Den Bosch verovert zeventiende landstitel in 19 jaar

De hockeysters van Den Bosch hebben zaterdag voor de zeventiende keer in negentien jaar de landstitel veroverd. In de tweede finalewedstrijd van de play-offs waren de Bosschenaren met name in de eerste helft heer en meester; ze versloegen Amsterdam verdiend met 1-0. Maartje Paumen maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer. Het is de 6e landstitel onder leiding van coach Raoul Ehren.

De Bosschenaren mochten het zichzelf aanrekenen dat het zo lang 0-0 bleef. Ze raasden in de 1e helft over Amsterdam heen en creëerden de ene na de andere kans. Maartje Krekelaar schoot in de 2e minuut naast en Lieke Hulsen tipte enkele minuten later van dichtbij tegen de paal. Amsterdam-keepster Anne Veenendaal ranselde vervolgens een strafcorner van Maartje Paumen uit de bovenhoek.

De allergrootste kans was voor Marlies Verbruggen. Na een balonderschepping van Maartje Krekelaar op het middenveld belandde de bal na een snelle combinatie tussen Lieke Hulsen en Lidewij Welten in de cirkel bij Verbruggen, die Anne Veenendaal uitspeelde. Het publiek telde hem al, maar Verbruggen schoot op de buitenkant van de paal.

Amsterdam wist zich geen raad met de wervelstorm van Den Bosch, dat het doel onder vuur bleef nemen. De ploeg van Rick Mathijssen creëerde nauwelijks een kans. De hoofdstedelingen waren na rust ook een stuk sterker dan voor rust. In de tweede helft leek Amsterdam toch op voorsprong te komen, maar een rake slag van Julia Muller uit een strafcorner werd afgekeurd. Eerder was aan de andere kant van het veld ook al een goal van Lieke Hulsen afgekeurd.

Toch ging de overwinning naar Den Bosch. Maartje Paumen mocht vijf minuten voor tijd voor de drie keer aanleggen voor haar specialisme. Met een geslagen strafcorner maakte ze het karwei af. In de slotfase probeerden de Amsterdammers het nog wel met een vliegende keep, maar ze konden niet meer voorkomen dat Den Bosch de dik verdiende zeventiende landstitel binnensleepte.