Populariteit Poetin naar ongekende hoogte

De populariteit van president Vladimir Poetin onder de Russische bevolking was nog nooit zo groot als deze maand, 89 procent. Dat zegt het onafhankelijke onderzoeksinstituut Levada op basis van een landelijke peiling onder 1600 Russen. Het onderzoek heeft een foutenmarge van 3,4 procent.

Door de gekelderde olieprijzen en de economische en financiële sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie vanwege de inlijving van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne is de Russische economie onder Poetin in een recessie geraakt. Dat heeft vooralsnog geen gevolgen voor de populariteit van de president.

Veel waarnemers schrijven dit toe aan de consequent positieve verslaggeving over zijn bezigheden door de staatstelevisiestations en andere door het Kremlin beheerste media, waarin de crisis in Oekraïne wordt uitgelegd als onderdeel van westerse inspanningen om Rusland te verzwakken. De televisiepropaganda is volgens Levada-directeur Leg Goedkov de voornaamste factor achter de populariteit van Poetin.

"Dit is een zeer agressieve en valse propaganda", zei Goedkov. "Alle alternatieve kanalen en daarmee alle alternatieve zienswijzen en beoordelingen worden uit de publieke sfeer gedrukt."

Ondanks de recessie wil Poetin in de komende vijf jaar meer dan 360 miljard euro spenderen aan nieuwe oorlogsschepen, gevechtsvliegtuigen, raketten, tanks en andere wapens. Op een bijeenkomst in het Kremlin met afgestudeerden van Russische militaire academies zei Poetin donderdag dat Rusland een sterke krijgsmacht met moderne wapens nodig heeft om zijn 'soevereiniteit en territoriale integriteit' te garanderen. Hij zei dat Rusland geen agressieve bedoelingen heeft en geschillen 'uitsluitend met politieke middelen, met eerbiediging van het volkenrecht en de belangen van andere landen' probeert op te lossen.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)