YouTube Gaming per vandaag volledig beschikbaar

YouTube Gaming, de recentelijk opgerichte gamedivisie van YouTube, is vanaf vandaag ook in zijn geheel beschikbaar in Nederland. De dienst werd vorig jaar al gelanceerd, maar toegang tot de apps was nog niet beschikbaar in Nederland.

De website van YouTube Gaming was sinds augustus 2015 al wereldwijd te gebruiken, maar nog niet in alle landen waren de bijbehorende apps ook beschikbaar. De app van YouTube Gaming stelt de gebruiker ook in staat om mobiele games te livestreamen waarbij de selfiecamera gebruikt kan worden om tegelijkertijd het beeld van de speler uit te zenden. Vooralsnog lijkt streamen alleen mogelijk met de Android-variant van de app.

De dienst van YouTube kan gezien worden als antwoord op Twitch, de populaire game streaming-hub en absolute koploper op dat gebied. In 2014 trachtte Google Twitch te kopen voor 1 miljard dollar, maar uiteindelijk was het Amazon dat een succesvolle deal sloot en Twitch voor 970 miljoen dollar overkocht. YouTube Gaming kun je in die zin zien als de vergelding van Google, die nog altijd brood ziet in het opzetten van een eigen streamingplatform voor gamers.

Één feature die YouTube Gaming alvast in huis heeft die Twitch niet heeft, is de 'DVR mode', een buffer die automatisch de laatste vier uur van een stream opneemt, zodat kijkers terug kunnen spoelen. De companion app voor zowel iOS en Android biedt gebruikers de mogelijkheid om te zien wie aan het streamen zijn of om zelf een stream te beginnen. De app lanceert in eerste instantie alleen in de VS en het VK.

Nog nooit van YouTube Gaming gehoord? Neem een kijkje.