Eerste investering Google in China sinds 2010

Google heeft zijn eerste directe investering in China gedaan sinds de internetgigant het land in 2010 goeddeels verliet vanwege zorgen over censuur door Peking. Dinsdag werd een "significant minderheidsbelang" aangekondigd in Mobvoi, een zoekmachine op basis van spraakherkenning die werd opgericht door twee ex-werknemers van Google.

Google maakte al gebruik van Mobvoi op de 'Moto 360'-smartwatch die het bedrijf in juni introduceerde op de Chinese markt. Mobvoi liet dinsdag zelf weten in een financieringsronde, waaraan onder meer Sequoia Capital en ZhenFund meededen, 75 miljoen dollar opgehaald te hebben voor investeringen in toekomstige groei.

De internetgigant weigerde in 2010 zijn eigen Chinese dienst te censureren, zoals de Chinese wet vereist en verwees gebruikers naar zijn website in Hongkong. Hoewel Google's Gmail, zoekdienst en YouTube nog altijd geblokkeerd worden door Peking, is het besturingssysteem Android nog altijd populair in het land. Dit zijn echter eigen versies van het op Linux gebaseerde mobiele OS, waar Google geen licentie-inkomsten voor ontvangt.

Eerste investering Google in China sinds 2010
Eerste investering Google in China sinds 2010 (Foto: ANP)