FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 maart 2016

Tesla onthult Model 3 op 31 maart

Tesla gaat zijn nieuwe wagen, de Model 3, op 31 maart onthullen. Dat blijkt volgens Mashable uit een uitnodiging welke is verstuurd door het bedrijf van Elon Musk, die overigens tevens eigenaar is van SpaceX.

Waar de onthulling van de Model 3 precies is, is niet bekendgemaakt, maar het vermoeden bestaat dat de show plaatsheeft in de ontwerpstudio van Tesla in Hawthorne te Californië.

Vanaf 31 maart kunnen meteen orders worden geplaatst voor een van de elektrische wagens. De productie ervan begint echter pas eind 2017. Het is dus nog even geduld hebben voor de Tesla-fans.

Tesla onthult Model 3 op 31 maart
Tesla onthult Model 3 op 31 maart (Foto: BuzzT)

Politie schiet op dieven op scooter

De politie in Amsterdam heeft vrijdagavond op twee dieven op een scooter geschoten. Agenten op de fiets zagen dat twee mannen op een witte scooter rond 20.00 uur een vrouw op de Prins Hendrikkade van haar tas beroofden.

De mannen werden gemaand te stoppen en toen ze weigerden, schoot een agent. Het is niet duidelijk of iemand gewond is geraakt. De dieven wisten te ontkomen in de richting van het Scheepvaartmuseum.

Politie schiet op dieven op scooter
Politie schiet op dieven op scooter (Foto: ANP)

Krijgsraad beraadt zich over Decembermoorden

De Surinaamse krijgsraad heeft tijd nodig om te besluiten of en hoe eventueel het proces tegen de Surinaamse president Desi Bouterse en 22 andere verdachten van de Decembermoorden wordt voortgezet. Dat zei de voorzitter van de krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor, vrijdag tijdens de hervatting van de strafzaak.

Vrijdag was er na ruim 3,5 jaar voor het eerst weer een zitting in deze in Suriname zeer gevoelige zaak. De Surinaamse krijgsraad schorste het proces in 2012, nadat het Surinaamse parlement een omstreden amnestiewet had aangenomen. Deze wet regelt dat alle verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan.

Op 8 december 1982 martelde en vermoordde het toenmalige militaire regime van Bouterse vijftien tegenstanders van het bewind in Fort Zeelandia. Dat was toen het hoofdkwartier van de militaire machthebbers.

Krijgsraad beraadt zich over Decembermoorden
Krijgsraad beraadt zich over Decembermoorden (Foto: ANP)

ItaliŽ wil pizza op UNESCO-lijst

Italië wil dat de Napolitaanse pizza volgend jaar op de lijst van UNESCO voor cultureel erfgoed terechtkomt. De pizza wordt in Italië beschouwd als deel van het cultureel en gastronomisch erfgoed, aldus de commissie die de voordracht vrijdag deed.

De traditionele Napolitaanse pizza heeft een relatief dunne korst, met uitzondering van de rand, die "tot het formaat van een kleine fietsband behoort te zijn gerezen". De pizza hoort te worden gebakken in een stenen oven die is aangemaakt met hout. Er zijn twee varianten, de Marinara en de beroemdste, de Margherita. Die laatste werd in 1889 bedacht door een Napolitaanse kok toen de Italiaanse koningin Margherita (1851-1926) de stad bezocht.

De werelderfgoedlijst van de VN-organisatie voor cultuur bevat al meer eten en drinken. Zo staan Turkse koffie, Kroatische peperkoek en een Georgische methode om wijn te maken op de lijst.

Italië wil pizza op UNESCO-lijst
Italië wil pizza op UNESCO-lijst (Foto: ANP)

Minister: schadeclaim filmmakers klopt niet

Een schadeclaim van 1, 2 miljard euro van ondernemers uit de filmsector aan het adres van de Staat, gaat volgens justitieminister Ard van der Steur niet op. Dat valt op te maken uit een brief aan de Tweede Kamer.

Genoemd bedrag is het verlies dat leden van de Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers (VPSO) al zou hebben geleden door illegaal downloaden. Volgens de VPSO heeft de Staat regels op het gebied van auteursrechten met voeten getreden, het privékopiëren van films uit illegale bron toegestaan en zo gestimuleerd.

En er is nu wel een downloadverbod, maar de Staat zou daar te weinig werk van maken. Maar diezelfde Staat is zich van geen kwaad bewust, blijkt uit de brief.

Daarbij zijn er volgens Van der Steur voldoende civielrechtelijke mogelijkheden voor producerenden om voor hun rechten op te komen. Verder is er volgens de brief sprake van verjaring. Ook bij genoemd bedrag kunnen nogal wat vraagtekens worden geplaatst.

Minister: schadeclaim filmmakers klopt niet
Minister: schadeclaim filmmakers klopt niet (Foto: BuzzT)

Uitslag ADO Den Haag - FC Twente

FC Twente heeft de beroerde week niet op kunnen luisteren met een sportief succesje. De Tukkers zitten diep in de financiële problemen en alleen een wonder kan de club nog overeind houden. Dit was in de eredivisiewedstrijd tegen ADO Den Haag ook terug te zien, want de thuisclub won vrij eenvoudig van Twente met 2-1.

ADO Den Haag

2 - 1

FC Twente

2' Kristensen
52' Derijck (pen)
  80' Ziyech
 
Gele kaart: Uvini, Ziyech (FC Twente)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.128
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Kristensen (Ebecilio/79)
Derijck
Jansen
Duplan
Havenaar (Van der Heijden/83)
Marengo (Korte/81)
  Marsman
Ter Avest
Andersen
Uvini
Van der Lely
Gutiérrez
Ziyech
Mokotjo
Ede (Agyepong/66)
El Azzouzi (Zawada/77)
Cabral

Wilders ziet 'patriottistische lente' gloren

Geert Wilders ziet de "wereldwijde krachtige beweging tegen islam" op steeds meer plekken groeien. "De patriottistische lente begint overal, in Amerika en Frankrijk, Oostenrijk en Italië, Nederland en Vlaanderen. De winter van onze ontevredenheid is bijna voorbij."

Dat zei de PVV-leider vrijdagavond in Brussel op een bijeenkomst van het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement over de vrijheid van meningsuiting. "Overal klinkt de stem van het volk steeds luider: wij zwijgen niet langer. Niemand kan ons stoppen. De geest is uit de fles en zal er nooit meer in komen."

Wilders ging ook weer tekeer tegen de Europese Unie. Over de EU-top met Turkije van maandag in Brussel zei hij dat de regeringsleiders "ons gaan uitverkopen aan de Turkse sultan en dictator Erdogan". "Daarmee verkwanselen deze politieke lafaards onze nationale belangen", zei de PVV-politicus, die op veel applaus kon rekenen.

Wilders ziet 'patriottistische lente' gloren
Wilders ziet 'patriottistische lente' gloren (Foto: ANP)

Trump matigt toon over marteling

Donald Trump heeft vrijdag zijn standpunt op het gebied van marteling gematigd. De Republikeinse presidentskandidaat zei de afgelopen tijd dat waterboarding, waarbij de verdrinkingsdood wordt gesimuleerd, wel het minste zou zijn waar de vijanden van de Verenigde Staten voor zouden moeten vrezen.

In een verklaring aan de Wall Street Journal erkent Trump dat het Amerikaanse leger zich aan internationale conventies en verdragen heeft te houden en dat hij die niet zomaar kan negeren. "Ik begrijp dat de VS gebonden is aan wetten en verdragen en ik zal ons leger of andere functionarissen niet opdragen die wetten te schenden", aldus Trump.

De omstreden miljardair haalde op zijn toespraken de afgelopen tijd ook meerdere keren een verhaal aan over een Amerikaanse generaal die aan het begin van de vorige eeuw in de Filipijnen islamitische opstandelingen zou hebben laten executeren met kogels gedoopt in varkensbloed. Dit zou een afschrikkende werking hebben gehad op de opstandelingen en het geweld hebben teruggedrongen. Volgens onder andere de factcheckwebsite Politifact is er geen enkel bewijs voor het verhaal.

Trump matigt toon over marteling
Trump matigt toon over marteling (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 9

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was DuDe4U met het volgende onderschrift: "Toestand rondom hulp Advocaat opgeblazen."

De opgave van deze week:

De schwalbe van Louis van Gaal trekt veel bekijks, wat zou een goed onderschrift zijn bij dit tafereel? (Pro Shots / Action Images)
De schwalbe van Louis van Gaal trekt veel bekijks, wat zou een goed onderschrift zijn bij dit tafereel? (Pro Shots / Action Images)

'Vader' van R2-D2 overleden

Professor Tony Dyson, de Brit die de beroemde robot R2-D2 uit de film Star Wars bouwde, is op 68-jarige leeftijd in zijn huis op Malta overleden. De politie ontdekte zijn lichaam na een bezorgd telefoontje van een buurman.

De politie zei vrijdag niet over aanwijzingen te beschikken dat er sprake is van een misdrijf, maar laat wel een autopsie uitvoeren om de doodsoorzaak vast te stellen.

Dyson werkte vaker voor de filmindustrie. Zo werkte hij onder meer mee aan Superman II, Moonraker en Dragonslayer. Het ontwerp van R2-D2 was van Ralph McQuarrie. Dyson bouwde er acht.

'Vader' van R2-D2 overleden
'Vader' van R2-D2 overleden (Foto: BuzzE)

Extra concert De Dijk & Amsterdam Sinfonietta

Het concert dat De Dijk op 30 juni geeft met strijkorkest Amsterdam Sinfonietta is zo goed als uitverkocht. Daarom heeft De Dijk besloten nog een tweede concert te geven en wel op vrijdag 1 juli. De kaartverkoop voor het tweede concert begint maandag om 10.00 uur.

De optredens in Carré zijn een vervolg op een gezamenlijke tour in 2014. De Dijk en Amsterdam Sinfonietta speelden destijds samen in het kader van de jaarlijkse concertreeks Breder dan klassiek van Amsterdam Sinfonietta, waarmee het 22-koppige orkest de samenwerking aangaat met artiesten van buiten de klassieke wereld. Het resulteerde in de cd Dijkers & strijkers die op nummer 1 belandde in de albumlijst.

Extra concert De Dijk & Amsterdam Sinfonietta
Extra concert De Dijk & Amsterdam Sinfonietta (Foto: BuzzE)

Freek de K. voor 3,5 miljoen geplukt

De voor drugshandel veroordeelde Freek de K. moet 3,5 miljoen euro aan de overheid betalen. Dat geld zou hij met criminele zaken in de periode januari 2004 tot halverwege 2010 hebben verdiend. De rechtbank in Haarlem heeft dit besloten op basis van zijn veroordeling in hoger beroep in mei vorig jaar.

Het gerechtshof in Amsterdam legde hem toen een gevangenisstraf op van zeven jaar op voor onder meer voorbereidingshandelingen voor het kopen van cocaïne in Polen, de uitvoer van xtc-pillen naar Litouwen, verschillende leveringen van cocaïne en de uitvoer van amfetamine naar Duitsland.

Freek de K. voor 3,5 miljoen geplukt
Freek de K. voor 3,5 miljoen geplukt (Foto: ANP)

SyriŽrs weer de straat op tegen Assad

In delen van Syrië die in handen van opstandelingen zijn, zijn burgers vrijdag de straat op gegaan om te demonstreren tegen het regime van president Bashar al-Assad. Onder het motto 'De revolutie gaat door' toonden de demonstranten dat zij na vijf jaar burgeroorlog nog steeds politieke verandering willen.

De demonstranten zwaaiden met de groen-wit-zwarte Syrische vlag van voor het Baath-tijdperk, die ook aan het begin van de opstand tegen Assad vaak te zien was. Het was onmogelijk te bepalen welk percentage van de bevolking de demonstranten vertegenwoordigden.

Maar veel demonstranten lieten via de telefoon of sms aan een verslaggever van The New York Times weten dat zij vastbesloten zijn tegen Assad te demonstreren zodra er maar even pauze is in de luchtaanvallen door de regeringsstrijdkrachten of hun Russische bondgenoten.

Syriërs weer de straat op tegen Assad
Syriërs weer de straat op tegen Assad (Foto: ANP)

Geen koppelverkoop hypotheek met bankrekening

Banken mogen van klanten die een hypotheek willen, niet meer de opening van een betaal- of spaarrekening eisen. Dat wil minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hij presenteerde het voorstel vrijdag.

De minister reageert op een verzoek van de Tweede Kamer. Die vindt het maar niets dat een bank consumenten met een hypotheekwens mag verplichten een betaal- of spaarrekening aan te houden bij de bank.

Volgens de minister mag worden aangenomen dat consumenten al beschikken over een bankrekening als zij een hypotheek afsluiten.

Dijsselbloem: ik had meer info kunnen geven
Geen koppelverkoop hypotheek met bankrekening (Foto: ANP)

Tusk ziet eensgezind Europa ontstaan

Europa begint het voor het eerst eens te worden over een gezamenlijke bestrijding van de migratiecrisis. Dat schrijft EU-president vrijdag in zijn uitnodigingsbrief aan de regeringsleiders voor de EU-top van maandag in Brussel. Als de strategie goed en loyaal wordt uitgevoerd kan dat de stroom migranten indammen en de crisis bezweren, aldus Tusk.

Stap één is het herstel van het vrije verkeer van personen in de Schengenzone en het beëindigen van de interne grenscontroles. Alle EU-lidstaten en ook de niet-EU-landen op de Balkan zijn het erover eens dat het 'doorwuiven' van migranten moet stoppen, schrijft Tusk. "Deze benadering moeten we maandag allemaal bevestigen."

Ook moet de samenwerking met Turkije op het gebied van migratie verder worden versterkt.

Tusk ziet eensgezind Europa ontstaan
Tusk ziet eensgezind Europa ontstaan (Foto: ANP)

Topklasse wordt na dit seizoen Derde Divisie

De Topklasse gaat vanaf volgend seizoen door het leven als de Derde Divisie. Met deze naam heeft een meerderheid van de ploegen uit de Topklasse ingesteld. De uitkomst kwam naar voren na een enquête van de Coöperatieve Vereniging Topklasse (CVT) en de KNVB. Zij legden de keuze tussen de twee namen voor.

"Het is mooi dat clubs zich in meerderheid hebben uitgesproken voor de naam 'Derde divisie'", liet Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, op de officiële website van de bond weten. "Hier hoopten we op. Volgens ons is het goed dat de vier hoogste divisies van Nederland qua naam- en regelgeving op elkaar aansluiten. Met deze naamsverandering straalt de nieuwe voetbalpiramide nog meer eenheid uit."

Daarnaast werd met de ploegen uit de Topklasse ook gekeken naar de optie om de twee huidige competities op zaterdag en zondag te vervangen. Deze twee competities zouden dan worden ingedeeld op basis van geografische ligging. Nu is dit nog op basis van voorkeursdag; er wordt op zaterdag of zondag gespeeld.

De teams gaven echter te kennen deze aanpassing in het komende seizoen nog niet te willen doorvoeren. Van der Zee: "Wij denken dat een verandering hierin goed kan zijn voor de competitie en voor de verenigingen, maar we luisteren natuurlijk naar de wens van de clubs zelf. Met een regionale indeling creëer je een groter aantal derby’s, daarmee meer toeschouwers en ook neemt de reisafstand af. Wij blijven dit als een interessante optie zien voor de toekomst."

Het nieuwe competitiemodel van de KNVB gaat er als volgt uitzien: Eredivisie, Eerste Divisie, Tweede Divisie, twee Derde Divisies en vier Hoofdklassen. In alle genoemde varianten is ruimte voor beloftenteams van betaald voetbalclubs, die op dit moment nog acteren in een gesloten competitie. Al geldt dit niet voor de beloften van Ajax en PSV, aangezien zij al in de Jupiler League actief zijn.

Volgens de KNVB is dit in sportief opzicht een ideale voetbalpiramide. Op deze manier komen zoveel mogelijk goede voetballers elkaar tegen in dezelfde competitiestructuur en kunnen alle ploegen, die nu bijvoorbeeld in de vijfde klasse spelen, in principe doorstoten naar de Eredivisie.

Het is voor het eerst sinds 1954, dat promotie en degradatie tussen betaald voetbal en amateurvoetbal weer mogelijk is.

Brown niet blij met openbaar autopsierapport

Bobby Brown is niet gelukkig met de openbaarmaking van het autopsierapport rond de dood van zijn dochter Bobbi Kristina. In het rapport staat dat ze stierf aan een combinatie van het gebruik van drugs en verdrinking.

Uitgerekend op haar geboortedag werd het autopsierapport vrijgegeven. "Allereerst, vandaag 23 jaar geleden werd Bobbi Kristina geboren. Krissy was altijd in mijn hart en ziel. Ik hou van mijn kleine meid", begint Brown zijn verklaring. "Het is onthutsend voor mij dat nieuwsbedrijven het autopsierapport van mijn dochter willen bemachtigen nog voordat iemand terecht heeft gestaan voor haar dood. Bid alstublieft voor mijn familie."

De nabestaanden houden haar vriend Nick Gordon verantwoordelijk voor Bobbi Kristina's dood. Nick ontkent dit. Vader Bobby Brown eist nog steeds gerechtigheid, concludeert E! News uit Browns reactie. "Gisteren zijn we geïnformeerd dat het autopsierapport openbaar zou worden op verzoek van twee nieuwsbedrijven. Hoewel deze actie verwarrend is, gaan we door met onze civiele rechtszaak en blijven we ons inspannen voor het strafrechtelijk onderzoek", zegt de advocaat van Bobby Brown.

Marihuana
"Bobby Brown moest sterk zijn en rouwen om het verlies van een geliefde op een ongebruikelijke manier. Zo openbaar, zo rauw, met blijkbaar geen einde in zicht. Hopelijk kunnen de nabestaanden dit proces afsluiten nadat er een openbare aanklacht komt en iemand wordt vervolgd."

De dochter van Whitney Houston en Bobby Brown werd in januari vorig jaar bewusteloos aangetroffen in haar bad in haar huis in Atlanta. In het rapport staat dat Bobbi Kristina die bewuste dag onder meer marihuana en alcohol had genuttigd. Ook had ze kalmerende medicijnen geslikt. De 22-jarige had verder geen zichtbare verwondingen. Bobbi Kristina stierf uiteindelijk in juli nadat ze maanden in coma had gelegen.

Brown niet blij met openbaar autopsierapport
Brown niet blij met openbaar autopsierapport (Foto: BuzzE)

De Boer hoopt op Europees succes voor PSV

Frank de Boer hoopt op een goede prestatie van PSV in de Champions League. Dit liet de trainer van Ajax eerder vandaag, tijdens de persconferentie voorafgaand aan het duel tegen Willem II, weten.

Ajax heeft op dit moment één punt minder dan PSV, maar beide ploegen staan op 20 maart in Eindhoven tegenover elkaar. Dat is vijf dagen na het treffen tussen Atlético Madrid en PSV in de Champions League. "We zijn er beide van doordrongen dat we niet te veel punten mogen laten liggen. Dan wordt de onderlinge ontmoeting in Eindhoven heel belangrijk", aldus De Boer over de naderende confrontatie.

De Boer denkt echter niet, dat het Europese programma van PSV een beslissende factor gaat zijn tijdens de strijd om de titel in de Eredivisie. "Laten we reëel zijn: Atlético is zwaar favoriet. De kans is dus groot dat PSV nog maar één Europese wedstrijd speelt. Maar laten we voor het Nederlandse voetbal hopen dat er meer bijkomen."

WK allround: Kramer start tegen Brodka, WŁst treft Skokova

Komend weekend wordt het WK allround in Berlijn gehouden. Titelverdediger Sven Kramer begint zijn titelprolongatie morgen op de 500 meter tegen Zbigniew Brodka. Beide heren verschijnen in de zevende rit op het ijs.

Later op de dag wordt ook de 5.000 meter nog verreden. Dan strijdt Kramer tegen de Duitser Moritz Geisreiter. Jan Blokhuijsen werd tijdens de loting gekoppeld aan de Noor Sverre Lunde Pedersen (500 meter) en Patrick Beckert uit Duitsland (5.000 meter).

Ook bij de vrouwen worden morgen twee afstanden verreden, te weten de 500 meter en de 3.000 meter. Ireen Wüst werd bij de loting gekoppeld voor de kortste afstand gekoppeld aan de Russin Yulia Skokova en moet het op de drie kilometer opnemen tegen de Noorse Ida Njatun. Titelverdedigster Martina Sablikova begint haar wereldkampioenschap op de 500 meter tegen Antoinette de Jong.

Dan is er nog een apart verhaal rondom Denis Yuskov. De Rus kan Kramer op de 500 meter en de 1500 meter serieus pijn gaan doen. Dit gebeurde tijdens het EK allround in Minsk ook al; Yuskov was toen drie seconden sneller. Daarna trok de schaatser zich echter terug voor de 10.000 meter. Dit scenario lijkt zich nu ook te voltrekken.

De coach van Yuskov, Kosta Poltavets, heeft al aangekondigd dat schaatser niet helemaal fit is en de langste afstand mogelijk niet zal rijden. Dit is dan wel onder voorbehoud; als de kans op een wereldtitel nog duidelijk aanwezig, start hij mogelijk wel. Het wegvallen van Yuskov zou opnieuw slechte reclame voor de schaatssport kunnen betekenen.

Koenders positief over terugkeer niet-SyriŽrs

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) denkt dat er maandag tijdens de top tussen de EU en Turkije een akkoord wordt gesloten over de terugkeer naar Turkije van niet-Syrische vluchtelingen. "Het heeft kans van slagen", zei hij vrijdag na de ministerraad.

Volgens hem gaan de discussies hierover "in de goede richting". Naar schatting bestaat 40 tot 50 procent van de vluchtelingenstroom die vanuit Turkije naar Griekenland gaat uit niet-Syriërs, aldus de minister. "Dat zijn eigenlijk niet de mensen die humanitair het eerste (opvang in EU) nodig hebben".

Het is nog geen gesloten deal. Het hangt onder meer ook nog van Griekenland af. Dat land moet de dossiers klaar hebben om mensen terug te kunnen sturen naar Turkije. En Ankara moet officieel het groene licht geven, maar daarover is Koenders wel "positief".

Koenders positief over terugkeer niet-Syriërs
Koenders positief over terugkeer niet-Syriërs (Foto: ANP)

Vettel snelste op laatste testdag

Sebastian Vettel heeft op de laatste testdag van de Formule 1 voor het nieuwste seizoen begint de snelste tijd neergezet. De Duitser, uitkomend voor Ferrari, was in 1.22,852 op de supersofts de snelste in Barcelona. Hij was sneller dan Carlos Sainz jr, die in de Toro Rosso een kleine drie tiende langzamer was. Hij zette zijn tijd wel neer op de allerzachtste 'ultrasoft' band neer.

Vettel was met zijn 142 rondes ook de meest productieve rijder van de dag. Het meest opmerkelijke moment was toch wel dat we voor het eerst een Mercedes problemen zagen krijgen. De wagen van wereldkampioen Lewis Hamilton gaf vlak voor de lunchpauze de geest door een transmissieprobleem. Jolyon Palmer had hydrolische problemen en kon daardoor in de ochtend een tijdje niet rijden, terwijl Rio Haryanto zijn Manor in de ochtend binnen moest laten staan met mechanische problemen.

Over de hele tweede testweek gezien waren de Ferrari-coureurs het snelste, echter staat het allemaal dicht op elkaar. Ook valt het moeilijk te zeggen wat het precieze doel was van de meeste teams tijdens de tests, al was het wel duidelijk dat het Mercedes vooral te doen was om heel veel rondes te rijden. Daarin werden ze in de tweede testweek bijna geëvenaard door Toro Rosso; dat qua betrouwbaarheid in ieder geval niks te klagen lijkt te hebben.

Het Formule 1-circus zal zich gaan klaar maken voor de reis naar Australië. Over twee weken zit in Melbourne de eerste dag van het nieuwe seizoen er al weer op en twee dagen later zal de eerste race worden verreden op Albert Park.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:22.852 -.--- 142
2 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:23.134 +0.282 132
3 F. Massa Williams 1:23.644 +0.792 129
4 S. Perez Force India 1:23.721 +0.869 60
5 L. Hamilton Mercedes 1:24.133 +1.281 69
6 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:24.427 +1.575 123
7 J. Button McLaren 1:24.714 +1.862 120
8 J. Palmer Renault 1:24.859 +2.007 90
9 M. Ericsson Sauber 1:25.031 +2.179 132
10 R. Grosjean Haas F1 1:25.255 +2.403 66
11 E. Gutiérrez Haas F1 1:25.422 +2.570 25
12 R. Haryanto Manor 1:25.899 +3.047 58
13 N. Rosberg Mercedes 1:26.140 +3.288 69

Eindstand volledige testweek

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 K. Räikkönen Ferrari 1:22.765 -.--- 208
2 S. Vettel Ferrari 1:22.852 +0.087 293
3 N. Rosberg Mercedes 1:23.022 +0.257 323
4 C. Sainz Jr. Toro Rosso 1:23.134 +0.369 298
5 F. Massa Williams 1:23.193 +0.428 248
6 V. Bottas Williams 1:23.229 +0.464 231
7 N. Hülkenberg Force India 1:23.251 +0.486 258
8 M. Verstappen Toro Rosso 1:23.382 +0.617 303
9 L. Hamilton Mercedes 1:23.622 +0.857 295
10 S. Perez Force India 1:23.721 +0.956 188
11 K. Magnussen Renault 1:23.933 +1.168 245
12 D. Ricciardo Red Bull Racing 1:24.427 +1.662 258
13 J. Button McLaren 1:24.714 +1.949 241
14 F. Alonso McLaren 1:24.735 +1.970 211
15 F. Nasr Sauber 1:24.760 +1.995 219
16 J. Palmer Renault 1:24.859 +2.094 188
17 P. Wehrlein Manor 1:24.913 +2.148 127
18 M. Ericsson Sauber 1:25.031 +2.266 187
19 D. Kwjat Red Bull Racing 1:25.049 +2.284 190
20 R. Grosjean Haas F1 1:25.255 +2.490 144
21 E. Gutiérrez Haas F1 1:25.422 +2.657 49
22 R. Haryanto Manor 1:25.899 +3.134 103

Lady Gaga laat speciale tattoo zetten

Lady Gaga heeft op haar linkerschouder een nieuwe tatoeage laten zetten. Het gaat om een symbool van solidariteit voor de slachtoffers van seksueel misbruik.

Ook de vijftig vrouwen die Gaga afgelopen weekend ondersteunden bij haar optreden tijdens de uitreiking van de Oscars hebben eenzelfde tattoo laten zetten. De zangeres, die zelf op haar negentiende werd misbruikt, deelde via Snapchat foto's van het proces. Volgens haar was het idee voor een gezamenlijke tattoo ontstaan tijdens de repetities voor de Oscars.

Gaga maakte met haar optreden veel indruk. Ze zong achter haar piano het nummer Till It Happens To You, dat ze samen met Dianne Warren maakte voor The Hunting Ground, een documentaire over seksueel geweld op universiteiten. Het leverde haar een staande ovatie op.

Lady Gaga laat speciale tattoo zetten
Lady Gaga laat speciale tattoo zetten (Foto: BuzzE)

Dijkhoff vervroegt onderzoek in gevangenissen

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) maakt extra vaart met een inspectie naar mogelijke smokkelwaar en de houding van het personeel in gevangenissen. Die inspectie zat al wel in de pijplijn, maar naar aanleiding van krantenberichten vervroegt de bewindsman het onderzoek van de zomer naar het voorjaar.

Dat schrijft hij vrijdag in antwoord op vragen van PVV, CDA en SP. Zij sloegen alarm na berichten in De Telegraaf over met name de gevangenis in Alphen aan den Rijn. Daar zouden de banden tussen sommige bewaarders en gevangenen wel erg innig zijn. Aanstaande celinspecties zouden weleens worden verraden en ook zou er smokkelwaar binnenkomen.

Dijkhoff heeft zich er al over laten informeren door de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), vestigingsdirecteuren en ondernemingsraden: "Zij hebben aangegeven zich niet te herkennen in de kritiek die naar buiten is gebracht." Niettemin vindt hij het verstandig om het onderzoek nu te vervroegen. Hij wil de signalen serieus nemen. "Deze berichten zijn namelijk mede gemeld door medewerkers van DJI en daarom verdient dit aandacht."

Onderzoek
Dijkhoff zegt dat 'incidenten helaas horen bij dit moeilijke vak'. "Die sluit je nooit uit", ook al gaat het 'over het algemeen goed'. In zijn antwoorden bevestigt Dijkhoff het eerdere bericht dat er onderzoek loopt naar twee medewerkers van de bajes in Alphen. Ook een medewerker van de gevangenis Ter Peel in Horst aan de Maas is vorig jaar zijn boekje mogelijk te buiten gegaan. In Alphen zijn afgelopen maand ook twee 'steekvoorwerpen' gevonden.

Dijkhoff vervroegt onderzoek in gevangenissen
Dijkhoff vervroegt onderzoek in gevangenissen (Foto: ANP)

Rechtbank trekt 3 weken uit voor zaak Wilders

De rechtbank in Den Haag trekt drie weken uit voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Geert Wilders, in het kader van zijn omstreden Marokkanen-uitspraken. Een woordvoerder van de rechtbank schat in dat er ongeveer tien zittingsdagen worden uitgetrokken in die drie weken. Het proces begint op 31 oktober, de uitspraak wordt verwacht tussen begin en half december.

Op donderdag 26 mei is een zittingsdag gepland voor zogenoemde preliminaire verweren. Dat wil zeggen dat Wilders' advocaat, Geert-Jan Knoops, een verweer mag houden waarin hij motiveert waarom hij denkt dat het Openbaar Ministerie (OM) het recht heeft verspeeld om de PVV-voorman te vervolgen.

De rechtszaak wordt uit veiligheidsredenen behandeld in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Regiezitting
Het OM verdenkt Wilders van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Op 18 maart staat er een regiezitting gepland, waarbij de onderzoekswensen van beide partijen aan bod komen.

Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde:  "Minder, minder, minder".

Na de uitspraken kreeg het OM ruim 6400 aangiften binnen.

Rechtbank trekt 3 weken uit voor zaak Wilders
Rechtbank trekt 3 weken uit voor zaak Wilders (Foto: ANP)

Facebook gaat meer belasting betalen in VK

Facebook stopt met het wegsluizen van zijn advertentie-omzet van grote Britse zakelijke klanten naar Ierland. Dit betekent dat het socialenetwerkbedrijf miljoenen meer belasting gaat betalen in het Verenigd Koninkrijk.

Facebook kreeg in oktober veel kritiek over zich heen aan de overzijde van het Kanaal, toen aan het licht kwam dat de onderneming over 2014 slechts 4327 pond belasting had afgedragen aan de Britse fiscus. Dat is omgerekend een kleine 5600 euro, oftewel minder dan menig Britse arbeider aan belasting neertelt.

De wijzigingen gaan per april in. De omzet uit kleinere Britse zakelijke klanten, waarbij het regelen van de advertenties online gaat, blijft Facebook wel in zijn internationale hoofdvestiging in Ierland in de boeken schrijven.

Google
Meerdere multinationals kwamen eerder onder vuur te liggen omdat ze te weinig belasting zouden betalen in Groot-Brittannië. Internetgigant Google heeft in januari daarom toegezegd alsnog 130 miljoen pond aan achterstallige belasting over te maken. Dat besluit volgde op een jarenlang onderzoek van de Britse fiscus naar belastingontduiking.

Facebook gaat meer belasting betalen in VK
Facebook gaat meer belasting betalen in VK (Foto: BuzzT)

Vettel en Hamilton lijnrecht tegenover elkaar in Halo-discussie

De afgelopen dagen reden Ferrari-rijders Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen rond op het circuit van Barcelona met een Halo-cockpitbescherming over hun gehelmde hoofden heen. Het kwam de Formule 1 andermaal op een hoop kritiek te staan, want met name het uiterlijk van de wagen heeft er hevig onder te lijden. Drievoudig wereldkampioen Lewis Hamilton noemde Halo reeds de "meest afschuwelijke modificatie in de Formule 1 aller tijden." Vele fans sluiten zich daar uiteraard bij aan. Vettel is het met de kritiek echter niet eens. "Met Halo waren Henry Surtees en Justin Wilson niet gestorven," stelt de Duitser.

Vettel is dan ook tevreden over het concept. "Ten eerste ontneemt het je zicht niet," zegt hij. "Je ziet wat je moet zien. Op het estetische vlak kan het nog beter en we kunnen ook nog kijken of het nog minder in de weg kan zitten. We zullen dan ook snel evoluties van dit concept zien. Ik ben het ermee eens dat het er niet fraai uitziet, maar het vergroot de veiligheid en het redt levens. Er zijn zeker twee rijders die in de afgelopen vier jaar zijn gestorven die met Halo nog onder ons zouden zijn geweest: Henry Surtees en Justin Wilson. Dan kan Halo lelijk zijn, dat rechtvaardigt niet dat deze twee jongens er niet meer zijn."

Surtees stierf enkele jaren geleden tijdens een Formule 2 race doordat hij een band op zijn hoofd kreeg. Indycarracer Wilson kwam om het leven toen hij brokstukken tegen zijn helm aan kreeg tijdens een race op de Pocono Raceway in 2015. Hamilton is zoals eerder opgemerkt een felle tegenstander van Halo. "Ik waardeer de zoektocht naar veiligheid maar dit is Formule 1 en zoals het nu is is het goed," bromt de Brit desgevraagd. Hamilton hoopt dat hij er nooit mee hoeft te rijden. "Wanneer ze het invoeren hoop ik niet dat het gebruik ervan verplicht wordt, want het is uiteindelijk ónze veiligheid. Wanneer het optioneel is, zal ik het niet gebruiken."

Enige weken terug suggereerde GPDA-voorzitter Alex Wurz nog dat álle rijders voorstander zouden zijn van cockpitbescherming. Dat bleek niet waar te zijn. Buiten Hamilton hebben ook Nico Hulkenberg en Jolyon Palmer zich al kritisch uitgelaten over Halo.

Negen jaar cel geŽist tegen ex-Rabo handelaar

Anthony Allen, een voormalige handelaar van Rabobank, verdwijnt vermoedelijk voor jaren achter de tralies. Aanklagers in de Verenigde Staten hebben een gevangenisstraf van negen jaar tegen hem geëist.

Eerder werd Allen door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld voor manipulatie van het interbancaire rentetarief Libor. Ook zijn ex-collega Anthony Conti werd schuldig bevonden vanwege gesjoemeld met het rentetarief. Tegen hem is zes jaar cel geëist.

Allen en Conti werkten in Londen, waar zij volgens de aanklacht vier jaar lang samenspanden met collega's, ook van andere banken, om het Libortarief vast te prikken.

De uiteindelijke straf die de twee tegemoet kunnen zien, wordt volgende week vastgesteld.

Negen jaar cel geëist tegen ex-Rabo handelaar
Negen jaar cel geëist tegen ex-Rabo handelaar (Foto: ANP)

Nederland sceptisch over onkruidverdelger

Nederland wil meer duidelijkheid over de effecten van de onkruidverdelger glyfosaat op de gezondheid. Den Haag zet zich daarmee af tegen Brussel. De Europese Commissie wil glyfosaat ook de komende vijftien jaar toestaan in de Europese Unie.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vindt dat de Europese landen maandag in Brussel nog geen besluit moeten nemen over vernieuwing van de goedkeuring. Als er wel wordt gestemd, zal Nederland tegenstemmen, aldus Van Dam vrijdag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend

Van Dam zei eerder nog dat hij het advies zou opvolgen van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, dat glyfosaat gewoon wil toelaten. De Tweede Kamer riep de bewindsman donderdag op tegen te stemmen.

Sommige tuincentra in Nederland zijn al gestopt met de verkoop van verdelgers waar deze stof in zit.

Nederland sceptisch over onkruidverdelger
Nederland sceptisch over onkruidverdelger (Foto: ANP)

Rolf Wouters maakt televisiecomeback

Rolf Wouters keert terug op de Nederlandse televisie. Hij presenteert samen met Quinty Trustfull de uitreiking van de tv-beelden, zo onthult de presentatrice vrijdag op Instagram.

"Zo te gek en een eer! A.s Maandag presenteer ik samen met niemand minder dan ROLF X WOUTERS de TV Beelden!", schrijft ze bij een foto waarop ze samen met Wouters poseert. "Terug van weggeweest, na 12 jaar Portugal mijn oud Veronica collega ! Zo.n zin om dit samen te doen!"

Wouters was in 2005 voor het laatst op tv bij Talpa maar vertrok daarna met zijn vrouw naar het buitenland. In november 2014 was hij eenmalig te zien als gast in een jubileumprogramma van RTL.

De registratie van de uitreiking van de televisieprijzen is woensdag om 20.30 uur te zien op kanaal 13 van Ziggo.

Rolf Wouters maakt televisiecomeback
Rolf Wouters maakt televisiecomeback (Foto: BuzzE)

Foto's mogelijke nieuwe HTC10 opgedoken

Er lijken foto's te zijn opgedoken van de nieuwe HTC10. Op Twitter deelde @OnLeaks - die eerder al beelden en specificaties van nieuwe apparaten lekte - foto's van de nieuwe smartphone van HTC.

Naar verluidt heet het toestel slechts HTC10. Een oudere versie van het vlaggenschip heette nog de HTC One M9. De nieuwe HTC10 heeft volgens OnLeaks een Qualcomm Snapdragon 820 processor, een Adreno 530 graphics chip, een RAM-geheugen van 4GB, een 12 megapixel camera en een USB-C-aansluiting.

HTC heeft vooralsnog niets bevestigd.

Foto's mogelijke nieuwe HTC10 opgedoken
Foto's mogelijke nieuwe HTC10 opgedoken (Foto: BuzzT)

Asielzoekers krijgen boete voor downloaden films

Je bent gevlucht voor oorlog, zit nu in een asielzoekerscentrum en je verveelt je dood. Wat doe je dan? Films downloaden op je high-end smartphone (mits goed internet) om de tijd te verdoen en daarmee het auteursrecht schenden. Asielzoekers in Duitsland doen het massaal en weten niet dat ze hiermee het risico lopen op een enorme boete.

Er is zelfs al een boete uitgedeeld, meldt The Daily Mail. Een Syrische asielzoeker zou een dwangsom van 900 euro hebben ontvangen voor het downloaden van wat torrents. Tsja, dat moet je dan ook niet doen in Duitsland waar dit soort hoge boetes gebruikelijk zijn. Zelfs grote Hollywood studio's bemoeien zich met deze kwalijke zaak en gaan de confrontatie aan met de downloadende vluchteling. Het is natuurlijk de vraag of en door wie de boetes betaald zullen worden, aangezien vluchtelingen vaak geen geld hebben. 

Het lijkt erop dat naast voorlichting over gedrag, homorechten, vuurwerk, omgangsvormen en seksuele intimidatie er nu ook moet worden uitgelegd dat films downloaden niet mag. 

asielzoekersAsielzoekers krijgen boete voor downloaden films (Foto: ANP)

'Lowlands heeft grootste headliner ooit'

Lowlands maakt komende maandag haar grootste headliner ooit bekend. Dat heeft 3FM-deejay Giel Beelen laten doorschemeren aan de website Festileaks. De aankondiging is maandag in zijn ochtendshow op 3FM te horen.

Festileaks speculeert al volop. Muse wellicht? Ook The Cure en Rihanna worden genoemd. Het is sowieso niet Radiohead, want die band treedt tijdens het Lowlands-weekend op in Japan. De grootste headliner ooit voert een line-up aan waarop ook Disclosure, Foals en The Last Shadow Puppets prijken. Cabaretier Hans Teeuwen verzorgt ook een optreden.

Lowlands vindt plaats op 19, 20 en 21 augustus op het evenemententerrein van Walibi in Biddinghuizen.

Lowlands in 2015 (Foto: Michela Kuijkhoven)
Lowlands in 2015 (Foto: Michella Kuijkhoven)

Veelbesproken kwalificatieformat gaat definitief in vanaf Melbourne

Het veelbesproken nieuwe concept van kwalificeren wordt ondanks een stortvloed aan kritiek tóch doorgevoerd. Met ingang van de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen in Melbourne, zal het zogenaamde eliminatie-systeem van kracht zijn, zo heeft het World Motor Sport Council besloten. Het nieuwe concept lag bij voorbaat al hevig onder vuur van zowel rijders als Fernando Alonso en Sebastian Vettel, als ook van Ferrari-kopstuk Sergio Marchionne. Men twijfelde niet alleen aan het concept zelf, maar ook aan het tijdstip van de invoering zo kort voor de start van het nieuwe seizoen.

De drie verschillende kwalificatiesessies blijven van kracht. Men begint met Q1, een sessie die in totaal zestien minuten zal duren. Na zeven minuten valt de langzaamste deelnemer af, waarna iedere negentig seconden de volgende afvalt. Met de overgebleven vijftien rijders gaat men Q2 in. Deze sessie duurt vijftien minuten en verloopt verder gelijk aan Q1, al valt de eerste rijder af na zes minuten. Met de snelste acht rijders gaat men tot slot Q3 in en barst de strijd om pole position los. In deze slotsessie valt de eerste rijder af na vijf minuten en rijdt men door tot alleen nog de snelste deelnemer over is. Eerder meldde Bernie Ecclestone dat de software niet tijdig klaar zou zijn, maar naar verluidt is dat probleem opgelost.

Sebastian Vettel vindt dat het nieuwe format botst met de DNA van de sport. "Ik ben er geen fan van en ik denk bovendien dat ik namens elke rijder spreek," meent de Duitser. "Ik snap niet wat er mis is met het vorige kwalificatiesysteem. Het is belangrijk dat de sport een sport blijft en ik begrijp dat men het leuk vindt wanneer toeval een rol speelt maar het moet wel zo zijn dat de snelste rijder met het beste team wint. Dat heeft altijd in het DNA van de sport gezeten, al vanaf het karten. Dat veranderen zorgt voor chaos en voor kritiek van de rijders en van de fans."

Vrouw van Renť van der Gijp overleden

De levenspartner van René van der Gijp is in de nacht van donderdag op vrijdag overleden. De uitzending van Voetbal Inside wordt vrijdagavond daarom aangepast. De uitzending gaat door in een ingetogen vorm. Ook zal de talkshow een half uur korter zijn dan normaal en om 21.30 uur eindigen, meldt RTL 7.

"RTL leeft zeer mee met René van der Gijp, de familie en andere naasten die onverwachts afscheid hebben moeten nemen van Danielle. Wij wensen alle betrokkenen heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies. Uiteraard geven we René alle ruimte om zelf te bepalen wanneer hij zich weer klaar voelt om zijn plaats in te nemen bij Voetbal Inside", luidt de verklaring van RTL.

Vrouw van René van der Gijp overleden
Vrouw van René van der Gijp overleden (Foto: BuzzE)

Rihanna wint terrein in singleslijst

Rihanna staat ook deze week bovenaan in de Single Top 100. De zangeres bouwt haar voorsprong op de nummer 2, nu Mike Posner met I Took a Pill in Ibiza, zelfs iets uit.

Rihanna's nummer Work, een samenwerking met rapper Drake, wist vorige week maar nipt Lil' Kleine en Ronnie Flex te verslaan. De rappers verliezen nu verder terrein: 'Niet omdat het moet' zakt naar de derde stek en 1, 2, 3 moet Alan Walker voor laten gaan.

Marco Borsato, tot voor kort een garantie voor een nummer 1-hit, komt met zijn nieuwe single 'Breng me naar het water' niet eens in de buurt van een topnotering. Het duet met Matt Simons komt slechts binnen op de 47e plaats.

Single Top 10 week 10
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Rihanna feat. Drake - Work
2. (3) Mike Posner - I Took a Pill in Ibiza (remix)
3. (2) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - Niet omdat het moet
4. (5) Alan Walker - Faded
5. (4) Lil' Kleine feat. Ronnie Flex - 1, 2, 3
6. (8) Jonas Blue feat. Dakota - Fast Car
7. (6) Major Lazer feat. Nyla & Fuse ODG - Light It Up (remix)
8. (10) Matt Simons - Catch & Release (Deepend remix)
9. (9) Lukas Graham - 7 Years
10. (7) Justin Bieber - Love Yourself

Rihanna wint terrein in singleslijst
Rihanna wint terrein in singleslijst (Foto: BuzzE)

Rupert Murdoch (84) getrouwd

De Australisch-Amerikaanse mediamagnaat Rupert Murdoch en het Amerikaanse fotomodel Jerry Hall zijn vrijdag in Londen getrouwd. De 84-jarige Rupert noemde zichzelf op zijn trouwdag 'de gelukkigste man van de wereld', twitterde hij.

Voor Murdoch, die in Groot-Brittannië The Times en The Sun uitgeeft, is het zijn vierde huwelijk. Actrice en fotomodel Hall is 59 en was eerder de vrouw van popster Mick Jagger, met wie ze vier kinderen heeft. Het koppel maakte in januari de verloving bekend in The Times.

De twee gaven elkaar vrijdag het jawoord in het superdeluxe Spencer House in hartje Londen. De bruid zag er volgens Britse media maar casual uit met een witte trenchcoat en platte schoenen. Murdoch kondigde na zijn jawoord op Twitter aan dat hij tien dagen offline gaat. Murdoch maakte in januari in The Times de verloving bekend.

Rupert Murdoch (84) getrouwd
Rupert Murdoch (84) getrouwd (Foto: BuzzE)

'Gemeentesites zijn kwetsbaar'

De websites van een onbekend aantal gemeenten zijn kwetsbaar. Ze gebruiken een beveiliging waarin een lek is gevonden. De achterdeur van de sites stond daardoor open.

De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) heeft dat laten weten na een bericht van RTL Nieuws. Volgens de dienst 'is het vrij complex om gebruik te maken van de kwetsbaarheid en zijn er geen indicaties dat het lek is benut'.

Het probleem zit bij een techniek die SSL wordt genoemd. "Die wordt op heel veel onderdelen van gemeentesites gebruikt, vooral bij modules waar je een afspraak kunt maken, bijvoorbeeld om aangifte van geboorte te doen. De zwaardere diensten van gemeenten gebruiken DigiD. Die is niet kwetsbaar voor dit lek", aldus de dienst.

'Gemeentesites zijn kwetsbaar'
'Gemeentesites zijn kwetsbaar' (Foto: BuzzT)

Waterreus: "PSV gaat mij vragen voor voorzitterschap"

Ronald Waterreus, voormalig doelman van PSV, weet zeker dat de Eindhovense topclub hem ooit als voorzitter wil aanstellen. "Ik ben ervan overtuigd dat ze mij gaan vragen", sprak de 45-jarige Waterreus tegenover 1Limburg. "Maar de komende twee, drie jaar gaat dat nog niet gebeuren. Ik zit nu in de fase van mijn leven dat ik geen werkweek van tachtig uur wil maken."

De zevenvoudig international stond tien seizoen lang onder de lat bij de hoofdmacht van PSV (1994-2004). Tijdens zijn periode in Brabant werd Waterreus door ex-voorzitter Harrie van Raaij al getipt als toekomstig voorzitter bij de Eindhovense club.

De voormalig speler van Glasgow Rangers en Manchester City bouwt tegenwoordig de theoretische kennis op die nodig is voor het bekleden van een functie als voorzitter. Begin dit jaar is Waterreus begonnen met de tweejarige opleiding sportmanagement aan de MSN.

N-Korea wil kernwapens direct kunnen inzetten

De Noord-Koreaanse strijdkrachten moeten klaarstaan om "op ieder moment" kernwapens te kunnen inzetten. Dat zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vrijdag (lokale tijd) volgens staatspersbureau KCNA.

De uitspraak van Kim volgt op nieuwe sancties tegen zijn land. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde woensdag unaniem voor een resolutie met nieuwe strafmaatregelen die de Verenigde Staten en China hadden opgesteld. Kort na dat besluit vuurde het stalinistische land al meerdere korteafstandsprojectielen af.

Pyongyang en de internationale gemeenschap liggen al langer op ramkoers. Noord-Korea voerde in januari een nucleaire test uit en gooide later nog olie op het vuur door een langeafstandsraket te lanceren.

N-Korea wil kernwapens direct kunnen inzetten
N-Korea wil kernwapens direct kunnen inzetten (Foto: ANP)

Volkswagen brengt jaarcijfers op 28 april

Volkswagen presenteert zijn resultaten van het afgelopen jaar op 28 april. Dat maakte de autofabrikant vrijdag bekend. Het concern zou de cijfers eigenlijk volgende week donderdag bekendmaken, maar stelde de presentatie eerder al uit om meer duidelijkheid te krijgen over de financiële gevolgen van het schandaal rond de uitstoot van dieselauto's.

Ook de jaarvergadering van aandeelhouders was op de lange baan geschoven. Die vindt nu op 22 juni plaats.

In september kwam aan het licht dat Volkswagen op grote schaal heeft gefraudeerd met de uitstootwaardes van dieselauto's door testen te manipuleren. Wereldwijd moeten miljoenen auto's terug naar de garage voor aanpassingen aan de motoren en software.

Alleen voor aanpassingen aan de auto's zijn al miljarden euro's opzijgezet. Daar komen naar verwachting nog miljarden aan boetes, juridische kosten, schikkingen en schadeclaims bij. De totale schade kan in de tientallen miljarden euro's lopen. Het bedrijf had in 2014 een omzet van 203 miljard euro.

Volkswagen brengt jaarcijfers op 28 april
Volkswagen brengt jaarcijfers op 28 april (Foto: ANP)

Militaire bewaking voor kerncentrales BelgiŽ

De kerncentrales in België worden voortaan ook bewaakt door militairen. Ook andere plekken waar met nucleair materiaal wordt gewerkt krijgen militaire beveiliging. Dat heeft de Belgische ministerraad vrijdag besloten.

De politie krijgt ondersteuning van 140 militairen. Energiebedrijf Electrabel, de exploitant van de centrales, moet opdraaien voor de kosten. De extra maatregel heeft onder meer te maken met de verborgen camera die onlangs werd aangetroffen bij de woning van een topman van een nucleair instituut, aldus Vlaamse media.

Het dreigingsniveau in België blijft staan op 3, op een schaal van 4. De inzet van 1000 militairen, van wie maximaal 740 op straat, is daarom met een maand verlengd.

Militaire bewaking voor kerncentrales België
Militaire bewaking voor kerncentrales België (Foto: ANP)

Hof oordeelt na tien jaar: poker is wel een kansspel

Poker is een kansspel, geen behendigheidsspel. Daarom is er een vergunning nodig om een pokertoernooi te kunnen organiseren. Het gerechtshof in Amsterdam heeft dat vrijdag bepaald. De rechtbank vond eerder dat poker wel draait om behendigheid en dat er dus geen vergunning nodig is.

De zaak draaide om drie mannen die waren aangeklaagd voor pokertoernooien in een café in Bussum. Ze hadden daar geen vergunning voor. Volgens het hof speelt toeval, namelijk het uitdelen van de kaarten, een rol bij winst of verlies. Hoe behendig de pokeraars ook zijn, op dat toeval hebben ze geen invloed. Dat maakt van poker een kansspel.

De organisatoren van de pokertoernooien kregen een voorwaardelijke boete van 1250 euro elk. De derde man, de eigenaar van het café waar de toernooien werden gehouden, is medeplichtig en moet daarom voorwaardelijk 500 euro betalen. Daarbij is rekening gehouden met de lange duur, de zaak is al bijna tien jaar oud.

Hof: poker is wel een kansspel
Hof: poker is wel een kansspel (Foto: ANP)

WTF? Libresse wil roze kut-emoji

De aloude gele emoji moest recent meerdere huidskleuren krijgen, omdat racisme (duh). Nu is het echter Libresse dat viraal hoopt te gaan met een petitie voor menstruatie-emoji's, want de huidige emoji's zijn vrouwenhatende kutemoji's natuurlijk, en Libresse kan wel wat extra aandacht gebruiken - zo moeten ze op de marketingafdeling gedacht hebben.

Opmerkelijk genoeg kiest Libresse voor een nogal rolbevestigende roze emoji waaraan menig feminist zich blauw zal ergeren.

 

Kut emoji's
Kut emoji's 

Ook opmerkelijk is dat wel de maandverband-, maar niet de tampon-emoji in het femoji-voorstel is opgenomen. Dat is vragen om verontwaardiging natuurlijk!

De petitie ondertekenen, of er keihard om lachen, kan op change.org

Koen Everink dood gevonden

De politie heeft een dode gevonden in een woning in Bilthoven die op naam staat van zakenman Koen Everink. Er is mogelijk sprake van een misdrijf, aldus de politie. Het is nog niet duidelijk wie de dode is.

Everink zelf kwam vooral in het nieuws omdat hij zwaar werd mishandeld door vechtsporter Badr Hari in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012. Hari werd in oktober in hoger beroep voor deze en andere mishandelingen in het uitgaansleven veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Update van 11.40 uur:
Volgens de Telegraaf is de dode Koen Everink zelf. Dit heeft zijn advocaat Alexander de Swart bevestigd aan de Telegraaf. Het is nog onduidelijk hoe Everink om het leven is gekomen. De politie doet op dit moment een sporenonderzoek en zijn auto is ook meegenomen. Onder buurtbewoners gaat het gerucht dat er een overval zou zijn gepleegd op de villa maar de politie kan dit nog niet bevestigen.

Update van 15.45 uur:
NOS Teletekst meldt dat Everink zich bedreigd voelde en ook beveiligd werd. Dat heeft de NOS gehoord van bronnen die daarover de afgelopen tijd hebben gesproken met Everink.

Na de rechtszaak tegen Badr Hari kreeg hij regelmatig verwensingen naar zijn hoofd van jongens van Marokkaanse afkomst, omdat ze vonden dat hij de reputatie van Hari had beschadigd. Everink durfde naar eigen zeggen alleen nog met beveiliging over straat, omdat hij vreesde dat hem iets zou overkomen. Daarom was hij ook graag in het buitenland.

VPRO zoekt astronaut

Op de website van de VPRO is een vacature verschenen voor de functie van astronaut, gespecialiseerd in communicatie. Het lijkt er evenwel op dat de omroep een klein kind zoekt, want de ruimtereis heeft pas over 47 jaar plaats.

Die moet met het ruimteschip de Tasman voor de mensheid op zoek gaan naar een alternatieve thuisplaneet, omdat tegen die tijd de poolkappen zouden zijn gesmolten en de aarde grotendeels onder water staat. Maar dankzij de deltawerken houdt ons kikkerlandje volgens de advertententie naar verwachting nog enige tijd stand.

De gezochte kandidaat moet onder meer ervaring hebben met gewichtloosheid, beschikken over ruimtelijk inzicht, en bestand zijn tegen extreme verveling. Ook wordt verwacht dat de ruimtevaarder in spé narcistisch is ingesteld, naar macht hunkert en last heeft van sterallures. De vacature meldt verder dat een eerdere kandidaat was afgevallen wegens seksistisch gedrag.

Nou vermoedde uw nederige verslaggever al dat het om een promotiecampagne voor een nieuw seizoen van de VPRO-serie Missie Aarde ging, en onderstaande trailer bevestigt dit: de seksistische communicatiespecialist Kurt blijkt inderdaad ontslagen, in the middle of nowhere van de oneindige ruimte.

Het eerste seizoen van de serie was ruim een jaar geleden op televisie. Het gaat om een 'remake' van de Britse (en Amerikaanse) sitcom The Office, maar dan in een ruimteschip in plaats van een kantoor. Het tweede seizoen is vanaf 13 maart te zien.

Het is overigens onduidelijk of de vacature alleen ter promotie dient of dat er tevens een acteur als vervanger voor Kurt wordt gezocht.

Russen maken nucleaire batterij met 50 jaar levensduur

Russische wetenschappers hebben een nucleaire batterij ontwikkeld die vijftig jaar moet meegaan. Dat meldt het Russische persbureau Sputnik. Als brandstof wordt er gebruikgemaakt van een radioactieve stof. Het zou niet gevaarlijk zijn.

De batterij is vooral bestemd voor apparatuur in de medische wereld, bijvoorbeeld in pacemakers, en voor de ruimtevaart. Meerdere Russische bedrijven gaan de batterij in 2017 produceren.

De batterijen bevatten het radioactieve nickel-63 isotoop, dat niet in de natuur voorkomt. Het wordt uit nickel-62 gemaakt in een kernreactor, aldus Sputnik. 

Batterij met 50 jaar levensduur ontwikkeld
Russen maken nucleaire batterij met 50 jaar levensduur (Foto: BuzzT)

'Einde grenscontroles voor januari'

Voor het einde van 2016 moeten EU-lidstaten zijn gestopt met controles aan de Europese binnengrenzen. Maar een voorwaarde daarvoor is wel dat de buitengrenzen goed bewaakt worden. Brussel hoopt dan ook dat de Europese Grens- en Kustwacht net na de zomer operationeel is.

De Europese Commissie presenteerde vrijdag een tijdlijn om het paspoortvrije reizen in het Schengengebied in Europa weer goed te laten functioneren. Door de toestroom van migranten en vluchtelingen hebben een aantal landen weer grenscontroles ingevoerd aan de Europese binnengrenzen.

EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) zei dat "alles wat we als EU in de laatste zestig jaar hebben opgebouwd, op het spel staat. We moeten er alles aan doen om datgene wat we hebben bereikt, te beschermen".

Schengen
Opheffen van 'Schengen' en het dus weer invoeren van grenscontroles zou jaarlijks tussen de 5 en 18 miljard euro kosten, schat Brussel.

Maandag staat er in Brussel een top gepand over de migratieproblematiek.

'Einde grenscontroles voor januari'
'Einde grenscontroles voor januari' (Foto: ANP)

Tekort aan hop voor brouwers speciaalbier

Brouwers van speciaalbieren kampen met een tekort aan hop. Volgens Constant Keinemans van het samenwerkingsverband Klein Brouwerij Collectief (KBC) komt dit doordat de oogst van vorig jaar tegenviel door de droogte. Vooral hopsoorten die nodig zijn voor het brouwen van speciaalbier zijn lastig te krijgen. Bij het collectief van Keinemans zijn zo'n 153 kleine en middelgrote brouwers aangesloten.

Niet alleen de slechte oogst is de reden voor het tekort, ook wordt er steeds meer speciaalbier gebrouwen in Nederland en de rest van de wereld.

Geen probleem voor grote brouwers
Volgens de vereniging van Nederlandse brouwers zijn het vooral de kleine brouwers die dit probleem hebben. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat in speciaalbier vrij veel hop gaat, maar of dat de enige reden is weet de vereniging niet.

Volgens Keinemans van het KBC zullen de kleinere brouwers wel een oplossing vinden. 'Die zijn meestal heel innovatief', stelt hij. 'Als ze de ene hopsoort niet kunnen krijgen, gaan ze gewoon iets anders doen. Dan maken ze bijvoorbeeld een biersoort waar andere soorten hop voor nodig zijn.'

Hopstruiken in München (Foto: Gettyimages)

Betaald katten aaien in het Britse Cat Cafe

Tegen betaling de hele dag katten aaien: het is een van de vacatures in het nog te openen Cat Café in Manchester. Eigenaresse Ellie Close wordt overstelpt met aanmeldingen. Sommige mensen zijn zelfs bereid gratis met de katten te komen knuffelen.

Close hoopt het Cat Café, waar behalve knuffelen met katten ook koffie zal worden verkocht, deze lente te openen. Ze is nog wel op zoek naar een aantal werknemers om de tent draaiende te houden, onder wie een 'cat nanny'. Behalve spelen met de katten zal de toekomstige nanny ook de kattenbakken moeten verschonen en de katten trainen. Hoe dat laatste in zijn werk moet gaan, zegt Close niet.

Op de Facebookpagina van het Cat Café loopt het al storm en de ene reageerder is nog enthousiaster dan de ander. "Is het mogelijk deze baan parttime te vervullen (...)?", vraagt een van hen. "Het lijkt mij de ideale manier om avonden en weekenden door te brengen. Ik zou het zelfs gratis doen!"

Betaald katten aaien in het Britse Cat Cafe
Betaald katten aaien in het Britse Cat Cafe (Foto: BuzzO)

Paint het nieuws: Drugskrokodil

Paint het nieuws, een item waarin elke week één foto van een actuele gebeurtenis gefotoshopt kan worden. Het onderwerp van afgelopen week was de vondst van krokodillen die geld voor drugs bewaakten.

Tijdens een onderzoek naar drugshandel in Amsterdam stuitte de politie deze week op twee levensgrote krokodillen. De reptielen bevonden zich in een ruimte waar geld werd bewaard. Ze deden daar dienst als bewakers.

Deze keer was er geen foto. Users moesten zelf iets bij elkaar photoshoppen waaruit zou blijken dat de krokodillen drugs bewaakten.

Japanners vergeten plek voor olympische vlam in stadion 2020

Architect Kengo Kuma heeft een klein foutje gemaakt bij het ontwerpen van het olympisch stadion in Tokyo, waar in 2020 de Olympische Spelen gehouden worden. Er is namelijk niet gedacht aan een plekje voor de olympische vlam en dat zou wel eens voor een flink aangepast ontwerp kunnen zorgen.

Het ontwerp voor het stadion werd in december al opnieuw gepresenteerd, nadat het eerste ontwerp veel te duur was. Het stadion moet vooral uit staal en een flinke hoeveelheid hout bestaan en juist dat laatste zou met een grote open vlam voor de nodige problemen kunnen zorgen. Volgens de ontwerpers ligt het vooral aan 'gebrekkige communicatie' dat ze even vergeten zijn om een plekje voor de vlam in te bouwen.

Het is niet de eerste keer dat er rond de Spelen van 2020 de nodige ontwerpproblemen zijn. Vorig jaar besloot men om het logo terug te trekken nadat ontwerper Kenjiro Sano beschuldigd werd van plagiaat. Het logo leek namelijk wel heel veel op dat van het Theater van Luik, ontworpen door Olivier Debie. 

Van Tijn denkt over remake 15 miljoen mensen

Eric van Tijn is best te porren voor een nieuwe versie van zijn hit '15 miljoen mensen' uit 1996. Nu het inwonertal van Nederland eind maart naar de zeventien miljoen stijgt, wil hij daar wel over nadenken, zei de producer en tekstschrijver vrijdagochtend in de radioshow van Edwin Evers op 538.

Volgens Van Tijn moet het nummer dan wel een geheel nieuwe tekst krijgen. "Er zijn wel een paar dingen veranderd. Het was een heel lieve beschrijving van een heel lief land. Voor mijn gevoel zijn de uitersten nu veel heftiger geworden. Dat zal dan in een poëtische manier in de tekst moeten."

Van Tijn was samen met Jochem Fluitsma verantwoordelijk voor '15 miljoen mensen'. In 2013 maakten ze al eens een nieuwe versie ter gelegenheid van de troonsafstand van toenmalig koningin Beatrix. Op de melodie van '15 miljoen mensen' werd toen een bedanklied voor haar gemaakt.

Plasterk: waarschuwing Juncker overdreven

De waarschuwing van de voorzitter van de Europese Commissie dat de EU kan destabiliseren als Nederland tegen het associatieverdrag met Oekraïne stemt, is volgens minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) "overdreven".

"Laat ieder z'n eigen ding doen. Bedankt voor het meedenken, maar ik geloof niet dat het een nuttige bijdrage is aan het debat in Nederland", zei de bewindsman vrijdag voor het begin van de ministerraad. "Laten we het debat inhoudelijk voeren", voegde hij eraan toe.

Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Commissie zei donderdag tijdens de Norbert Schmelzerlezing in Den Haag dat Europa een "ernstig probleem" heeft als Nederland op 6 april tijdens het referendum tegen het verdrag stemt. Het zal volgens hem leiden tot destabilisering. Hij riep de Nederlanders op 'ja' te stemmen tijdens de volksraadpleging.

Tegenstanders vrezen onder meer dat het EU-akkoord met Oekraïne de voorbode is van toetreding van dit land tot de Europese Unie. Juncker sloot dat donderdag voor de komende twintig tot 25 jaar uit.

Plasterk: waarschuwing Juncker overdreven
Plasterk: waarschuwing Juncker overdreven (Foto: ANP)

Asielstroom naar EU verdubbelde in 2015

Het aantal migranten dat asiel heeft aangevraagd in de Europese Unie is vorig jaar ruimschoots verdubbeld tot het recordaantal van 1,26 miljoen. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Het aantal geregistreerde asielzoekers uit Syrië verdubbelde, naar 362.800. Het aantal Afghaanse vluchtelingen verviervoudigde bijna, tot 178.200. Met 121.500 asielverzoeken van Irakezen was de asielstroom uit dat land zeven keer groter dan in 2014. Dit zijn de drie grootste groepen binnen de totale vluchtelingenstroom naar de EU.

Ruim een derde van de asielverzoeken werd in Duitsland gedaan. Daarna kreeg Hongarije de grootste stroom te verwerken, met 14 procent van de aanvragen, gevolgd door Zweden (12 procent). Ruim 3 procent van de asielverzoeken werd in Nederland ingediend. Hier verdubbelde de stroom naar 43.035 vluchtelingen. In Duitsland zwol de stroom met 155 procent aan tot 441.800.

Verzoeken Nederland gemiddeld
Gemiddeld kregen EU-lidstaten 2470 asielverzoeken per miljoen inwoners. Nederland zit met 2546 verzoeken per miljoen inwoners nagenoeg op dit gemiddelde. Hongarije, Zweden, Oostenrijk, Finland en Duitsland kregen volgens deze maatstaf relatief het hoogste aantal vluchtelingen te verwerken.

Kroatië, Slowakije, Roemenië, Portugal en Litouwen ontvingen als enige EU-landen minder dan honderd verzoeken per miljoen inwoners.

Asielstroom naar EU verdubbelde in 2015
Asielstroom naar EU verdubbelde in 2015 (Foto: ANP)

Eind maart 17 miljoen Nederlanders

Nederland gaat rond 21 maart over de grens van 17 miljoen inwoners. De teller staat momenteel op bijna 16,996 miljoen. Maar wie de 17 miljoenste Nederlander is, "zullen we nooit weten, want wij krijgen niet de namen", zegt hoofddemograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het inwonertal gaat uit van de mensen die in Nederland staan ingeschreven. Het gaat om Nederlandse staatsburgers, maar ook om buitenlandse werknemers, om vluchtelingen met een verblijfsvergunning en om asielzoekers die hier minstens zes maanden wonen, maar nog in de procedure zitten. Nieuwe asielzoekers en illegalen zijn niet meegerekend.

Nederland registreert de laatste jaren meer immigranten (vorig jaar ruim 200.000) dan baby's (vorig jaar 170.000). De kans is dan ook groot dat de 17 miljoenste Nederlander een immigrant is, en niet een baby'tje. Dat is volgens Latten uniek: bij alle vorige mijlpalen groeide de bevolking vooral door geboortes.

Bevolkingsgroei is minder
Nederland ging in 1990 door de grens van 15 miljoen inwoners. Elf jaar later werd de 16 miljoenste inwoner geregistreerd. Daarna duurde het vijftien jaar om weer een miljoen mensen erbij te krijgen. Het CBS verwacht dat Nederland over achttien jaar, rond 2034, boven de 18 miljoen inwoners uitkomt. De bevolking groeit dus minder snel.

Het aantal inwoners blijft na 2034 waarschijnlijk hangen op iets meer dan 18 miljoen mensen. De groei stokt dan doordat meer mensen sterven. Mensen die nu vergrijzen, naderen over twintig jaar het einde van hun levensverwachting. Bovendien zal de immigratie terugzakken "naar een gematigd niveau", verwacht het CBS.

Eind maart 17 miljoen Nederlanders
Eind maart 17 miljoen Nederlanders (Foto: ANP)

DNB: betere belasting CO2-uitstoot nodig

Alle bedrijven moeten gaan betalen voor de klimaatschade die zij veroorzaken. Afschaffing van kortingen op de energiebelasting voor grootverbruikers kan daarin een eerste stap zijn. Daarvoor pleit De Nederlandsche Bank (DNB) in een vrijdag gepubliceerd rapport.

Met name in de industrie ontbreekt het aan financiële prikkels voor veel ondernemingen om hun energieverbruik en daarmee hun bijdrage aan de uitstoot van het broeikasgas CO2 terug te dringen. Er is een Europees systeem voor de handel in zogenoemde emissierechten, maar daar vallen niet alle bedrijfstakken onder.

DNB vindt dat Nederland sneller werk moet maken van een overgang naar een klimaatneutrale economie. Het belasten van CO2 om de uitstoot terug te dringen is daarvoor een belangrijk instrument. Wel moeten daarover Europese afspraken worden gemaakt, om te voorkomen dat een ongelijk speelveld ontstaat.

DNB: betere belasting CO2-uitstoot nodig
DNB: betere belasting CO2-uitstoot nodig (Foto: ANP)

Trump zwaar onder vuur tijdens debat

Als Donald Trump namens de Republikeinse partij mag deelnemen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, kan hij rekenen op de steun van zijn huidige tegenkandidaten. Marco Rubio, Ted Cruz, John Kasich en Trump zelf beloofden in een debat zich achter de uiteindelijke Republikeinse presidentskandidaat te scharen.

De politici leken overigens geenszins van plan Trump zonder slag of stoot de Republikeinse kandidatuur te gunnen. De zakenman kwam tijdens het debat zwaar onder vuur te liggen, onder meer vanwege de controverse rond de voormalige 'onroerendgoedopleiding' Trump University.

"Mensen leenden geld om zich in te schrijven voor deze nepuniversiteit", zei Rubio. "Nu zitten ze in de schulden en hebben daar niets voor teruggekregen." Trump wuifde de kritiek weg. Veel studenten zouden wel degelijk tevreden zijn. "We zien over een paar jaar wel wie er gelijk had", stelde hij.

Het debat werd georganiseerd door Fox. Na een eerder debat van de rechtse zender kwam Trump overhoop te liggen met moderator Megyn Kelly, die de miljardair confronteerde met diens vrouwonvriendelijke uitspraken. Trump maakte de populaire Kelly vervolgens uit voor slechte journaliste en 'bimbo'.

Aanvankelijk weigerde Trump nogmaals bij Fox te debatteren indien Kelly present zou zijn maar kwam daar uiteindelijk op terug. Het item over Trump University werd door Kelly aangezwengeld.

Trump zwaar onder vuur tijdens debat
Trump zwaar onder vuur tijdens debat (Foto: ANP)

Douwe Bob met countryballad naar Stockholm

Douwe Bob vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisiesongfestival in Stockholm met een sfeervolle jaren-70 countryballad. De 23-jarige singer-songwriter presenteerde zijn Songfestivalnummer Slow Down vrijdag in Amsterdam aan de nationale pers.

'Wat wij gaan doen in Stockholm is iets anders dan de rest. Iets heel anders.' Nadat hij het nummer voor het eerst had laten horen, verzuchtte hij opgelucht: 'het is er uit.' Hij noemt het nummer een protestsong, 'een oproep om wat langzamer te gaan'.

Vorig jaar maakte omroep AVROTROS bekend dat de Amsterdamse zanger in mei op het Europese liedjesfestijn staat als opvolger van Trijntje Oosterhuis, die vorig jaar de Nederlandse eer verdedigde in Wenen. Douwe Bob, die in 2012 doorbrak als winnaar van de talentenjacht De beste singer-songwriter van Nederland, komt op 10 mei voor het eerst in actie tijdens de eerste halve finale. Als hij daar genoeg punten weet te scoren, staat hij op 14 mei in de finale van de 61e editie van het Eurovisiesongfestival. Dat lukte voor het laatst The Common Linnets, die in 2014 uiteindelijk als tweede eindigden.

Net als Trijntje Oosterhuis en The Common Linnets heeft ook Douwe Bob de Belgische regisseur Hans Pannecoucke aangetrokken voor de regie van zijn act. Hoe de presentatie van zijn nummer er in mei in de Zweedse hoofdstad precies uit gaat zien, laat de zanger nog even in het midden.

Douwe Bob met countryballad naar Stockholm
Douwe Bob met countryballad naar Stockholm (Foto: BuzzE)

Meisje stuurt ouders dildo-selfie

Een onbekend meisje heeft een behoorlijke pleefiguur geslagen. Zij had een nogal pikante foto naar haar ouders en zus gestuurd. Ze stond namelijk op het kiekje met twee dildo's.

Geen idee waarom, maar het leek de jongedame een leuk idee om haar zus en ouders een selfie te sturen vanuit de badkamer. Maar helaas ontdekte ze pas na verzending dat haar twee dildo's ook op de foto stonden.

"Mayday, mayday. Op de foto die ik net stuurde, staan niet één maar twee vibrators!", stuurde ze naar haar zus. Het meisje vroeg haar zus hun ouders een minuut te bestoken met WhatsAppjes. In plaats daarvan, zette de zus de selfie op Imgur.

View post on imgur.com

Anouk wil geheel Nederlandstalige plaat maken

Anouk gaat werken aan een geheel Nederlandstalige plaat. De zangeres had daar eerst nog haar twijfels over, maar nu wil ze toch een vervolg maken op de single Dominique, haar eerste Nederlandstalige nummer.

"Een Nederlandstalige plaat maken, dat ga ik denk ik toch wel doen", aldus Anouk vrijdag in het AD. Die plaat laat nog wel even op zich wachten. "Niet nu hoor, op z'n vroegst over twee jaar."

Anouk brengt in ieder geval eerst nog twee Engelstalige albums uit. De eerste, Queen for a Day, komt vrijdag uit. De volgende volgt al komende herfst. "Ik voel me een beetje schuldig dat ik verder het hele jaar niet werk", verklaart ze haar haast. Vanwege haar zwangerschap treedt Anouk pas in 2017 weer op. "Met die twee albums gebeurt er tenminste nog wat."

De twee albums verschillen totaal van elkaar. "Die tweede plaat wordt ook wat meer underground. Die liedjes zullen niet zo makkelijk de radio halen. Daar mocht wel wat toegankelijkers tegenover staan. Dat is Queen for a Day geworden.''


Anouk - Dominique

Anouk wil geheel Nederlandstalige plaat maken
Anouk wil geheel Nederlandstalige plaat maken (Foto: BuzzE)

Veel animo voor actie studenten in trein

Circa 13.000 studenten hebben tot dusver op Facebook laten weten dat ze de ludieke actie: 'NK trein rijden tijdens de spits' steunen. Die wordt op 8 maart gehouden.

Het is de bedoeling met zoveel mogelijk studenten in de trein te gaan zitten tijdens de drukste uren. Met de actie protesteren de studenten tegen het plan van de NS studenten buiten de spits te laten reizen door de collegetijden aan te passen.

De actie op Facebook is donderdag van start gegaan. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet vrijdagmorgen weten dat het de actie steunt. "Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS", zegt ISO-voorzitter Linda de Nie. ,,Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden. Veel studenten hebben 's avonds baantjes of andere verplichtingen."

Petitie
Studenten hebben ook op internet een petitie geplaatst. Daarin eisen ze dat ze in de spits mogen blijven reizen. De initiatiefnemers stellen dat de studenten na het afschaffen van de basisbeurs opnieuw worden gepakt. Tot vrijdagmorgen hadden ruim 10.000 mensen de petitie getekend.

NS-topman Roger van Boxtel liet deze week weten dat universiteiten en hogescholen hun collegetijden willen aanpassen om de drukte in de spits te verminderen.

Veel animo voor actie studenten in trein
Veel animo voor actie studenten in trein (Foto: ANP)

Supermarkten rekenen op hogere paasomzet

Supermarkten rekenen dit jaar op een hogere paasomzet. De boodschappen tijdens Pasen brengen naar verwachting 776 miljoen euro op, wat 1,5 procent meer zou zijn dan een jaar eerder. Dat meldt marktonderzoeker GfK vrijdag.

De stijging is te danken aan de luxere varianten van de eigen merken van de supers, zoals AH Excellent, PLUS Moment en Lidl Delicieux. Maar ook van de gewone eigen merken wordt veel verwacht.

Gourmetschotels en buitenlandse kazen zullen dit jaar minder populair zijn. Die plekken in de top 15 van populairste productgroepen worden ingenomen door bakproducten en rundvlees. De lijst wordt aangevoerd door paasbrood, toastjes, ijsdesserts, voorgebakken brood en bakjes met bijvoorbeeld huzarensalade.

In februari steeg de totale supermarktomzet met 1,8 procent naar bijna 2,6 miljard euro. Er werd minder verdiend per kassabon, maar dat werd gecompenseerd doordat er vaker boodschappen werden gedaan.

Supermarkten rekenen op hogere paasomzet
Supermarkten rekenen op hogere paasomzet (Foto: ANP)

Caroline Tensen verliest kijkers

De tweede aflevering van De stoutste jongen van de klas heeft donderdagavond minder kijkers getrokken. Naar het AVROTROS-programma van Caroline Tensen keken ruim 930.000 mensen. De show leverde daarmee ruim 200.000 kijkers in, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO).

Ook andere programma's op primetime verloren kijkers ten opzichte van vorige week. Op Help mijn man is klusser stemden eveneens zo'n 200.000 mensen minder af. Het programma van RTL4 bereikte desondanks nog altijd bijna 1,3 miljoen kijkers.

De voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en AZ op SBS6 was hoogstwaarschijnlijk de boosdoener voor de dalende kijkcijfers. Het bekerduel trok 1,6 miljoen kijkers en was daarmee na het NOS Journaal van 20.00 uur het best bekeken programma van de dag.

Caroline Tensen verliest kijkers
Caroline Tensen verliest kijkers (Foto: BuzzE)

Oud-voorzitters willen in gesprek met FC Twente

Joop Munsterman en Aldo van der Laan zijn bereid om met FC Twente om de tafel te gaan zitten en zo een nieuw crediteurenakkoord te bereiken. De voormalige voorzitters van de Tukkers wachten echter nog op een uitnodiging van de huidige clubleiding.

Van der Laan heeft een vordering van ruim zes miljoen euro op FC Twente, Munsterman ongeveer 1,6 miljoen euro. Allebei stellen ze dat het niet aan hen ligt dat er nog geen nieuwe overeenkomst ligt.

Twente heeft alle schuldeisers in februari al laten weten dat de beoogde deadline van 1 maart niet gehaald zou worden. De club kon niet aan de voorwaarden voldoen en het heeft van de KNVB nu tot 1 mei de tijd gekregen. Munsterman wil echter niet kwijt of hij zijn hele vordering wil laten vallen of slechts een deel.

"Daar wil ik niets over zeggen. Ik ga die gesprekken ook niet zelf doen. Dat is me te emotioneel", liet hij weten aan TC Tubantia. Van der Laan wil dus ook in gesprek gaan. "Wat heb ik er aan als de club omvalt? Dat ben ik zelf een van de grootste slachtoffers."

Gemeenten nemen veel meer stadswachten aan

Gemeenten nemen massaal eigen stadswachten in dienst. De meesten gaan met portofoons en veiligheidsvesten de straat op. In een aantal plaatsen krijgen de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) ook handboeien mee. In acht gemeenten zijn de boa's uitgerust met een wapenstok.

Dat blijkt uit een enquête door het AD onder de zestig grootste gemeenten. In zestien plaatsen worden plannen gemaakt voor de uitbreiding van het aantal boa's, aldus het AD vrijdag. Zo wil Den Haag het aantal handhavers uitbreiden van 130 naar 143. Andere gemeenten willen ook meer stadswachten, maar hebben er geen geld voor.

Zo'n 40 procent van de gemeenten heeft laten weten dat toezichthouders het afgelopen jaar zijn mishandeld. Om die reden hebben dertien gemeenten, waaronder Alkmaar, Oss en Leeuwarden, inmiddels besloten de uitrusting van boa's dit jaar uit te breiden. Handboeien zijn het populairst, gevolgd door de wapenstok en pepperspray.

Dubbele bewapening
Alkmaar kiest voor 'dubbele' bewapening: daar krijgen de 25 boa's wapenstok én pepperspray. "Onze toezichthouders krijgen steeds vaker te maken met agressie en geweld, zoals belediging, bedreiging en mishandeling," zegt een gemeentewoordvoerder.

Voorzitter Geert Priem van politievakbond ANPV rept van een ,,gevaarlijk ontwikkeling". Hij benadrukt dat in Nederland is afgesproken dat het geweldsmonopolie bij de politie en defensie ligt. "Als dat verschuift, loop je het risico dat minder geoefende boa's in de problemen komen."

Gemeenten nemen veel meer stadswachten aan
Gemeenten nemen veel meer stadswachten aan (Foto: ANP)

Banenjacht hoogopgeleide allochtoon lastiger

Hoogopgeleide werklozen van autochtone afkomst vinden sneller een nieuwe baan dan allochtonen met een niet-westerse achtergrond en hetzelfde opleidingsniveau. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Uit de CBS-cijfers blijkt dat sprake is van forse verschillen tussen bevolkingsgroepen. "Bij laagopgeleiden van niet-westerse herkomst was vorig jaar 20,2 procent werkloos, tegen 9,2 procent van de autochtonen van dit niveau", concludeerde het statistiekbureau.

Onder hoogopgeleiden vallen de werkloosheidscijfers een stuk lager uit. Zo'n 3,4 procent van de autochtonen met een hoog opleidingsniveau zat vorig jaar zonder werk, tegenover 8 procent van de hoogopgeleide niet-westerse allochtonen.

Minder snel werk
Dat laagopgeleide allochtonen relatief vaker werkloos zijn, komt volgens de onderzoekers niet doordat ze minder snel werk vinden. Wel zouden ze sneller hun baan verliezen. Bij hoogopgeleiden speelt wel mee dat "niet-westerse allochtonen met een hbo- of wo-diploma minder snel werk vinden dan autochtonen."

Volgens de organisatie nemen verschillen tussen allochtonen en autochtonen af naarmate het onderwijsniveau lager is. "Bij lager opgeleiden is het verschil tussen allochtonen en autochtonen in het vinden van werk na drie maanden het kleinst."

Banenjacht hoogopgeleide allochtoon lastiger
Banenjacht hoogopgeleide allochtoon lastiger (Foto: ANP)

Opgepakt om naaktselfie bij Machu Picchu

Een Brit en een Fransman zijn in Peru gearresteerd omdat ze bij de wereldberoemde ruïnes van Machu Picchu selfies maakten terwijl zij naakt waren. Volgens Peruaanse media worden zij beschuldigd van moreel wangedrag.

De aandacht van de beveiliging van het complex werd getrokken toen de twee mannen van 23 en 28 jaar midden tussen het werelderfgoed hun kleren uittrokken en hun mobiele telefoons in aanslag brachten.

De Peruaanse politie heeft de surveillance rond Machu Picchu verscherpt omdat steeds meer mensen zich naakt willen laten vastleggen met de door de tijd aangetaste stadsresten op de achtergrond.

Opgepakt om naaktselfie bij Machu Picchu (Foto: ANP)
Opgepakt om naaktselfie bij Machu Picchu (Foto: ANP)

Drone en Airbus scheren langs elkaar

Een passagiersvliegtuig is tijdens de landing in Parijs op het laatste moment uitgeweken voor een drone, een onbemand vliegtuigje. De toestellen scheerden op vijf meter langs elkaar, aldus de Franse luchtvaartorganisatie BEA.

Het incident was vorige maand al bij de luchthaven Charles de Gaulle. Het ging om een Airbus A320 die in Barcelona was opgestegen. Het is niet bekend hoeveel passagiers het toestel aan boord had.

Het vliegtuig was op bijna 1700 meter hoogte net begonnen aan de de daling toen de co-piloot het onbemande toestel ontdekte. Hij schakelde meteen de automatische piloot uit en begon een uitwijkmanoeuvre. Volgens de BEA passeerde de drone het passagierstoestel vijf meter onder de linker vleugel. De BEA noemt het een "ernstig"incident.

Drone en Airbus scheren langs elkaar
Drone en Airbus scheren langs elkaar (Foto: ANP)

Hazes jr. vond zichzelf geen goede zanger

André Hazes jr. heeft lange tijd gedacht dat hij maar weinig van het zangtalent van zijn vader had meegekregen. In zijn tienerjaren bakte hij er helemaal niets van.

"Tot mijn achttiende kon ik écht niet zingen. Ik weet nog amper hoe ik het geleerd heb", aldus Dré vrijdag in De Telegraaf. "Het zal met eelt op mijn stembanden te maken hebben vermoed ik."

Die eelt dankte hij naar eigen zeggen aan zijn wilde jaren als puber. "Van mijn dertiende tot mijn achttiende heb ik alleen maar in de stad rondgehangen, deed alles wat God verbood", vertelt de 22-jarige zanger. "Toen ik daarna weer begon met zingen was het nog steeds niet perfect, maar het kwam wel van diep en daar gaat het om. Om dat rauwe."

Inmiddels is Dré wel overtuigd van zijn kunnen maar hij gelooft niet dat hij ooit zijn vader kan overtreffen. "Maar ik kan wel proberen om de beste van deze tijd te worden. Ofwel: als Marco Borsato twaalf Ziggo Domes vult, dan wil ik er ooit dertien."


Nee, Dré, je kunt inderdaad niet zingen 

Reactie op Ghostbusters nogal heftig

De onnavolgbare Maddox reageert op zijn eigen manier op de nieuwe trailer van Ghostbusters. In de nieuwe film bestaat het team volledig uit mensen van de vrouwelijke persuasie en maakt slimme humor en spanning naar het lijkt plaats voor flauwe vrouwenhumor.

Veel mensen zijn dan ook woest over de nieuwe richting waarin de filmreeks is geslagen en noemen de film een verkrachting van onze jeugdherinneringen. Maddox denkt er echter het volgende over:

Madonna vreest voor veiligheid zoon

Guy Ritchie laat zijn 15-jarige zoon Rocco vrijuit zijn gang gaan in Londen en dat baart moeder Madonna veel zorgen. Dat meldt een insider aan blogger Perez Hilton.

"Hij rookt veel wiet en Madonna vreest dat hij ook andere dingen uitspookt", weet een bron te melden over de popster die het niet voor elkaar kreeg haar zoon vanuit Londen naar New York te krijgen om over hem te waken. "Rocco hangt rond met de verkeerde mensen en zijn moeder voelt zich erg machteloos, vooral omdat hij zonder toezicht door Londen struint."

Ook een rechter kon onlangs Rocco niet verplichten naar New York te vliegen. Op foto's is te zien dat Madonna's zoon inderdaad op straat wiet rookt. "Hij heeft pas zijn pols gebroken omdat hij wiet had gerookt voordat hij ging skateboarden. Dat was niet gebeurd als hij met Madonna was geweest. Ze gelooft dat Guy zijn ouderlijke verantwoordelijkheid niet neemt en vreest voor de veiligheid van haar zoon."

'Madonna vreest voor veiligheid zoon'
'Madonna vreest voor veiligheid zoon' (Foto: BuzzE)

Wilders spreekt in Vlaams Parlement

Geert Wilders houdt vrijdagavond een toespraak in het Vlaams Parlement. De PVV-leider spreekt op een bijeenkomst van het Vlaams Belang over de vrijheid van meningsuiting.

Behalve Wilders is ook de Leidse wetenschapper Machteld Zee te gast. Zij bespreekt haar proefschrift over shariarechtbanken in Engeland.

De bijeenkomst is de laatste van drie studiedagen die moeten bijdragen aan vernieuwing van het partijprogramma van het Vlaams Belang. In september sprak Front National-leider Marine Le Pen in deze serie over soevereiniteit.

De PVV, het Vlaams Belang en het Franse Front National maken alle drie deel uit van de Beweging voor een Europa van Naties en Vrijheid, een fractie met 38 van de 751 zetels in het Europees Parlement.

Wilders spreekt in Vlaams Parlement
Wilders spreekt in Vlaams Parlement (Foto: ANP)

Kort geding tegen Plasterk over stemlokalen

Bij de rechtbank in Den Haag dient vrijdagmiddag het kort geding dat Forum voor Democratie tegen minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft aangespannen. Forum vindt dat er te weinig stembureaus zijn voor het Oekraïne-referendum in april.

Donderdag was er al een zitting bij de rechtbank in Zwolle over de vraag of er voldoende stemlokalen zijn in de gemeente Oldenzaal. GeenPeil wil dat die gemeente zeventien in plaats van vijf stembureaus opent voor het referendum. Volgens Forum zijn er meer dan honderd gemeenten waar aanzienlijk minder stembureaus gepland staan dan bij gewone verkiezingen.

"Dit worden de eerste verkiezingen met een opkomstdrempel. Bij een opkomst van minder dan 30 procent is de uitslag van 6 april ongeldig. Door nu het aantal stembureaus drastisch te verminderen, pleegt de regering machtsmisbruik en sabotage van de democratie", aldus Forum.

Kort geding tegen Plasterk over stemlokalen
Kort geding tegen Plasterk over stemlokalen (Foto: ANP)

Christian Bale was ontevreden met rol Batman

Christian Bale denkt dat hij de rol van Batman beter had kunnen invullen. Dat vertelt hij aan Yahoo.

"Ik kreeg niet voor elkaar wat ik hoopte voor elkaar te krijgen in de trilogie. Ik sloeg de spijker niet helemaal op zijn kop", vertelt Bale die terugkijkt op zijn samenwerking met regisseur Christopher Nolan, die volgens hem wel tevreden was met de prestatie van de acteur. "Batman is een erg donker, verward karakter. Toen ik het pak aandeed dacht ik: ik ben een idioot als ik dit niet gebruik om zijn monsterlijke kant te laten zien."

Maar toen verscheen Heath Ledger als The Joker en werd Bale onzeker. "Hij kwam en dat verpestte al mijn plannen. Ik vond hem zoveel interessanter dan mijzelf en wat ik aan het doen was." Batman keert binnenkort terug in de bioscoop waarin hij gespeeld wordt door Ben Affleck. Bale ziet het dan ook niet zitten om nog eens terug te keren als Batman. "Genoeg is genoeg. Wij hebben ons ding gedaan."

Christian Bale was ontevreden met rol Batman
Christian Bale was ontevreden met rol Batman (Foto: BuzzE)

Brit uit vliegtuig gezet na 'terreurchat'

Een Britse man is na een misverstand door gewapende agenten verwijderd van een vlucht naar Amsterdam. Dat gebeurde volgens The Telegraph nadat een medepassagier de Brit had zien chatten met leden van zijn gebedsgroep.

De 40-jarige Laolu Opebiyi wisselde volgens de krant berichten uit met leden van de groep 'Isi men', wat door de andere passagier werd gelezen als 'Isis men'. ISIS is een afkorting waarmee vaak wordt verwezen naar terreurgroep islamitische Staat.

De vergissing leidde tot een uitstroom van passagiers. Zo'n zeven mensen zouden uit voorzorg het toestel hebben verlaten, onder wie de man die alarm sloeg. Ook Opebiyi moest vertrekken. Twee gewapende agenten haalden hem uit het toestel van Easyjet en ondervroegen hem over zijn geloof.

Pas na enkele uren kon de Brit zijn reis vervolgen. Hij zei in Britse media geschrokken te zijn van de commotie. "Als we blijven toegeven aan dit soort bekrompenheid en irrationele angsten, durf ik te zeggen dat de terroristen hun doel bereikt hebben."

Brit uit vliegtuig gezet na 'terreurchat'
Brit uit vliegtuig gezet na 'terreurchat' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: regen en natte sneeuw

Een neerslaggebied trekt vandaag richting het noordoosten over het land. Op veel plaatsen kan (natte) sneeuw vallen en in de ochtend bestaat de kans dat deze nog even de straten wit kleurt. In de loop van de avond trekt de regen via het noorden van het land weg. Temperaturen liggen vandaag tussen de 4 en 6 graden, de wind komt uit het zuidoosten is vrij matig tot krachtig aan de kust. In de loop van de avond waait de wind naar alle kanten en neemt hij sterk in kracht af. 

Zon op 07:18
Zon onder 18:26

Een autoritje in het begin van de avond door Duitsland leverde het volgende fraaie plaatje op. 

Zonsondergang langs de snelweg in Duitsland (Foto: DJMO)
Zonsondergang langs de snelweg in Duitsland (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

  Wikiweetjes van vandaag
 1877

Het Zwanenmeer van Pjotr IljitsjTsjaikovski werd voor het eerst opgevoerd. 

 1793 George Washington werd beëdigd als eerste president van de Verenigde Staten. Na hem zouden er nog 31 presidenten op deze datum worden beëdigd. 
 1881

Het eerste Sherlock Holmes verhaal, Een studie in Rood, begint. 

 1665 De Tweede Oorlog tussen Nederland en Engeland begint. 


Het Zwanenmeer

Cosby Show-acteur baalt van schandaal

Malcolm-Jamal Warner baalt ervan dat Bill Cosby aan de schandpaal wordt genageld. Door het schrappen van herhalingen van The Cosby Show loopt de acteur namelijk inkomsten mis, vertelt hij in de talkshow The Real.

'Het neemt letterlijk geld uit mijn zakken', vertelt hij over het feit dat Bill Cosby door het publiek al veroordeeld is voor seksueel misbruik. Warner speelde de rol van Theo Huxtable in de beroemde comedy. De stroom aan royalties is gestopt nu televisiestations de show niet meer willen uitzenden. 'Ik heb hier mijn eigen gedachten over, omdat het me persoonlijk raakt.'

De acteur vindt het onterecht dat Cosby zo hard wordt aangepakt zonder dat een rechter nog geoordeeld heeft. 'Er is niemand die de films van Woody Allen van de televisie heeft gehaald en Roman Polanski wordt nog steeds gevierd', zegt hij over de filmmakers die ook te maken kregen met beschuldigingen rond seksueel misbruik. 'Het is interessant hoe onevenwichtig het is.'

Dat betekent niet dat Warner zijn voormalig collega steunt: 'Ik ben niet in een positie waarin ik hem kan verdedigen, want dat kan ik niet. Maar ik ga hem ook niet zomaar afvallen.'

Cosby Show-acteur baalt van schandaal
Cosby Show-acteur Malcolm-Jamal Warner ten tijde van de succesvolle comedyserie. (Foto: BuzzE)

Aboutaleb praat met homo-vluchtelingen

Een groep homoseksuele en transgender vluchtelingen die in een noodopvang in Rotterdam zit heeft vrijdag een gesprek met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. De hulporganisatie LGBT Asylum Support, die hen begeleidt, en een woordvoerder van de burgemeester hebben dat laten weten.

De groep schreef de burgemeester een brief omdat hij tegen een aparte opvang van homoseksuele asielzoekers is. 'Niet doen. Ik vind het een heel slecht signaal, omdat je op die manier homo's vanaf dag één gaat isoleren', zegt hij in in de uitzending van College Tour, die de NTR vrijdag uitzendt. Aboutaleb vindt dat je streng moet zijn 'aan de andere kant'.

De groep verhuisde naar Rotterdam vanuit het asielzoekerscentrum in Alphen aan den Rijn. Daar hadden ze, zo zeggen ze, last van intimidatie, discriminatie en geweld.

Aboutaleb praat met homo-vluchtelingen
Aboutaleb praat met homo-vluchtelingen (Foto: ANP)

Haagse PVV-leider deed aangifte van 'aanslag'

Voormalig PVV-raadslid Léon de Jong heeft in 2014 aangifte gedaan van een 'op handen zijnde aanslag' op hemzelf. 'Mijn woonadres was bij de dreigende partij bekend', schreef De Jong donderdag in een verklaring.

De Jong, destijds fractievoorzitter van de PVV in Den Haag, reageerde op uitspraken van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen. De burgemeester stelde in een brief aan de gemeenteraad dat De Jong diverse malen zijn tevredenheid had uitgesproken over veiligheidsmaatregelen die waren getroffen nadat hij aangifte had gedaan van bedreiging.

Het voormalige raadslid herkent zich daar niet in. 'Ik heb tijdens mijn gesprekken met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, waar de burgemeester nimmer bij aanwezig was, zonder ook hier verder over in detail te treden wel degelijk mijn kritiek geuit', schreef De Jong.

Haagse PVV-leider deed aangifte van 'aanslag'
Léon de Jong (links) en Geert Wilders na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. (Foto: ANP)

Douwe Bob presenteert songfestivallied

Douwe Bob laat vrijdag in Amsterdam zien en horen met welk nummer hij Nederland vertegenwoordigt op het Eurovisiesongfestival in Stockholm. Ook maakt de AVROTROS meer bekend over de invulling van zijn optreden.

De 23-jarige singer-songwriter zal voor Nederland afreizen naar de 61e editie van het jaarlijkse liedjesfestijn, zo werd in september bekend. Douwe Bob treedt aan in de halve finale op 10 mei, waarmee hij zich hoopt te kwalificeren voor de finale op zaterdag 14 mei. Het nummer wordt vrijdag in de late ochtend gepresenteerd. De presentatie is vanaf 11:20 uur via social media te volgen, onder meer met een live stream op Periscope.

Nederland leerde de zanger in 2012 kennen, toen hij het tv-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland won. Zijn debuutalbum Born in a Storm verscheen in 2013 en direct daarna stond hij al op het podium van Pinkpop.

Vorig jaar haalde zangeres Trijntje Oosterhuis met haar nummer Walk Along de veertiende plaats in de halve finale van het Eurovisiesongfestival. Het was niet genoeg om het tot de finale te schoppen. De Zweedse zanger Måns Zelmerlöw won het concours met het nummer Heroes.

Hoewel het liedje van Douwe Bob nog niet bekend is, is het opvallend dat de bookmakers hem wel al een hoge klassering geven. Bij sommige wedkantoren staat hij zelfs op een vijfde plek.

Douwe Bob presenteert songfestivallied
Douwe Bob presenteert songfestivallied (Foto: BuzzE)

Rhythm Heaven Megamix is een krankzinnige collectie

Rhythm Heaven Megamix is een soort 'best of'-collectie die minigames bevat van de Rhythm Heaven-games op de GBA, DS en Wii. In Rhythm Heaven speel je korte ritmische minigames met bizarre thema's. Deze collectie bevat niet alleen honderd oude minigames, maar ook dertig nieuwe.

De GBA Rhythm Heaven is hier nooit uitgekomen, dus voor ons zijn er nog een aantal meer nieuw. Bekijk de Nintendo Direct-trailer hieronder.

Europeanen hoeven niet te wachten op Azure Stiker Gunvolt 2

Azure Sriker Gunvolt, een populaire Mega Man-achtige game op de Nintendo 3DS eShop, krijgt een sequel. Azure Striker Gunvolt 2 komt in Europa gewoon net als in Amerika deze zomer uit. Voor het eerste deel moesten Europanen bijna een heel jaar geduld hebben, dus dat is goed nieuws.

Azure Striker Gunvolt 2 wordt gemaakt door Inti Creates. Deze Japanse studio is tegenwoordig vooral bekend van Mighty No. 9 (in samenwerking met Keiji Inafune's Comcept) en Bloodstained: Ritual of the Night (in samenwerking met Koji Igarashi).

Tokyo Mirage Sessions #FE is eindelijk vertaald

De game die ooit bekend stond als Shin Megami Tensei X Fire Emblem heeft eindelijk een Engelse naam. De Wii U JRPG, die in Japan Genei Ibun Roku #FE heet, is nu Tokyo Mirage Sessions #FE. De bizarre titel gaat de game, die eruit ziet als otaku-bait, waarschijnlijk niet helpen om veel verkocht te worden in winkels.

Een ander opvallende feit is dat de game geen dub krijgt. Het is alleen te spelen met Japanse stemmen en Engelse ondertiteling. Nou gebeurt dit wel eens vaker met andere games zoals Digimon Story: Cyber Sleuth en Yakuza, maar dit is zeer opzienbarend voor een Nintendo-game.

Tokyo Mirage Sessions #FE komt op 24 juni uit.

Wachten op de dood

Eigenlijk wachten we allemaal op de dood. We proberen er alleen niet aan te denken en willen de tijd tot dat moment een beetje zinnig invullen. Dat laatste is per individu geheel verschillend. De één probeert carrière te maken bij een werkgever, de ander probeert het alleen en nog anderen kiezen voor een carrière in de misdaad. Je kunt ook een tijdje topsport bedrijven. Je kunt proberen iets in de muziek te bereiken, of bij het toneel en de film, maar in feite is het allemaal opvulling van de wachttijd. 

Nintendo of Europe-president doet Yo-Kai Watch-dansje

Yo-Kai Watch, de Japanse megahit voor 3DS, komt eindelijk uit in Europa op 29 april. De franchise heeft niet alleen de games, maar ook een anime, veel speelgoed en een populair dansje. Dat alles komt ook naar het westen, zelfs het dansje is vertaald.

Bekijk hieronder hoe dat dansje gaat. Nintendo of Europe-president Satoru Shibata laat zien hoe het moet.

Fire Emblem Fates krijgt eindelijk Europese release date

Fire Emblem Fates heeft eindelijk een release date gekregen voor Europa. De game, die in drie versies beschikbaar komt, lanceert op 20 mei.

Revelation, de derde versie van de game, is aanvankelijk alleen via de speciale editie beschikbaar. Deze komt op 9 juni als losse download beschikbaar voor iedereen. In Fire Emblem Fates kies je tussen twee groeperingen of, in Revelation, om verder te gaan als neutrale partij. Alle drie de games splitsen na de vijfde missie en kennen dus een ander verhaal.

Een trailer voor de games vind je hieronder.

'Facebook mag pseudoniemen blokkeren'

Facebook mag zijn Duitse gebruikers verplichten hun eigen naam te gebruiken. Een Duitse rechter oordeelde donderdag dat het sociale netwerk pseudoniemen kan verbieden.

Het vonnis is winst voor Facebook, die al jaren stelt dat het beleid om alleen echte namen toe te staan de gebruikers ervan verzekert dat ze weten met wie ze informatie delen en ze beschermt tegen misbruik op internet.

De rechtszaak was een gevolg van uitlatingen van de Duitse privacywaakhond, die in juli bepaalde dat Facebook niet ongevraagd pseudoniemen in de echte namen van de gebruikers mag veranderen en niet mag vragen om identificatie.

De rechter oordeelde dat Facebook geen gevolg aan de uitspraak van de privacywaakhond hoeft te geven, omdat het hoofdkantoor in Ierland is gevestigd en het bedrijf dus onder de Ierse wet valt.

'Facebook mag pseudoniemen blokkeren'
'Facebook mag pseudoniemen blokkeren' (Foto: BuzzT)

Monster Hunter X komt naar Europa als Generations

Nintendo 3DS krijgt wederom een Monster Hunter-titel. In Japan is Monster Hunter X al enige tijd beschikbaar en een groot succes. Nintendo heeft aangekondigd de game naar Europa te brengen met een nieuwe titel: Monster Hunter Generations.

Een eerste trailer van de game kun je hieronder vinden. Nintendo brengt ook een kleine Fire Emblem-cameo in de game, namelijk een outfit gebaseerd op Marth. Bekijk de beelden hieronder of zoek een beetje op YouTube, waar meer dan genoeg Monster Hunter X-gameplay te vinden is.

De game lanceert deze zomer voor Nintendo 3DS.

Hyrule Warriors Legends krijgt vier DLC-pakketten

Nintendo heeft tijdens haar Nintendo Direct aangekondigd dat Hyrule Warriors Legends, de port van de Wii U-versie met diverse extra's, ook DLC zal krijgen. Het betreft vier pakketten die na de lancering beschikbaar komen.

Nintendo stelt een seizoenspas beschikbaar voor alle vier de pakketten, al zijn ze ook los beschikbaar. Koop je de seizoenspas, ontvang je een exclusief kostuum voor Ganondorf. Ook stelt Nintendo een gratis personage beschikbaar voor beide versies van de game: Medli uit The Wind Waker. Zij vecht met haar magische harp en komt tegelijkertijd als het eerste DLC-pakket beschikbaar.

Hyrule Warriors Legends lanceert op 24 maart. Een demo is later vandaag beschikbaar. Wanneer de DLC beschikbaar komt is nog niet bekend.

Medli

Autopsierapport Bobbi Kristina wordt openbaar

Het autopsierapport van Bobbi Kristina Brown wordt openbaar. Dit heeft een rechter in de Amerikaanse staat Georgia besloten. De rechter deed donderdag uitspraak in een zaak die was aangespannen door het televisiestation WXIA in Atlanta, dat op openbaarheid aandrong.

Bobbi Kristina werd in januari vorig jaar bewusteloos aangetroffen in haar bad in haar huis in Atlanta. In juli stierf de 22-jarige nadat ze maanden in coma had gelegen. In het autopsierapport staat de doodsoorzaak beschreven van de dochter van Whitney Houston en Bobby Brown.

Justitie is volgens persbureau Reuters tegen openbaarmaking van de bevindingen van de patholoog-anatoom, omdat dit het justitieel onderzoek naar de doodsoorzaak zou schaden. De nabestaanden houden haar vriend Nick Gordon verantwoordelijk voor Bobbi Kristina's dood. Nicks advocaat noemde dit laster en zegt dat de beschuldigingen elke grond missen.

Autopsierapport Bobbi Kristina wordt openbaar
Autopsierapport Bobbi Kristina wordt openbaar (Foto: BuzzE)

Nieuwe Kirby-titel in de maak voor Nintendo 3DS

Kirby keert terug naar Nintendo 3DS. In Kirby: Planet Robobot wordt de wereld van Kirby aangevallen door mechanische vijanden. Aan jou de taak om de vijanden te verslaan en de vrede te doen terugkeren.

Kirby kan in de game meer dan 25 vaardigheden aannemen en maakt gebruik van dezelfde engine en mogelijkheden als Triple Deluxe. Een nieuw element is het feit dat Kirby mechanische vijanden die zijn verslaan kan overnemen en verder kan in een 'Robobot-pantser'. Dit pantser kan ook vaardigheden overnemen en op die manier van gedaante verwisselen.

Een extra modus is Team Kirby Clash. Hierin werk je met maximaal vier spelers samen om eindbazen te verslaan. Je kunt een hoger level bereiken door te winnen en op deze manier moeilijkere uitdagingen aangaan. Nintendo heeft ook aangekondigd dat alle huidige amiibo beschikbaar zijn en dat er een nieuwe Kirby-lijn komt met daarin Kirby, Meta Knight, King Dedede en Waddle Dee. Een amiibo geeft Kirby een vaardigheid die hij kan gebruiken.

Kirby: Planet Robobot en de nieuwe amiibo zijn beschikbaar vanaf 10 juni.

Kirby amiibo

Super Nintendo komt naar New Nintendo 3DS

Nintendo komt met een update voor de Virtual Console. De ‘New’-systemen krijgen ondersteuning voor Super Nintendo-games. Dit is dus niet voor de oudere modellen van Nintendo 3DS en Nintendo 2DS.

Super Mario World en Earthbound worden de eerste titels die beschikbaar komen. Helaas zijn deze titels niet als crossbuy beschikbaar met Nintendo Wii U. Houd daar dus rekening mee! De komende weken kunnen we onder andere The Legend of Zelda: A Link to the PastSuper Metroid en Donkey Kong Country verwachten. De eerst komende weken komen er steeds twee titels beschikbaar. Wanneer je in een week één van de titels koopt, krijg je 50% korting op de andere titel.

Super Mario World en Earthbound zijn vanaf vandaag, 4 maart, te vinden in de eShop.

Super Nintendo Virtual Console New 3ds

Super Mario Maker voegt nieuwe elementen toe

Super Mario Maker krijgt een nieuwe update. Met meer dan 6.2 miljoen gemaakte levels is de game een waar succes, dus blijft Nintendo de game ondersteunen.

Wanneer je een Twhomp schudt, wordt het een Spike Pillar. Wanneer je een P-switch schudt, dan wordt het een sleutel. Dit is een nieuwe manier om deuren te gebruiken, door bijvoorbeeld de sleutel te verstoppen of te geven aan bazen, om boss fights verplicht te maken.

Wanneer je een munt schudt, dan wordt het een roze munt. Verzamel al deze munten en je ontdekt de sleutel. Ook komt er een nieuwe moeilijkheidsgraad, de Super Expert Mode.

De update is gratis en komt op 9 maart beschikbaar.

Mario & Sonic at the Rio Olympic Games komt 24 juni

Een nieuwe trailer voor Mario & Sonic at the Rio Olympic Games toont voor het eerst footage van de Wii U-versie. Met personages van beide franchises is het mogelijk een groot aantal van de sporten te spelen.

Denk hierbij aan boksen, hardlopen, turnen, volleybal en nog veel meer. Een nieuw onderdeel is Rugby Sevens. De sporten vinden plaats die gebaseerd zijn op de echte locaties in Rio.

De game lanceert op 24 juni voor Nintendo Wii U.

Paper Mario keert terug op Nintendo Wii U

Nintendo heeft een nieuwe Paper Mario-titel aangekondigd voor Nitnendo Wii U: Paper Mario Color Splash. De game maakt gebruik van kleuren als nieuw uniek element.

Kleur wordt van Prism Island gestolen. Aan Mario om de kleur te redden. Dit doet hij onder andere met een verfhamer, om elementen in de wereld weer tot leven te brengen. Met de Gamepad kleur je in gevechten aanvallen, voordat je ze lanceert.

De game lanceert in 2016 nog voor Nintendo Wii U. Bekijk de eerste beelden hieronder.

Paper Mario Color Splash

Metroid Prime: Federation Force toont zichzelf na lange tijd

Nintendo heeft voor het eerst sinds E3 gesproken over Metroid Prime: Federation Force, de game die sterk bekritiseerd werd door fans van de serie.

Slecht nieuws voor degene die de stijl niets vinden: daar is niets aan veranderd. De personages blijven enigszins chibi. De game is wordt samen met Next Level Games ontwikkeld. De game is al sinds 2009 in ontwikkeling, maar de hardware was toentertijd nog niet sterk genoeg.

Federation Force vertelt het verhaal over de strijd tussen de Space Pirate en de Space Marines. Hierdoor kon Samus niet als hoofdpersoon optreden. De game komt, door de focus op multiplayer, met diverse elementen die jou je eigen personage laten aanpassen. De grootste feature hierin zijn diverse klassen.

Metroid Prime: Federation Force lanceert in de zomer van 2016 voor Nintendo 3DS. Een nieuwe trailer kun je hieronder bekijken.

Star Fox Zero is gold, komt in april

De Nintendo Direct van 3 maart begon met Star Fox Zero. Met goed nieuws: de game is klaar. Miyamoto bevestigd dat de ontwikkeling van de game is afgelopen. Qua opbouw is de game te vergelijken met de Nintendo 64-versie.

De game kent alternatieve routes, waar je bijvoorbeeld nieuwe bazen tegenkomt. Ook keert Star Wolf terug en is Andross hoogstwaarschijnlijk weer de eindbaas. De game kent een multiplayer, waarbij de ene speler mikt en schiet en de ander het voertuig bestuurt.

StarFox Guard is wat eerder is aangekondigd als Project Guard op de E3 van 2014. Deze game is ook af en maakt gebruik van diverse camera’s om aanvallende vijanden uit te schakelen. Beide games lanceren op 22 april in Europa. Een speciale bundel komt op dezelfde datum met beide games.

Uiteraard is dit geheel niet zonder beelden. Deze kun je hieronder bekijken.

Laatste reviews en specials
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
©FOK.nl e.a.