Chaos op Franse wegen door taxiprotesten

Taxichauffeurs hebben donderdag in heel Frankrijk protestacties gehouden tegen de private taxidienst Uber. Auto's van Uber-chauffeurs werden vernield, autobanden werden in branden gestoken en in sommige gevallen richtten de taxichauffeurs hun woede zelfs op Uber-chauffeurs en hun passagiers.

De chauffeurs zijn woest: zij vinden dat Uber de klassieke taxidiensten uit de markt prijst. Gewone Franse taxichauffeurs zijn tienduizenden euro's kwijt aan vergunningen om überhaupt de weg op te mogen. De goedkoopste dienst van Uber, Uber Pop, is al verboden maar de duurdere dienst van het bedrijf is nog wel legaal.

Op de ringweg van Parijs kwam de oproerpolitie eraan te pas om de betogers te verjagen. De demonstranten slaagden er wel in autobanden midden op de weg in brand te steken en de op- en afritten te blokkeren.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve wil alle diensten van Uber zo snel mogelijk in de ban doen, maar riep donderdag ook op tot een einde aan het geweld tegen Uber-chauffeurs. De afgelopen week werden bijna honderd Uber-chauffeurs aangevallen, soms met passagiers in hun auto. Een geïrriteerde passagier die zich positief uitliet over Uber moest dat bekopen met een blauw oog.

Een woordvoerder van Uber had geen goed woord over voor de acties. "Dit zijn mensen die concurrentie koste wat kost willen tegenwerken. Wij zijn slechts het symptoom van een slecht georganiseerde markt", aldus de woordvoerder.

Serge Metz, de directeur van taxibedrijf G7, erkent dat er ruimte voor verbetering is in de klassieke taximarkt, maar voegde eraan toe dat zijn chauffeurs het leven onmogelijk wordt gemaakt door oneerlijke concurrentie. "Dit is de eerste keer dat een bedrijf zo cynisch is dat in elk land waar het actief is de wet openlijk wordt genegeerd. In plaats daarvan wordt met een leger van lobbyisten en advocaten geprobeerd de wet aan te passen."

Chaos op Frnase wegen door taxiprotesten (Foto: Novum)
Chaos op Frnase wegen door taxiprotesten (Foto: Novum)