FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 september 2015

Bertens brengt Williams in verlegenheid

Kiki Bertens heeft woensdag op het US Open even gedacht dat ze ook op het hoogste tennisniveau voor een sensatie kon zorgen. De Westlandse bracht Serena Williams, bepaald nog niet zichzelf in New York, danig in verlegenheid. De onbetwiste aanvoerster van de wereldranglijst onderuit halen lukte niet: 6-7 (5) 3-6. De Amerikaanse staat 'gewoon' in de derde ronde tegenover haar landgenote Bethanie Mattek-Sands.

Bertens begon het 'ongelijke' duel in het Arthur Ashe Stadium onbevangen. Haar degelijke opslag vormde een stevige basis voor serieuze tegenstand. Williams had het moeilijk, niet alleen met de 23-jarige Wateringse, ook met zichzelf en de zenuwen. Een oude kwaal. Hoewel de bookmakers bepaalden dat gokken op het succes van de Amerikaanse financieel de moeite niet waard is, leverde ze haar service al in de derde game in.

Bertens behield haar voorsprong en mocht op 5-4 serveren voor de set. Uitgerekend op dat moment bekroop haar de angst te kunnen winnen van een grootheid. Het opslagwapen haperde plotseling en een paar fouten hielpen Williams de frustratie van zich af te slaan en voorzichtig met zichzelf in het reine te komen.

Dat haar 22e grandslamtitel, een evenaring van het record van Steffi Graf, nog lang geen uitgemaakte zaak is toonde de favoriete, die wel vaker moet groeien in een groot toernooi, meteen daarna aan in de noodzakelijke tiebreak. Ze kwam met 0-4 achter, maar had geluk dat Bertens haar opnieuw liet ontsnappen: 7-5.

De Nederlandse reageerde de woede over de gemiste kansen af door haar racket tegen het hardcourt te kwakken. Het sierde haar dat ze de teleurstelling snel verbeet en niet meteen een break tegen kreeg in de tweede set. Dat gebeurde bij de volgende gelegenheid wel. Maar omdat ook de titelverdedigster serverend onder de maat bleef, getuige de serie dubbele fouten (tien stuks), werd het allesbehalve een soepele doortocht op weg naar wellicht de voltooiing van het grandslam 2015.

Bertens brengt Williams in verlegenheid
Bertens brengt Williams in verlegenheid (Foto: ANP)

Stadsbus ramt bushalte

Een opmerkelijk tafereel op het Stationsplein Zwolle woensdagmiddag. Een stadsbus van Syntus heeft een bushalte op het busstation geramd. De halte was behoorlijk beschadigd en ook de bus liep de nodige schade op, meldt Weblog Zwolle.

Volgens de Stentor wilde de vrouwelijke buschauffeur te vroeg de weg opdraaien, waarbij de bus de halte in de vernieling reed. Er zaten op dat moment geen passagiers in de bus, laat een woordvoerder van Syntus weten. Ook vielen er geen gewonden.

Op de foto lijkt het alsof er wél mensen in de bus zitten, maar dat zijn passagiers die aan de andere kant van de bus staan te wachten.

 

Stadsbus Syntus ramt bushalte bij station Zwolle. Foto: via Twitter - Cas van der Vegt

Posted by Weblog Zwolle on woensdag 2 september 2015

Ruud Gullit weer verliefd

Ruud Gullit heeft weer vlinders in zijn buik. Na zijn stukgelopen huwelijk met Estelle Cruijff en zijn gestrande relatie met de tv-kok Maggie Jimenez is Gullit gevallen voor horeca-onderneemster Karin de Rooij.

Gullit bevestigde zijn nieuwe relatie tegenover RTL Boulevard, nadat weekblad Weekend de eerste foto van het stel publiceerde. "Ik heb haar een paar weken geleden ontmoet", liet de oud-voetballer weten aan RTL Boulevard. "We hebben een paar dates gehad en het is een superleuke vrouw."

Gullit en Jimenez gingen in juli uit elkaar. Zijn huwelijk met Cruijff liep in 2012 na twaalf jaar op de klippen.

Ruud Gullit weer verliefd
Ruud Gullit weer verliefd (Foto: BuzzE)

Karel Appel op 20.000 euro geschat

Een vroeg werk van Cobra-kunstenaar Karel Appel, dat opdook tijdens opnames van Tussen Kunst En Kitsch, is volgens het taxatieprogramma 20.000 tot 25.000 euro waard. Het gaat om een reliëf van een kindfiguur, gemaakt in 1948. Appel was toen straatarm en onbekend. Het werk is mogelijk gemaakt op de plank van een kast in zijn huis.

Het kunstwerk werd woensdagavond getoond in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het kunstprogramma. Familie van de huidige eigenaar had de Appel voor 5 gulden gekocht op het Waterlooplein in Amsterdam, mogelijk van de kunstenaar zelf.

De uitzending van woensdag betekende ook het debuut van Frits Sissing als presentator. Hij is de opvolger van Nelleke van der Krogt.

Karel Appel op 20.000 euro geschat
Karel Appel op 20.000 euro geschat (Foto: ANP)

Lekker wijf (24) wil 3 juten pijpen

Arielle Engert uit Pinellas County, in de Amerikaanse staat Florida, is zwaar de lul. Niet alleen werd de 24-jarige schone betrapt op rijden onder invloed, ook heeft ze een aanklacht wegens omkoping aan de broek hangen. Het bloedmooie blondje wilde namelijk drie agenten pijpen in ruil voor het verscheuren van haar proces verbaal.

Engert werd maandag in de kleinste uurtjes van de weg geplukt. Een stel polities voerde bij haar enkele blaasproeven uit, maar geen van alle keren kreeg ze een 'P' te zien op het scherm. Hierop bood de knappe jongedame hulpsheriff Brian Sudbrink aan hem te pijpen als hij de andere kant op zou kijken.

De beste man, een onkreukbaar smeris, wilde daar niets van weten en voerde haar geboeid af naar de gevangenis. Hier werd zij door twee andere agenten grondig gefouilleerd, waarna men een zak coke uit haar bh toverde en een zak wiet uit haar handtas. Hierop werd twee andere juten, Obed Munoz en Eric Biddle, een pijpbeurt aangeboden.

Ook deze dienders wilden hier niets van weten. Sterker nog: Engert wordt niet alleen aangeklaagd wegens rijden onder invloed en drugsbezit, maar ook voor drie pogingen tot omkoping. De filosofiestudente mocht na het betalen van een borgsom van ruim 5.000 dollar weer huiswaarts keren.

Een filmpje met een paar foto's van de domme, maar mooie jongedame

Frans onderzoek dood Arafat gestopt

Justitie in Frankrijk stopt met onderzoek naar de dood in Frankrijk van de vroegere Palestijnse leider Yasser Arafat. Het onderzoek werd gedaan omdat de weduwe van Arafat er zeker van is dat haar man werd vergiftigd en dat zijn dood in 2004 een politieke moord was.

Arafat overleed op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Frankrijk. Vier weken daarvoor was hij ziek geworden. De officiële doodsoorzaak was een zware beroerte. De artsen konden echter de oorzaak van zijn ziekte niet vinden. In 2012 werden zijn stoffelijke resten opgegraven voor onderzoek dat uitwees dat hij hoogstwaarschijnlijk niet was vergiftigd.

Arafats weduwe heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing het onderzoek te stoppen.

Frans onderzoek dood Arafat gestopt
Frans onderzoek dood Arafat gestopt (Foto: ANP)

Avril Lavigne en Chad Kroeger uit elkaar

Het huwelijk van Avril Lavigne en Chad Kroeger is gestrand. De twee doen hun trouwringen na twee jaar weer af. Lavigne schreef op Instagram dat zij en Kroeger de beslissing met pijn in het hart hebben genomen.

"Niet alleen in het huwelijk maar ook in de muziek hebben we veel onvergetelijke momenten gecreëerd", schreef de 30-jarige zangeres. Zij en de 40-jarige Kroeger, frontman van Nickelback, blijven 'de beste vrienden'. "We zullen altijd veel om elkaar blijven geven."

Geruchten dat het huwelijk van Lavigne en Kroeger in zwaar weer zat, deden al maanden de ronde. Lavigne vierde in oktober haar verjaardag zonder haar echtgenoot. De rocker zat in een kroeg, waar hij werd gezien zonder trouwring. Niet veel later ontkende Kroeger dat zijn huwelijk wankelde.

Lavigne en Kroeger trouwden in juli 2013. De zangeres was eerder getrouwd met Sum 41-frontman Deryck Whibley. Dat huwelijk liep in 2010 na vier jaar op de klippen.

Avril Lavigne en Chad Kroeger uit elkaar
Avril Lavigne en Chad Kroeger uit elkaar (Foto: BuzzE)

Motörhead blijft concerten afzeggen

Motörhead blijft concerten afbreken en afzeggen. De hardrockers treden woensdagavond niet op, lieten ze weten via Facebook. Zanger en bassist Lemmy Kilmister is volgens zijn bandleden nog steeds niet volledig hersteld van de hoogteziekte die hij vrijdag opliep in Salt Lake City. "Lemmy probeerde te snel weer op het podium te staan."

Vrijdag liep Kilmister na vier nummers van de planken in Salt Lake City. De stad in de staat Utah ligt op een hoogte van 1300 meter boven de zeespiegel en daar zou de rocker niet goed tegen kunnen. Kilmister, die een berucht verleden vol drank- en drugsgebruik heeft, brak vervolgens ook concerten in Denver en Austin vroegtijdig af. In San Antonio begint Motörhead woensdagavond niet eens meer aan een concert. "Lemmy pakt zijn werk pas weer op als hij goed is uitgerust en er weer vol gas tegenaan kan."

Motörhead bedankt zijn fans, de Motörheadbangers, voor hun geduld. "Dat wordt op prijs gesteld en de band is zeer dankbaar."

De 69-jarige Kilmister heeft de laatste jaren geregeld gezondheidsproblemen. Zo belandde hij in het voorjaar van 2013 in het ziekenhuis met een bloeduitstorting, waar vervolgens werd vastgesteld dat hij suikerziekte had. In datzelfde jaar kreeg de rocker bovendien een defibrillator ingebracht vanwege hartproblemen.

Motörhead blijft concerten afzeggen
Motörhead blijft concerten afzeggen (Foto: BuzzE)

'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren'

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) moet veel meer doen om de Nederlandse varkensboeren te helpen. VVD en CDA zullen daar donderdag op aandringen in een debat met de PvdA-staatssecretaris.

De sector staat financieel onder druk, onder meer door de boycot door Rusland, door lage vleesprijzen en door veel regelgeving. De boeren hebben acties aangekondigd, nadat ze vorige week bot vingen in hun verzoek aan Dijksma om de lasten te verlichten.

VVD en CDA hebben oog voor de noden van de boeren en vinden dat het kabinet meer moet doen. VVD-Kamerlid Helma Lodders ergert zich vooral aan de extra regels die Dijksma volgens de liberalen bovenop de Europese regelgeving heeft gelegd. "Wat de VVD betreft zijn de extra regels van Dijksma onwenselijk en onnodig, schrappen is de enige juiste oplossing."

Dramatisch

CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de situatie voor de varkenshouders dramatisch. Hij wijst vooral op de gevolgen van de wederzijdse boycot tussen Europa en Rusland waardoor de boeren hun vlees niet in Rusland kwijt kunnen. ,,Dat was een politiek besluit. Nu moet de politiek meedenken aan een oplossing voor de boeren." Geurts denkt onder meer aan het verlagen van de kosten voor (export-) keuringen. Die lopen per bedrijf snel op tot 10.000 euro.

Geurts heeft harde kritiek op Dijksma. "Ze is slim en stelt dat het dierenwelzijn in het geding is. Ze hoopt daarmee critici in de Kamer de wind uit de zeilen te nemen. Maar de Nederlandse varkenssector is de top in de wereld op het gebied van dierenwelzijn."

'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren'
'Dijksma moet meer doen voor varkensboeren' (Foto: ANP)

Apple en Samsung opnieuw voor de rechter

Apple en Samsung staan in maart of april opnieuw voor de rechter. De rechtbank in San Jose gelastte woensdag een zitting over de schadevergoeding die het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn Amerikaanse rivaal schuldig is.

Het gaat om een herhaling (retrial) van een zaak over patentschendingen. In 2013 oordeelde dezelfde rechtbank dat Samsung met een aantal van zijn producten dertien patenten van Apple had geschonden. Destijds werd Samsung veroordeeld tot een schadevergoeding van ruim 290 miljoen dollar (toen 215 miljoen euro).

De zaak in het voorjaar van 2016 richt zich expliciet op de schending van Apple-patenten door Samsung met vijf smartphone-modellen. Het gaat om de Fascinate, Galaxy S4G, Galaxy S Showcase, Mesmerize en Vibrant.

Apple en Samsung opnieuw voor de rechter
Apple en Samsung opnieuw voor de rechter (Foto: ANP)

Geschokte reacties na aanspoelen dood kind

Foto's van een verdronken kind in een felrood T-shirt aan de Turkse kust hebben geleid tot emotionele reacties. Op de beelden is te zien hoe het overleden jongetje op zijn buik ligt in de branding bij de populaire badplaats Bodrum en hoe hij wordt weggedragen door een hulpverlener.

Het kind stierf waarschijnlijk tijdens de overtocht naar het Griekse eiland Kos, samen met andere opvarenden van zijn boot. Volgens Turkse media gaat het om de driejarige Aylan Kurdi uit Syrië. Ook zijn vijfjarige broer zou de overtocht niet hebben overleefd.

De jongen zou afkomstig zijn uit Kobani, vlakbij de grens met Turkije. De stad was enkele maanden geleden nog het toneel van zware gevechten tussen terreurbeweging Islamitische Staat en Koerdische strijders.

De foto's verspreidden zich snel over het internet. Ook veel Nederlandse twitteraars reageerden geschokt: "Zo'n triest beeld terwijl Europese landen bekvechten over opvang. Hoe leg ik dat mijn kinderen uit", klonk het. "Als deze foto's je niet raken, dan heb je geen hart", concludeerde een andere Twitteraar.

Geschokte reacties na aanspoelen dood kind
Geschokte reacties na aanspoelen dood kind (Foto: ANP)

Minder inburgeringsexamens na wijziging wet

Het aantal mensen dat een inburgeringsexamen in Nederland doet, neemt af. Ook het slagingspercentage daalt. Dat meldt televisieprogramma Nieuwsuur na onderzoek.

Een belangrijke oorzaak zou een wetswijziging zijn. Sinds 1 januari zijn nieuwkomers zelf verantwoordelijk voor hun inburgering. Dat betekent dat ze het zelf moeten regelen en betalen. Voor 2015 werden mensen nog begeleid door de gemeente.

Nieuwsuur vroeg cijfers op bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Uit die cijfers blijkt dat van de 10.641 nieuwkomers die in 2013 inburgeringsplichtig werden, tot juli dit jaar nog maar zo'n 17 procent is ingeburgerd. De overige 83 procent heeft nu nog gemiddeld een jaar de tijd om aan de plicht te voldoen. Binnen drie jaar moet namelijk aan de inburgeringsplicht zijn voldaan. Is het examen dan nog niet gehaald, dan volgen er geldboetes of wordt de verblijfsvergunning ingetrokken.

Minder inburgeringsexamens na wijziging wet
Minder inburgeringsexamens na wijziging wet (Foto: ANP)

Tsjechië wil Syriërs voortaan doorlaten

De politie in Tsjechië gaat stoppen met het aanhouden van Syrische vluchtelingen die onderweg zijn naar Duitsland, terwijl ze al asiel hebben aangevraagd in Hongarije. "We reageren op de posities die Hongarije en Duitsland innemen", zei een woordvoerster van de vreemdelingenpolitie.

Volgens de woordvoerster is de maatregel nodig omdat Hongarije weigert migranten terug te nemen die er asiel hebben aangevraagd. Duitsland lijkt ondertussen bereid om die Syriërs op te vangen. De vluchtelingen krijgen overigens ook de kans in Tsjechië asiel aan te vragen.

Migranten moeten zich volgens EU-regels eigenlijk laten opvangen in de eerste lidstaat die ze bereiken. Dat heeft veel vluchtelingen er niet van weerhouden toch door te reizen naar rijkere landen.

Tsjechië wil Syriërs voortaan doorlaten
Tsjechië wil Syriërs voortaan doorlaten (Foto: ANP)

ArenA stroomt vol voor IJsland

Het Nederlands elftal voetbalt donderdagavond in een zo goed als volle ArenA tegen IJsland. De KNVB heeft woensdag ruim 46.000 tickets voor de belangrijke wedstrijd in de EK-kwalificatie verkocht. Het stadion biedt voor deze interland plaats aan 51.000 fans.

Maar liefst drieduizend supporters van IJsland hebben een kaartje voor het duel gekocht. Dat betekent dat zo'n 1 procent van de gehele IJslandse bevolking donderdag in het bezoekersvak op de tweede ring van de ArenA zit.

ArenA stroomt vol voor IJsland
ArenA stroomt vol voor IJsland (Foto: ANP)

Red Bull verwisselt opnieuw motoren

Red Bull kijkt komend weekend op Monza opnieuw tegen een gridpenalty aan. Zowel Daniel Ricciardo als Daniil Kvyat zullen een zesde motor gebruiken, waardoor beiden een straf van tien plaatsen krijgen. In België suggereerde teambaas Christian Horner al dat er waarschijnlijk een motorwissel plaats zou vinden voor het snelste circuit op de Formule 1-kalender.

"We zullen dit weekend een gridstraf met beide wagens oplopen, met een zesde motor," bevestigde Horner. "We hebben geen kilometers meer op de motoren die we hebben en we moeten alles op alles zetten om het einde van het jaar te behalen."

De Renault-motor van dit jaar komt veel kracht te kort ten opzichte van de concurrentie. In België moest Max Verstappen al noodgedwongen een zesde motor inzetten en alle Renault-aangedreven wagens hebben al een straf moeten ondergaan voor een vijfde motor. 

Red Bull verwisselt opnieuw motoren (Foto: Red Bull)
Red Bull verwisselt opnieuw motoren (Foto: Red Bull)

Oekraïense kinderen ziek door polio

Twee kinderen in Oekraïne zijn verlamd geraakt door polio. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het voor het eerst sinds 2010 dat de gevreesde kinderziekte weer opduikt in een Europees land.

De patiëntjes zijn 4 jaar en 10 maanden oud. Een woordvoerder van de WHO denkt dat er nog veel meer kinderen besmet zijn. Niet iedereen die de ziekte bij zich draagt krijgt verlammingsverschijnselen.

De ziekte, ook bekend als kinderverlamming, kon weer toeslaan omdat slechts de helft van de kinderen in Oekraïne is ingeënt tegen polio. Het land, dat momenteel verscheurd wordt door een bloedig intern conflict, was sinds 1996 poliovrij.

Verspreiding

Het risico dat de ziekte zich verder in Oekraïne verspreidt is groot, aldus de WHO. De kans dat de ziekte overslaat naar landen in de buurt, zoals Roemenië, Polen, Hongarije en Slowakije is volgens de organisatie niet groot.

Polio komt praktisch niet meer voor in grote delen van de wereld dankzij een intensief vaccinatieprogramma. In Nederland worden baby's vanaf zes weken oud tegen de ziekte ingeënt.

Oekraïense kinderen ziek door polio
Oekraïense kinderen ziek door polio (Foto: ANP)

Rolstoelbasketbalsters maken gehakt van paralympisch kampioen Duitsland

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters spelen op het moment van schrijven in de vijfde groepswedstrijd van het EK tegen Duitsland. De regerend paralympisch kampioen werd vorig jaar tweede op het WK, waar Nederland brons pakte.

De wedstrijd is hieronder live te kijken met nog ruim tien minuten te spelen.

Update 19.52 uur

Nederland heeft ook de vijfde wedstrijd op het EK overtuigend gewonnen, hoewel dat dit keer niet echt verwacht werd. Oranje nam tegen paralympisch kampioen Duitsland in het eerste kwart van tien minuten al een 17-10 leiding, die met één punt vergroot werd voor rust. Het beslissende gat werd echter in het derde kwart geslagen, door van 27-19 naar 42-24 uit te lopen. Dankzij een fantastisch spelende Mariska Beijer, die maar liefst 27 punten noteerde, werd de voorsprong nog wat vergroot: Nederland won met 58-37. Donderdag wacht Groot-Brittannië in de laatste groepswedstrijd, waarna de halve finales beginnen.

Verstappen vindt trainingskick op waterski

Max Verstappen ziet uit naar de Grand Prix van Italië, komende zondag op het circuit van Monza, een van de klassiekers in de Formule 1. "Het type circuit waar ik van houd: hoge snelheid, geweldige remzones en een unieke atmosfeer", zegt de zeventienjarige Limburger op de website van zijn team Toro Rosso. "Ik heb er alleen nog maar getest, vorig jaar in de Formule 3, maar echt racen hier moet een geweldig gevoel zijn."

Verstappen vond in de voorbereiding op de race in Italië een nieuwe adrenalinekick in het waterskiën. "Opwindend en leuk en bovendien een geweldige krachttraining voor de armen."

De coureur tempert de verwachtingen, die na zijn indrukwekkende inhaalrace in de vorige race op Spa-Francorchamps hooggespannen zijn. Verstappen rukte op van de achttiende naar de achtste plaats en behaalde onverwachts punten voor het kampioenschap. "Het is niet het circuit waar onze auto qua snelheid maximaal kan presteren vanwege de lange rechte stukken, maar het is wel de thuisrace van Toro Rosso en dat motiveert iedereen in het team. Ik ga weer tot het uiterste."

Verstappen vindt trainingskick op waterski
Verstappen vindt trainingskick op waterski (Foto: ANP)

Regenjasje nekt Dumoulin

Een onwillig regenjasje nekte Tom Dumoulin woensdag in de elfde etappe van de Ronde van Spanje, een monsterlijke rit met zes zware beklimmingen. De 24-jarige Limburger kreeg op de top van de vierde col het jasje niet snel aan en raakte de aansluiting kwijt met de klassementsrijders in zijn groep. "Ik kwam op achterstand en kreeg het gaatje niet dicht. Daar heb ik te veel energie verspild en dat was onnodig", keek hij terug bij Eurosport. De renner van Giant-Alpecin eindigde als negende in de etappe en moest de leiderstrui afstaan aan de Italiaan Fabio Aru.

"Het was vreselijk afzien, maar ik ben heel tevreden met de vorm die ik heb. Ik ben weliswaar de rode leiderstrui kwijt, maar dat viel te verwachten in deze etappe. Er komen nog meer bergetappes, dus we zullen zien hoe het gaat tot aan de tijdrit. Die kan ik winnen."

Dumoulin: misschien maar stoppen met nadenken
Regenjasje nekt Dumoulin (Foto: ANP)

'EU-regels asielzoekers op de schop'

Italië, Duitsland en Frankrijk willen dat de regels in de EU worden herzien voor het verlenen van asiel aan vluchtelingen. Ze zeggen dat in een gezamenlijk document, aldus het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.

De drie landen willen onder andere een "eerlijke" verdeling van migranten in de unie. Volgens het document laten de huidige problemen met de vluchtelingenstromen "duidelijk de beperkingen en tekortkomingen zien" van de regels zoals die nu worden gehanteerd. Een van die bepalingen is bijvoorbeeld dat migranten asiel moeten aanvragen in het eerste EU-land waar zij aankomen.

Het document is ondertekend door de ministers van Buitenlandse Zaken van de drie staten. Er staat een oproep in voor een "sterke reactie op de crisis". De bewindslieden willen dat het document wordt besproken bij de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen op 4 en 5 september.

'EU-regels asielzoekers op de schop'
'EU-regels asielzoekers op de schop' (Foto: ANP)

Landa wint horroretappe, Dumoulin houdt schade beperkt

Mike Landa heeft de zware elfde etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Spanjaard kwam ruim een minuut voor ploeggenoot Fabio Aru over de streep op de top van Cortals d'Encamp. Tom Dumoulin kwam uiteindelijk over de streep als negende, op drie minuten van Landa. Ondanks zijn sterke rit moet de Nederlander de rode trui overdragen aan Aru.

Deze etappe werd door velen al als horroretappe beschreven. De rit, die Andorra niet heeft verlaten, was niet de langste, maar beloofde met zes zware beklimmingen veel spektakel. Die belofte kwam al op de eerste klim uit, op de Collada de Beixalis. Tijdens de klim wilden velen al uitbreken, waardoor er weinig van het peloton overbleef. Voor Tour de France-winnaar Chris Froome kon de dag niet slechter beginnen. De Engelsman ging al vroeg in de klim onderuit en keek daarna tegen een flinke achterstand aan.

Op de tweede berg ontstond er vooraan een grote kopgroep, waardoor de rust terugkeerde in het peloton. Froome had inmiddels de aansluiting weer gevonden, maar moest op de volgende berg opnieuw lossen. Dumoulin kon tot dit moment nog goed meekomen, maar werd bij de afdaling op een achterstand gereden.

De Nederlander wist op de voorlaatste klim sterk terug te komen en begon de slotklim in de achtervolging. Minder goed ging het met Team Sky, veel rijders kwamen de worstelende Froome te hulp, maar wisten vervolgens niet meer mee te doen aan kop. Klassementsrijder Nicolas Roche raakte net als ploeggenoot Froome veel tijd kwijt, hij eindigde met drie ploeggenoten op bijna een kwartier van de winnaar.

Aan kop was het Landa die nog de meeste kracht overhad. De Spanjaard wist alleen uit te breken en ging met een ruime voorsprong op de finish af. Joaquim Rodríguez probeerde nog bij te blijven, maar moest met nog enkele kilometers te gaan afhaken. Dumoulin wist na opnieuw een sterke klim grote klimmers ver achter zich te laten. De Nederlander staat nu derde in het algemeen klassement, op een kleine dertig seconden van Aru.

Uitslag etappe 11

Plaats Naam Team Tijd Achterstand
1. LANDA MEANA Mikel ASTANA PRO TEAM 04h 34' 54''  
2. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 04h 36' 16'' + 01' 22''
3. BOSWELL Ian TEAM SKY 04h 36' 34'' + 01' 40''
4. MORENO FERNANDEZ Daniel TEAM KATUSHA 04h 36' 51'' + 01' 57''
5. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin TEAM KATUSHA 04h 36' 53'' + 01' 59''
6. MAJKA Rafal TINKOFF - SAXO 04h 37' 04'' + 02' 10''
7. NIEVE ITURRALDE Mikel TEAM SKY 04h 37' 04'' + 02' 10''
8. CHAVES RUBIO Johan Esteban ORICA GreenEDGE 04h 37' 53'' + 02' 59''
9. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 04h 37' 53'' + 02' 59''
10. ROSA Diego ASTANA PRO TEAM 04h 37' 56'' + 03' 02''

Klassment na 11 etappes

Plaats Naam Team Tijd Achterstand
1. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 43h 12' 19''  
2. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin TEAM KATUSHA 43h 12' 46'' + 00' 27''
3. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 43h 12' 49'' + 00' 30''
4. MAJKA Rafal TINKOFF - SAXO 43h 13' 47'' + 01' 28''
5. CHAVES RUBIO Johan Esteban ORICA GreenEDGE 43h 13' 48'' + 01' 29''
6. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM 43h 14' 11'' + 01' 52''
7. MORENO FERNANDEZ Daniel TEAM KATUSHA 43h 14' 13'' + 01' 54''
8. NIEVE ITURRALDE Mikel TEAM SKY 43h 14' 17'' + 01' 58''
9. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM 43h 15' 26'' + 03' 07''
10. MEINTJES Louis MTN - QHUBEKA 43h 16' 34'' + 04' 15''


Blind houdt opstelling Oranje beetje geheim

Bondscoach Danny Blind wil de opstelling van het Nederlands elftal voor het belangrijke duel in de EK-kwalificatie donderdag tegen IJsland nog niet prijsgeven. "Dat doe ik alleen aan de mensen die daar belang bij hebben en dat zijn de spelers", zei hij woensdag tijdens een persconferentie. "De media hebben daar geen belang bij."

"Maar ik wil niet geheimzinnig doen", vervolgde de opvolger van Guus Hiddink. "Maar als je goed hebt opgelet op de training, dan kom je heel ver."

Afgaande op de oefensessie van woensdag in Katwijk staan tien van de elf basisspelers vast. Jasper Cillessen, Gregory van der Wiel, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind vormen zo goed als zeker de defensie van Oranje.

Klaas-Jan Huntelaar, Memphis Depay en Arjen Robben zijn de beoogde aanvallers. Wesley Sneijder en Davy Klaassen starten op het middenveld. Het lijkt er op dat ze gezelschap krijgen van Georginio Wijnaldum. Maar op de training voetbalde middenvelder Vurnon Anita ook even met de basisformatie.

Blind houdt opstelling Oranje beetje geheim
Blind houdt opstelling Oranje beetje geheim (Foto: ANP)

Ophef over executie verlamde Pakistaan

De Pakistaanse autoriteiten worstelen met de executie van een deels verlamde man. Een rechter had gevangenisfunctionarissen volgens de BBC tot dinsdag de tijd geven om uit leggen hoe ze het doodvonnis wilden voltrekken, maar die deadline is gemist.

Abdul Basit werd zes jaar geleden ter dood veroordeeld vanwege een moord, maar houdt vol onschuldig te zijn. In de gevangenis liep hij een dwarslaesie op, hij zit in een rolstoel. Dat plaatst de autoriteiten in een lastig parket. In het land bestaan geen richtlijnen voor de executie van een invalide persoon.

Basit kreeg vanwege zijn conditie uitstel van executie. Hij had eigenlijk afgelopen maand opgehangen moeten worden, maar dat ging niet door. De man blijft wel in de dodencel zitten, maar zijn vonnis kan pas worden uitgevoerd als de gevangenisautoriteiten met een plan van aanpak komen.

Mensenrechtenorganisatie Reprieve hekelt het feit dat de executie lijkt door te gaan, terwijl daar geen richtlijnen voor zijn. De organisatie spreekt over een "akelig experiment met de strop".

Ophef over executie verlamde Pakistaan
Ophef over executie verlamde Pakistaan (Foto: ANP)

Moslimstewardess geschorst na werkweigering

Een stewardess (zelf hanteren ze liever de woordjes 'flight attendant') heeft een klacht ingediend bij het Amerikaanse equivalent van de Commissie Gelijke Behandeling. Haar werkgever heeft haar geschorst toen ze weigerde alcoholische versnaperingen te serveren. Dit zou namelijk tegen haar geloof zijn.

Lena Masri, een advocaat van CAIR, een organisatie die zich inzet voor de belangen van moslims aan de overkant van de grote plas, vindt dat de stewardess alles goed heeft gedaan. Haar cliënt Charee Stanley had met haar collega's namelijk onderling geregeld dat anderen de drank voor de klanten zouden regelen.

Diezelfde advocaat is de mening toegedaan dat de schorsing van Stanley waarschijnlijk voortkomt uit een islamfobische klacht van een collega van haar, die moeite had met de hoofddoek, die Stanley ging dragen.

"Wij zijn ervan overtuigd dat Expressjet Airlines verplicht is om -in alle redelijkheid- mevrouw Stanley haar geloof te kunnen laten uitoefenen", aldus mevrouw Masri. "Maar in plaats daarvan schendt de luchtvaartmaatschappij de constitutionele rechten van mijn cliënt. Ze is 12 maanden geschorst en hier volgt wellicht een beëindiging van haar contract uit".

Een maand voor het incident had de luchtserveerster zich bekeerd tot de islam. Ze kreeg toen ook accuut moeite met het serveren van de leuke dingen van het leven, voor haar bekering had ze dat probleem blijkbaar niet.

"Ik vind niet dat ik zou moeten kiezen tussen hoe ik mijn religie op de juiste wijze kan beleven en mijn werk", vertelt het slachtoffer. "Dat zou niet moeten gebeuren. Ze zijn beide belangrijk".


Verkeersvliegtuig even aanduwen (Foto: ANP)

Peter Cullen, pre-orders en personages in Transformers Devastation

Peter Cullen, al die jaren al de stem van Optimus Prime, praat over zijn rol in de aankomende game Transformers: Devastation. Tegelijkertijd heeft uitgever Activision meteen de pre-orderbonussen bekendgemaakt. Helaas, geen Special Edition met figurine, maar ingame skins, zodat de bekende Transformers niet meer op de good ol' Transformers lijken. Wil je alle personages nog eens in actie zien, dan is er nog een tweede trailer uitgekomen waarin ze worden voorgesteld.

De pre-orderbonussen van Transformers: Devastation zijn:

Skins: 

  • Nemesis Prime
  • Red Alert
  • Goldfire

Wapens:

  • Dark Star Saber, dat Dark Energy loslaat bij elke slag
  • Photon Disruptor voor flink wat schade op korte afstand
  • Twin Golden Hunter Blasters: geld valt voor je voeten als je hiermee schiet

Transformers: Devastation komt 6 oktober uit voor Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Wil je weten hoe het speelt: dan kun je hier de hands-on preview lezen.

NBA 2K16 leeft zich meer in

Vandaag laat 2K Games zien wat er allemaal aan NBA 2K16 gesleuteld is in de onderstaande trailer. De makers willen een meer 'living world' tonen aan de gamers.

Mike Wang, Scott O’Gallagher en Jerson Sapida praten over de nieuwigheden om van NBA 2K16 een echte ervaring te maken. Zo hebben de coaches van elk team een eigen karakter gekregen, die ook jouw aanvalspatroon doorzien. De spelers zelf zijn ook een stuk slimmer geworden en je teamgenoten zullen hun kansen berekenen op hoe jij speelt. Grafisch gezien kunnen ze dit keer ook op hun tenen staan, dat meteen ook invloed heeft op hun bewegingsvrijheid. Het ziet er dus niet alleen realistischer uit, het speelt ook zo. De besturing is weer aangepakt om het allemaal nog makkelijker controle te houden op het veld.

We gaan 29 september zien of het allemaal echt verschil maakt, want dan komt NBA 2K16 uit op PlayStation 4, Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Deurwaarders: politieactie treft ons zwaar

Dat de politie staakt en dat burgers hierdoor de klos zijn, is al een tijdje bekend maar vanaf nu zijn ook deurwaarders en schuldeisers aan de beurt. Naar eigen zeggen worden ze in hun werk ernstig benadeeld doordat agenten niet meer mee gaan bij bezoeken aan huis. Dat betoogde een aantal deurwaarders bij de rechter in Den Haag.

Met een kort geding eisen ze dat de actie stopt, zodat de politie weer met de deurwaarders mee kan. Donderdag doet de rechter een uitspraak.

Deurwaarders zijn zonder politiebegeleiding niet gemachtigd om deuren te openen. Per dag zijn er zo'n vijftig ontruimingen, waarvan volgens de deurwaarders verreweg de meesten op dit moment niet doorgaan.

De deurwaarders lijden daardoor zelf schade, maar dat geldt ook voor schuldeisers. Zo kan het zijn dat bijvoorbeeld huurschulden oplopen of dat iemand zijn alimentatie niet krijgt. Hoe hoog die schade ongeveer is, bleef overigens onduidelijk.

Schrijnende gevallen
De politiebonden zeggen dat de actie gewoon binnen het recht om te staken valt. Ze zeggen dat agenten toch al niet veel mogelijkheden hebben om te staken door de aard van het politiewerk. De politie komt wel gewoon als de veiligheid van de deurwaarder in het geding is.

Volgens de bonden kan het zelfs zo zijn dat deze staking ertoe leidt dat agenten in de toekomst niet meer automatisch meegaan met deurwaarders, als nu blijkt dat het vaak ook zonder kan.

Plasterk: geheime dienst is niet verwoest

De bezuinigingen op de inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD hebben niet geleid tot 'een verwoesting of het uitkleden van de dienst'. Ook is er geen sprake van een 'brain drain', het massale vertrek van goed opgeleide mensen. Dat is onzin, zei minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag in de Tweede Kamer.

Hij reageerde op de felle kritiek van de oppositie op 'het jojobeleid' met de AIVD. De miljoenenbezuinigingen zijn inmiddels teruggedraaid, maar de gevolgen zijn nog jaren voelbaar en hebben risico's voor de operationele inzet, meldde de Algemene Rekenkamer in mei. De oppositie wilde dat Plasterk toegaf dat het kabinet fout zat en tegelijk garanties dat dit niet opnieuw zou gebeuren.

De minister erkende dat grote ingrepen in het budget van de geheime dienst niet goed zijn, zowel veel geld eraf als opeens veel geld erbij. Hij wees erop dat de AIVD sinds 2000 is verviervoudigd en dat een reorganisatie en de bezuiniging van 23 miljoen euro moest leiden tot meer doelmatigheid.

Thalys
Een andere voorgenomen bezuiniging is afgeblazen vanwege de toegenomen risico's door activiteiten van extremistische moslims. Het budget van de dienst bedraagt nu 213 miljoen euro en zal verder stijgen naar 230 miljoen euro.

Met name de PvdA en SP willen dat Europese inlichtingendiensten nog beter met elkaar samenwerken en informatie delen. De partijen verwezen naar de verijdelde aanslag in de Thalys. Franse inlichtingendiensten hadden de verdachte in het vizier maar toch kon hij in België met zware wapens de trein in komen. Plasterk zei dat de geheime diensten wel goed samenwerken. Ook bestaat er een kopgroep van diensten in Europa die nog beter op elkaar zijn ingespeeld.

Tot nu toe is er één veroordeling in een terrorismezaak en lopen er negentig strafrechtelijke onderzoeken. Daarbij zijn 145 verdachten betrokken. Circa 210 Nederlanders zijn naar het strijdgebied vertrokken. Van hen zijn er ongeveer veertig gesneuveld en 35 teruggekeerd in Nederland. Dat betekent dat er ongeveer 130 Nederlanders nu actief zijn in het strijdgebied, aldus minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie).

Plasterk: geheime dienst is niet verwoest
Plasterk: geheime dienst is niet verwoest (Foto: ANP)

Cardiologen doen frisdrank in de ban

Frisdranken met suiker alsmede de lightversies daarvan stonden al op de zwarte lijst van de diëtisten. Na een vijfdaags congres hebben nu ook de Europese cardiologen zich bij de critici aangesloten. Limonade met suiker is ronduit slecht voor het hart, vinden ze.

Jaarlijks sterven in Europa naar schatting 133.000 mensen aan diabetes, 45.000 mensen aan een hartaandoening en 6450 mensen aan kanker waarvan de gesuikerde limonade volgens de European Society of Cardiology aantoonbaar een oorzaak is. Zo raakt de frisdrank steeds verder in het nauw. Onlangs stelden wetenschappers namelijk vast dat de lightversie van frisdranken een ware belasting voor de taille van de mens is. Wie ze dagelijks consumeert, ontwikkelt liefst drie keer zo veel vet dan degenen die het drankje laten staan.

In de Verenigde Staten toonden farmaceuten in juni na onderzoek aan dat niet gebrek aan beweging de grote boosdoener achter het massaal voorkomen van overgewicht in het land is, maar het consumeren van frisdrank.

Cardiologen doen frisdrank in de ban
Cardiologen doen frisdrank in de ban (Foto: ANP)

Toedracht familiemoord Veghel nog onduidelijk

Wat bezielde de 17-jarige jongen uit Veghel die dinsdag werd opgepakt voor betrokkenheid bij de dood van zijn moeder (50), zijn oma (67) en zijn 10-jarige zusje? Dat is de grote vraag die veel inwoners van de Brabantse plaats zich woensdag stellen. In de plaats is met veel verbijstering en verdriet gereageerd op het drama.

De politie is nog volop bezig met het verhoren van de jongen en kan nog niets zeggen over een motief. Ook over de manier waarop de vrouwen en het meisje om het leven zijn gekomen, zwijgt de politie vooralsnog. De technische recherche is waarschijnlijk nog dagen bezig met onderzoek in de woning aan de Fazantendonk waar de slachtoffers van Turkse afkomst dinsdag dood werden gevonden.

Burgemeester Ina Adema sprak 's morgens met nabestaanden van de slachtoffers en was dinsdagavond bij een bijeenkomst voor omwonenden. Volgens haar woordvoerster is de buurt "verdrietig en geraakt". Ook spraken veel mensen hun verbazing uit. "De getroffen familie was in positieve zin bekend en stond te boek als een gewoon gezin."

Geschrokken
"Iedereen is geschrokken van wat er is gebeurd, iedereen is verdrietig", reageerde een bestuurslid van de Selimiye-moskee. "De slachtoffers komen uit onze gemeenschap. Veghel is niet groot, ik zag hen regelmatig. Maar wat voor problemen er mogelijk in de familie speelden, weten wij niet."

De vader van het gezin is enkele jaren geleden overleden, aldus de moskeebestuurder.

Toedracht familiemoord Veghel nog onduidelijk
Toedracht familiemoord Veghel nog onduidelijk (Foto: ANP)

Betere cijfers voor speelgoedbedrijf Lego

Het Deense speelgoedbedrijf Lego heeft in de eerste helft van dit jaar de resultaten flink zien verbeteren, geholpen door groei in het Verre Oosten. Dat maakte de fabrikant van speelgoedsteentjes woensdag bekend.

De omzet klom met 23 procent tot ruim 14 miljard kroon (1,9 miljard euro) en de nettowinst ging met 31 procent omhoog naar 3,6 miljard kroon. Lego breidt zijn activiteiten in Azië uit om in te kunnen springen op verdere groei. Zo worden meer werknemers aangenomen voor een nieuwe fabriek in China.

Lego presteert beduidend beter dan zijn Amerikaanse rivalen Mattel en Hasbro. Mattel, vooral bekend van Barbie, zag de omzet in de eerste helft met bijna 5 procent dalen, terwijl bij Hasbro, producent van onder meer Transformers, slechts sprake was een zeer kleine groei.

Betere cijfers voor speelgoedbedrijf Lego
Betere cijfers voor speelgoedbedrijf Lego (Foto: ANP)

D66 wil drones testen op vliegveld Valkenburg

Op voormalig vliegveld Valkenburg bij Katwijk moet een testlocatie komen voor drones. Dat brengt D66-Kamerlid Kees Verhoeven donderdag in tijdens een debat over de onbemande vliegtuigjes. Die kunnen volgens hem reuze handig zijn, maar moeten wel veilig kunnen worden ingezet.

"Onbemande vliegtuigjes voorzien van camera's zijn bruikbaar voor veel innovatieve toepassingen, een ontwikkeling die kansen biedt. Wij zien dat met optimisme tegemoet, maar ook met realisme. Drones moeten veilig kunnen worden ingezet en de technologie is nog in volle ontwikkeling. Daarom is een testlocatie van groot belang en minister Henk Kamp moet daar snel een besluit over nemen", aldus Verhoeven.

Hij vindt Valkenburg ideaal. "Valkenburg voldoet aan de voorwaarden voor een testcentrum en is beschikbaar." Volgens D66 hoeft een testlocatie de zogenoemde theaterhangaar niet in de weg te zitten. Daarin is al jaren het drukbezochte spektakel Soldaat van Oranje te zien.

D66 wil drones testen op vliegveld Valkenburg
D66 wil drones testen op vliegveld Valkenburg (Foto: ANP)

Weer Vuelta-renner aangereden, Tinkov dreigt uit Vuelta te stappen

Opnieuw is een renner in de Vuelta a España aangereden door een motor. Eerder overkwam het Peter Sagan, woensdag was Sergio Paulinho, nota bene zijn ploeggenoot, het slachtoffer. Net als de Slowaak was de Vuelta ook voor Paulinho voorbij.

Volgens Oleg Tinkov, de baas van Tinkoff-Saxo, werd Paulinho in de elfde etappe aangereden door een motor van de Spaanse tv-zender TVE. De Portugees werd naar een ziekenhuis vervoerd waar hij met zeventien hechtingen behandeld werd. Niet veel later reageerde Tinkov door te dreigen uit de Vuelta te stappen. "Ik denk er serieus over om het team uit de Vuelta terug te trekken en ASO te boycotten. Ze betalen ons helemaal niks, maar verwonden wel onze renners."

Gevangenis Norgerhaven nu in Noorse handen

De penitentiaire inrichting Norgerhaven in het Drentse Veenhuizen is vanaf woensdag officieel in Noorse handen. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie droeg op symbolische wijze de sleutel van de gevangenis over aan de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen.

De gevangenis wordt de komende weken gevuld met in totaal 242 gedetineerden uit Noorwegen die een deel van hun straf uitzitten in Nederland. De eerste groep van 24 is dinsdag aangekomen op Groningen Airport Eelde en verblijft al in Norgerhaven. "In de hallen van de gevangenis hangen informatiebordjes in het Nederlands, Engels en Noors", zei Dijkhoff.

De Noorse minister Anundsen is zeer te spreken over Norgerhaven. Hoewel de gevangenis was verouderd en de verbouwing en modernisering nog niet klaar is, is de inrichting "in een betere staat dan veel gevangenissen in Noorwegen", zei Anundsen.

Nederlands
De leiding in Norgerhaven is in handen van een Noorse gevangenisdirecteur die wordt bijgestaan door een Nederlandse directeur. Het personeel is geheel Nederlands. De medewerkers zijn de afgelopen tijd getraind in de Engelse taal, vanaf nu de voertaal in de inrichting, en het Noorse gevangenisregime.

Nederland en Noorwegen waren sinds de zomer van 2014 in gesprek over de tijdelijke plaatsing van Noorse gedetineerden en sloten een half jaar geleden een verdrag. Het Scandinavische land kampt met een cellentekort, terwijl Nederland juist overcapaciteit heeft. Noorwegen gebruikt Norgerhaven voor een periode van drie jaar en kan daarna telkens met een jaar verlengen.

De gedetineerden gaan zodra ze in aanmerking komen voor terugkeer in de samenleving, terug naar Noorwegen en worden daar dan verder begeleid.

Gevangenis Norgerhaven nu in Noorse handen
Gevangenis Norgerhaven nu in Noorse handen (Foto: ANP)

EU gaat zwarte lijst met Russen verlengen

De Europese Unie gaat de sancties tegen Russische personen en bedrijven met zes maanden verlengen. De zogeheten zwarte lijst met 150 personen en 37 instellingen zou half september verlopen. Het officiële besluit voor verlenging moet nog vallen, maar woensdag werd de eerste stap hiernaartoe beklonken in Brussel.

De personen en instellingen op de lijst kunnen niet meer bij hun tegoeden in de EU en mogen ook de unie niet in. Op de lijst staan Russen en pro-Russische Oekraïners die betrokken zijn bij de opstand in Oekraïne en bij de Russische annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim.

In juni werden al zwaardere economische sancties tegen Rusland verlengd, tot januari.

Ook Rusland heeft een zwarte lijst met daarop een negentigtal Europeanen. Daar staan onder meer Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) en Tweede Kamerleden Louis Bontes (Groep Bontes/van Klaveren) en Michiel Servaes (PvdA) op.

EU gaat zwarte lijst met Russen verlengen
EU gaat zwarte lijst met Russen verlengen (Foto: ANP)

Manchester United tekent Frans talent voor 50 miljoen euro

Manchester United heeft Anthony Martial overgenomen van AS Monaco. Naar verluidt is met deze transfer 50 miljoen euro gemoeid, maar dit bedrag kan ook hoger liggen.

Er is geen exact bedrag bekend gemaakt maar Franse media praten over een bedrag dat kan oplopen tot 80 miljoen euro. Dit zou het huidige Engelse record net niet verbreken. In 2014 betaalde Manchester United zo'n 81 miljoen euro voor Angel Di Maria.

De fans van United hebben nog hun twijfels over de jonge spits. Hij is slechts 19 jaar oud, heeft pas elf goals in de Franse competitie gemaakt en heeft nog niet voor het nationaal team gespeeld. Volgens Louis van Gaal is het een goede aankoop geweest: "Anthony is een getalenteerde, jonge, multifunctionele aanvaller met een geweldig potentieel. We houden hem al een tijdje in de gaten en hij heeft zich enorm ontwikkeld in zijn tijd bij AS Monaco"

Ook Martial ziet het zitten: "Ik heb altijd al in de Premier League willen spelen en om bij een van de grootste clubs ter wereld toe te treden is waar elke jonge voetballer van droomt."

Typhoon en Giel in actie tegen discriminatie

Typhoon, Giel Beelen, Lucille Werner en Kees Tol maken zich hard tegen discriminatie. Ook Sylvana Simons, Maaike Ouboter, Michael van Praag, Ahmed Aboutaleb, Margriet van der Linden en Bertus van Schorum zijn betrokken bij de nieuwe antidiscriminatiecampagne van de Rijksoverheid. Die campagne werd woensdagmiddag gelanceerd door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De BN'ers zetten in een serie reclamespotjes een streep door het woord discriminatie en sporen iedereen aan hun voorbeeld te volgen. Dat kan onder meer door online een eigen poster, banner of afbeelding voor social media te maken. De campagne met als thema Zet een streep door discriminatie wil de bewustwording over discriminatie en de meldingsbereidheid daarvan vergroten.

Typhoon en Giel in actie tegen discriminatie
Typhoon en Giel in actie tegen discriminatie (Foto: BuzzE)

'Ontwikkelingshulp wordt efficiënt besteed'

Nederlandse ontwikkelingshulp is in het algemeen effectief en doeltreffend. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van onafhankelijke wetenschappers naar meer dan tweehonderd projecten van 64 Nederlandse ontwikkelingsorganisaties.

Uit het onderzoek komt wel naar voren dat ontwikkelingsorganisaties nog meer aandacht moeten besteden aan efficiency. Verder blijkt dat betrokkenheid voor een lange termijn een belangrijke succesfactor is. De onderzoekers richtten zich tussen 2012 en 2014 op projecten in acht landen die zijn gefinancierd met Nederlands belastinggeld.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking) is tevreden. "Het onderzoek laat zien dat het geld goed is besteed en de organisaties aan hun opdracht hebben voldaan."

'Ontwikkelingshulp wordt efficiënt besteed'
'Ontwikkelingshulp wordt efficiënt besteed' (Foto: ANP)

Tinkoff wil excuses van Vuelta

Wielerploeg Tinkoff-Saxo wil excuses van de organisatie van de Vuelta a España voor de aanrijding van Peter Sagan. De Slowaakse wielrenner van de ploeg werd zaterdag aangereden door een motor. De ploeg publiceerde woensdag een open brief met eisen, die de ploeg dinsdag al naar de koersdirectie en de wielerbond UCI had gestuurd.

Als het aan de wielerploeg ligt, maakt de koersdirectie publiekelijk excuses voor de aanrijding. Verder eist Tinkoff dat de Vuelta een donatie doet ter waarde van het prijzengeld voor het winnen van de puntentrui, waar Sagan grote kans op maakte.

Bovenal wil de ploeg echter dat de koersdirectie zorgt dat dergelijke ongelukken niet meer kunnen gebeuren en dat de UCI de regels voor auto's en motors verandert om de veiligheid van de renners te verbeteren. Dat zou voor de start van het nieuwe seizoen moeten gebeuren.

Tinkoff wil excuses van Vuelta
Tinkoff wil excuses van Vuelta (Foto: ANP)

Nieuwe PS4-update brengt 10GB gratis cloudopslag

De nieuwe firmware voor PlayStation 4 brengt naast vele nieuwe functies ook 10GB online opslag. Dat maakte Sony gister bekend op hun PlayStation-blog.

We schreven eerder al over de nieuwe functies die bij de update inbegrepen zijn, maar de verhoging van 1GB naar 10GB online opslag was nog niet bekend. Andere functies van update 3.00 zijn onder andere het direct kunnen streamen naar YouTube, een verbeterde friends-app en een nieuwe events-hub, waar je allerlei informatie over gamegerelateerde activiteiten kunt volgen.

Wanneer de nieuwe update beschikbaar is, maakte Sony niet bekend. Wel zeggen ze op hun blog dat meer details volgen, nu de lanceerdatum nadert. Lees de volledige lijst van nieuwe features van update 3.00 op de PlayStation blog.

'Automobilisten kennen verkeersregels niet'

Nederlandse automobilisten zijn onvoldoende op de hoogte van de geldende verkeersregels, stelt de ANWB. De organisatie liet 13.500 mensen van 18 jaar en ouder een verkeersexamen maken. De uitkomsten zijn onthutsend: 78 procent van de deelnemers maakte te veel fouten en is gezakt voor het examen.

Het 'Kampioen Nationaal Verkeersexamen' lijkt veel op het officiële CBR-examen. Het examen van de ANWB telt minder vragen, maar in verhouding moet je evenveel vragen goed beantwoorden om te slagen. In het examen zitten vragen die ook in een CBR-examen worden gesteld.

Van de Nederlandse autorijders zou 78 procent waarschijnlijk zakken als ze een theorie-examen zonder voorbereiding moeten maken. Mannen (28 procent geslaagd) deden het opmerkelijk beter dan vrouwen (16 procent geslaagd). Ook veelrijders en autoforensen scoren hoger dan gemiddeld. Hoe eerder het rijbewijs is behaald, hoe slechter de score. De groep van 25- tot 34-jarigen scoort het best.

Rijervaring
De uitslagen betekenen niet dat oudere weggebruikers slechtere chauffeurs zijn. 'Volgens de statistieken zijn ze minder vaak betrokken bij ongevallen. Zij passen hun rijstijl aan en rijden voorzichtiger. Rijervaring speelt natuurlijk ook een grote rol', zegt Ton Hendriks, verkeersdeskundige bij de ANWB. Willem Vlakveld van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) voegt toe: 'Theoriekennis zegt niets over de rijvaardigheid. Juist beginnende bestuurders hebben een groter risico op ongevallen.'

De resultaten zijn ook nog uitsplitst per automerk. Chevrolet-rijders scoorden het best (29 procent geslaagd), gevolgd door Volkswagen (27), Skoda (27), Audi (25) en Volvo (24). Hekkensluiter is Alfa Romeo (14 procent), gevolgd door Kia, Mercedes-Benz, Daihatsu en Suzuki. Zelf het examen maken? Dat kan hier.

Automobilisten kennen verkeersregels niet
Automobilisten kennen verkeersregels niet.

Gordon op de koffie bij Rutte

Gordon heeft woensdagochtend een bezoekje gebracht aan Mark Rutte. Dat laat de VVD weten via Twitter.

"We kunnen de geruchten bevestigen. Onze premier had hoog bezoek", twittert de partij bij een foto van de twee in het kantoor van Rutte.

Op de fanpagina van Gordon valt te lezen dat de presentator tijdens zijn bezoek aan Rutte onder meer sprak over de eenzame ouderen in Nederland. Daar zetten Gordon en zijn collega Gerard Joling zich al een heel tijdje voor in.

Gordon op de koffie bij Rutte
Gordon op de koffie bij Rutte (Foto: BuzzE)

Eerste volautomatische frietpatat-machine in universiteit Wageningen

Friet of patat, hoe je het ook wilt noemen, vor alle fans van de gefrituurde aardappelstukjes staat er in de universiteit van Wageningen een echte volautomatische frietpatat-machine. Net zoals je bij andere volautomatische automaten gewend bent duw je wat geld in de gleuf en druk je op een knop. Binnen 120 seconden is je bakje klaar en kun je lekker smullen. Check de video hieronder voor het ge-wel-di-ge idee.

Meer startende zzp'ers, minder mkb'ers

De afgelopen maand is het aantal startende zzp'ers met 9 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal ondernemers die de sprong waagden in het midden- en kleinbedrijf lag daarentegen een stuk lager: 9 procent onder het niveau van augustus 2014. Dit maakte de Kamer van Koophandel woensdag bekend.

De bedrijvigheid is in augustus harder gegroeid dan vorig jaar, zegt de KvK. Het totale aantal startende ondernemingen ligt namelijk met 12.820 circa 4 procent boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar. Het aantal startende zzp'ers groeide tot 8550. Bij het mkb kwam dat aantal uit op 1183.

In augustus stopten 6902 bedrijven: het aantal zzp'ers dat de stekker eruit trok, was 3 procent lager. Bij de mkb'ers steeg dit aantal met 1 procent. Het aantal faillissementen daalde afgelopen maand met 33 procent, tot 303. Vanwege het economisch herstel gaan er al een tijd lang een stuk minder bedrijven over de kop.

Meer startende zzp'ers, minder mkb'ers
Meer startende zzp'ers, minder mkb'ers (Foto: ANP)

'Lijk buitenaards wezen aangespoeld'

Groot nieuws uit Sosnovy Bor. In deze Russische plaats is namelijk zondag een lijk aangespoeld. Niet zomaar eentje, maar waarschijnlijk dat van een buitenaards wezen.

Twee Russen vonden het lijk zondag op de oever van de rivier de Kovashi. Ze vermoedden dat het hier om een gemuteerde kip ging, maar wetenschappers trekken dat in twijfel.

Volgens kenners gaat het hier waarschijnlijk om het levenloze lichaam van een alien. Het lijk zal voor nader onderzoek worden opgestuurd naar Moskou.

Overigens zullen we weinig te vrezen hebben van een dergelijke alieninvasie. Het lijkje is namelijk zo klein, dat het in een lucifersdoosje past.

Het alienlijkje in een televisiereportage

Politie pakt leden Satudarah op bij drugslab

De politie heeft dinsdagavond in Heerlen twee leden van motorclub Satudarah aangehouden. Dat gebeurde volgens de politie niet lang nadat het tweetal uit een drugslab in Brunssum was vertrokken.

De twee mannen (32 en 41 jaar) komen uit de omgeving van Heerlen. Ze werden door de politie gevolgd toen ze een loods aan de Haefland in Brunssum verlieten en in een auto stapten. In Heerlen werd het tweetal aangehouden. Vervolgens viel een arrestatieteam de loods in Brunssum binnen, waar de twee vandaan kwamen. Daar was niemand meer, maar werd wel een middelgroot professioneel amfetaminelab gevonden.

Een speciale eenheid van de politie, de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO), is woensdagochtend begonnen met de ontmanteling van het lab. Beide verdachten zitten vast.

Politie pakt leden Satudarah op bij drugslab
Politie pakt leden Satudarah op bij drugslab (Foto: ANP)

FNV dreigt met kort geding over loonakkoord

FNV heeft het kabinet woensdag een ultimatum gesteld om het akkoord over de loonstijging voor ambtenaren en het onderwijs van tafel te halen. Gebeurt dit niet binnen 24 uur, dan spant de bond een kort geding aan.

Het dreigement is een vervolgstap van het verzet dat FNV maandag al aankondigde tegen de deal die het kabinet in juli heeft gesloten met drie andere vakcentrales, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving van de NOS. De bond wil ook verrassingsacties gaan organiseren. En er moet een referendum komen onder de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP.

FNV is tegen de deal omdat de loonstijging die het kabinet heeft toegezegd, leidt tot flinke pensioenverslechtering. De achterban van de andere vakcentrales stemde deze week wel in met de afspraken. Die zorgen ervoor dat er een einde komt aan de jarenlange nullijn in grote delen van de publieke sector.

FNV dreigt met kort geding over loonakkoord
FNV dreigt met kort geding over loonakkoord (Foto: ANP)

Star Wars: Battlefront komt zonder server browser

De Community Manager van EA, Sledgehammer70, heeft op Reddit bevestigd dat er geen server browser aanwezig is in Star Wars: Battlefront. In plaats daarvan komt er een matchmaking systeem gebaseerd op het niveau van de spelers.

Reacties op dit nieuws varieren van sceptisch tot pure teleurstelling. Fans zijn voornamelijk bang dat het niet mogelijk is om één specifieke map steeds weer te spelen en dat een algeheel community-gevoel gaat ontbreken. Of deze zorgen gegrond zijn, is nog even afwachten. Ook is nog niet duidelijk of deze wijziging ook opgaat voor de pc-versie.

Goede beslissing of niet?

 Star Wars Battlefront krijgt bèta (EA)

Tevredenheid in Kamer over compensatie NAM

De volksvertegenwoordiging van Nederland is tevreden over het vonnis van de rechter in Assen in verband met de gaswinning in Groningen. De rechter bepaalde woensdag dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) huiseigenaren vooraf moet compenseren voor de mogelijke vermindering van de waarde van hun woning in het aardbevingsgebied.

PvdA'er Jan Vos twitterde daarop dat de NAM het vonnis van de rechtbank moet naleven. "De PvdA is van mening dat alle schade moet worden vergoed en dat er niet mag worden gedraald. Bewoners van Groningen moeten na alle ellende niet op hun geld hoeven te wachten."

Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP vindt het "een mooie opsteker voor bewoners". De uitspraak moet zich wat hem betreft snel vertalen in concrete compensatie. Ook CDA, ChristenUnie en GroenLinks vinden het goed nieuws voor de inwoners.

Tevredenheid in Kamer over compensatie NAM
Tevredenheid in Kamer over compensatie NAM (Foto: ANP)

Nieuwe beelden Assassin's Creed Syndicate

Ubisoft heeft weer een trailer van Assassin's Creed Syndicate online gezet. In de trailer kunnen we een goed beeld krijgen van London in 1868. Dit is de stad waar de game zich afspeelt.

In Assassin's Creed Syndicate speel je Jacob Frye en is het de bedoeling dat je samen met je zusje Evie de machtigste gang van Groot Brittanië gaat leiden. Assassin's Creed: Syndicate komt op 23 Oktober uit voor PlayStation 4 en de Xbox One. De datum voor pc-versie staat op 19 November.

Dagopvang blijkt Fight Club voor kleuters

Schandaal in de Amerikaanse staat New Jersey. Zowel ouders als officiële onderzoekers waren verbijsterd over wat ze zagen op een filmpje dat was opgenomen met een tefefoon: een dozijn kinderen van vier tot zes jaar die elkaar zonder terughoudendheid op de dagopvang te lijf gingen. De kleintjes smeten elkaar op de grond en sloegen er flink op los, daartoe aangemoedigd door de twee vrouwen die de leiding van de opvang hadden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post woensdag.

De 22-jarige hoofdverdachte Kenny en de 28-jarige Chanese zijn inmiddels ontslagen door de opvangorganisatie in New Jersey. Zij worden aangeklaagd wegens kindermisbruik en kunnen worden veroordeeld tot vijf jaar cel. Het tweetal zette de kleintjes tot het agressieve gedrag aan, geïnspireerd door Fight Club, een film uit 1999 met onder anderen Brad Pitt. De stem van Kenny is op de achtergrond van het filmpje te horen wanneer zij teksten uit Fight Club citeert.

Voor zover bekend is geen van de kinderen gewond geraakt tijdens de gevechten. De betrokken organisatie voor dagopvang is inmiddels begonnen met haar personeel bij te scholen en het screeningproces voor nieuwe werknemers nog eens te bekijken.

Dagopvang blijkt vechtclub voor kleuters
Dagopvang blijkt vechtclub voor kleuters (Foto: ANP)

Nieuw spoor in zaak-Dutroux

De vader van een van de slachtoffertjes van de Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux is een nieuw spoor op het oog in de zaak. Dinsdag heeft zijn advocaat een dossier overhandigd aan het Openbaar Ministerie in Limburg, zo staat woensdag in de Vlaamse krant Het Belang van Limburg.

Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, spit al jaren in het strafdossier van Dutroux op zoek naar antwoorden. Samen met zijn partner, een advocaat en een ex-crimineel heeft hij nu ontdekt dat een voertuig steeds werd gesignaleerd, maar dat er nauwelijks onderzoek naar is gedaan. Zo werden de bestuurder(s) en de nummerplaat niet nagetrokken.

Dutroux is veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering en misbruik van zes meisjes en de moord op vier van hen. Zijn toenmalige vrouw Michelle Martin kreeg dertig jaar cel en kwam in 2012 onder strikte voorwaarden vervroegd vrij.

Vader slachtoffer Dutroux vindt nieuw spoor
Vader slachtoffer Dutroux vindt nieuw spoor (Foto: ANP)

'Potje starterslening weer aanvullen'

Bouwend Nederland wil dat de overheid weer geld stopt in het potje voor startersleningen, om de doorstroming op de woningmarkt aan te jagen. Daarvoor pleitte branchevoorman en oud-politicus Maxime Verhagen woensdag.

'Ongeveer 700.000 huishoudens wonen nu in een te goedkope sociale huurwoning. Een deel daarvan wil wel doorstromen, maar ze vallen tussen wal en schip: ze kunnen niet kopen omdat de hypotheekregels bijzonder streng gemaakt zijn', zei hij.

Het potje dat het Rijk voor de starterslening had gereserveerd raakte in mei leeg. Sindsdien moeten gemeenten de kosten van de stimuleringsmaatregel helemaal zelf betalen, waardoor de starterslening fors minder wordt toegekend. En dit terwijl startersleningen volgens Verhagen een relatief kleine investering vergen vanuit de rijksbegroting.

'Potje starterslening weer aanvullen'
'Potje starterslening weer aanvullen' (Foto: ANP)

'Ajax weigerde hoog bod op Klaassen'

Ajax had op de slotdag van de transfermarkt de clubkas nog flink kunnen spekken, maar heeft daarvan afgezien. De club legde een hoog bod van Napoli op Davy Klaassen naast zich neer. Volgens de Telegraaf zou de Italiaanse topclub maandag telefonisch 18,5 miljoen euro op de middenvelder hebben geboden. Technisch directeur Marc Overmars zei daar volgens de krant echter duidelijk nee op.

Klaassen zou zelf ook niet open hebben gestaan voor een vertrek naar Italië. De aanvoerder van de Amsterdammers vindt dat hij nog niet klaar is bij Ajax. Hij staat zelfs open voor het openbreken en verlengen van zijn huidige contract, dat nog tot medio 2018 doorloopt.

'Ajax weigerde hoog bod op Klaassen'
'Ajax weigerde hoog bod op Klaassen' (Foto: ANP)

Alphen zegt optreden Lil' Kleine af

Slecht nieuws voor zuipende en snuivende tienermeisjes die zich hadden verheugd op een optreden, maar Lil' Kleine hoeft op 16 september zijn opwachting niet meer te maken op de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn. Voorzitter Hans van Beek van de organisatie zei dinsdag dat het bestuur al langer twijfels had.

Het incident in Hilversum, waarbij de rapper werd meegenomen naar het politiebureau, was de druppel, aldus Van Beek. "Zijn gedrag van de laatste weken past niet in ons beleid en niet bij hoe we met elkaar omgaan in Alphen."

Een vervanger voor de rapper is nog niet gevonden.

Alphen zegt optreden Lil' Kleine af
Alphen zegt optreden Lil' Kleine af (Foto: ANP)

Vrachtwagens Lotus onderweg naar Monza

Het Formule 1-team zal gewoon mee gaan doen aan de Grand Prix van Italië komend weekend op Monza. Het team heeft bevestigd dat de vrachtwagens onderweg zijn naar het Autodromo Nazionale Monza, het snelste circuit op de kalender.

Lotus heeft grote financiële problemen en anderhalve week geleden op Spa-Francorchamps stonden er deurwaarders op de stoep om spullen in beslag te nemen. Ze waren ingehuurd door coureur Charles Pic die geld eiste omdat hij vorig jaar te weinig dagen als reservecoureur heeft gereden. De vrachtwagens van het team werden in beslag genomen en mochten pas enkele dagen na de race vertrekken nadat er nadere afspraken over een oplossingsrichting waren gemaakt.

Voor de zomerstop in Hongarije weigerde Pirelli in eerste instantie banden te leveren vanwege onbetaalde rekeningen. Ook waren er eerder dit seizoen problemen met de leverancier van de versnellingsbakken. De nood was bij Lotus zo hoog dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone voor afgaand aan de race in België de salarissen van het personeel heeft betaald.

Er gloort hoop voor de toekomst voor Lotus, want Renault staat op het punt het team terug te kopen. Het Franse merk wil weer met een eigen fabrieksteam aan de start verschijnen, maar dan moeten wel de financiële hordes genomen worden.

Mooie eigen goal in Zweedse vrouwenvoetbalcompetitie

In de Damallsvenskan, de hoogste Zweedse vrouwenvoetbalcompetitie, kreeg Örebro dinsdagavond de nummer voorlaatst Hammarby op bezoek. Op zich geen bijzonder affiche, maar er werd wel een opvallende goal gescoord.

Al na vier minuten spelen kwam Hammarby enigszins in de problemen, maar keepster Sofia Lundgren leek het prima op te kunnen lossen. Ze trapte de bal echter tegen de Nigeriaanse Sarah Michael van Örebro, waarna de bal in het zestienmetergebied kwam. Op zich was er niks aan de hand, want verdedigster Helén Eke kon de bal makkelijk uitverdedigen en de problemen zouden opgelost zijn. Dat was althans de bedoeling, maar Eke raakte de bal volledig verkeerd en schoot hem mooi in eigen goal: 1-0 voor Örebro, dat de wedstrijd uiteindelijk met 3-1 zou winnen. 

"Dit is natuurlijk erg jammer, maar we leven allemaal mee met Helén voor wie dit uiteraard de grootste teleurstelling is", aldus Hammarby-coach Pär Lagerström na afloop. De 24-jarige Eke werd na een half uurtje gewisseld, maar of dat met haar blunder te maken had wilde Lagerström niet zeggen.

De eigen goal van Helén Eke (Bron: YouTube)

ChristenUnie: neem vluchteling in huis

Particulieren moeten ook vluchtelingen kunnen opvangen, vindt de ChristenUnie. De overheid moet dit mogelijk maken voor mensen die hiervoor de ruimte hebben. Zij zouden een passende vergoeding hiervoor kunnen krijgen, bijvoorbeeld via een belastingvoordeel.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind wijst erop dat dit in Duitsland ook al gebeurt om de enorme vluchtelingenstroom op te vangen. 'Het kabinet is naarstig op zoek naar opvangplekken in het land. Op veel plekken ontstaan mooie initiatieven door kerken en particulieren. Wij willen ruimte geven aan particulieren die ruimte voor opvang beschikbaar hebben. Uiteraard moet je daarin zorgvuldig te werk gaan, maar laten we ons van onze gastvrije kant zien.'

Zo'n 'airbnb for a refugee' zorgt volgens Voordewind meteen voor meer lucht op de woningmarkt. De doorstroom van erkende vluchtelingen van een asielzoekerscentrum naar een gemeente hapert, omdat er te weinig betaalbare huurwoningen beschikbaar komen.

CU wil opvang vluchteling door particulieren
CU wil opvang vluchteling door particulieren (Foto: ANP)

Dijsselbloem: we houden Grieken aan afspraak

Griekenland hoeft alleen op verdere financiële steun te rekenen als het land zich houdt aan de gemaakte hervormings- en bezuinigingsafspraken die zijn gemaakt met de geldschieters. Dat onderstreepte minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"We houden de Grieken aan de afspraken. Alleen als de doelen worden gevolgd, gaat het programma door", zei Dijsselbloem. Hij zei dat elke vervolgbetaling is gekoppeld aan het halen van doelen.

Griekenland en zijn geldschieters werden het deze zomer eens over een derde steunprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar uit het permanente noodfonds ESM. Eén dag na het vrijgeven van de eerste schijf van 26 miljard euro kondigde de Griekse premier Alexis Tsipras zijn ontslag aan. Op 20 september gaan de Grieken naar de stembus.

Dijsselbloem: we houden Grieken aan afspraak
Dijsselbloem: we houden Grieken aan afspraak (Foto: ANP)

Doe alles zelf in Animal Crossing: Happy Home Designer

Animal Crossing: Happy Home Designer is de tweede Animal Crossing-game voor Nintendo 3DS. In de game draait alles om decoreren. Elk personage in Animal Crossing heeft zijn eigen voorkeur qua huis, zowel binnen als buiten. Aan jou de taak het perfecte huis neer te zetten.

Hoe dat allemaal in zijn werk gaat, en het gebruik van de amiibo-kaarten, zie je in de trailer hieronder. Animal Crossing: Happy Home Designer komt 2 oktober exclusief naar Nintendo 3DS.

Gordon: kijkcijfers interesseren me niet

Gordon is met zijn nieuwe programma Krijg de kleren vanaf woensdagavond te zien op RTL5. De presentator en zanger, die meestal op RTL4 is te zien, vertelt dat dit voor hem even wennen is. "Want RTL5 heeft beduidend mindere kijkcijfers, maar ik denk dat het goed is om dat ook een beetje los te laten."

"Je moet niet meer uitgaan van de meer dan een miljoen kijkers die ik meestal scoor", aldus Goor. Maar later: "Je zal zien dat dit toch een gigantisch succes wordt en dan moet ik nog een seizoen", zegt hij lachend.

In Krijg de kleren strijden een hele groep shopaholics wekelijks om een prijs van 10.000 euro shoptegoed. "En dan worden het monsters", zegt Goor lachend. Om kans te maken op deze prijs moeten de vrouwen allerlei opdrachten doen. Volgens Goor gingen de bloedfanatieke deelneemsters tot het gaatje. "Dit hadden we natuurlijk stiekem gehoopt. Als televisiemaker hoop je natuurlijk dat er gekke dingen gebeuren, maar dit was echt bizar."

Hilarisch

"Het is een heel leuk programma. Ik zal eerlijk zijn het is geen hoogstaand Televizier Ring-materiaal, maar het wordt wel hilarisch." Gordon maakt het programma niet alleen. Maik de Boer en Mari van der Ven treden op als scheidsrechters. "Dat zijn natuurlijk twee hele leuke jongens", zegt de presentator over de samenwerking. "Het is echt een heel leuk programma geworden. Ik denk dat de RTL5-kijker dit heel leuk gaat vinden."

Krijg de kleren is niet het enige programma waar Gordon dit seizoen bij RTL mee is te zien. Hij maakte ook Nooit meer naar huis, een programma dat hij zelf heeft bedacht. "Dat is denk ik wel het mooiste en meest dierbare programma dat ik ooit heb mogen maken." In het programma neemt Goor mensen, die door bepaalde omstandigheden zelf niet op vakantie kunnen, mee op een droomreis. "Met al de kandidaten had ik zo'n enorme klik en ik ben echt geraakt door hun verhalen", zegt Goor. "Ze waren zo open naar mij en ze namen adviezen van mij aan. Ik ben ook echt wel geschrokken van hoeveel pech mensen kunnen hebben in hun leven."

Eerlijk

"Het is een heel eerlijk programma. Geen lach of ik schiet-show. Ik noem het een kruising tussen Villa Felderhof voor gewone mensen, Spoorloos en Extreme Home Make-Over." De eerste aflevering van Nooit meer naar huis wordt op donderdag 10 september uitgezonden.

Goor heeft nog meer tv-plannen voor komend seizoen. "Maar daar mag ik allemaal nog niks over zeggen." Of de zanger plaatsneemt in het nieuwe seizoen van Holland's Got Talent blijft dus ook nog even geheim. "Maar ik ga wel weer wat met Gerard doen: Geer en Goor zoeken een hobby en dat gaan we weer maken voor de eenzame ouderen in Nederland. Dus dat is ook weer heel leuk, maar dat is pas weer voor volgend jaar voorjaar."

Gordon wil kijkcijfers loslaten
Gordon wil kijkcijfers loslaten (Foto: BuzzE)

'Ruimte in kerken voor opvang vluchtelingen'

In Nederland staan nogal wat kerkgebouwen leeg. Een aantal daarvan is geschikt om vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Daarom wil Protestantse Kerk Nederland (PKN) met staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie praten over het huisvestingsprobleem voor asielzoekers.

Dat heeft Geesje Werkman, vluchtelingendeskundige van PKN, woensdagmorgen gezegd. Volgens Werkman heeft PKN het leegstaande conferentiecentrum Hydepark in Doorn al aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat centrum is compleet ingericht en biedt plaats aan honderd mensen. PKN roept de protestantse kerken op om actief mee te zoeken naar ruimte.

'Ruimte in kerken voor opvang vluchtelingen'
'Ruimte in kerken voor opvang vluchtelingen' (Foto: ANP)

'Woning onbereikbaar voor Jan Modaal'

Nieuwe baan gevonden en daarvoor moeten verhuizen? Schier onmogelijk zo blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate, in opdracht van de NVM. Door een nijpend tekort aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector valt Jan Modaal tussen de wal en het schip.

Te arm voor een rijkeluiswoning, maar te rijk voor een sociale huurwoning.  Volgens Ger Hukker, voorzitter van de NVM, hebben zo’n 400.000 mensen een potentieel probleem op de woningmarkt. 20.000 van hen hebben zelfs een acuut probleem.

Met name mensen die vanuit de provincie naar de Randstad moeten verhuizen, omdat ze daar bijvoorbeeld een nieuwe baan gevonden hebben, hebben een serieus probleem. Ze komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, maar een woning in de vrije sector is er onbetaalbaar. Ook in Gelderland en Noord-Brabant komt men op dat gebied van een koude kermis thuis.

Illegaal onder de motorkap

Europa is aantrekkelijk voor vluchtelingen. Het is algemeen bekend dat sommige vluchtelingen hun leven wagen om Europa binnen te komen. De Spaanse Guardia Civil in El Tarjal (vlakbij de grens met Marokko) keek afgelopen zondag echter vreemd op toen ze een illegale migrant onder de motorkap van een Mercedes-300 aantroffen.

Naast de man onder de motorkap, vond de politie ook nog een vluchteling in een geheime ruimte onder de achterbank van de auto die voorzien was van een valse kentekenplaat.  De twee illegalen, afkomstig uit Guinea, hadden beiden last van zuurstoftekort en kregen eerste hulp. De twee Marokkaanse mannen in de auto zijn aangehouden vanwege mensensmokkel.

Froukje de Both schrikt van jaloerse partners

Froukje de Both is vanaf woensdagavond te zien in haar nieuwe programma Extreem jaloers. De opnames gingen haar niet in de koude kleren zitten. "Het is niet normaal wat ik allemaal heb gehoord, het is echt heel heftig", vertelt ze aan BuzzE.

"Je hebt soms geen idee waarom mensen bij hun partner blijven als dit soort dingen gebeuren", vervolgt Froukje. In het programma worden stellen geholpen waarvan een van de twee kampt met extreme jaloezie. "Het gaat gewoon echt om mensen die tachtig keer per dag een appje krijgen of veertig keer gebeld worden met de vraag waar ze zijn en wat ze doen."

"Het is heel interessant, maar soms ook wel heel awkward en een beetje ongemakkelijk. Het is allemaal zo persoonlijk", gaat Froukje verder. De presentatrice heeft bewondering voor de deelnemers. "Het zijn hele lastige verhalen, maar die mensen zijn zo moedig en dapper om zich open te stellen voor mij en voor het programma en dat doen ze niet zonder reden. Ze willen echt van hun probleem af, maar ze weten zelf gewoon niet hoe ze het moeten doen."

Luisteren

De Both hoopt dat het programma andere mensen die in een zelfde soort situatie zitten misschien inspireert om er ook wat van te maken. Of Froukje zelf ook dingen herkent uit haar gesprekken met de jaloerse partners? "Ik denk dat iedereen het wel herkent dat als je partner zegt dat hij of zij iets niet zo leuk vindt, iets wat je zei of deed, dat je dan gelijk in de verdediging schiet", legt Froukje uit. "Ik heb wel geleerd dat het dan heel goed is om echt te luisteren en het ook echt te laten binnenkomen."

Verder herkent Froukje zich niet in de deelnemers, ze is niet jaloers aangelegd. "Nee, helemaal niet. Ik denk dat ik dat heel erg vermoeiend zou vinden om daar de hele tijd mee bezig te zijn", zegt de presentatrice. "Daar heb ik ook helemaal geen tijd voor. Het is ook niet voor niets dat je ziet dat veel jaloerse partners eigenlijk niet zoveel om handen hebben. Het gaat al beter als ze een eigen doel krijgen in het leven."

Eigen huis en tuin

Froukje is naast de opnames van Extreem jaloers ook druk met een andere nieuwe tv-klus: Eigen huis en tuin. "Dat is heel anders, maar heel leuk. En ook daar leer ik van alles, alleen wel op een heel ander gebied. Kasten in elkaar zetten en zo", zegt ze lachend. De Both vindt het leuk en zegt dat de kans best groot is dat zij thuis binnenkort de klustaken op zich neemt. "Dat is wel mijn missie natuurlijk, dat ik aan het einde van dit seizoen ook daadwerkelijk iets kan. Ik probeer wel het onderste uit de kan te halen."

Froukje neemt samen met collega Evelyn Struik het stokje over van Quinty Trustfull, zij nam onlangs na zeven jaar afscheid van het klusprogramma. Of Froukje het lastig vindt om de presentatie over te nemen van Quinty? "Nee, zij heeft het altijd heel leuk gedaan, ik keek er altijd met heel veel plezier naar. En ik denk dat het heel belangrijk is dat wij het nu op onze eigen manier doen. Ik volg gewoon mijn gevoel en ik doe het op mijn manier. Ik heb best veel woonprogramma's gedaan en je wordt toch gevraagd omdat je bent wie je bent en niet omdat je iemand anders moet nadoen."

Froukje de Both schrikt van jaloerse partners
Froukje de Both schrikt van jaloerse partners (Foto: BuzzE)

Vuelta etappe 11: Andorra la Vella - Cortals d'Encamp, 138 km

Na de eerste week van de Vuelta staat er een Nederlander aan de leiding. Dat had vooraf niemand verwacht, maar Tom Dumoulin heeft iedereen weten te verbazen. Hij staat bijna een minuut voor op zijn naaste belagers. De eerste week werd vooral gekenmerkt door een aantal etappes met korte, steile klimmetjes aan het eind. Chaves leek daar aanvankelijk de sterkste op te zijn, maar op het laatste muurtje was Dumoulin ineens de beste. Tussendoor werd de eerste echte bergrit gewonnen door Bertjan Lindeman, die de sterkste was van een kopgroepje. In de wat vlakkere ritten waren er vooral veel verrassingen. Het begon met Sagan, die eindelijk nog eens een rit won in een grote ronde. Daarna waren er overwinningen voor Caleb Ewan, Jasper Stuyven en Kristian Sbaragli. Heel wat onverwachte winnaars tot nu toe in de Vuelta en dat maakt de ronde eigenlijk best leuk. Tot nu toe weinig te klagen, leuke finales gezien. We hebben alleen nog geen echte bergritten gezien, maar die gaan in de tweede en derde week zeker nog komen. De eerste echte bergrit krijgen we nu, meteen na de rustdag. Etappe 11 speelt zich af in Andorra, het trainingsgebied van Joaquim Rodriguez. Hij heeft deze rit mogen ontwerpen. Dat is duidelijk te zien, dit is een parcours waar zelfs Angelo Zomegnan nog enthousiast van zou worden. Zes bergen in 138 kilometer, dit wordt de grootste uitdaging voor Tom Dumoulin. Grote kans dat dit zijn laatse rit in het rood wordt.

De route van etappe 11 (Afbeelding: letour.fr)
De route van etappe 11 (Afbeelding: letour.fr)


Het profiel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van de etappe (Afbeelding: letour.fr)

De elfde rit gaat van start in de hoofdstad van Andorra, Andorra la Vella. Een stad met 24.000 inwoners. Een kleine stad dus, maar wel de grootste van het land. In Andorra schijn je winkels te hebben waar je belastingvrij kunt shoppen, daardoor komen er nogal wat Spanjaarden en Fransen op het dwergstaatje af. Beetje alcohol en tabak goedkoop halen, niet alleen Nederlanders zijn gierig. Andorra la Vella ligt in een vallei en overal om de stad heen zie je de bergen al liggen. Andorra is behoorlijk geschikt voor wielertoeristen, overal liggen uitdagende beklimmingen. Daar komen we tijdens deze rit zeker achter. Andorra komt de laatste jaren vaak voor in de Vuelta, blijkbaar is er nog wat geld in dit land. Zo'n beetje ieder jaar is er wel een aankomst bergop in Andorra, met uitzondering van vorig jaar. In 2013 was er wel een aankomst op Collada de Gallina, een berg die ook vandaag aangedaan wordt. Bovendien vertrok er ook nog een rit in Andorra. Een jaar eerder was er ook een aankomst op Collada de Gallina en was Andorra la Vella de startplaats van de volgende rit. In 2010 vertrok er ook een rit uit Andorra la Vella. De dag ervoor was er een aankomst bergop geweest in Andorra, in Vallnord, sector Pal. Igor Antón won daar zijn tweede rit van die Vuelta en leek op weg naar de eindzege, maar dat liep net even wat anders. Na een jaar afwezigheid dus weer terug in Andorra, klaar voor een mooie rit. Andorra heeft dan wel veel bergen, maar in het verleden werd daar niet echt gebruik van gemaakt. Hooguit drie bergen in een rit, nu meteen zes. Moet haast wel genot worden.

Andorra la Vella, het startpunt van de etappe (Foto: WikiCommons)
Andorra la Vella, het startpunt van de etappe (Foto: WikiCommons)

Bijna direct na de start begint het al omhoog te lopen. Na drie kilometer begint de eerste klim van de dag al, de Collada de Beixalis. Een beklimming van de eerste categorie, die vrij kort is maar wel steil. In 6,5 kilometer overwinnen de renners meer dan 500 hoogtemeters. Het stijgt gemiddeld aan 8,7%. Een goede klim om mee te beginnen, weten de renners meteen wat voor dag het wordt. Na amper 10 kilometer koers zit de eerste klim van de dag er al op. De klim begint in het dorpje Vila, net buiten Encamp. Het begin is nog wel makkelijk, maar al snel wordt het een zware klim. Drie kilometer lang komt het bijna niet onder de 10%, met zelfs een strook aan 14%. Pas na vier kilometer klimmen wordt het weer wat makkelijker, de klim zwakt af naar 6%. Geen lekkere klim om mee te beginnen, daags na de rustdag. Voor de renners met een slechte dag zal dit een verschrikkelijke rit worden, de volgende beklimmingen zijn niet eens makkelijker. Het wegdek op deze Col de Beixalis is behoorlijk breed en behoorlijk goed.

De beklimming van de Collada de Beixalis (Afbeelding: letour.fr)
De beklimming van de Collada de Beixalis (Afbeelding: letour.fr)

De afdaling is bijna 9 kilometer lang en begint met een scherpe bocht naar rechts. Daarna wordt het eigenlijk een redelijk makkelijke afdaling. Er zitten een aantal haarspeldbochten in, maar deze lijken vrij simpel. De weg is breed en in een redelijk goede staat, dus dat levert in ieder geval geen problemen op. Alleen als de renners bijna beneden zijn in Anyós wordt het even lastig. Als de eerste huisjes in beeld zijn volgen er kort achter elkaar drie bochten, waarbij vooral de tweede bocht wat lastiger in te schatten is. Als iedereen goed door die bochten komt moet de rest ook wel te doen zijn. Richting Anyós nog wat haarspeldbochten, maar dat is verder allemaal wel goed in te schatten. In Anyós hebben de renners 17 kilometer afgelegd en daalt het nog even verder, tot het dorp achter ons ligt. Beneden begint het gelijk weer omhoog te lopen, richting La Massana. Van La Massana wordt er richting Ordino gefietst, waar de volgende klim van de dag na 22,4 kilometer gaat beginnen. De Coll d'Ordino, een beklimming van de eerste categorie.

De beklimming van de Coll de Ordino (Afbeelding: letour.fr)
De beklimming van de Coll de Ordino (Afbeelding: letour.fr)

De naam Ordino zal voor mensen met een goed geheugen best bekend klinken. In 2007 was er in de Vuelta een rit met aankomst op Ordino-Arcalis, waar Denis Menchov de sprint van een klein groepje won. Ordino-Arcalis is een skigebied, dat hoort bij het wintersportgebied Vallnord, nog net in Andorra, op de grens met Frankrijk. In de Tour de France van 2009 kwam er ook een rit aan op deze klim, toen was de nog onbekende Brice Feillu de sterkste. We gaan nu echter niet de kant op van Ordino-Arcalis, de Coll d'Ordino ligt net de andere kant op. Deze Coll d'Ordino kwam wel voor in de Vuelta van 2013, de rit naar Collada de la Gallina. De tweede klim van de dag is 10 kilometer lang en 7% gemiddeld. Gemiddeld dus minder zwaar dan de vorige klim, maar wel een stukje langer. Het is een behoorlijk regelmatige klim. Het lastigste stuk zit in het begin, een van de eerste kilometer is het zwaarste met 8% gemiddeld. Andere kilometers zit het vaak tussen de 6 en 7%. Alsnog een best lastige klim, maar wel een van de makkelijkste van de dag. De weg hier is ook breed en in goede staat, prima klimmetje. Na 32 kilometer komen de renners boven op de tweede klim van de dag.

Een opluchting voor de renners als ze boven zijn op de Coll d'Ordino, er volgt nu het langste stuk van de dag waarin er niet geklommen hoeft te worden. In totaal wordt er 26 kilometer afgedaald tot de voet van de volgende klim. Eerst wordt er 10 kilometer afgedaald na de Coll d'Ordino, richting Canillo. Een afdaling die redelijk makkelijk begint en waar het zelfs vrij snel weer even omhoog begint te lopen. Een kilometer lang loopt het nog een beetje vals plat omhoog, voor de afdaling verder gaat. De afdaling is in het begin vrij makkelijk, er zitten redelijk wat stukken bij waar het aardig lang rechtdoor gaat. Af en toe een haarspeldbocht, maar dat mag geen problemen opleveren. Als de renners bijna in Canillo zijn begint de afdaling wat bochtiger te worden. Er zitten een paar bochten bij die wat lastiger zijn, maar over het algemeen is deze afdaling nog steeds prima te doen. Beneden in Canillo slaan de renners rechtsaf en komen ze op een grote weg terecht, terug richting Andorra la Vella. De renners komen ook langs Encamp, waar de slotklim gaat beginnen. Het blijft verder dalen tot na Andorra la Vella, maar de echte afdaling is nu al afgelopen. Na 58 kilometer bereiken de renners Sant Julià de Lòria, waar de derde klim van de dag gaat beginnen. Coll de la Rabassa, eerste categorie.

De derde klim, de Coll de la Rabassa (Afbeelding: letour.fr)
De derde klim, de Coll de la Rabassa (Afbeelding: letour.fr)

De Coll de la Rabassa is bijna 14 kilometer lang en gemiddeld 6,6%. De klim begint behoorlijk steil, meteen na Saint Julià de Lòria loopt het omhoog aan 10%. Al snel is er een wat vlakker stukje, maar daarna gaat het weer twee kilometer verder aan 10%. Ook na vier kilometer klimmen, als het dorpje Juberri wordt gepasseerd, blijft het steil. Nog even een kilometer aan 9%, gevolgd door een kilometer aan 7%. Na zeven kilometer klimmen is het zwaarste wel geweest en wordt het wat makkelijker richting de top. Een paar kilometer aan 5% en nog een paar kilometer aan 4%. Het venijn zit echt in het eerste deel van deze klim, richting het eind stelt het niet veel meer voor. Na 72 kilometer komen de renners boven en zit de helft van de rit er op. De helft van de beklimmingen ook, nog drie te gaan. De renners passeren tijdens de klim Naturlandia, een attractieparkje, waar je kan klimmen, rodelen, scheuren op een quad, op luchtkussens springen, boogschieten en meer van dat soort dingen. De rodelbaan begint boven op de top van de Rabassa, die we niet bereiken. Een paar kilometer voor de echte top slaan de renners linksaf en gaan ze naar beneden. De rodelbaan zien ze nog wel als ze Naturlandia passeren, gaat mooi over de weg heen.

Het attractiepark Naturlandia ligt vlak naast de route (Foto: WikiCommons)
Het attractiepark Naturlandia ligt vlak naast de route (Foto: WikiCommons)

Een afdaling van 13 kilometer volgt. De afdaling begint makkelijk, zonder echte bochten. Daarna is er zelfs nog even een vlak stukje, maar dit duurt niet lang. De afdaling gaat verder en is op sommige punten wel vrij steil, maar niet lastig. Het tweede deel van de afdaling is wel wat lastiger, er komen ineens nogal wat haarspeldbochten in het parcours. Toch zou ook dit goed moeten lukken, we zitten weer op een brede weg die behoorlijk breed is. Goede wegen in Andorra, tot nu toe. Na 10 kilometer afdalen en een stuk of 15 haarspeldbochten bereiken de renners Aixirivall en zijn ze bijna beneden. In Aixirivall zit nog een lastige bocht, maar verder is ook dit een makkelijke passage. Het daalt nog drie kilometer verder tot we weer in Sant Julià de Lòria uitkomen, waar de renners na 85 kilometer een etenszakje krijgen. Het is nu even vlak, maar dat duurt niet lang. De renners verlaten Saint Julià de Lòria in het zuiden en beginnen meteen na het verlaten van dit dorp aan de vierde klim van de dag, de Collada de la Gallina. Categoriá especial, buitencategorie dus.

Het profiel van de Collada de la Gallina (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van de Collada de la Gallina (Afbeelding: letour.fr)

De Collada de la Gallina is ondertussen een bekende beklimming in de Vuelta. In 2012 kwam de klim voor in de achtste rit. Valverde won toen op deze klim met een laf sprintje voor Rodriguez en Contador. Een jaar later kwam de klim weer terug, in verschrikkelijk slecht weer reed vroege vluchter Daniele Ratto naar de overwinning. Hij had een aantal vluchtgenoten mee, maar die vielen door het slechte weer allemaal weg. Ratto zelf viel vooral op door op een bijzondere manier af te dalen, bij iedere bocht haalde hij zijn voet uit het klikpedaal. Achter hem werd Nibali tweede, een paar seconden voor Horner. Een van de weinige keren dat hij Horner wist te verslaan in die Vuelta. In 2013 werd de Collada de la Gallina wel van de andere kant beklommen en niet helemaal tot de top. Desondanks was de klim toen al lastig genoeg. Nu wordt er wel helemaal tot de top geklommen, die op bijna 2000 meter ligt. De Collada de Gallina is op deze manier bijna 12 kilometer lang en 8,5% gemiddeld. De klim begint meteen heel steil, met een kilometer aan 8%. Daarna wordt het nog even wat erger, een kilometer aan 10%. De derde kilometer van de klim is vlak en haalt het gemiddelde wat naar beneden, eigenlijk is deze klim nog een stukje zwaarder dus. Het wordt eigenlijk geen moment meer makkelijk na die vlakke kilometer. Kilometers aan 8%, aan 10%, aan 9%, aan 12%, het is een onding. Een klim met redelijk veel haarspeldbochten, dat maakt het nog een beetje lastiger. Best wel een behoorlijk pittige klim, om het nog voorzichtig uit te drukken.

Het dorp Sant Julià de Lòria is al vroeg zichtbaar tijdens de afdaling (Foto: WikiCommons)
Het dorp Sant Julià de Lòria is al vroeg zichtbaar tijdens de afdaling (Foto: WikiCommons)

Na bijna 100 kilometer fietsen zijn de renners boven op de vierde klim van de dag. De afdaling die nu begint is een lastige, want deze kant van de Collada de la Gallina is nog een stukje lastiger. Gemiddeld 9%, met een nog groter aantal haarspeldbochten. In 2012 en 2013 hebben we kunnen zien hoe lastig deze klim is, nu mogen ze er naar beneden. De afdaling lijkt makkelijk te beginnen, maar al snel zitten er een paar scherpe haarspeldbochten achter elkaar. Na die paar scherpe haarspeldbochten wordt de afdaling een paar kilometer wat makkelijker. Nog steeds wel een paar bochten en ook haarspeldbochten, maar die liggen in wat meer open terrein, waardoor het wat makkelijker in te schatten zou moeten zijn. De echte ellende begint als de renners na een kilometer of vijf afdalen de finishplaats van de rit in 2013 bereiken, bij het kerkje met de prachtige naam Santuari de la Mare de Déu de Canòlich. In de komende vijf kilometer krijgen de renners een stuk of acht haarspeldbochten te verwerken, tot het dorpje Bixessarri. Het loopt echt steil naar beneden, vaak boven de 10%. Dat maakt het een lastige afdaling, zeker in combinatie met allerlei scherpe haarspeldbochten en een paar bochten die wat verdekter liggen. De weg is ook niet altijd even fantastisch, er zijn her en der een paar scheuren in het wegdek te vinden, hoewel er door het passeren van de Vuelta in de afgelopen jaren wel het een en ander aan oplapwerk is gedaan. Lastigste afdaling tot nu toe. In Bixessarri is het lastigste gedeelte van de afdaling geweest en zijn er nog wat makkelijkere kilomers in dalende lijn richting Aixovall.

Het kerkje is opnieuw het decor van de Vuelta (Foto: WikiCommons)
Het kerkje is opnieuw het decor van de Vuelta (Foto: WikiCommons)

In Aixovall slaan de renners linksaf en gaan we voor de derde keer naar Andorra la Vella. De weg begint al voorzichtig een beetje omhoog te lopen. Eenmaal in Andorra la Vella begint de vijfde en voorlaatste klim van de dag al vrij snel. Na 115 kilometer slaan de renners bij een rotonde rechtsaf en gaan ze op weg naar het dorpje La Comella. De Alto de la Comella is vier kilometer lang en behoorlijk zwaar. Ook in de ritten in Andorra in 2012 en 2013 kwam deze Alto voor. De klim zit altijd vlak voor de slotklim en dat is nu niet anders. De Alto de la Comella begint met een kilometer aan 8,5%, het is meteen weer steil. De kilometer daarna is met 7,5% iets makkelijker, maar er zitten wel weer stroken boven de 10% in. Tot de top blijft de klim lastig, het zit altijd zo'n beetje rond de 8%. Dat is dan ook het gemiddelde van de klim, alleen de laatste meters richting het dorpje La Comella zwakt het wat af. Na 120 kilometer komen de renners boven, nog 18 kilometer en één klim tot de finish.

La Comella
La Comella

De afdaling van de Alto de la Comella is ook een kilometer of vier lang en begint best steil. Het gaat aan een procent of 10 naar beneden, met een aantal haarspeldbochten erbij. De weg is wel ontzettend breed en in goede staat, dat maakt het dan weer wat makkelijker. Na twee steile kilometers naar beneden gaat het nog even omhoog voor een aantal meter, om daarna een vlakke kilometer te krijgen. Vervolgens is er nog een afdaling van anderhalve kilometer richting Les Escaldes, maar dat stelt niet veel meer voor. In Les Escaldes zijn de renners beneden en gaan ze op weg naar Encamp. Na 128 kilometer komen de renners in Encamp uit, waar de tussensprint van de dag is. Richting Encamp begint de weg alweer licht omhoog te lopen, in de valleien van Andorra is het nooit vlak. Na een rondje door Encamp begint na 129 kilometer de slotklim.

Encamp (Foto: WikiCommons)
Encamp (Foto: WikiCommons)

De Alto Els Cortals d'Encamp is een beklimming van de eerste categorie. De zesde en laatste klim van de dag is 8,7 kilometer lang en 9,1% gemiddeld. In totaal is de klim langer, omdat de weg al een tijdje omhoog loopt. In Encamp begint het al omhoog te lopen aan een procent of zes, maar als Encamp wordt verlaten komt er meteen een kilometer aan 11%, gevolgd door drie kilometer aan 9%. Het lastigste gedeelte van deze klim zit meteen in het begin, in de eerste vier kilometer. Op vijf kilometer van het eind wordt het langzaam iets minder steil, maar nog steeds enorm zwaar. Vijf kilometer van het eind is het nog 8%, maar daarna volgt een kilometer aan 7%. Weer een kilometer aan 8% om richting de top nog een kilometer aan 7% te hebben. Volgens het profiel van de Vuelta zelf is de slotkilometer 8%, maar Altimetrias zegt 7% en zelfs 5,6% op het eind. Die jongens zijn een stuk betrouwbaarder. Veel verschil maakt het eigenlijk niet, het is een loodzware slotklim, na een loodzware dag. Als hier niet met minuten gesmeten wordt weet ik het ook niet meer.

Alto Els Cortals d'Encamp, de laatste klim voor de slotklim (Afbeelding: letour.fr)
Alto Els Cortals d'Encamp, de laatste klim voor de slotklim (Afbeelding: letour.fr)

Voor de verandering finishen we eens een keer echt boven op de top. Al een paar keer meegemaakt dat er voor de echte top een finish was, maar nu fietsen we net zolang door tot de weg ophoudt. Na zes loodzware klimmen zijn de renners dan na 138 kilometer eindelijk klaar. Nog even een slotklim van bijna negen kilometer aan 9%, het is een monsterlijke rit. Op de top in Cortals d'Encamp kun je gebruik maken van de langste kabelbaan van Europa. Funicamp, een kabelbaan met allemaal mooie karretjes, die je door zo'n beetje alle heuvels in de buurt kan brengen. Opstappen is mogelijk in Cortals d'Encamp. Verder is Cortals d'Encamp niet zo spannend. Je mag het eigenlijk niet eens een dorpje noemen, er zijn een paar verdwaalde huizen. Het is voor het eerst dat deze klim in de Vuelta voorkomt, net zoals alle andere aankomsten bergop in deze ronde. Toch is deze klim niet voor iedereen onbekend terrein. Het maakt onderdeel uit van de wielerwedstrijd van Joaquim Rodriguez. Hij heeft een eigenlijk amateurwedstrijd, La Purito Andorra. Alle beklimmingen die we vandaag doen komen ook in deze rit voor. De ellende van deze rit is dus te danken aan Purito. Tijdens zijn eigen wedstrijd had hij nog enkele bekende deelnemers, waaronder Miguel Indurain.

De klim is voor een groot deel rechtdoor (Foto: WikiCommons)
De klim is voor een groot deel rechtdoor (Foto: WikiCommons)

Zo'n beetje de hele Vuelta hebben we in het zuiden van Spanje gezeten. Na de rustdag zitten we ineens helemaal in het noorden. Zo verder naar het noorden dat we niet eens meer in Spanje zitten. In Andorra is het iets ander weer dan in het zuiden van Spanje. Van die dertig graden is niet veel meer over, het wordt met een beetje geluk twintig graden in Andorra. Met een beetje pech nog minder dan dat. Bovendien is het voor het eerst deze Vuelta kans op regen. Een behoorlijk grote kans zelfs, zestig procent kans op neerslag in de middag. Is altijd afwachten of het dan ook echt gaat regenen, maar de vooruitzichten zijn niet zo goed. Met al die afdalingen tijdens deze rit is regen niet echt welkom. Over het algemeen zijn de wegen wel redelijk breed en goed, maar dan nog is regen niet echt welkom. Voor de koers wel interessant, je kan ineens andere renners goed zien presteren. Quintana bijvoorbeeld is iemand die slecht weer helemaal niet erg vindt, dat heeft hij liever dan dertig graden. De renners vertrekken morgen om 13.22u in Andorra la Vella en het leuke is dat we dat allemaal mee mogen maken. De rit wordt integraal uitgezonden. De verwachte finish is tussen 17.26u en 17.57u. Meer dan vier uur koers, met zes bergen. Moet haast wel genot worden.

Een rit met zoveel beklimmingen hoort een prooi te zijn voor de grote favorieten. Die kans is ook best groot, er is immers maar weinig tijd om als vluchter weg te fietsen en een flinke voorsprong bij elkaar te verzamelen. Met zoveel beklimmingen kan het peloton bijna niet rustig fietsen. Er zullen ploegen zijn, zoals Katusha en Movistar, die Dumoulin onder druk willen zetten. Tom is een enorme verrassing, maar dit is voor hem een grote test. Als hij deze rit niet veel verliest begint hij echt een kanshebber te worden. Die kans is klein, maar als Movistar en Katusha niet echt gas geven maken ze het hem alleen maar makkelijker. Vooral Katusha zal wel moeten, dit is de rit van Rodriguez. Voor alle klassementsrenners is dit een belangrijke rit, het is de zwaarste van deze Vuelta. Met recht een koninginnenrit. Lijkt me toch wel dat veel renners tijdens deze rit hun slag willen slaan. Ik verwacht toch wel met het broekje uit voor de tv te kunnen gaan zitten. Zelfs als er niet aangevallen wordt gaan er vandaag renners doorheen zakken. Dag na de rustdag zo'n rit, garantie op genot.
1. Rodriguez. Hij is het aan zijn stand verplicht. Dit is zijn rit, hij kent deze wegen allemaal. Traint altijd in Andorra en heeft dit parcours zelf verzonnen voor de Vuelta en voor zijn eigen wedstrijd. Enige nadeel is dat hij nog nooit echt heeft kunnen overtuigen in Andorra. Het is al jaren zijn terrein, maar gewonnen heeft hij er nog niet. In 2010, de rit naar Pal, ging hij goed mee met Mosquera en Nibali. In die jaren blies hij zichzelf alleen nog wel eens op en in die rit was dat niet anders. Ineens stond hij geparkeerd en werd hij ingehaald door Igor Antón en daarna door nog een stuk of tien renners. In een paar kilometer verloor hij uiteindelijk een minuut op Antón, die de rit zou winnen. In 2012 verloor hij een sprintje bergop op Collada de la Gallina van Valverde en een jaar later werd hij op Collada de la Gallina weggereden door Nibali en Horner. Dat waren alleen wel andere ritten, met minder beklimmingen. Dit zou meer in zijn voordeel moeten zijn, maar de kans is dus ook best aanwezig dat het weer niets wordt in Andorra voor Purito.
2. Quintana. Nairo houdt wel van een beetje regen en sneeuw. Of houden van, dat is overdreven. Het doet hem alleen iets minder dan andere renners. Quintana leek voor de rustdag nog niet echt in goede doen. Had toch veel problemen om een strak tempo te houden en viel nogal eens stil. In de laatste etappe bergop was hij dan wel weer een stuk sterker dan Valverde en mag het wel duidelijk zijn dat hij de kopman is. Het zijn ook wel lastige ritten geweest voor Quintana, hij is iets minder explosief dan zijn concurrenten. Een rit met zes bergen zou hem meer moeten liggen, dan is explosiviteit iets minder belangrijk. Bovendien geen 30 graden meer, ik verwacht een indrukwekkende Nairito. Tevens verwacht ik dat Valverde nu echt door het ijs gaat zakken. Gebaseerd op vrij weinig, behalve dan dat hij op Cumbre del Sol niet meekon.
3. Froome. Leek eigenlijk helemaal nergens op wat hij liet zien, maar ineens was hij in de rit naar Cumbre del Sol weer van voren te vinden. Op zijn eigen tempo reed hij naar voren en won hij bijna de rit. Dan is hij blijkbaar toch niet zo slecht in vorm en mogen we hem nu weer van voren verwachten. Is niet de beste afdaler van het peloton, dus met die regen kan dat nog wel een klein probleempje worden. Hij kan wel goed volgen, maar als hij het alleen moet doen wordt het lastig. Op de een of andere manier krijgt hij het altijd wel voor elkaar om nog iemand te volgen, dus dat zal nu ook wel weer lukken. Dan mag je verwachten dat hij bij de eerste vijf zit.
4. Aru. Blijkbaar de sterkste bij Astana, Landa heeft het al lang en breed opgegeven. Aru niet, die heeft al wat splijtende demarrages geplaatst. Dat kan hij nu ook zomaar weer doen, hij heeft van die dagen dag hij niet te stoppen is. Ik verwacht wel veel van Beroerteman.
5. Pozzovivo. Kleine Domenico vindt zoveel bergen in een rit natuurlijk fantastisch. Dan is hij helemaal in z'n element. Hij fietst stiekem al best goed, maar nog niet echt in beeld. Deze rit zou hem meer moeten liggen dan de ritten hiervoor, dus verwacht ik hem nu wel in beeld. Moet hij alleen wel op z'n fiets blijven zitten, geen praktijken zoals in de Giro graag.

Monsterscores voor rolstoelbasketbalsters op EK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters hebben in de eerste vier wedstrijden van het EK in het Britse Worcester duidelijk gemaakt wat de plannen zijn: winnen. De eerste wedstrijd werd met 82-21 al overtuigend gewonnen van Spanje, dankzij twintig punten van Cher Korver en negentien van Mariska Beijer.

De tweede wedstrijd draaide uit op een heus slagveld. Aan het eind van het eerste kwart kwam Italië één keer tot scoren, iets wat ze in het begin van het tweede kwart herhaalden. Meer viel er niet te noteren voor de Italiaanse dames, die slechts twee van hun 38 pogingen - waarvan tien driepuntspogingen - in het net kregen en geen enkele keer een vrije worp mochten nemen. Nederland ging het een tikkeltje beter af: 38 van de 85 schoten voor twee punten gingen raak en slechts twee keer werd van achter de driepuntslijn geschoten. Die gingen weliswaar beiden mis, maar met ook nog dertien rake vrije worpen liep de eindstand uit op 89-4 voor Oranje.

 

Vervolgens bleek ook Frankrijk geen serieuze kans te maken, hoewel zij het beter deden dan Italië. Ze wisten 22 punten te scoren, wat nog wel minder was dan de hele productie van Beijer, die tot 25 punten kwam. Ook Inge Huitzing en Korver haalden de dubbele cijfers, met als gevolg dat Nederland met een 70-22 zege naar de kleedkamers rolde.

In de vierde groepswedstrijd slaagde ook Turkije er niet in om een bedreiging te vormen en haalde Nederland zelfs de driedubbele cijfers. Mine Ercan kwam voor Turkije tot twaalf punten, Naciye Cakir en Zeliha Karagöl scoorden er nog twee en dat was het voor de Turkse dames, Bij Nederland haalde dit keer niemand de twinting punten, maar doordat maar liefst zes vrouwen meer dan tien punten scoorden kwam Nederland uiteindelijk toch over de honderd punten: 106-16.

Woensdag om 17.15 uur wacht de aartsvijand van de Nederlandse dames: paralympisch kampioen en vice-wereldkampioen Duitsland. In 2013 won Oranje nog met één punt verschil van de Duitse dames in de EK-finale in Duitsland. Nederland is al wel verzekerd van een plek in de halve finales, net als Duitsland en Groot-Brittannië, waar Nederland donderdag nog tegen speelt.

'Nederland begint inhaalslag met wind op zee'

Nederland lijkt een inhaalslag te gaan maken met de bouw van windparken op zee. Dat voorziet het economisch bureau van ABN AMRO in een woensdag gepubliceerd rapport.

Het opwekken van energie op zee raakt volgens de bank in meerdere Europese landen komende jaren in een stroomversnelling. De laatste tijd waren het vooral de Britten en de Duitsers die hard aan de weg timmerden met het bouwen van molens op zee. Maar Nederland zal in de komende vijf jaar 3500 megawatt aan te bouwen parken aanbesteden. Ons land telt nu al twee parken op zee en er zitten al enkele projecten in de pijplijn. Alles bij elkaar zal ons offshorewindvermogen de komende jaren bijna vertwintigvoudigen.

"Regelmatig vraagt men zich af of Nederland niet te laat is begonnen met het investeren in offshorewind. Het voordeel van later starten is echter dat de Nederlandse industrie kan leren van de ontwikkelingen in omringende landen", aldus ABN AMRO.

'Nederland begint inhaalslag met wind op zee'
'Nederland begint inhaalslag met wind op zee' (Foto: ANP)

Piloten dreigen Lufthansa weer met staking

Lufthansa is er opnieuw niet in geslaagd overeenstemming te bereiken met zijn vliegerskorps over verdere kostenbesparingen. Pilotenvakbond Vereinigung Cockpit liet woensdag weten dat nieuwe stakingen niet uitgesloten zijn nu het overleg opnieuw is vastgelopen.

Lufthansa heeft het al anderhalf jaar aan de stok met zijn piloten. De Duitse luchtvaartgroep wil bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden en heeft daarnaast plannen om meer goedkope vluchten te gaan aanbieden. Dat zou volgens de vliegeniers ten koste gaan van de werkgelegenheid in Duitsland.

Piloten dreigen Lufthansa weer met staking
Piloten dreigen Lufthansa weer met staking (Foto: ANP)

The Passion volgend jaar in Amersfoort

Het Bijbelse spektakel The Passion strijkt volgend jaar neer in Amersfoort. 'De stad Amersfoort is een prachtig decor voor The Passion 2016', zei EO-directeur Arjan Lock woensdag.

Met de keuze voor Amersfoort viel een aantal andere steden af, waaronder Den Helder. 'Amersfoort wil enthousiast meewerken en heeft een prachtige binnenstad. We hebben als organisatie een groot aantal voorwaarden op ons lijstje, waaronder de geschiktheid van het plein en bijvoorbeeld veiligheidsvoorschriften', zegt Lock.

Eerdere edities van The Passion werden gehouden in Gouda, Rotterdam, Den Haag, Groningen en Enschede. De zesde editie wordt gehouden op Witte Donderdag 24 maart 2016.

The Passion volgend jaar in Amersfoort
The Passion volgend jaar in Amersfoort (Foto: ANP)

Masterstudent moet minimaal een 7 hebben

Wie een masteropleiding wil gaan volgen aan de Rotterdam School of Management (RSM) wordt vanaf 2017 allen nog toegelaten als hij of zij gemiddeld een 7 heeft gescoord op de bacheloropleiding. Dat heeft de RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, woensdag bekendgemaakt.

Met de selectie aan de poort wil de RSM de kwaliteit van de masteropleiding opkrikken. ,,Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede", zegt Steef van de Velde, de decaan van de business school.

Wie lager dan een 7 heeft gehaald, kan toch worden toegelaten na het maken van een toets.

De RSM is naar eigen zeggen een van de eerste Nederlandse faculteiten die hebben besloten aan de poort te selecteren.

Masterstudent moet minimaal een 7 hebben
Masterstudent moet minimaal een 7 hebben (Foto: ANP)

Nederlanders kijken minder direct televisie

Nederlanders kijken steeds minder naar tv-programma's op het moment dat ze worden uitgezonden. Filmpjes via het internet of het op een later tijdstip terugzien van programma's neemt steeds meer van onze tijd in beslag. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper.

De circa 6600 ondervraagden lieten weten gemiddeld twee uur per dag 'gewoon' voor de buis te zitten, lineair kijken wordt dat genoemd. Inmiddels besteden ze 61 procent van hun dagelijkse kijktijd aan het kijken op andere manieren, oftewel zo'n 140 minuten. Bij een eerdere peiling, een halfjaar geleden, was dat nog 53 procent.

Er zijn wel grote verschillen tussen leeftijdsgroepen. Zo kijken Nederlanders boven de vijftig jaar gemiddeld 140 minuten per dag op een traditionele manier naar de tv, terwijl dit bij tieners 68 minuten per dag is. Van alle manieren van kijken is het gewoon televisie kijken wel nog steeds het meest populair.

Nederlanders kijken minder 'gewoon' televisie
Nederlanders kijken minder 'gewoon' televisie (Foto: ANP)

D66 wil opheldering over chroomverf treinen

D66 wil opheldering over het bericht dat de NS al twintig jaar het kankerverwekkende chroom 6 verf gebruikt voor treinen. Volgens vakbond FNV Spoor zijn bij de NS zeker duizend mensen blootgesteld aan de verf.

Stientje van Veldhoven van D66 wil ' volledige openheid ' van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). ' Deze verf heeft potentieel schadelijke gevolgen. Medewerkers moeten ervan uit kunnen gaan dat zij veilig kunnen werken.'

Bij Defensie is een groot onderzoek gaande naar het onveilig gebruik van chroom 6 verf. Ruim 2100 (oud-)medewerkers van Defensie hebben zich gemeld die met chroomverf werken of hebben gewerkt. Meer dan zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten.

Volgens FNV Spoor woensdag in Trouw werken bij NedTrain, de onderhoudsafdeling van de NS, honderden werknemers nog met de verf. NedTrain heeft inmiddels maatregelen genomen.

D66 wil opheldering over chroomverf treinen
D66 wil opheldering over chroomverf treinen (Foto: ANP)

Nicolette Kluijver wil af van seks-stigma

Nicolette Kluijver hoopt dat ze in het nieuwe tv-seizoen verlost raakt van het stigma dat ze alleen programma's over seks maakt. Ze debuteert woensdagavond als presentatrice van een spelshow. Samen met Rick Brandsteder presenteert ze 'Van je vrienden moet je het hebben'.

Heel irritant noemt Nicolette het dat kijkers haar voornamelijk associëren met programma's over seks. "Ik maak immers ook Expeditie Robinson, maar dat onthouden mensen niet zo", zegt Nicolette, die bij RTL5 het gezicht werd van Adam zkt. Eva en met Goedele Liekens een tweede seizoen van Sex Academy maakt.

"Ik heb zelf ook stomme fouten gemaakt", erkent Nicolette. "Ik dacht in het voorjaar bij de reeks Seksverslaafd dat mensen wel zouden begrijpen dat het een serieuze documentaire is, die ik zelf graag wilde maken. Maar in the end ben je in de ogen van veel mensen weer een programma over seks aan het maken. Ik vind het juist leuk geen gepolijste presentatrice te zijn en ben supertrots dat mijn pakket bij RTL zo divers is."

Spraytannen

Met een knipoog maakt Nicolette een bruggetje naar de spelshow 'Van je vrienden moet je het hebben' die woensdagavond 20.30 uur op RTL5 begint. "Gelukkig is dit programma heel chique", grapt ze. "Een programma waarin twee teams van vier vrienden tegen elkaar strijden om gigantische bedragen in rondes met humoristische opdrachten. Het verliezende team krijgt nog een laatste kans in de show te blijven, maar de opdracht die ze moeten doen is extreem gênant, hilarisch en heftig. Je wilt het eigenlijk niet doen."

Elkaar voor de helft spraytannen is een van de opdrachten, met als resultaat dat het slachtoffer de volgende dag met een bruine linkerkant en een onbespoten rechterzijde naar zijn werk moet. "Dat is nog niets vergeleken met wat er nog meer komt", zegt Rick. "Ik heb tijdens de eerste opnames bijna in mijn broek gepiest van het lachen, zo ver gaat het. Het is hilarisch en de kandidaten zijn superfel."

Klik

Nicolette en Rick leerden elkaar vorig jaar kennen tijdens Expeditie Robinson, waarin Rick kandidaat was. Rick: "Er is een klik tussen ons. We kunnen het goed met elkaar vinden." Nicolette: "Een duopresentatie is het moeilijkste wat er is. Als je het in je eentje doet hoef je met niemand rekening te houden." Ze zegt tips te hebben gevraagd aan Rick, die met zijn vader meer ervaring als showmaster heeft. Nicolette: "Het is hem met de paplepel ingegoten natuurlijk. Hij heeft me goed op weg geholpen. Een studioshow is een ander tak van sport, maar toen ik het decor zag dacht ik dat ik jarig was, wat een cadeau!"

Rick: "In een studio ligt er veel meer druk op dan als je op straat lekker met een camera op pad bent. Ik kon Nicolette wel geruststellen. Ik heb haar gezegd 'wacht maar tot je opkomt en de adrenalinestoot die je daarvan krijgt. Dan zit je er helemaal in."

Nicolette Kluijver wil af van stigma
Nicolette Kluijver wil af van stigma (Foto: BuzzE)

Lidl helemaal over op diervriendelijk vlees

Lidl stapt als eerste supermarkt volledig over op vlees met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Al het vlees uit het assortiment heeft straks minimaal een van de drie sterren van Beter Leven. Met deze stap biedt de supermarktketen klanten in fases uiteindelijk een 100 procent diervriendelijker vleesassortiment, aldus Lidl woensdag.

In 2011 begon Lidl in Nederland al met de verkoop van vleesproducten met het Beter Leven-keurmerk. Dit assortiment is de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid, met als uiteindelijke doel: een volledig duurzaam en diervriendelijker assortiment voorzien van het keurmerk.

Voor kip geldt dat Lidl dit jaar nog plofkipvrij is en dat gemiddeld 30 procent van het kipassortiment voorzien is van het Beter Leven-keurmerk. De komende jaren zal dit percentage oplopen tot 50 procent in 2016 en 75 procent in 2018.

Lidl helemaal over op diervriendelijk vlees
Lidl helemaal over op diervriendelijk vlees (Foto: ANP)

Acht doden bij brand in centrum Parijs

Bij een hevige brand in een pand van vijf verdiepingen in Parijs zijn woensdag zeker acht doden gevallen, onder wie twee kinderen. Tientallen brandweerlieden zijn ingezet om de uitslaande brand te bestrijden.

De brand is uitgebroken in het centrum van de Franse hoofdstad, in de omgeving van het station Gare du Nord. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Acht doden bij brand in centrum Parijs
Acht doden bij brand in centrum Parijs (Foto: ANP)

Xbox One krijgt Elite Bundel met 1TB sshd, elite controller

In november komt er een nieuwe Xbox One-bundel met een sshd-schijf en een elite controller. De bundel gaat 499 dollar kosten en beschikken over 1TB opslagruimte.

Wat de exacte prijs in euro's gaat worden is nog niet bekend. Een sshd, wat staat voor solid state hybrid drive, maakt gebruik van een SSD-partitie waardoor deze het besturingssysteem en bepaalde applicaties sneller laat opstarten. Zo kan de Xbox One 20% sneller opstarten uit de energiebesparende modus en zouden bepaalde applicaties sneller moeten opstarten. Hoeveel ruimte van de 1TB gereserveerd is voor de SSD-partitie is niet bekendgemaakt.

Verder beschikt de bundel over de elite controller, een speciale controller van Microsoft met allerlei extra functies en uitneembare knoppen. Naar verluidt komt de nieuwe bundel op drie november uit.

Game of Thrones in Guiness Book of Records

De eerste aflevering van seizoen 5 van Game of Thrones werd tegelijkertijd uitgezonden in 173 landen en heeft daarmee een plekje bemachtigd in het Guiness Book of Records.

Televisiestation HBO koos voor de nieuwe uitzendingsstrategie nadat de populaire televisieserie een minder positief record hield, namelijk dat van meest illegaal gedownloade serie. Enkele maanden eerder koos CSI ervoor om in twee landen tegelijkertijd uit te zenden, dat record is nu ruimschoots verbroken door Game of Thrones.

"Ik ben verheugd dat Game of Thrones nu deel uitmaakt van Guiness World Records", reageert actrice Maisie Williams verheugd in een statement." Ik ga het niet aan mijn stiefbroer vertellen omdat hij het boek altijd voor de kerst cadeau krijgt. Ik kan niet wachten om zijn reactie te zien."

Game of Thrones is niet de enige televisieserie met vermeldingen in het nieuwe Guiness Book of Records. House of Cards draagt de eer als eerste serie die middels online streaming in première ging en de eerste webserie die een Emmy won. The Simpsons brak met een marathon het record voor langste ononderbroken uitzending toen vorig jaar alle afleveringen ooit gemaakt achter elkaar werden uitgezonden.

Game of Thrones in Guiness Book of Records
Game of Thrones in Guiness Book of Records (Foto: BuzzE)

Kipfilet bijna tien keer over de kop

We betaalden vorig jaar voor een kilo kipfilet gemiddeld 8,17 euro, terwijl supermarkten 4,40 per kilo aan slachterijen betaalden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. De boer ziet helemaal weinig terug van de gemiddelde verkoopprijs. Die kreeg in 2014 voor vleeskuikens van de slachterijen gemiddeld 0,89 euro per kilo.

De prijsverschillen in de productieketen van vleeskuiken naar kipfilet kunnen volgens het CBS deels worden verklaard doordat het product nog wordt bewerkt. De kipfilet is het duurste stukje van de kip en 20 procent van een vleeskuiken is kipfilet. Van vleeskuikens worden ook diverse andere delen gebruikt, bijvoorbeeld de vleugels, poten en organen.

De prijs van een kilo kipfilet is in een paar jaar tijd met 1,20 euro toegenomen. In 2010 was de gemiddelde kiloprijs in de winkel namelijk 6,97 euro.

Kipfilet bijna tien keer over de kop
Kipfilet bijna tien keer over de kop (Foto: ANP)

Call of Duty: Black Ops 3

Je kunt er een klok op gelijk zetten. Elk jaar in november komt er weer een nieuw deel uit in de Call of Duty-serie. Wij speelden al eerder een kwartiertje met de multiplayer, maar een game van dit kaliber kun je niet beoordelen op drie kleine potjes. Nu bijna de halve wereld de beta heeft kunnen spelen, kunnen wij een licht oordeel vellen. En het algemene gevoel wat er na een week blijft hangen, is dat de game vooral snel, heel snel aanvoelt.

Treintje ontspoort in leeuwenverblijf Belgisch pretpark

Een paar benauwde minuten voor bezoekers van het Belgische pretpark Bellewaerde afgelopen maandag. Een treintje met bezoekers ontspoorde namelijk in het leeuwenverblijf, de passagiers konden geen kant op.

Toen een veiligheidspoortje niet goed functioneerde en de trein achteruit moest rijden ging het mis. "De leeuwen hadden onmiddellijk door dat er iets niet klopte", vertelt een ooggetuige aan De Telegraaf. "Ze begonnen onrustig rond ons wagonnetje te cirkelen. Enkele kinderen moesten huilen." 

Medewerkers van het pretpark hebben de roofdieren met behulp van wat eten terug naar hun kooien gelokt. "De hele operatie kostte nogal wat moeite en tijd, zeker omdat er een groep verstandelijk gehandicapten in de karretjes zat." Uiteindelijk konden de deuren van het treintje geopend worden en kon de groep met de benenwagen verder.

Volgens een woordvoerder verliep alles onzettend goed, omdat dergelijke evacuaties vaak geoefend worden. "De ontruiming verliep perfect. We hadden geluk dat de leeuwen nog niet gegeten hadden." Alle inzittenden zijn elders opgevangen en kregen een drankje voor de schrik.

Los Angeles wil Spelen van 2024

Los Angeles heeft zich dinsdag officieel kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2024. Dat gebeurde nadat de gemeenteraad van de miljoenenstad eerder op de dag de kandidatuur tijdens een stemming unaniem steunde.

Los Angeles kan na Londen de tweede stad worden die de Spelen drie keer binnen de stadsgrenzen krijgt. De stad ontving de beste atleten ook al in 1932 en 1984. Los Angeles, San Francisco en Washington lieten eerder al weten interesse te hebben in de Olympische Spelen van 2024. Het Amerikaans olympisch comité gaf echter de voorkeur aan Boston. Die stad trok zich eind juli terug omdat een groot deel van de bevolking protesteerde tegen de hoge kosten van het grootste sportevenement van de wereld.

Parijs, Rome, Hamburg en Boedapest hebben al laten weten ze de Spelen van 2024 ook willen organiseren.

Los Angeles wil Spelen van 2024
Los Angeles wil Spelen van 2024 (Foto: ANP)

Murray, Federer en Kvitova door op US Open

Andy Murray heeft dinsdagavond in New York de tweede ronde van de US Open bereikt door Australiër Nick Kyrgios te verslaan. Kyrgios bood lang tegenstand, maar moest na vier sets zijn meerdere erkennen in Murray: 7-5, 6-3, 4-6 en 6-1.

Voor Murray, die als derde geplaatst is in New York, wacht in de tweede ronde Adrian Mannarino. De Fransman won zijn partij in de eerste ronde van het grandslamtoernooi van de Rus Konstantin Kravtsjoek met 7-6, 6-4 en 6-1.

Roger Federer is dinsdag in zijn openingspartij in het US Open niet in gevaar geweest. De Zwitserse tennisser, de nummer 2 van de wereld achter Novak Djokovic, mepte Leonardo Mayer in vijf kwartier van het hardcourt in het Arthur Ashe Stadium. Hij gunde de Argentijn welgeteld vijf games: 6-1 6-2 6-2.

In de tweede ronde staat Federer tegenover de Cyprioot Marcos Baghdatis of de Belg Steve Darcis, opponenten van wie hij normaal gesproken ook fluitend wint.

Tennisster Petra Kvitova heeft in haar eerste partij tijdens de US Open slechts twee games verloren. De als vijfde geplaatste Tsjechische schoof de Duitse Laura Siegemund dinsdagavond Amerikaanse tijd met gemak opzij: 6-1 en 6-1.

Kvitova, die tijdens haar zeven deelnames in New York nooit verder kwam dan de vierde ronde, moet afrekenen met de Amerikaanse Nicole Gibbs om de derde ronde van het grandslamtoernooi te bereiken. Gibbs versloeg in de eerste ronde de Spaanse Lourdes Dominguez Lino met 6-3, 3-6 en 6-4.

Kyrgios kan Murray niet verrassen
Kyrgios kan Murray niet verrassen (Foto: ANP)

Bonje op parfumfeestje Rihanna

De presentatie van Rihanna's nieuwe parfum werd maandag ruw verstoord door anti-bont-demonstranten.

De zangeres lanceerde haar nieuwe parfum RiRi in een warenhuis in New York, maar de festiviteiten werden luidruchtig verstoord door enkele actievoerders die protesteerden tegen de bont dragende Rihanna. De groep riep leuzen als "Wie moest sterven voor jouw jas?" en "Schaam je Rihanna." De beveiliging moest in actie komen om de demonstranten te verwijderen.

Toen de rust weer terug was gekeerd konden honderden fans de parfum van Rihanna uitproberen. "Geur is iets dat je verbindt met een bepaalde tijd, een herinnering, een plek, een persoon", vertelde Rihanna aan E! News. Voor de zangeres is parfum een serieuze zaak: "Er was zelfs een moment dat mijn visagiste een parfum droeg die ik altijd bij mijn ex op had. Ik zei: ik weet niet wat je op hebt, maar draag het morgen niet want ik wil er niet aan denken." Voor haar eigen parfum wil ze een vrolijke stemming bewerkstelligen. "Dit luchtje is voor een vrolijke, flirterige stemming."

Rihanna was even eerder al aanwezig in New York voor een trouwerij van een vriendin. Ze moest daardoor de MTV Music Video Awards missen, maar had wel de televisie aan staan om haar goede vriend Kanye West te zien speechen. Rihanna is er dan ook helemaal voor dat Kanye president wordt. "Mensen stemmen voor Trump, waarom zou je dan niet stemmen voor Kanye?", meldt ze aan Entertainment Tonight. "Ik ben echt heel enthousiast over zijn speech. Zijn speech was geweldig."

Actievoerders verstoren parfumfeestje Rihanna
Actievoerders verstoren parfumfeestje Rihanna (Foto: BuzzE)

President Guatemala verliest onschendbaarheid

Een flinke tegenslag voor de president van Guatemala. Otto Perez Molina is zijn onschendbaarheid kwijt. Het Congres in het Centraal-Amerikaanse land stemde daar dinsdag unaniem mee in. Daarmee is de weg vrij voor justitie om Perez aan te klagen in een grote fraudezaak.

Een eerdere poging om zijn immuniteit af te nemen, kon niet op genoeg steun rekenen. Nu stemden alle 132 aanwezige leden van het Congres voor. 26 waren niet aanwezig.

Vorige week gaf het Hooggerechtshof van Guatemala toestemming voor een onderzoek naar Perez. Importeurs zouden smeergeld hebben betaald aan functionarissen, om zo onder het betalen van importheffingen uit te komen. Perez zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

President Guatemala verliest onschendbaarheid
President Guatemala verliest onschendbaarheid (Foto: ANP)

Vluchtelingen ontdekt in bestelbus Wenen

De politie in Wenen heeft 24 Afghaanse vluchtelingen ontdekt in een bestelwagen. Ze zijn bevrijd en maken het goed, liet de Oostenrijkse politie dinsdagavond weten. Waarschijnlijk kwam de bestelbus uit Hongarije. Het voertuig was helemaal afgesloten: frisse lucht was er voor de vluchtelingen niet.

De schuifdeur van het voertuig was van binnenuit dicht gelast en de achterdeur aan de buitenkant afgesloten. De vluchtelingen hadden de wagen in nood volgens de politie niet kunnen verlaten. Een woordvoerder omschreef de laadruimte als erg klein. Toch was er volgens hem geen direct levensgevaar, omdat de gezondheid van de Afghaanse jongeren goed was.

Vorige week werden in Oostenrijk in een vrachtwagen uit Hongarije de lichamen van meer dan zeventig vluchtelingen ontdekt. De truck was achtergelaten langs de weg met de vluchtelingen in het laadruim, die toen vermoedelijk al dood waren.

Vluchtelingen ontdekt in bestelbus Wenen
Vluchtelingen ontdekt in bestelbus Wenen (Foto: ANP)

Naaktfoto's 20-jarige Angelina Jolie te koop

Mocht je nog ergens een zak met geld hebben liggen en fan van Angelina Jolie zijn, grijp dan nu je kans. Een galerie verkoopt namelijk een zeldzame serie zwart-wit foto's van een naakte 20-jarige Angelina Jolie. Dat meldt Daily Mail.

De kunstzinnige foto's werden in 1995 genomen door fotograaf Kate Garner. Op een van de foto's verbergt een bleke Angelina haar lichaam achter haar blote benen terwijl ze in de lens staart. De foto's zijn te koop voor 1800 pond (omgerekend 2400 euro).

Ten tijde van de fotoshoot maakte de actrice furore in Hollywood met films zoals Hackers en Foxfire. Inmiddels timmert ze hard aan de weg als regisseur. Later dit jaar verschijnt By the Sea, waarin ze tevens samen met haar man Brad Pitt de hoofdrol speelt.

Naaktfoto's 20-jarige Angelina Jolie te koop
Naaktfoto's 20-jarige Angelina Jolie te koop (Foto: BuzzE)

Passagiers vast in Eurostar om migranten op spoor

Het is weer eens raak bij de kanaaltunnel. Honderden treinreizigers hebben uren vastgezeten in Eurostar-treinen nadat werd omgeroepen dat migranten in Calais op het spoor bij de Kanaaltunnel liepen. Ze zouden hebben geprobeerd om aan boord van de treinen te klimmen.

Vier van de vijf gestrande treinen zouden naar Londen gaan. De vijfde stond aan de Britse kant van de tunnel en had Parijs als bestemming. Eurostar meldde dat drie treinen uiteindelijk woensdag aan het begin van de nacht naar Londen zijn vertrokken. De andere twee zijn teruggekeerd naar Parijs en Londen.

In de treinen die bij Calais stilstonden werden passagiers opgeroepen om stil te zijn en goed te luisteren of ze mensen op het dak van de trein hoorden klimmen. Binnen was het onaangenaam: er was geen stroom, waardoor het warm en donker was.

Miley Cyrus masturberend in tijdschrift

Dat Miley Cyrus zich al niet schaamde om zich schaars gekleed te vertonen wisten we al, maar nu doet ze er nog een schepje bovenop. In de nieuwe editie van het tijdschrift Interview zijn screenshots te zien van een ondeugende videochatsessie.

Bij de ontspoorde jongvolwassene is niets normaal, dus ook de chat met modefotograaf Mert Alas. Daarin is niet alleen het blote bovenlijf van de popster te zien, ook neemt ze masturberende poses aan. Verder is ze te zien met haar gitaar en likt ze haar vloer.

De zangeres rekent graag af met conventies. Enkele dagen voordat ze in weinig verhullende kleding op de MTV Video Music Awards verscheen gaf ze toe panseksueel te zijn en zich dus voelt aangetrokken tot iedereen ongeacht geslacht of seksuele identiteit. "Ik ben 22, ik heb dates, maar ik verander mijn stijl om de twee weken", vertelde Miley aan Elle. Onlangs werd ze zoenend gespot met model Stella Maxwell. "Ik ben er heel open over, ik ben panseksueel. Maar ik heb nu geen relatie."

Klik hier voor de NSWF foto's.

Miley Cyrus masturberend in tijdschrift
Miley Cyrus masturberend in tijdschrift (Foto: BuzzE)

Beroemdheden staan model voor goed doel

Modeontwerper Alexander Wang heeft een grote groep beroemdheden gestrikt om model te staan voor een collectie voor de stichting DoSomething.

Onder anderen Kim Kardashian, Kanye West, Rod Stewart, Pamela Anderson, Cara Delevigne, Kate Moss, Tyga, Kristen Wiig en The Weeknd zijn in de campagne te zien met kleding met daarop de tekst Do Something.

De stichting steunt allerlei lokale campagnes die strijden tegen uiteenlopende zaken als zwerfafval, pesten en roken.

Laatste reviews en specials
review
The Lion King (2019)
special
Opinie: Nintendo Switch Lite is een slechte deal
special
De Landmacht en FOK! schieten met scherp deel II
special
Dagje weg met DJMO #1 - Loosdrechtse Plassen
review
Crash Team Racing: Nitro Fueled
special
Interview Sascha Faber (marketing manager MSI)
©FOK.nl e.a.