Nederlands elftal loopt EK-finale mis na doelpunt Engeland in extra tijd

Het Nederlands elftal is er woensdagavond niet in geslaagd om de finale te bereiken van het EK voetbal in Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman verloor in Dortmund met 2-1 van Engeland dankzij een goal van invaller Ollie Watkins in de blessuretijd.

Het Nederlands elftal kende in Dortmund een droomstart tegen Engeland. Xavi Simons veroverde de bal op het middenveld en schoot vervolgens hard raak binnen en liet daarbij de doelman van Engeland kansloos. Na de openingstreffer was het vooral Engeland dat in de eerste helft steeds sterker werd. Harry Kane was al gevaarlijk geweest met een afstandsschot en niet veel later werd een schot van de Engelse spits gekeerd door Bart Verbruggen. De VAR zag bij die actie echter een overtreding van Denzel Dumfries en riep de scheidsrechter naar de kant, die hem vervolgens op de penaltystip legde. Kane benutte vervolgens dat buitenkansje en na twintig minuten stond het 1-1.

Nederland had het ook na de 1-1 niet makkelijk tegen Engeland en kwam goed weg na een prachtig schot van Phil Foden. Verbruggen was kansloos op die inzet, maar gelukkig eindigde het schot op de paal en bleef het 1-1. Ook Nederland raakte het aluminium. Uit een corner van Simons kopte Dumfries op de lat.

Tien minuten voor de rust moest Memphis Depay er met een hamstringblessure af en bondscoach Ronald Koeman bracht Joey Veerman in. Door de wissel kwam de wedstrijd meer in evenwicht in de tweede helft. Oranje kreeg een aantal kansjes uit standaardsituaties, maar die gingen er niet in en daarmee leek het verlenging te worden tussen de beide landen.

Maar in de blessuretijd viel toch de beslissing. Ollie Watkins kreeg de bal in het zestienmetergebied aangespeeld en schoot diagonaal laag binnen. Daarmee zorgde hij dat Engeland in de finale speelt tegen Spanje.