Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten

Zowel de grote Nederlandse banken als de Autoriteit Financiële Markten zijn verantwoordelijk voor het mislukken van de beoordeling van zogeheten rentederivaten die banken aan 17.000 mkb-bedrijven hebben verkocht.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat vrijdag in reactie op het besluit dat alle beoordelingen opnieuw moeten worden gedaan. Slachtoffer daarvan zijn de ondernemers die nu langer moeten wachten op compensatie of op een andere oplossing.

"Dit is niet goed gegaan en ik vind dat teleurstellend. Banken hebben hier veel tijd en energie ingestoken. Honderden mensen zijn er anderhalf jaar mee bezig geweest, maar blijkbaar zijn de wettelijke maatstaven niet goed vertaald. Het is voor een groot deel onjuist en onzorgvuldig gebeurd en dat is voor ondernemers niet acceptabel", aldus Dijsselbloem.

Verkeerde criteria

Dijsselbloem maakt zowel de banken als toezichthouder AFM harde verwijten. Bij de banken is het wettelijk kader voor de herbeoordeling van de derivaten niet goed toegepast. "Bij het doorploegen van de enorme stapel zijn de verkeerde criteria toegepast."

AFM kreeg dat te laat - namelijk zeer recent - in de gaten. De minister laat een extern onderzoek uitvoeren naar hoe het binnen AFM mis heeft kunnen lopen.

In de Tweede Kamer spreekt VVD-Kamerlid Aukje de Vries van "een onbegrijpelijke gang van zaken". Dijsselbloem heeft volgens haar "wat uit te leggen". De PvdA noemt het stuitend "dat banken weer het eigen belang boven het belang van ondernemers plaatsten". De PvdA wil hierover een Kamerdebat met Dijsselbloem.

Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten
Dijsselbloem maakt banken en AFM verwijten (Foto: ANP)