VVD en PvdA schrikken niet van kritiek op illegalencompromis

VVD en PvdA zijn niet geschrokken van de storm van kritiek die is losgebarsten over het akkoord dat zij hebben gesloten over de opvang van illegalen. De Tweede Kamerleden van beide regeringspartijen die zich met asielzaken bezighouden, kunnen zich voorstellen dat de commotie de eerste reflex is en dat er nog onduidelijkheid is over de afspraken en gevolgen.

Gemeenten en burgemeesters zijn nu zelf nog betrokken bij de opvang van illegalen en hebben tijd nodig hebben om na te denken over de gevolgen, zegt VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani. Ook PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken hoort veel zorgen, maar ook onduidelijkheid. Ze snapt dat, maar zegt dat het doel van de gemeenten is dat mensen worden opgevangen. Dat gebeurt volgens het akkoord ook, maar op andere locaties.

Gemeenten
Het kabinet wil dat illegalen straks worden opgevangen in de vijf grote steden en ook nog steeds in Ter Apel. Andere lokale opvangvoorzieningen moeten dicht. Gemeenten die straks toch opvang blijven verzorgen, dreigen te worden gekort op hun budget voor integratie van nieuwkomers.

"Dit akkoord lost onze problemen niet op", aldus Ferd Crone, voorzitter van het stedennetwerk G32 en burgemeester van Leeuwarden. Jan Paternotte van D66 te Amsterdam liet weten dat de hoofdstad het akkoord aan zijn laars zal lappen. "Er moeten straks illegalen uit andere steden naar Amsterdam, die na een paar weken weer op straat worden gezet. Daar zitten wij niet op te wachten."

De Amsterdamse afdeling van D66 wijst er verder op dat illegalen die niet meewerken, niet zullen stoppen met eten. Zo zadel je de samenleving er weer mee op, stelt de partij. Bovendien zouden illegalen die niet terug willen en zij die dat niet kunnen, niet zo makkelijk van elkaar te onderscheiden zijn als het kabinet aanneemt.

Hoorzitting
Ook de Tweede Kamer is krisisch. Volgende week, vermoedelijk dinsdag, zal een hoorzitting worden gehouden over de kwestie, aldus Joël Voordewind van de ChristenUnie. Voordewind wil vooral hulporganisaties en burgemeesters horen uit plaatsen waar de opvang straks dicht moet.

De Raad van State buigt zich volgende maand over de opvang van illegalen. Tot die tijd mogen de gemeentelijke opvangplekken open blijven.

Coalitie schrikt niet van kritiek op illegalencompromis
VVD en PvdA schrikken niet van kritiek op illegalencompromis (foto: ANP)