Doodstraf voor pleger aanslag marathon Boston

Dzjochar Tsarnajev, die samen met zijn broer een bomaanslag pleegde bij de eindstreep van de marathon van Boston, is ter dood veroordeeld. De jury kwam vrijdag, na veertien uur beraad, unaniem tot dat oordeel.

Dzjochar en zijn oudere broer Tamerlan lieten op 15 april 2013 twee van snelkookpannen gemaakte bommen ontploffen bij de eindstreep van de marathon. Er vielen drie doden en meer dan 260 mensen raakten gewond. Tijdens de klopjacht die volgde schoten de broers een politieagent dood.

De 21-jarige Dzjochar is veroordeeld voor meer dan dertig vergrijpen. Voor zeventien van die delicten kon hij de doodstraf krijgen.

De verdediging van Dzjochar Tsarnajev heeft tijdens de rechtszaak geprobeerd het grootste deel van de schuld in de schoenen van Tamerlan te schuiven. Die zou zijn geradicaliseerd en zijn beïnvloedbare broertje hebben meegesleept in zijn terreurplannen.

Tamerlan kwam enkele dagen na de aanslag, na een klopjacht van reusachtige omvang, om het leven in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar raakte gewond, maar kon worden ingerekend.

Pleger aanslag Boston ter dood veroordeeld (Foto: Novum)
Pleger aanslag Boston ter dood veroordeeld (Foto: Novum)