Olympisch unicum: moeder en zoon samen op Spelen Rio

Het Nationaal Olympisch Comité van Georgië heeft onlangs het team bekendgemaakt dat het land komende zomer in Rio de Janeiro zal vertegenwoordigen in de schietsport. Nou zullen vele honderden bonden in de komende maanden hetzelfde doen, maar aan deze bekendmaking zat een interessant tintje: het team kent namelijk een moeder en zoon en dat is uniek in de olympische geschiedenis. 

Dat Nino Salukvadze zich plaatste is geen grote verrassing. Ze is al jaren een van de grote namen van de vrouwenschietsport. De nu 47-jarige pistoolschutster maakte in 1988 in Seoul namens de Sovjet-Unie haar debuut op de Spelen en won daar als 19-jarige goud op de 25 meter en zilver met het 10 meter luchtpistool. In 1992 deed ze namens het Verenigde Team van ex-Sovjetnaties mee en in 1996, 2000, 2004, 2008 en 2012 was ze als Georgische van de partij. In Beijing leverde dat Salukvadze acht jaar geleden nog olympisch brons op.

Salukvadze gaat in Rio dus voor de achtste keer meedoen aan de Olympische Spelen en dat is een record voor vrouwen. Ze moet dat record echter wel delen met de Duits-Italiaanse kayakster Josefa Idem-Guerrini, die in 1984 debuteerde en in Londen vier jaar geleden afzwaaide na maar liefst zes topvijfklasseringen op rij - en winst van goud, twee keer zilver en een keer brons. 

Terug naar Salukvadze en het Georgische schietteam. Naast de veteraan is ook Tsotne Machavariani geselecteerd en laat dat nou net haar 19-jarige zoon zijn. De mannen van het uitmuntende OlympStats doken gelijk de archieven in en wat blijkt? Nooit eerder deed een moeder samen met haar zoon mee aan dezelfde Olympische Spelen! 

Vier jaar geleden marcheerde Salukvadze in Londen de Georgische vlag het Olympisch Stadion in tijdens de openingsceremonie (Foto: Getty)

Het gebeurde zeventig keer eerder dat een ouder met zijn of haar kind meedeed aan de Olympische Spelen. In veruit het grootste deel daarvan gaat het om een vader die met zijn zoon aantreedt: 56 keer. Twaalf keer deed een vader met zijn dochter mee aan dezelfde Spelen. Slechts twee keer kwam een moeder op dezelfde Spelen in actie als haar kind. Golfster Mary Abbott en haar dochter Margaret waren in 1900 in Parijs en besloten samen mee te doen aan een 'golftoernooitje'. Pas nadat beiden al dood waren bleek dat het ging om de Olympische Spelen - iets wat veel meer deelnemers van het bijzonder slecht georganiseerde evenement in 1900 niet doorhadden. 

In 1908 was het in Londen de beurt aan Jessie Wadworth en haar dochter Brenda. Zij deden mee aan het boogschieten, wat respectievelijk een vierde en negende plek opleverde. Moeder en zoon kwam echter nog nooit voor, maar daar gaan Salukvadze en zoon Machavariani - die zich eerder dit jaar op het EK definitief plaatste - in Rio de Janeiro verandering in brengen. 

Mocht je overigens interesse hebben in nog wat voorbeelden: het artikel in de bron noemt nog de nodige gevallen waarin ouder en kind meerdere malen samen in actie kwamen, zoals de Zweedse schutter Oscar Swahn en zoon Alfred, die maar liefst drie keer samen op de Spelen stonden - met een wereldoorlog ertussen.