'Eerste groep asielzoekers wel echte vluchtelingen'

In Nederland werd vorig jaar ongeveer 70 procent van de (eerste) asielverzoeken gehonoreerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Europees commissaris Frans Timmermans verraste maandag met de mededeling dat inmiddels meer dan de helft van de vluchtelingen die naar Europa komen, niet op de vlucht is voor een oorlog. Ze verlaten hun thuisland om economische redenen en moeten volgens Timmermans snel worden teruggestuurd.

Volgens Timmermans gaat het om 60 procent van alle vluchtelingen die nu naar Europa komen. Hij baseerde zich op de laatste cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. Het gaat volgens de eurocommissaris vooral om mensen uit landen als Marokko en Tunesië, die via Turkije naar Europa willen reizen.

Eerder hadden Europese landen vooral last van migranten die vanuit Balkanlanden met de vluchtelingenstroom meereisten. Die stroom is inmiddels gestelpt, onder meer door terugsturen en ontmoedigingsinformatie in de betreffende landen. Timmermans hoopt nu snel hetzelfde te kunnen doen met de Noord-Afrikaanse migrantenstroom.

'Meeste asielzoekers echte vluchtelingen'
'Eerste groep asielzoekers wel echte vluchtelingen' (Foto: ANP)