Zorgen tabaksindustrie om illegale fabrieken

De tabaksindustrie maakt zich zorgen om de toename van illegale sigarettenfabrieken in Nederland. Vorig jaar zijn drie fabrieken ontmanteld. Dat staat in het jaarlijkse Europees onderzoek van KPMG in opdracht van de tabaksindustrie, waar het AD donderdag melding van maakt.

De fabrieken stonden in Aalsmeer, Gronsveld en Giessen. "Door goede controles door de douane hebben we meer vat gekregen op de illegale handel van sigaretten uit China. Maar hierdoor verplaatst het probleem zich naar Europa en ook naar Nederland. In 2013 is er maar een illegale fabriek in Nederland gevonden en nu drie. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling, want de criminaliteit komt hierdoor steeds dichter bij huis'', aldus een woordvoerster van tabaksfabrikant Philip Morris.

Volgens het rapport werden er wel veel minder illegale sigaretten gerookt. In 2014 ging het om 850 miljoen sigaretten, een half miljard minder dan in 2013. Er werden 85 miljoen peuken door de douane onderschept. "We proberen er alles aan te doen om de illegale productie tegen te gaan door zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Maar het is vooral een kwestie van de ordehandhaving om criminelen buiten de deur te houden'', aldus de woordvoerster.