Schoolkinderen trotseren regelmatig steile klif

Waar in Nederland schoolgaande koters veilig hun bestemming kunnen bereiken door attente klaar-overs, levensgevaarlijk rijdende moeders en gekleurde vlakken op de weg als oversteekplaatsen, pakken ze dat in China ietwat anders aan. Enkele schoolkinderen moeten het daar doen met een gammele bamboeladder, die gemonteerd is op een rotswand met een hoogte van bijna 800 meter.

De kinderen komen uit een verpauperd dorp in de Sichuan (een provincie waar Nederland circa twaalf keer in past). Die lokale autoriteiten hebben niet de financiële middelen om het dorp op een normale manier met de rest van de wereld te verbinden, dus mogen de kinderen, in een leeftijd van 6 tot 15 jaar, hun leven op het spel zetten door tweemaal per maand een niet ongevaarlijke klim te maken via een geïmproviseerde ladder en het nodige bijkomende klauterwerk.. Een gemiddelde afdaling naar de school in de vallei duurt ongeveer een uur, omhoog kan de reis zomaar anderhalf uur duren.

Veiligheidsmaatregelen zijn er niet. Er is geen kooi om de ladder gemonteerd en de kleine klimmertjes zijn niet gezekerd. In het verleden hebben al zo'n acht personen de dood gevonden op deze steile route.

Fotograaf Chen Jie heeft een verslag gemaakt van de kindonvriendelijke reis en hoopt dat dit probleem op deze manier wat meer onder de aandacht komt. Zijn intentie is dat de Chinese regering zijn portemonnee gaat trekken, zodat de kindertjes voortaan op een normale manier wakker kunnen worden, onderweg naar school.