Trump matigt toon over marteling

Donald Trump heeft vrijdag zijn standpunt op het gebied van marteling gematigd. De Republikeinse presidentskandidaat zei de afgelopen tijd dat waterboarding, waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd, wel het minste zou zijn waar de vijanden van de Verenigde Staten voor zouden moeten vrezen.

In een verklaring aan de Wall Street Journal erkent Trump dat het Amerikaanse leger zich aan internationale conventies en verdragen heeft te houden en dat hij die niet zomaar kan negeren. "Ik begrijp dat de VS gebonden is aan wetten en verdragen en ik zal ons leger of andere functionarissen niet opdragen die wetten te schenden", aldus Trump.

De omstreden miljardair haalde op zijn toespraken de afgelopen tijd ook meerdere keren een verhaal aan over een Amerikaanse generaal die aan het begin van de vorige eeuw in de Filipijnen islamitische opstandelingen zou hebben laten executeren met kogels gedoopt in varkensbloed. Dit zou een afschrikkende werking hebben gehad op de opstandelingen en het geweld hebben teruggedrongen. Volgens onder andere de factcheckwebsite Politifact is er geen enkel bewijs voor het verhaal.

Trump matigt toon over marteling
Trump matigt toon over marteling (Foto: ANP)