Moslimstewardess geschorst na werkweigering

Een stewardess (zelf hanteren ze liever de woordjes 'flight attendant') heeft een klacht ingediend bij het Amerikaanse equivalent van de Commissie Gelijke Behandeling. Haar werkgever heeft haar geschorst toen ze weigerde alcoholische versnaperingen te serveren. Dit zou namelijk tegen haar geloof zijn.

Lena Masri, een advocaat van CAIR, een organisatie die zich inzet voor de belangen van moslims aan de overkant van de grote plas, vindt dat de stewardess alles goed heeft gedaan. Haar cliënt Charee Stanley had met haar collega's namelijk onderling geregeld dat anderen de drank voor de klanten zouden regelen.

Diezelfde advocaat is de mening toegedaan dat de schorsing van Stanley waarschijnlijk voortkomt uit een islamfobische klacht van een collega van haar, die moeite had met de hoofddoek, die Stanley ging dragen.

"Wij zijn ervan overtuigd dat Expressjet Airlines verplicht is om -in alle redelijkheid- mevrouw Stanley haar geloof te kunnen laten uitoefenen", aldus mevrouw Masri. "Maar in plaats daarvan schendt de luchtvaartmaatschappij de constitutionele rechten van mijn cliënt. Ze is 12 maanden geschorst en hier volgt wellicht een beëindiging van haar contract uit".

Een maand voor het incident had de luchtserveerster zich bekeerd tot de islam. Ze kreeg toen ook accuut moeite met het serveren van de leuke dingen van het leven, voor haar bekering had ze dat probleem blijkbaar niet.

"Ik vind niet dat ik zou moeten kiezen tussen hoe ik mijn religie op de juiste wijze kan beleven en mijn werk", vertelt het slachtoffer. "Dat zou niet moeten gebeuren. Ze zijn beide belangrijk".


Verkeersvliegtuig even aanduwen (Foto: ANP)