'Jeremy Clarkson zal worden ontslagen'

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson zal door de BBC worden ontslagen, nadat uit onderzoek bleek dat hij een producer van de show heeft aangevallen. Dat schrijft de Britse krant Telegraph, die het rapport zou hebben ingezien. De officiële openbaarmaking wordt in de loop van woensdag verwacht.

Producer Oisin Tymon zou eerst twintig minuten zijn uitgescholden, waarna Clarkson hem ongeveer een halve minuut fysiek mishandelde. Dat gebeurde nadat het hotel geen warm eten meer serveerde en de presentator naar zijn steak and chips kon fluiten.

Volgens de Telegraph zal Lord Hall, de hoogste baas van de omroep, Clarkson bedanken voor zijn werkzaamheden voor de populaire autoshow, maar meedelen dat dergelijk gedrag niet kan worden getolereerd. Het gaat evenwel om een reeks beschuldigingen van beledigingen inclusief racisme, die de BBC er vorig jaar toe noopte de tv-persoonlijkheid een laatste waarschuwing te geven.

"Het is onvermijdelijk dat er een moment komt dat er ergens iemand zal zijn die zich beledigd voelt door wat ik heb gezegd. Dan krijg ik de zak, en dat was het dan", reageerde Clarkson destijds.

Zo zou Clarkson in een kinderrijmpje, zij het mompelend, het 'n-word' hebben gebruikt. Ook zou een Aziaat voor 'slope' (spleetoog) zijn uitgescholden, in een dubbelzinnige verwijzing naar de helling van een brug. En tijdens een ambtenarenstaking stelde Clarkson dat stakers hun huizen uitgesleept moesten worden en voor de ogen van hun families worden doodgeschoten.

Door dergelijke incidenten kwam het doen en laten van de presentator steeds meer onder een vergrootglas te liggen, en werd zijn positie bij de BBC steeds wankeler. Volgens de Telegraph wil de omroep ook zonder Clarkson met Top Gear doorgaan, en wordt radiopresentator Chris Evans getipt als zijn opvolger. Van Clarkson zelf wordt gespeculeerd dat hij naar Netflix verkast. Als straks teminste blijkt dat de krant het bij het rechte end had.

Jeremy Clarkson
Jeremy Clarkson (foto: Tony Harrison, CC-BY-SA-2.0)