Verrassende keuze wildcards Olympische Spelen Rio

Na de internationale gymnastiek- en turnbond heeft ook de wereldtaekwondobond WTF de wildcards voor de Olympische Spelen van komende zomer uitgedeeld. De zogenaamde 'Tripartite Commission' van het Internationaal Olympisch Comité bepaalt welke landen wildcards krijgen, doorgaans op voorspraak van de internationale sportbonden. Landen moeten hier een aanvraag voor indienen en alleen landen met maximaal acht deelnemers op de vorige twee Spelen mogen zo'n aanvraag indienen.

Voor het taekwondo was in elk van de acht gewichtsklassen - vier bij de mannen en vier bij de vrouwen - één plek open. Gastland Brazilië mocht vier gewichtsklassen kiezen waarin ze een atleet mochten sturen, waarna de overige vier klassen een wildcard toegedicht kregen.

Die wildcards zijn voor Somalië, Haïti, Nepal en Honduras, waardoor in één klap drie nieuwe landen zich geplaatst hebben voor de Spelen van Rio - alleen Honduras was al geplaatst in een andere sport. Vooral de keuze voor de Somaliër Faisal Jeylani Aweys in de klasse tot 68 kilogram bij de mannen is opvallend.

Dat is namelijk de klasse waarin de Afghaan Rohullah Nikpai in 2012 brons won, vier jaar nadat hij één klasse lichter met brons de eerste olympische medaille ooit voor Afghanistan won. Nikpai werd onlangs uitgeschakeld in het Aziatisch olympisch kwalificatietoernooi, maar algemeen werd wel verwacht dat hij een van de wildcards zou krijgen. De commissie besloot echter voor Aweys te kiezen, die op het Afrikaanse OKT eerder dit jaar nota bene in de klasse tot 58 kilogram uitkwam.

Overigens is een van de andere wildcards voor de Nepalese Nisha Rawal. Zij komt uit in de klasse boven 67 kilogram en is in Rio dus een directe concurrent van de Nederlandse Reshmie Oogink.