Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta

Wielrenner Tom Dumoulin stond al chagrijnig bij de teambus toen hij woensdag hoorde dat hij de rode leiderstrui in de Ronde van Spanje mocht aantrekken. De 24-jarige Limburger van Giant-Alpecin finishte in de vlakke vijfde etappe van de Vuelta zes seconden voor de vorige leider Johan Esteban Chaves en kreeg daarmee precies één seconde voorsprong op de Colombiaan van Orica-GreenEdge.

"Ik was boos op mezelf dat ik John Degenkolb niet aan de ritwinst kon helpen", zei Dumoulin na de etappe waarin zijn Duitse ploeggenoot in de sprint werd verslagen door de Australiër Caleb Ewan. "Eigenlijk had ik vandaag twee doelen: de rode trui en John aan de ritzege helpen. Eén van de twee is dus in elk geval gelukt. Dat is mooi voor het team. Voor John komen er nog genoeg kansen."

Na het mislopen van de gele trui in de Tour de France, waar hij na een val uitviel, is de rode trui een welkome revanche. "Van de mislukte Tour heb ik twee weken moeten herstellen, maar daarna kwam het besef om sterker terug te komen. We hebben hard gewerkt en ik voel me goed. Vooraf was de tijdrit in de derde week mijn doel, maar nu probeer ik de trui zo lang mogelijk vast te houden."

Zware ritten

Of hij de rode trui langer kan behouden dan de laatste Nederlander in een leiderstricot in een grote ronde moet vrijdag blijken. Bauke Mollema moest de trui in de Vuelta van 2011 na een dag alweer afstaan. Vrijdag staat een heuvelachtige rit van 200 kilometer op het programma met aankomst op een klim van de derde categorie. " Ik geef de trui niet zomaar weg. Natuurlijk komen er een paar zware ritten aan, maar ik zal 'm verdedigen."

Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta
Dumoulin verrast door leiderstrui Vuelta (Foto: ANP)