'Bolt en Gatlin in supervorm voor WK'

Vlak voor het WK atletiek in Beijing, dat komende zaterdag begint, lijkt de psychologische oorlogsvoering tussen de twee absolute topfavorieten op gang te zijn gekomen. Uit de kampen van zowel Usain Bolt als Justin Gatlin komen berichten dat de twee in weergaloze vorm zouden zijn, zelfs goed genoeg om het wereldrecord van Bolt serieus te bedreigen.

Bolt liep in de WK-finale van 2009 op de 100 meter naar een tijd van 9,58 seconden. Slechts twee keer werd de grens van 9,70 sindsdien geslecht: Bolt liep in 2012 in 9,63 naar olympisch goud, landgenoot Yohan Blake won ruim twee weken later de Diamond League in Lausanne in 9,69, wat overigens nog altijd de snelste tijd ooit is met tegenwind. 

Matt Majendie van The Independent meldt op Twitter dat de berichten uit het Jamaicaanse trainingskamp zeggen dat Bolt weer in de vorm is van de Olympische Spelen van 2012. Men zou verwachten dat het sprintfenomeen laag in de 9,6 gaat lopen op de 100 meter en in de 19,4 op de 200 meter. Op de dubbele afstand heeft hij met 19,19 ook het wereldrecord in handen, eveneens gelopen op het WK van 2009 in Berlijn.

Over Gatlin komen nog sterkere berichten naar buiten, hoewel getwijfeld kan worden aan de juistheid daarvan. Zo zou hij in de afgelopen weken in trainingen regelmatig in de 9,4 seconden gelopen hebben over 100 meter. Er wordt een manier van timen gebruikt waarbij de reactiesnelheid niet meegenomen wordt, waardoor zijn tijden omgerekend kunnen worden naar grofweg in de 9,5 seconden.

Of Gatlin, al twee keer geschorst vanwege doping, en Bolt inderdaad dergelijke tijden kunnen lopen zal zaterdag en zondag duidelijk worden. De Amerikaan heeft met 9,74, 9,75 (twee keer) en 9,78 seconden wel de vier snelste, legale seizoenstijden van het jaar op zijn naam staan. Zondag om 15.15 uur Nederlandse tijd wordt de finale van de 100 meter gelopen met het duel waar al erg lang naar uitgeken wordt.

 

Gatlin weet hoe het is om onder de 9,5 seconden te lopen. Tijdens een Japanse spelshow kwam hij al eens tot 9,45, maar dat was met 20 meter per seconde rugwind door de grote ventilatoren, waar 2 meter per seconde is toegestaan om een tijd in de recordboeken te krijgen (Bron: YouTube)