ricciardo Red Bull 151
4 Sebastian Vettel Ferrari 128
5 Kimi Räikkönen Ferrari 124
6 Max Verstappen Red Bull 115
7 Valtteri Bottas Williams 62
8 Sergio Perez Force India 58
9 Nico Hülkenberg Force India 45
10 Felipe Massa Williams 39
11 Fernando Alonso McLaren 30
12 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 30
13 Romain Grosjean Haas 28
14 Daniil Kvyat Toro Rosso 23
15 Jenson Button McLaren 17
16 Kevin Magnussen Renault 6
17 Pascal Wehrlein Manor 1
18 Stoffel Vandoorne McLaren 1
19 Esteban Gutiérrez Haas 0
20 Jolyon Palmer Renault 0
21 Marcus Ericsson Sauber 0
22 Felipe Nasr Sauber 0
23 Rio Haryanto Manor 0
24 Esteban Ocon Manor 0


Constructeurs:


# Team Punten
1 Mercedes 455
2 Red Bull 274
3 Ferrari 252
4 Force India 103
5 Williams 101
6 McLaren 48
7 Toro Rosso 45
8 Haas 28
9 Renault 6
10 Manor 1
11 Sauber 0

Kopje

Datum Training/race Tijd
Vrijdag 02 September Vrije training 1 10:00 - 11:30
  Vrije training 2 14:00 - 15:30
Zaterdag 03 September Vrije training 3 11:00 -12:00
  Kwalificatie 14:00 - 15:00
Zondag 04 September Race 14:00

Kopje

Datum Training/Race TV Zender
Vrijdag 02 September Vrije Training 1 ZS betaald
  Vrije Training 2 ZS betaald
Zaterdag 03 September Vrije Training 3 ZS betaald
  Kwalificatie ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)
Zondag 04 September Race ZS betaald/gratis, RTL+ (Dui)

Kopje

Weer

Het actuele weer

Morozov zwemt twee wereldrecords in vijf dagen

Vladimir Morozov heeft gisteren tijdens de tweede Swimming World Cup, die gehouden wordt op de kortebaan in Berlijn voor de tweede keer in vijf dagen het wereldrecord op de 100 meter wisselslag verbroken. Nadat hij vijf dagen geleden in het Franse Chartres al een tijd zwom van 50,60 seconden, zwom de Rus dit keer 50,30. De 100 meter wisselslag is een afstand die alleen op de kortebaan wordt verzwommen, waardoor er dus minder kansen zijn in het seizoen om het wereldrecord te kunnen verbreken. 

Ook Katinka Hosszu is weer flink bezig op de kortebaan. Met welgeteld elf medailles in twee dagen kwam de Hongaarse in Chartres uit het water en ook in Berlijn heeft Hosszu een behoorlijk zwaar programma. De drievoudig olympisch kampioene van Rio 2016 zwemt namelijk tijdens de World Cups vaak wel dertien afstanden in twee dagen en dat is dan nog zonder het meetellen van de series en finales. 

Ook gisteren kwam Hosszu gisteren vijf keer op het podium met goud op 200 meter vrije slag, 200 meter rugslag en de 200 meter wisselslag. Daarnaast eindigde Hosszu als tweede op de 50 meter ruglag en als derde op de 100 meter vlinderslag. Per gouden medaille valt er 1500 dollar te verdienen, per zilveren medaille 1000 dollar en elke bronzen medaille levert 500 dollar op. Daarnaast zijn de World Cups ook verdeeld over drie clusters. Degene die de meeste punten verzamelt in een cluster gaat met een prijs van 50.000 dollar naar huis en daarnaast is er aan het eind van alle World Cups een prijs van 100.000 dollar te verdienen. Als Hosszu op deze manier blijft presteren kan ze in ieder geval met een goed gevulde portomonnee naar huis. 

Vladimir Morozov voor de start tijdens de Swimming World Cup (Foto: Getty Images)

Inbrekers slaan weer toe bij Roy Donders

Roy Donders is dinsdagnacht voor de derde keer in korte tijd tijd slachtoffer geworden van een inbraak in zijn winkel in Tilburg. De dieven hebben volgens hem 'een flinke buit' gemaakt, laat hij weten op Facebook.

De 'stylist van het zuiden', die bekendheid verwierf met een eigen realityserie op RTL5, heeft videobeelden van de inbraak online gezet. "Wordt dit u binnenkort aangeboden of herkent u een van de daders? Stuur ons dan een privébericht en hopelijk vind ik deze verschrikkelijke inbrekers", schrijft Roy erbij. "Blijf van andermans spullen af!", besluit hij.

In april waarschuwde Roy de dieven nog voor hij de video van de inbraak op internet zette. Dat liep toen goed af. De dieven werden herkend en Roy kreeg zijn geld terug.

Inbrekers slaan weer toe bij Roy Donders
Inbrekers slaan weer toe bij Roy Donders (Foto: BuzzE)

Rechercheurs bezoeken cliŽnten Klaus Ross

Familierechercheurs van de Nederlandse politie gaan in ons land cliënten en nabestaanden bezoeken die contact hebben gehad met de kliniek van natuurgenezer Klaus Ross in het Duitse Bracht. De Nederlandse politie ondersteunt de Duitse politie en het Duitse Openbaar Ministerie in het strafrechtelijke onderzoek naar de kliniek, liet de Nederlandse politie woensdag weten.

Ongeveer 47 koppels familierechercheurs benaderen vanaf woensdag 130 mensen persoonlijk. Ze krijgen voor het onderzoek enkele algemene vragen voorgelegd. Eén van de vragen is of de mensen bereid zijn mee te werken aan het politieonderzoek.

Duitsland onderzoekt vijf concrete kankerbehandelingen van patiënten door de natuurgenezer. Het gaat om drie uitbehandelde patiënten die daarna zijn overleden en twee die ernstig ziek zijn. Gekeken wordt of patiënten zijn gestorven door de behandelingen.

Rechercheurs bezoeken cliënten Klaus Ross
Rechercheurs bezoeken cliënten Klaus Ross (Foto: ANP)

Nabestaanden MH17 doen beroep op EU

Nabestaanden van MH17-slachtoffers vragen de Europese Unie om hulp bij het loskrijgen van meer informatie over de vliegramp. Ze willen dat EU-buitenlandchef Federica Mogherini druk uitoefent om onder meer ontbrekende radar- en satellietbeelden boven tafel te krijgen.

De nabestaanden schrijven in een brief aan Mogherini dat Rusland, Oekraïne en de Verenigde Staten het tot dusver hebben nagelaten 'alle relevante gegevens' vrij te geven. Premier Mark Rutte heeft in hun ogen beperkte ruimte om op te treden, omdat hij het strafrechtelijk onderzoek niet kan doorkruisen.

Families van de slachtoffers hopen dat de EU wel een rol kan spelen bij het verkrijgen van de informatie. Ze benadrukken in de brief dat er in hun ogen een verschil is tussen het doorkruisen van het onderzoek en het zorgen dat alle betrokken landen voldoende meewerken.

Nabestaanden MH17 doen beroep op EU
Nabestaanden MH17 doen beroep op EU (Foto: ANP)

'SchŲne staat voor vertrek naar BrÝndby IF'

Ajax lijkt Lasse Schöne op de laatste dag van de transfermarkt kwijt te raken aan het Brøndby IF, zo meldt Voetbal International. De 30-jarige middenvelder werd ook in verband gebracht met het Turkse Fenerbahçe, maar lijkt dus naar Denemarken te vertrekken.

Schöne heeft bij Ajax nog een contract voor één seizoen en wilde in eerste instantie nog voor een plekje in de basis vechten. Daarnaast vind hij de leefomgeving voor zijn gezin bij een eventuele nieuwe club erg belangrijk.

Op 16-jarige leeftijd kwam Schöne naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen en kwam daarna ook nog uit voor De Graafschap, N.E.C. Nijmegen en dus Ajax.

Drake behandelt Rihanna als prinses

De geruchten over een relatie tussen Drake en Rihanna blijven aanhouden. Zo zou Drake Rihanna behandelen als een prinses, melden bronnen aan People.

"Ze daten al een tijdje in het geheim met elkaar en zijn heel gelukkig samen", laat een bron aan People weten. Drake zou RiRi, zoals Rihanna ook wel wordt genoemd, een van de mooiste vrouwen ter wereld vinden. "En dus behandelt hij haar als een prinses", aldus de bron.

Afgelopen maandag werd het stel samen gespot toen ze in New York uit eten waren. De twee waren volgens vrienden aan het nagenieten van de MTV Video Music Awards.

Tijdens die show was het Drake die aan Rihanna de Video Vanguard Award mocht uitreiken. De zanger liet geen misverstand bestaan over zijn gevoelens voor Rihanna: "Ik ben al sinds mijn 22e verliefd op haar", zei hij tijdens de liveshow.

Drake behandelt Rihanna als prinses
Drake behandelt Rihanna als prinses (Foto: BuzzE)

Meer werk voor uitzendkrachten

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in het tweede kwartaal gegroeid. Zowel de uren in kortlopende als in langlopende contracten namen daarbij toe.

De uitzenduren stegen in totaal met 2,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Daarmee toonde de uitzendmarkt herstel, na de afname met ruim 1 procent in de eerste drie maanden van dit jaar.

Het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals detachering en payrolling steeg met 3,1 procent. Het aantal uren in kortlopende contracten nam met 2,7 procent toe. De ontwikkeling van de kortlopende uren loopt volgens het CBS doorgaans voor op die van de rest van de arbeidsmarkt.

Meer werk voor uitzendkrachten
Meer werk voor uitzendkrachten (Foto: ANP)

Claimpartij zet strijd 'gratis' telefoons door

Vodafone en T-Mobile moeten zich voor de rechter verantwoorden voor vermeende misleiding bij de verkoop van telefoonabonnementen met toestel. Dat vindt ConsumentenClaim, die beide telecombedrijven heeft gedagvaard.

De claimorganisatie baseert zich op een uitspraak van de Hoge Raad. Daaruit bleek dat telecombedrijven jarenlang de wet hebben overtreden door te werken met all-inprijzen, waarbij geen uitsplitsing werd gemaakt voor belkosten en de prijs van een telefoon. Mobiele telefoons leken zo gratis, maar in feite waren de all-inpakketten leningen voor de toestellen.

De Hoge Raad oordeelde dat klanten die kredietovereenkomsten kunnen vernietigen en dat de aanbieders bij inlevering van het toestel alle betaalde kosten voor de telefoon moeten terugbetalen. ConsumentenClaim eist dat de telecombedrijven de kosten inderdaad terugbetalen.

Vodafone en T-Mobile hebben volgens de claimpartij vooralsnog elke vorm van compensatie geweigerd. ConsumentenClaim is samen met de Consumentenbond nog in gesprek met KPN over mogelijke compensatie. Dat bedrijf werd daarom niet gedagvaard.

Claimpartij zet strijd 'gratis' telefoons door
Claimpartij zet strijd 'gratis' telefoons door (Foto: BuzzT)

Trump ontmoet Mexicaanse president

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump ontmoet woensdag (lokale tijd) de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. De Republikein schreef op Twitter een uitnodiging van de president te accepteren. "Ik kijk enorm uit naar de ontmoeting", aldus Trump.

De Mexicaanse regering bevestigde dat Trump een privéontmoeting heeft met Peña Nieto. De president heeft zich kritisch uitgelaten over Trump, die hij eerder vergeleek met dictators Adolf Hitler en Benito Mussolini.

Trump heeft op zijn beurt meerdere malen aangekondigd als president illegale migranten uit Mexico te willen weren met een muur tussen de landen. Hij beloofde bovendien de Mexicanen te laten opdraaien voor de bouwkosten.

Trump ontmoet Mexicaanse president
Trump ontmoet Mexicaanse president (Foto: ANP)

Vijf arrestaties op Bonaire om dood agent

Op Bonaire zijn dinsdagavond (lokale tijd) vijf mannen aangehouden voor de dood van een Nederlandse politieagent op het eiland. Daarna is de woning doorzocht waar de mannen zich bevonden.

Eerder werden al twee mannen op het eiland aangehouden in verband met de zaak. Een daarvan is weer vrijgelaten, maar blijft verdachte.

De politieman werd op 18 augustus neergeschoten tijdens een vuurgevecht met criminelen. Hij overleed later in het ziekenhuis. De man was met een collega naar een woning gestuurd waar een overval werd gepleegd.

Vijf arrestaties op Bonaire om dood agent
Vijf arrestaties op Bonaire om dood agent (Foto: ANP)

Barry Hay denkt steeds vaker aan de dood

Barry Hay realiseert zich steeds meer dat de dood dichterbij komt. Het maakt de rocker bang, zegt hij woensdag in het AD naar aanleiding van de biografie die donderdag van hem verschijnt.

"Als je er te veel aan denkt, word je duizelig. Maar ik doe het helaas steeds vaker. Het enige wat je kunt zeggen, is: enjoy it while it lasts. Dat is mijn lijfspreuk tegenwoordig. Want dit leven is te leuk om achter te laten", aldus de leadzanger van de Golden Earring.

Zelf had Hay gezien zijn wilde levensstijl op jonge leeftijd overigens nooit gedacht dat hij überhaupt nog zou bestaan op 68-jarige leeftijd. "Als je 25 bent, denk je dat een 40-jarige al een van aderverkalking vermolmde oude zak is. Klaar voor de kap. Nu loop ik tegen de 70 en denk ik: echt oud ben je pas op je 80ste. Het blijkt nogal flexibel."

Barry Hay denkt steeds vaker aan de dood
Barry Hay denkt steeds vaker aan de dood (Foto: BuzzE)

Corbyn nog populairder als Labour-leider

Jeremy Corbyn, de uitgesproken linkse leider van de Britse oppositiepartij Labour, geniet momenteel nog meer steun dan een jaar geleden toen de leden hem kozen als hun voorman. Dat heeft een enquête in opdracht van The Times uitgewezen. De krant meldt in de woensdageditie dat Corbyn, die het vertrouwen van zijn collega's in het parlement volledig kwijt is, kan rekenen op 62 procent van de stemmen. Dat was 59. Zijn concurrent Owen Smith komt vooralsnog niet verder dan 38 procent.

Labour, ooit dominant onder leiding van Tony Blair en Gordon Brown, verkeert in een van de grootste crises in het 116-jarig bestaan nadat de Britten in juni hadden besloten de Europese Unie te verlaten. De tweespalt zorgt ervoor dat links niet toekomt aan het stellen van prioriteiten voor de onderhandelingen over de 'brexit' als het zover is.

De huidige leden van het lagerhuis geloven bovendien niet dat Corbyn (67) Labour aan een verkiezingsoverwinning kan helpen. Dat was reden aan te sturen op de benoeming van een nieuwe leider. De 'gewone man' in de partij denkt daar anders over.

Corbyn nog populairder als Labour-leider
Corbyn nog populairder als Labour-leider (Foto: ANP)

69 miljoen Dropbox-gebruikers gehackt

Bij een hack van Dropbox zijn in 2012 wachtwoorden van 69 miljoen gebruikers buitgemaakt. Dat hebben bronnen binnen het cloudopslagbedrijf aan TechCrunch en Motherboard laten weten. De hack zelf was al bekend. Vorige week dwong het bedrijf gebruikers die sindsdien hun wachtwoord niet veranderd hadden om dat alsnog te doen.

In 2012 maakte Dropbox bekend dat er via een account van een werknemer een bestand met e-mailadressen van gebruikers was buitgemaakt. Het is opmerkelijk dat nu pas bekend is geworden dat daarbij ook wachtwoorden zijn gestolen. Overigens zijn alle buitgemaakte wachtwoorden wel op verschillende manieren versleuteld.

69 miljoen Dropbox-gebruikers gehackt
69 miljoen Dropbox-gebruikers gehackt (Foto: BuzzT)

Google stopt met naam Nexus

Google brengt nieuwe hardware niet meer onder de naam Nexus op de markt. Dat vernam Android Central. In plaats van de al zes jaar in gebruik zijnde naam, komt er een nieuw merk.

Ook gaat de software op de Google-telefoons veranderen. Hadden de Nexus-telefoons nog een 'schone' Android-versie zonder eigen interface, de nieuwe telefoons en tablets krijgen een eigen aangepaste interface bovenop Android Nougat. Ook andere telefoonmakers als Samsung en HTC hebben hun eigen laag bovenop Android.

In het najaar komt naar verwachting een nieuwe telefoon van Google uit. Die telefoon wordt gebouwd door HTC.

Google stopt met naam Nexus
Google stopt met naam Nexus (Foto: BuzzT)

Zelfremmende politiewagens terug naar garage

De politie gaat driehonderd voertuigen die zijn uitgerust met een speciaal remsysteem, de City Emergency Break, terugsturen naar de garage. Het veiligheidssysteem dat botsingen moet voorkomen leidt tot problemen, omdat het ingrijpt op momenten dat dat niet de bedoeling is. Daarom is aanpassing noodzakelijk. Agenten beklaagden zich er onder andere over dat ze geen auto's meer konden klemrijden.

Het gaat om driehonderd Volkswagens van het type Touran. Die zijn standaard uitgerust met het zelfremmende systeem. Hoewel dit systeem met een knop kan worden uitgeschakeld, gaat het vaak mis. "Het is een mooi systeem, behalve als je met spoed achter een verdachte aan moet of heel snel ter plaatse moet zijn", zei Geert Priem van politievakbond ANPV woensdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Priem betreurt dat vanuit de inkoopafdeling niet beter is overlegd met de werkvloer.

Zelfremmende politiewagens terug naar garage
Zelfremmende politiewagens terug naar garage (Foto: ANP)

Omzet horeca neemt verder toe

Hotels, restaurants, snackbars en cafés hebben in het tweede kwartaal bijna 5 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Snackbars, lunchrooms, fastfoodrestaurants, maaltijdbezorgers en ijssalons boekten samen de sterkste groei, met een plus van bijna 7 procent. Hotels, restaurants en cafés zagen de omzet elk met 4 procent stijgen.

De toename van 5 procent was iets zwakker dan in de voorgaande twee kwartalen. In die periodes steeg de omzet met ruim 7 procent.

Omzet horeca neemt verder toe
Omzet horeca neemt verder toe (Foto: ANP)

Twitter deelt reclamegelden met gebruikers

Twitter gaat de reclame-inkomsten delen met gebruikers die video's uploaden, zo laat het bedrijf dinsdag weten.

Socialmediabedrijven zoals Twitter, Facebook, Snapchat en YouTube concurreren hevig om de populaire gebruikers die filmpjes uploaden. De populaire video's zijn voorzien van reclame en brengen flink wat geld in het laatje van de bedrijven.

Twitter betaalt al een vergoeding aan media- en productiebedrijven, zoals CBS Corp, om video's met reclame te promoten. Gewone gebruikers krijgen die opties nu ook, laat Twitter weten.

YouTube was een van de eerste bedrijven die zijn gebruikers liet meeprofiteren van reclame-inkomsten op veel bekeken video's. Ook Facebook timmert met Facebook Live flink aan de weg om gebruikers te verleiden meer filmpjes te maken en te delen. De reclame-inkomsten op video zijn voor het bedrijf lucratiever dan losse advertenties.

Inkomsten
De inkomsten van apps Instagram en Snapschat zijn sterk afhankelijk geworden van beroemdheden met miljoenen volgers, die met regelmaat een video plaatsen.

Twitter is van plan om 70 procent van de reclame-inkomsten van video's met gebruikers te delen. YouTube, dat in handen is van Google, deelt 55 procent van de inkomsten met zijn leden.

Twitter deelt reclamegelden met gebruikers
Twitter deelt reclamegelden met gebruikers (Foto: BuzzT)

Aantal mensen met bijstand neemt opnieuw toe

Nederland heeft er in het tweede kwartaal opnieuw meer bijstandontvangers bijgekregen. Vooral de komst van asielzoekers droeg hieraan bij, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Eind juni kregen 463.000 personen een bijstandsuitkering. Dat zijn er 21.000 meer dan een jaar eerder. De stijging is voor ongeveer de helft te verklaren door de komst van asielzoekers, vooral uit Syrië. Asielzoekers met een verblijfsvergunning kunnen een beroep doen op de bijstand.

Het aantal bijstandsgerechtigden laat al langer een stijgende lijn zien. Dit komt ook door de regelgeving, die herhaaldelijk verandert. Zo hebben meer deels arbeidsongeschikte jongeren recht op bijstand, omdat de regels voor de zogeheten Wajong zijn aangepast en krijgen ouderen langer bijstand door de verhoogde AOW-leeftijd.

Ongeveer drie op de tien bijstandsontvangers maken gebruik van een zogeheten re-integratievoorziening. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld een participatieplaats, scholing of training, bedoeld om de kans op werk voor mensen met een uitkering te vergroten.

Aantal mensen met bijstand neemt opnieuw toe
Aantal mensen met bijstand neemt opnieuw toe (Foto: ANP)

Buitenaards signaal gedetecteerd

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met behulp van de RATAN-600 radiotelescoop in Zelenchukskaya in Rusland een signaal gedetecteerd dat komt uit de richting van een ster genaamd HD163595 in het sterrenbeeld Hercules. De waarneming is gedaan op 15 mei 2015 en het signaal duurde maar enige seconden. De golflengte was 2,7cm. De waarneming is nog niet bevestigd door andere instrumenten.

HD164595 heeft vrijwel dezelfde massa als de zon en staat op 95 lichtjaar van ons vandaan. Hij is zo'n 6,3 miljard jaar oud en zijn samensteling is ook vrijwel gelijk aan die van onze zon. Er is 1 planeet gedetecteerd, met de fantasierijke naam HD164595b, een op Neptunus gelijkende planeet die in 40 dagen om de ster draait. Het is heel goed mogelijk dat er nog meer planeten om deze ster draaien.

Volgens astronomen is het helemaal niet zeker dat dit signaal door buitenaardsen is verstuurd. Het zou ook een spooksignaal of een natuurverschijnsel kunnen zijn. Aangezien het wel een interessant signaal is, gaat SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) het verder onderzoeken.

Tik op vingers voor Reaal in woekerpoliszaak

Verzekeraar Reaal heeft van de Tuchtraad Financiële Dienstverlening (Assurantiën) een tik op de vingers gekregen in verband met de afwikkeling van de woekerpolisaffaire. Een klacht die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen het bedrijf had ingediend, is gegrond verklaard, meldde de toezichthouder woensdag.

De AFM had de klacht ingediend omdat Reaal zich niet aan afspraken hield. De verzekeraar had eind 2014 minstens vier op de vijf klanten met een woekerpolis actief benaderd moeten hebben om tot een passende oplossing te komen. Die doelstelling werd niet gehaald.

Daarmee heeft Reaal volgens de AFM de goede naam, het aanzien van en het vertrouwen in de bedrijfstak geschaad. De tuchtraad is het daarmee eens. Het bestuur van het Verbond van Verzekeraars heeft het bedrijf een waarschuwing gegeven. Een zwaardere straf vindt de tuchtraad niet nodig, ook omdat Reaal inmiddels alle klanten met een woekerpolis een passende oplossing heeft geboden.

Tik op vingers voor Reaal in woekerpoliszaak
Tik op vingers voor Reaal in woekerpoliszaak (Foto: ANP)

'Vicepremier Noord-Korea ter dood gebracht'

Noord-Korea heeft vorige maand vicepremier Kim Yong Jin geëxecuteerd. De 63-jarige bewindsman is gedood door een vuurpeloton, zei een Zuid-Koreaanse functionaris woensdag tegen persbureau Yonhap.

Het is nog onduidelijk waarom de vicepremier is geëxecuteerd. Een andere hoge functionaris zou in juli naar een boerderij zijn gestuurd voor 'heropvoeding'.

Zuid-Koreaanse media meldden dinsdag al dat dictator Kim Jong-un twee functionarissen heeft laten executeren met luchtafweergeschut. Een van de mannen zou in slaap zijn gevallen tijdens een bijeenkomst met de leider. De andere functionaris zou een beleidsplan hebben ingediend dat de dictator niet aanstond.

'IS-strijders negeerden bevelen al-Baghdadi'

Strijders van terreurbeweging Islamitische Staat hebben zich bij de slag om Manbij tegen hun bevelen in teruggetrokken. Ze hadden volgens de Amerikaanse generaal Joseph Votel opdracht gekregen "tot de dood te vechten", berichtte CNN dinsdag (lokale tijd).

IS trok zich eerder deze maand na een wekenlange strijd terug uit de Noord-Syrische stad. Syrisch-Koerdische troepen kondigden daarop de complete "bevrijding" van het strategisch belangrijke Manbij aan.

Volgens Votel negeerden de IS-strijders bevelen van hun leider Abu Bakr al-Baghdadi, die zijn manschappen juist had verboden zich terug te trekken. "Ze volgden zijn instructies niet op", zei de generaal. Dat roept volgens Votel de vraag op hoeveel controle de IS-top nog heeft over de eigen strijders.

'IS-strijders negeerden bevelen al-Baghdadi'
'IS-strijders negeerden bevelen al-Baghdadi' (Foto: ANP)

Roemruchte zeezender Veronica in museum

De opkomst, het succes en het gedwongen einde van de zeezender Radio Veronica staan voortaan centraal in een museum in het Gelderse Nijkerk. Oud-Veronica-dj Lex Harding opent woensdag een 'permanente expositie', op de kop af 42 jaar nadat het populaire station moest stoppen met uitzenden vanaf zee.

De tentoonstelling is verdeeld over een aantal kamers met thema's als Summer of Love, De gouden jaren van de Nederlandse popmuziek, de Top 40 en de actie 'Veronica blijft, als u dat wilt', die er uiteindelijk toe leidde dat Veronica een publieke omroep werd.

De tentoonstelling bestaat onder meer uit radiostudio's met originele apparatuur, gouden platen, posters en T-shirts. Ook is er een portrettengalerij van alle presentatoren en dj's. In een aparte ruimte komen ook andere zeezenders aan bod, zoals Mi Amigo, Caroline en Radio Noordzee.

Bij de opening zijn oud-'Veronicanen' als Bart van Leeuwen, Ad Bouman en Tineke de Nooij en artiesten als George Baker en Piet Veerman aanwezig, die veel aan de zender te danken hebben.

Roemruchte zeezender Veronica in museum
Roemruchte zeezender Veronica in museum (Foto: ANP)

Nieuwe uitspraak 'rioolmoord' Almere

Het gerechtshof in Leeuwarden velt woensdag een nieuw oordeel over de vrouwelijke verdachte (50) van de zogenoemde 'rioolmoord' in Almere. De vrouw is volgens het Openbaar Ministerie (OM) medeplichtig aan de moord op René Karamatali (29) in oktober 2008.

Zijn lichaam werd in november 2008 gevonden in een riool in zijn woonplaats Almere. Volgens het OM is de vrouw ook schuldig aan het verbergen van het lijk.

De moord hield verband met de moord op Brian Stein (49). Die werd twee dagen vóór de moord op Karamatali doodgeschoten. Zijn lichaam werd ontdekt in de kofferbak van zijn auto in Nieuw-Vennep.

Twee mannen zijn inmiddels onherroepelijk veroordeeld voor de moorden. Zij kregen 29 jaar cel.

Het hof legde de vrouw die de vriendin van één van de veroordeelde mannen was, eerder 9,5 jaar cel op. De Hoge Raad verwees haar zaak echter terug, omdat het bewijs van het medeplegen van moord "ontoereikend" was. Het OM beschuldigt de vrouw nu van het minder zware misdrijf medeplichtigheid aan de moord op K.

De slachtoffers werden mogelijk vermoord, omdat ze één van de verdachten hadden afgeperst.

Nieuwe uitspraak 'rioolmoord' Almere
Nieuwe uitspraak 'rioolmoord' Almere (Foto: ANP)

'Ebola na anderhalf jaar nog in sperma man'

Ebola is ontdekt in het sperma van een man die ongeveer anderhalf jaar eerder was genezen van het virus. Dat blijkt uit een studie onder 429 mannen, waarover dinsdag werd gepubliceerd in Lancet Global Affairs.

Bij 24 deelnemers aan de studie werden een jaar nadat ze waren genezen nog deeltjes van het virus aangetroffen in het sperma. Alle mannen namen deel aan een bevolkingsonderzoek van de Liberiaanse overheid, die sperma laat testen op de aanwezigheid van ebola.

In een geval ontdekten de onderzoekers virusdeeltjes in het sperma van een man die zeker 565 dagen eerder was genezen. "Voorafgaande aan deze uitbraak, dachten onderzoekers nog dat het ebolavirus na de genezing nog drie maanden kon worden teruggevonden in sperma", aldus dokter Moses Soka.

De autoriteiten in Liberia geven mannelijke ebola-overlevenden van vijftien jaar en ouder de mogelijkheid om hun sperma maandelijks te laten testen. Ook krijgen ze tips over veilige seks en condooms. Het virus greep eerder om zich heen in West-Afrika, met vele duizenden doden tot gevolg.

'Ebola na anderhalf jaar nog in sperma man'
'Ebola na anderhalf jaar nog in sperma man' (Foto: ANP)

Man zwaargewond door autobrand in Erica

Een man is dinsdagavond ernstig gewond geraakt bij een autobrand in Erica (Drenthe). De politie trof aan de Griendtsveenstraat de uitgebrande auto en het slachtoffer aan.

Het voertuig zou zijn ontdekt op een weg tussen twee weilanden. Over de oorzaak van de brand is volgens een politiewoordvoerster nog niets bekend. De man is overgebracht naar het ziekenhuis.

Man zwaargewond door autobrand in Erica
Man zwaargewond door autobrand in Erica (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zomers weer

Vandaag zijn er af toe wat sluierwolken te zien, maar het is overwegend meest zonnig vandaag. De temperaturen lopen uiteen van 23 graden aan de kust tot 27 in het zuidoosten van het land. De wind draait richting het zuidwesten en is zwak tot matig van kracht. 

Zon op 06:49
Zon onder 20:30
Zonkracht

5 / 3

Nederland
 

Wolkjes boven Alkmaar (Foto: Papabear)
Wolkjes boven Alkmaar (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1888 Jack the Ripper slaat voor het eerst toe: hij vermoordt Mary Ann Nichols.
1940 Eerste uitgave van Vrij Nederland in een oplage van 1000 exemplaren.
1974 De zeezenders Radio VeronicaRadio Noordzee Internationaal en Radio Atlantis stoppen noodgedwongen met uitzenden.
1990 In Berlijn ondertekenen de twee Duitslanden het Eenwordingsverdrag, waardoor beide staten op 3 oktober weer één staat worden
1997 Diana Spencer, de ex-vrouw van Kroonprins Charles van Groot-Brittannië, komt samen met haar vriend Dodi Al-Fayed om het leven bij een auto-ongeluk in de Alma-tunnel in Parijs.

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen.

Versplintering op rechts

Nu VNL meer aandacht heeft gekregen door Jan Roos aan te stellen als lijsttrekker voor de volgende verkiezingen, wordt er veel kritiek gegeven op het bestaan van VNL. Deze kritiek komt voornamelijk bij mensen vandaan die zeggen vierkant achter de PVV te staan. VNL zou een PVV-light zijn en daarmee kiezers bij de PVV weghalen, waardoor er geen krachtig signaal uit zou gaan vanuit de rechtse hoek.

Selena Gomez neemt een time-out

Zangeres Selena Gomez onderbreekt haar carrière tijdelijk. Ze last een pauze in om te kunnen werken aan paniekaanvallen en een depressie die het gevolg zijn van de auto-immuunziekte lupus waar ze aan lijdt.

Selena Gomez (24), die bezig is met haar wereldtournee Revival, gaf dinsdag tekst en uitleg in een persverklaring. "Zoals velen van jullie weten, ben ik een jaar geleden gediagnosticeerd met lupus. Het is een ziekte die op verschillende manieren kan uitpakken. Ik heb ontdekt dat lupus bij mij zorgt voor angst, paniekaanvallen en depressie", staat in de verklaring die in bezit is van onder meer USA Today.

"Ik wil proactief zijn en me focussen op mijn gezondheid en geluk en heb besloten dat de beste manier om vooruit te komen is om wat tijd vrij te nemen", zegt ze. Ze bedankt haar fans voor hun steun. ''Jullie weten hoe speciaal jullie voor me zijn. Maar ik moet er nu voor zorgen dat ik al het mogelijke doe om me goed te voelen. Ik weet dat ik er niet alleen voor sta en door dit te delen hoop ik anderen aan te moedigen hun eigen problemen aan te pakken."

Ziggo Dome
Selena onthulde vorig jaar dat ze chemotherapie heeft moeten ondergaan. Het is volgens persbureau Reuters niet duidelijk wat haar besluit betekent voor de rest van haar wereldtournee, voornamelijk concerten in Europa. Ze wordt op 18 oktober verwacht in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het Europese deel van haar tournee begint op 10 oktober in Helsinki.

In 2013 brak Selena Gomez een deel van haar Stars Dance-wereldtournee af om gezondheidsproblemen.

Selena Gomez neemt een time-out
Selena Gomez neemt een time-out (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
review
The Elder Scrolls Online: Elsweyr
review
Collection of Mana
special
Krezip over comeback: 'We moesten het nog allemaal kunnen en willen'
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
©FOK.nl e.a.