Eerste dienst in kerk Charleston na schietpartij

In de Emanuel African Methodist Episcopal-kerk in Charleston is zondag de eerste dienst gehouden sinds een jonge blanke racist negen zwarte leden van de kerk doodschoot tijdens een Bijbelstudiebijeenkomst. Politieagenten in uniform zorgden voor extra beveiliging, terwijl de kerkgangers huilden, baden en zongen. De kerk zat zo vol, dat mensen de dienst buiten in de zinderende hitte moesten volgen.

"Het is moeilijk geweest, zwaar en sommigen van ons zijn ronduit kwaad, maar gedurende dit alles heeft God ons ondersteund en ons aangemoedigd. Laten wij nooit moe worden goed te doen", zei de nieuwe leider van de kerk, Norvel Goff. Zijn voorganger als hoofdpastor van 'Mother Emanuel', zo genoemd omdat het een van de oudste zwarte kerkgenootschappen in South Carolina is, Clementa Pinckney, was een van de negen slachtoffers. Behalve pastor van Pinckney ook lid van de Senaat van South Carolina.

"Het bloed van de '9 van Mother Emanuel' verlangt van ons dat wij ons inzetten voor gerechtigheid, niet alleen in deze zaak, maar ook voor degenen die in de marge van het bestaan leven, degenen die minder fortuinlijk zijn dan wij, dat wij op het slagveld blijven totdat er geen strijd meer is die gestreden hoeft te worden'", zei Goff.

De gouverneur van South Carolina, Nikki Haley, en de burgemeester van Charleston, Joseph Riley, woonden de dienst bij. In Charleston en andere plaatsen zijn verschillende bijeenkomsten gepland om de slachtoffers te gedenken. Zij werden doodgeschoten door de 21-jarige Dylann Roof, die een tijdje bij de Bijbelstudiegroep had gezeten voordat hij zijn wapen trok en de mensen neerschoot omdat zij zwart waren. Zo is een solidariteitsbijeenkomst gepland op de Arthur Ravenel-brug, genoemd naar een lid van het deelstaatparlement en voorvechter van de vlag van de Geconfedereerde staten uit de Amerikaanse burgeroorlog.

Van Roof zijn verschillende foto's opgedoken met die vlag in zijn handen. Die vlag wappert ook bij de officiële regeringszetel in South Carolina. Mitt Romney, de president van de Republikeinse partij in 2012, heeft opgeroepen de vlag onmiddellijk te verwijderen, omdat veel mensen die zien als een 'symbool van rassenhaat'. De belangrijkste kanshebbers op de Republikeinse presidentsnominatie voor de verkiezingen van volgend jaar willen echter hun vingers niet aan de kwestie branden.