'Weglacherige Rutte houdt zich voor de gek met illegalenakkoord'

Premier Mark Rutte snapt dat er heftige reacties zijn gekomen op het akkoord dat de regeringscoalitie sloot over de opvang van illegalen. Gemeenten beseffen volgens hem dat ze het anders moeten gaan doen. "Daarom nemen we ook de tijd tot 1 november om te overleggen met de gemeenten", zei Rutte donderdag in de Kamer.

Dat zogeheten besef is er hoe dan ook lang niet bij alle gemeenten. Onder meer uit Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht klinkt stevige kritiek.

De oppositie in de Tweede Kamer was donderdag echter voornamelijk geïnteresseerd in de vraag of de coalitie nog wel stabiel genoeg is om verder te gaan. CDA-leider Sybrand Buma wees erop dat het kabinet onlangs al twee keer op het randje was, in december over de vrije artsenkeuze en nu over de bed-bad-en-broodregeling.

Maar sommige vraagstukken zijn zo lastig dat ze meer tijd kosten, zei Rutte. Hij benadrukte dat de wil er is om eruit te komen. Buma noemde de premier 'weglacherig' en SP-leider Emile Roemer vond dat de premier zichzelf 'voor de gek' loopt te houden.

Rutte snapt weerstand bij gemeenten
Zo te zien valt er niet heel erg veel te lachen (foto: ANP)