Olympisch kampioene Londen 2012 moet goud inleveren

De Turkse atlete Asli Cakir Alptekin mag zich vanaf maandag officieel geen olympisch kampioene op de 1500 meter meer noemen. De hardloopster moet op basis van verdachte waarden in haar biologisch paspoort haar olympische gouden medaille inleveren, na enkele jaren juridisch touwtrekken.

Al in mei 2013 kwam naar buiten dat Cakir Alptekin onder vuur lag vanwege verdachte bloedwaarden. De Turkse, die eerder al twee jaar geschorst was geweest, zou een levenslange schorsing boven het hoofd hangen. In december 2013 verklaarde de Turkse atletiekbond haar weinig verrassend onschuldig, maar wereldatletiekfederatie IAAF ging in beroep tegen die beslissing. De zaak kwam uiteindelijk neer bij sporttribunaal CAS, dat maandag verklaarde akkoord te gaan met een afspraak tussen de IAAF en Cakir Alptekin: al haar resultaten vanaf 29 juli 2010 worden geschrapt en ze wordt voor acht jaar geschorst. Sinds de Spelen van 2012 was de Turkse al niet meer in actie gekomen.

Het eerste geschrapte resultaat op een kampioenschap is haar vijfde plek op het EK van 2010. Vervolgens wordt haar gouden medaille van de Universiade van 2011 afgepakt, met een opvallend resultaat als gevolg: de Duitse Denise Krebs en Chinese Liu Fang eindigden er op de vijfde en zesde plek op de 1500 meter, maar zijn door drie schorsingen inmiddels opgeschoven naar zilver en brons. Ook de bronzen medaille van het WK indoor van 2012 wordt Cakir Alptekin afgepakt. Natalia Kareiva uit Wit-Rusland werd vierde, maar ook zij is haar resultaat vanwege doping al kwijt. De bronzen medaille gaat nu naar de Française Hind Déhiba, die overigens ook al twee jaar geschorst is geweest.

Cakir Alptekin vol ongeloof over haar gouden olympische medaille. Het ongeloof blijkt drie jaar later terecht (Foto: Getty)

De volgende medaille op het lijstje is de gouden medaille van het EK 2012 in Helsinki. Cakir Alptekin versloeg daar haar landgenote Gamze Bulut, die nu het goud zal krijgen. Anna Mischenko uit Oekraïne gaat van brons naar zilver, terwijl de Spaanse Nuria Fernandez brons lijkt te krijgen. Zij eindigde als vijfde, maar de Russische Ekaterina Gorbunova, die vierde werd, is haar resultaten ook al kwijt.

Het klapstuk is uiteraard de gouden medaille van de Olympische Spelen van 2012, waar Cakir Alptekin nogmaals landgenote Bulut versloeg. Maryam Yusuf Jamal pakte namens Bahrein brons, wat nu zilver wordt. Tatyana Tomashova stijgt namens Rusland van de vierde naar de derde plek en krijgt dus het brons. Tomashova won in 2004 al olympisch zilver, en zat twee jaar voor de Spelen in Londen een tweejarige schorsing uit.

De uitslagen zijn daarmee nog altijd niet definitief, want ook de Turkse Bulut ligt onder vuur en is voorlopig geschorst vanwege problemen met haar biologisch paspoort. Het zou dus zomaar kunnen dat de gouden medailles van het EK 2012 en de Spelen van datzelfde jaar opnieuw van eigenaar moeten veranderen. Als dat gebeurt komt er een stukje sportgeschiedenis bij: Jamal won in Londen al de eerste olympische medaille ooit voor Bahrein, en zou - als ook Bulut uit de uitslag geschrapt wordt - zelfs het eerste goud ooit kunnen winnen, of gewonnen kunnen hebben.

De olympische finale van de 1500 meter in Londen, bol van vrouwen die een schorsing achter de rug hadden, inmiddels geschorst zijn of nog altijd een schorsing boven het hoofd hangt (Bron: YouTube)