Clarkson geen presentator meer van Top Gear

Jeremy Clarkson keert niet meer terug als presentator van het populaire Britse programma Top Gear. Het contract van de geschorste presentator wordt niet verlengd, zo liet de BBC woensdag weten.

Clarkson werd ruim twee weken geleden geschorst omdat hij een producer zou hebben uitgescholden en geslagen. Een intern BBC-onderzoek heeft uitgewezen dat hij zich heeft misdragen. De 54-jarige presentator had eerder al waarschuwingen gekregen, inclusief 'een laatste' rond de opnames van een van de meest bekeken televisieprogramma's ooit. Het wordt in bijna de hele wereld uitgezonden, in Nederland door Veronica en in België door Canvas.

BBC-chef Tony Hall zei woensdag dat hij tot zijn grote spijt Clarkson heeft moeten vertellen dat de Britse publieke omroep zijn contract niet verlengt.

Recente opmerkingen van Clarkson over de BBC wekken de indruk dat de presentator hoe dan ook genoeg heeft van de BBC. Maar meer dan een miljoen mensen hebben een online petitie getekend om Clarkson én Top Gear te behouden. Top Gear levert de BBC overigens een vermogen op.

Top Gear houdt naar verwachting in de huidige versie op te bestaan. De andere presentatoren James May en Richard Hammond, willen naar verluidt het programma niet zonder Clarkson voortzetten.

Clarkson heeft zijn bekendheid vooral te danken aan deze tv-show, waar hij voor het eerst in 1988 als presentator aan meewerkte. Hij is ook columnist in Britse kranten. De tv-zender Sky wil Clarkson en de zijnen graag overnemen. De programmanaam Top Gear mogen ze niet 'meenemen'. Top Gear was voor het eerst op de buis op 22 april 1977 bij BBC1 Midlands.

Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)
Jeremy Clarkson (Wikimedia) (Foto: Tony Harrison)