Bob Dylan verkoopt persoonlijk archief

Bob Dylan heeft zijn persoonlijk archief verkocht aan de universiteit van Tulsa, in de Amerikaanse staat Oklahoma. Meer dan 6000 items worden op die manier toegankelijk voor onderzoekers en kunnen worden gebruikt voor tentoonstellingen.

De inmiddels 74-jarige singer-songwriter draagt na een carrière van 55 jaar een berg aantekeningen, gedichten, teksten, mastertapes, foto's en honderden uren filmmateriaal over. Het meeste ervan is nog nooit door anderen bekeken. De universiteit en de George Kaiser Foundation, die de koop financieel steunde, willen niet zeggen wat ze hebben betaald voor de verzameling. De krant The New York Times schrijft echter dat Dylan omgerekend tussen de 13 en 18 miljoen euro heeft opgestreken.

Dylan toonde zich tevreden over de overdracht. Hij is blij dat zijn archief een thuis heeft gevonden. Al eerder verkocht hij enkele losse stukken. Zo incasseerde hij in 2014 ongeveer 1,8 miljoen euro voor een met de hand geschreven versie van zijn hit Like a Rolling Stone. Een van zijn elektrische gitaren was in 2013 goed voor ruim 900.000 euro.

Bob Dylan verkoopt persoonlijk archief
Bob Dylan verkoopt persoonlijk archief (Foto: BuzzE)