Van Gerwen prolongeert Europese titel na mooie comeback

Darter Michael van Gerwen heeft op historische wijze zijn Europese titel weten te verdedigen. De Brabander won in de finale van Gary Anderson met 11-10 nadat hij nog met 7-10 in legs achter stond. 

Beide darters begonnen goed aan de finale in Hasselt. De 180'ers vlogen om de oren. Van Gerwen ging zelfs op voor een negendarter, maar miste op een haar na dubbel twaalf. Een pijl later zorgde het wel voor de 2-2. Van Gerwen brak Anderson op 3-3 voor het eerst, maar drie ijzersterke legs later zorgde ervoor dat de Schot op 4-7 voor stond. Mighty Mike bleef prima gooien, maar slaagde er tot 8-10 niet in om één van zijn spaarzame kansjes te benutten. Het spel van Anderson kenmerkte zich in het slot van de wedstrijd als een enorme choke. 

Van Gerwen kwam op 10-10 langszij. Anderson mocht de laatste leg nog beginnen, maar de Nederlander brak opnieuw en maakte het fantastisch af. 

Van Gerwen rekende eerder op de avond af met Peter Wright. Het werd 11-7, maar het was een merkwaardige wedstrijd. De Brabander liep snel uit naar een 8-1 voorsprong. Het leek een slachting te worden, maar opeens pakte Wright zes legs op een rij en kwam terug tot 8-7. In de leg die volgde maakte Wright namelijk een dure fout. De Schot had een enkele zestien nodig, maar gooide een zeven waardoor hij niet meer uit kon Van Gerwen profiteerde direct en stootte door naar 10-7. Een leg later maakte hij het af. 

Het EK darts is het eerste toernooi in opmaat naar het wereldkampioenschap eind december. Volgende week begint de Grand Slam of Darts (7 t/m 15 november), daarna volgen de World Series of Darts Finals (21-22 november) en de Player Championship Finals (27-29 november). Na het laatstgenoemde toernooi is er nog een kwalificatietoernooi voor het WK, waarna het deelnemersveld vast staat. Het WK begint op 17 december. 

Uitslagen EK darts - halve finales
Michael van Gerwen 11-7 Peter Wright
Gary Anderson 11-5 Adrian Lewis

Finale
Michael van Gerwen 11-10 Gary Anderson
Best of 21 legs