Chauffeur campagnebusje Turkse HDP doodgeschoten

De chauffeur van een campagnebusje van de pro-Koerdische Turkse Democratische Volkspartij (HDP) is om het leven gekomen toen zijn voertuig woensdagavond in de provincie Bingol onder vuur werd genomen. De autoriteiten stellen een onderzoek in.

Onlangs raakten zes mensen gewond door bomexplosies bij kantoren van de HDP in Adana en Mersin. De HDP wordt vaak door aanhangers van de regerende AK-partij en nationalisten beschuldigd van banden met Koerdische rebellen.

De HDP trekt ook veel linkse kiezers in Turkije. De partij zal naar verwachting een belangrijke rol vervullen in de algemene verkiezingen van zondag. Als de HDP de kiesdrempel van tien procent van de stemmen haalt, kan zij een zogenoemde supermeerderheid van de AKP voorkomen. Dat zal dan een streep zijn door de ambities van de AKP om de grondwet te wijzigen en een systeem in te voeren waardoor president Recep Tayyip Erdogan meer macht krijgt dan het parlement.

Geweld treft niet alleen de HDP in de aanloop naar de verkiezingen. Enkele dagen geleden kwamen in het zuidoosten van Turkije twee aanhangers van een kleine islamistische partij om in een gevecht met aanhangers van een Koerdische partij. Een AKP-kandidaat werd neergestoken in Adana en in dezelfde stad kreeg een oppositiekandidaat een kogel in een knie. Een onafhankelijke kandidaat in Gaziantep die sinds vier dagen werd vermist, werd donderdag gevonden op een snelweg; hij zei te zijn ontvoerd, meldt het staatspersbureau Anadolu. Over hun motief werd niets gezegd.