Kritiek op Duitse omroep om gesluierde Merkel

De Duitse publieke omroep ARD wordt beticht van islam-vijandige propaganda. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. In het politieke programma Bericht aus Berlin was een gefotoshopte foto van een gesluierde Angela Merkel te zien, met op de achtergrond de Rijksdag met minaretten die er bovenuit steken.

Het programma besteedde zondag uitgebreid aandacht aan de vluchtelingenproblematiek die Duitsland meemaakt. Volgens eerdere schattingen komen zo'n 800.000 tot één miljoen mensen hun heil in Duitsland zoeken. Dit weekend werd een vertrouwelijke notitie openbaar die zelfs uitgaat van 1,5 miljoen asielzoekers.

Gewaad
Terwijl de presentator het onderwerp inleidde, verscheen een foto van het Duitse parlementsgebouw (der Reichstag), met minaretten die er bovenuit steken. Even later wordt een foto getoond van bondskanselier Angela Merkel in een zogeheten chador; een gewaad dat het hele lichaam bedekt, met uitzondering van het gezicht.

De fotoshop schoot veel tv-kijkers in het verkeerde keelgat. Het zou om islam-vijandige propaganda gaan en dat zou rechtse populisten in de kaart spelen. Want terwijl het gewraakte plaatje in beeld kwam, stelde de presentator de vraag hoe het staat met de Duitse waarden.

Legitiem
De programmamakers hebben op Facebook gereageerd op de aantijgingen. 'Elke suggestie dat wij aan islamofobe propaganda doen wijzen we categorisch af', schrijft de redactie. Het getoonde beeld zou 'legitiem' zijn vanwege de context. 'De presentator sprak over de verworvenheden van onze westerse samenleving: vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en gelijkheid. Deze vrijheden zijn terug te vinden in de gebruikte afbeeldingen.'

Bericht aus Berlin toont een gesluierde Angela Merkel
Bericht aus Berlin toont een gesluierde Angela Merkel (screenshot).