Rode Kruis: 'Terecht alarm geslagen'

De Nederlandse wandelaars die vrijdag in een hut waren gestrand vanwege enorme sneeuw, hebben terecht alarm geslagen. Dat vindt de leider van het Rode Kruis in Skjåk, Kai Rune Kveen. "Het was het juiste om te doen." Er lag volgens hem een pak van 1,3 meter sneeuw, iets wat hij zelf zo ook nog nooit had meegemaakt.

"Het weer is hier heel onvoorspelbaar", zegt eigenares Hendrika van Harten van hotel Pollfoss in het Noorse Skjåk waar de groep wandelaars afgelopen nacht sliep. "Soms wordt er tien centimeter sneeuw voorspeld en dan valt er dertig. Dat is heel moeilijk in te schatten in dit gebied."

"Als wij weggaan nemen we toiletspullen en kleren mee", vertelt Van Harten. "Het kan zo maar zijn als we terug willen, dat er zo veel sneeuw is gevallen dat de weg waaraan ons hotel ligt, is afgesloten. We zijn hier nu inmiddels acht jaar, maar we zijn er aan gewend."

Onvoorspelbaar
Het geeft volgens haar wel aan hoe onvoorspelbaar het weer in het gebied kan zijn. "Dan is het echt overal wit en kun je je moeilijk oriënteren."

De Nederlanders hebben er in haar ogen ook verstandig aan gedaan om in een hut te gaan schuilen en de alarmknop de volgende ochtend in te drukken, toen bleek dat het weer niet was verbeterd. Zo kon er hulp hun kant op komen, terwijl ze konden schuilen in een warme hut.

Als de groep door had gelopen, had het wel eens veel slechter af kunnen lopen, denkt de eigenares van het hotel. "Drie jaar geleden is het hier wel een keer misgegaan. Ik denk dat het tot de Nederlandse wandelaars nog niet goed is doorgedrongen hoe ernstig de situatie had kunnen zijn."

Rode Kruis: terecht alarm geslagen
Rode Kruis: terecht alarm geslagen (Foto: ANP)