'Auschwitz was een vakantiekamp'

Dat racisme en onwaarschijnlijke domheid vaak hand in hand gaan, wordt maar weer eens bewezen tijdens de opnames die de BBC maakte van leden van de Ku Klux Klan. De BBC werkt aan een documentaire over de beweging.

"Adolf Hitler was een van de meest slimme mensen die ooit geleefd heeft", vertelt de geïnterviewde man/jongen, die voor de gelegenheid een keertje geen puntmuts, maar een baseballpetje had opgezet.

"Die zogenaamde concentratiekampen zoals Auschwitz en zo, daar wordt over gezegd dat het vernietigingskampen waren. Maar de mensen die daar zogenaamd vermoord werden, kregen sigaretten, koffie, er was een bioscoop, een bibliotheek en zelfs een zwembad!"

Het onsamenhangend gebrabbel laat zich wat lastig vertalen, maar daarna roept de 'goed' ingelezen racist zoiets als: "Iemand die van plan is al die mensen te vermoorden, gaat toch niet dat soort voorzieningen aanleggen? Het was meer een soort zomerkamp."

Op dit punt valt de interviewer bijna van zijn stoel af: "vertel je mij nu dat Auschwitz een soort vakantiekamp was?"

Dit bevestigt de man. "In de hedendaagse gevangenissen vind je dit soort dingen niet." Daarna weet hij te melden dat de joden daar waren om te zwemmen en om te werken. Ze zouden daar in zijn optiek zitten omdat ze te lui waren om te werken. Hitler was zo nobel om ze dat te leren. Een soort rehabilitatie.

Bovenstaande werd allemaal verteld terwijl de protagonist en zijn vriendin in de weer waren met flyers die ze in een buurt wilden uitdelen waar voornamelijk 'nikkers' wonen, zoals het paar lieflijk anderskleurige mensen omschrijft.

De interviewer wijst erop dat vrijheid van meningsuiting enorm verregaand is in Amerika. Uitspraken die op het Britse eiland ongetwijfeld strafbaar zouden zijn, kunnen vrijelijk worden geuit aan de overkant van de grote plas.

Volgens de meeste onderzoekers die zich er iets meer in verdiept hebben, zijn er naar schatting zo'n 1,1 miljoen mensen vermoord in het vernietigingskamp vlakbij de Poolse stad Krakow. Er zijn ook onderzoekers die vermoeden dat het er zo'n 5 miljoen geweest zijn.

Het filmpje is hierrr te vinden. Een trailer van de documentaire vind je hier

Auschwitz