Stakingen en protesten in Frankrijk

Duizenden Fransen zijn donderdag de straat opgegaan in Parijs en andere steden om te protesteren tegen de regering. Vakbonden hadden mensen opgeroepen het werk neer te leggen en te demonstreren tegen het regeringsbeleid en veel mensen gaven daar gehoor aan.

De betogers hebben een scala aan klachten over het beleid van de onpopulaire regering van president François Hollande. Bezuinigingen, een geplande verhoging van de pensioenleeftijd en hervormingen van het ontslagrecht kunnen op weinig begrip van de bevolking rekenen. De protestacties konden op brede steun onder de bevolking rekenen. Journalisten, artsen, verplegers en docenten waren slechts enkele van de groepen die meededen aan de demonstraties.

Onder anderen luchtverkeersleiders staakten, wat ertoe leidde dat zo'n tweeduizend vluchten werden geannuleerd. De luchtverkeersleiders, die woensdag ook al het werk neerlegden, ageren tegen plannen om hun pensioenleeftijd te verhogen naar 59. De Eiffeltoren bleef ook dicht, omdat de medewerkers zich solidair toonden met de demonstranten.