Duits passagiersvliegtuig neergestort in Franse Alpen

In het zuiden van Frankrijk is dinsdag een vliegtuig van Germanwings, een dochtermaarschappij van Lufthansa, neergestort. Het zou gaan om een Airbus A320 die neergestort is in het Alpengebied.

De A320 is een passagiersvliegtuig met een capaciteit van 174 personen. Aan boord bevonden zich waarschijnlijk 142 passagiers en zes bemanningsleden, aldus de Daily Mail.

De eerste brokstukken van het toestel van vlucht 4U9525 zouden al zijn gevonden in de buurt van Prads-Haute-Bléone even ten noorden van Digne-les-Bains. Het toestel stamt uit 1990.

De vlucht was onderweg van Barcelona naar Dusseldorf en verdween rond 11.00 van de radar. De maatschappij heeft laten weten zo snel mogelijk met een statement te komen.

Omdat de brokstukken op zo'n 2700 meter hoogte liggen is het erg lastig om de rampplek te bereiken. De omstandigheden doen echter vermoeden dat er geen overlevenden zijn. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zoekt uit of er mogelijk ook Nederlanders aan boord waren.

Reactie François Hollande
De Franse president François Hollande vreest dat waarschijnlijk niemand het ongeluk met de Airbus in de Franse Alpen heeft overleefd. Dat heeft hij dinsdag in een korte verklaring in Parijs gezegd.

Volgens ZDF waren er 42 Spanjaarden aan boord van het ramptoestel. Volgens vliegtickets.nl had zeker één Nederlander een ticket gekocht voor de vlucht.

Reactie Lufthansa (moedermaatschappij van Germanwings)
Luchtvaartmaatschappij Lufthansa weet nog niet wat er precies is gebeurd met vlucht 4U 9525. Directeur Carsten Spohr laat via het twitteraccount van de maatschappij weten dat zijn diepste medeleven uitgaat naar de families en vrienden van de passagiers en de bemanning aan boord van het toestel. "Als onze angsten worden bevestigd, dan is het een donkere dag voor Lufthansa. We hopen overlevenden te vinden.''

Update 13.30 uur:
Germanwings heeft de crash nu zelf bevestigd, maar spreekt van 144 passagiers en 6 bemanningsleden, er waren dus twee mensen meer dan tot nog toe werd aangenomen.

Update 14.00 uur:
NRC weet te melden dat een geplande staking van de Franse luchtleiding is afgelast. De vakbond SNCTA annuleert een staking wegens deze vliegramp. De staking van de luchtverkeersleiders was voor woensdag tot en met vrijdag gepland.

Een eerste reactie van Rutte: Het is een afschuwelijk bericht dat natuurlijk ook in ons land hard binnenkomt bij heel veel mensen.
Verder zei de Minister President dat onduidelijk is of er Nederlanders aan boord waren. Vliegtickets.nl meldde wel dat één Nederlander een ticket had geboekt op deze vlucht maar dat nog onduidelijk is of dit ticket ook geconcumeerd is.

Ook meldt NRC dat op Twitter ondertussen foto's en een filmpjes opduiken waarop de crash te zien zou zijn. Deze zijn niet echt maar van mensen die graag een graantje inkomsten mee willen pikken via de crash.

Refdag meldt dat er om 15.00 uur een persconferentie gegeven zal worden door Germanwings.

Update 14.25 uur:
De NOS bericht dat er slecht weer is voorspeld voor de locatie van het ongeluk. Tevens bestaat er lawinegevaar vertelde een lokale berggids. De rampplek is sowieso al niet bereikbaar via wegen, 'het is heel ruig terrein' weet de lokale berggids.
Indien het slechte weer doorzet kunnen helikopters de crashsite niet bereiken. Op het moment van de ramp was het weer nog goed.

Germanwings en moedermaatschappij Lufthansa hebben uit solidariteit de kleuren in de logos van hun Twitter aangepast naar zwart-wit.

Update 15.05 uur:
In tegenstelling tot wat de Franse minister van Transport, Alain Vidalies, eerder vandaag verklaarde, is er geen noodsignaal verstuurd vanuit het vliegtuig. Dat heeft de Civiele Luchtvaartautoriteit gemeld aan het Franse persbureau AFP. "Er is geen noodsignaal verstuurd. De luchtvaartcontrole heeft het vliegtuig als in gevaar aangemerkt nadat er geen contact meer met het toestel was."

Diverse bronnen melden dat er een schoolklas aan boord van het gecrashte toestel was. Het zou gaan om zestien leerlingen en twee docenten van het Joseph-König-Gymnasium. Ze deden mee aan een uitwisselingsprogramma met het instituut Giola de Llinars del Vallès in Barcelona.

Update 15.55 uur:
Germanwings heeft zojuist een persconferentie gehouden betreffende het ongeluk. Het toestel is op de juiste vluchthoogte geraakt, maar kon deze slechts één minuut vasthouden. Vervolgens raakte het vliegtuig in een duikvlucht van acht minuten waarna het om 10.53 uur van de radar verdween.

Het vliegtuig heeft eerder op de dag al een vlucht gemaakt en heeft gisteren nog routineonderhoud door Lufthansa gehad in Düsseldorf. De piloot die het vliegtuig bestuurde was al ruim tien jaar in dienst van de maatschappij. Momenteel zijn er onderzoeksteams van Lufthansa, Germanwings en Airbus onderweg naar de plek van het ongeval voor onderzoek.

Update 16.06 uur:
Gilbert Sauvan, raadsvoorzitter van het departement Alpes-de-Haute-Provence, heeft tegenover het Franse Les Echos gemeld dat het vliegtuig 'volledig gedesintegreerd' is, waarbij hij zich baseert op helikopterbeelden. "De grootste wrakstukken lijken niet groter te zijn dan een auto", aldus Sauvan. "Bovendien is het gebied zonder helikopters volledig onbereikbaar". De raadsman wist verder te melden dat vele honderden hulpverleners zich verzamelen in het nabijgelegen dorpje Seyne-les-Alpes.

Tegenover een lokaal radiostation in de Haute-Provence liet luitenant-kolonel Jean-Paul Bloy van de politie van Hyères weten dat het mogelijk enkele dagen kan duren voordat alle lichamen geborgen zijn uit het rampgebied. Net als Sauvan zegt ook Bloy dat het gebied nauwelijks te bereiken is. Een inwoner van het dorpje Le Vernet vertelde tegenover media dat hij de politie naar een plek bracht waarvandaan wrakstukken te zien waren. "Ik heb er absoluut geen twijfel over dat het vliegtuig tegen de bergwand gevlogen is", zegt de inwoner nog.

Update 17.40 uur:
Ook de Verenigde Staten hebben zich laten horen. President Obama heeft aangeboden te helpen bij de nasleep van het ongeluk. Volgens de VS zijn er geen aanwijzingen voor een terroristische aanslag.

Langzaam komen nu ook de eerste echte beelden binnen van de locatie waar het vliegtuig is neergestort.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels bevestigd dat er inderdaad één Nederlandse vrouw van 20 jaar aan boord was.

Update 19.15 uur:
Er zijn beelden vrijgegeven van de plaats waar het vliegtuig is neergestort, gefilmd vanuit een helikopter van FranceTV. Veel lijkt er niet meer van over te zijn en het is dan ook maar de vraag of alle slachtoffers gevonden en geborgen kunnen worden. Wel is er één van de zwarte dozen gevonden, deze zou inzicht kunnen geven over de toedracht van het ongeluk

Germanwings
Germanwings