Vietnamese schutter blundert en geeft olympisch goud weg

De Vietnamese schutter Hoang Xuan Vinh heeft op het onderdeel 50 meter pistoolschieten het olympisch goud uit handen gegeven. De 42-jarige Vietnamees leek in de finale op weg naar het goud, maar faalde grandioos in de laatste serie schoten.

Na zestien schoten was de Zuid-Koreaan Han Seung-woo de laatste die afviel voor de medailles beslist werden. De strijd om goud leek op dat moment te gaan tussen Hoang en de Noord-Koreaan Kim Song-guk. Zij stonden ver boven de Zuid-Koreaan Jing Jong-oh, die vroeg in de finale met een schot van slechts 6,6 punten een grove uitglijder had. 

Toch was Jin degene die aan het eind bijna continu boven de tien punten per schot liet noteren en dat konden zijn twee concurrenten niet. De Noord-Koreaan Kim viel na een mindere serie als eerste af en moest genoegen nemen met brons, maar de voorsprong van Hoang leek nog wel voldoende. In de allerlaatste serie van twee schoten ging het echter helemaal fout: 8,2 en 8,5 punten, waar Jin 10,0 en 9,3 noteerde. 

Het betekende dat Jin na 2008 en 2012 voor het derde jaar op rij olympisch goud veroverde op het 50 meter pistoolschieten, een ongekende prestatie nadat hij in 2004 al zilver pakte. Jin is de eerste schutter ooit die hetzelfde onderdeel drie keer op rij wint en pas de tweede ooit die drie keer goud pakt op één onderdeel. De Duitser Ralf Schumann was in 1992, 1996 en 2004 de beste met het 25 meter snelvuurpistool. 

Jin legt aan om te vuren in de finale, met Hoang en Kim (links en midden) naast hem (PROSHOTS/Action Images)
Jin legt aan om te vuren in de finale, met Hoang en Kim (links en midden) naast hem (PROSHOTS/Action Images)