Kremlin bevestigt ontmoeting Poetin en Kerry

Het Kremlin heeft bevestigd dat president Vladimir Poetin dinsdag in Sochi zal zijn voor een ontmoeting met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De Verenigde Staten hadden al wel bekendgemaakt dat het gesprek op de agenda stond, maar Moskou hield tot dusver de boot af.

Kerry komt dinsdagochtend aan in Sochi. Hij wordt niet alleen door Poetin ontvangen, maar ook door zijn ambtgenoot Sergej Lavrov. Het is het eerste bezoek van Kerry aan Rusland sinds de crisis in Oost-Oekraïne begon. De VS en het Westen beschuldigen Rusland ervan de separatisten in Oekraïne in woord en daad te steunen. Rusland ontkent dit.

Sinds het uitbreken van de crisis in Oekraïne zijn de betrekkingen tussen de VS en Rusland ernstig bekoeld. De VS heeft samen met andere westerse landen strenge sancties tegen Rusland ingesteld. Of Kerry's bezoek tot verbetering in de relatie zal leiden is maar zeer de vraag. Het Russische ministerie van buitenlandse zaken liet maandag een verklaring uitgaan waarin het de VS de schuld gaf van de crisis.

"Obama's regering heeft ervoor gekozen de bilaterale betrekkingen terug te schroeven en een koers in te zetten om Rusland op het internationale toneel te isoleren", aldus de verklaring. "De VS hebben geëist dat landen die normaal hun voorbeeld volgen dezelfde vijandige stappen te nemen." Volgens het ministerie is de Oekraïense crisis 'grotendeels uitgelokt door de VS'.

Vladimir Poetin (Foto: Novum)
Vladimir Poetin (Foto: Novum)