Extremist Boston wilde Pamela Geller doden

De 26-jarige moslimextremist die dinsdag door de politie in Boston werd doodgeschoten, had grootse plannen. Hij wilde activiste Pamela Geller onthoofden, meldt CNN. Geller organiseerde de bijeenkomst in Garland waar vorige maand twee mannen het vuur openden, kort nadat spreker Geert Wilders was vertrokken.

De politie hield beveiligingsmedewerker Usaamah Rahim al langere tijd in de gaten. Uit gegevens van internetwinkel Amazon bleek dat Rahim messen had gekocht. De FBI onderschepte telefoongesprekken waarin hij met een vriend plannen besprak om Pamela Geller te onthoofden. Maar dat bleek niet eenvoudig. 'Zo lang kan ik niet wachten', zei Rahim.

Daarom besloot hij zich op de politie te richten. 'Ik ga achter die jongens in het blauw aan, omdat zij het makkelijkste doelwit zijn', zei hij. Niet veel later kwamen agenten hem op straat tegen. Hij trok een mes toen agenten hem aanspraken, waarop hij werd doodgeschoten.

Wilders
De 56-jarige Pamela Geller geldt als een geestverwant van Geert Wilders. Ze is voorzitter van het American Freedom Defense Initiative. Geller organiseerde de expositie van Mohammed-cartoons op 3 mei in Garland (Texas), waar Geert Wilders de belangrijkste spreker was. Kort nadat Wilders was vertrokken, openden twee mannen het vuur. Ze werden doodgeschoten.

Geller, die tegenwoordig een leger van beveiligers om zich heen heeft, reageerde tegenover CNN op de berichtgeving. 'Ze hadden het op mij gemunt omdat ik de islamitische wetten tegen godslastering heb overtreden. Ze willen iedereen doden die niet hun bevelen opvolgt en die niet vrijwillig gehoorzaamt aan hun wetten. Verzetten we ons tegen deze wreedheid of buigen we het hoofd en houden we voortaan onze mond?'