Ex-VVD-raadslid nog een week in de cel

Ex-VVD-raadslid Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht moet nog een week in de cel blijven zitten. Volgende week donderdag wordt haar voorlopige hechtenis geschorst, maar er zijn nog voldoende ernstige bezwaren tegen de oud-politica die moeten worden onderzocht. Als ze wordt vrijgelaten uit de gevangenis, blijft ze nog wel verdachte.

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Utrecht donderdag beslist, aldus een woordvoerster. De advocaat van de oud-fractievoorzitter van de VVD vroeg vorige week al om vrijlating van de Maarssense vrouw.

De Kruif zit al drie weken vast als verdachte in een omvangrijk onderzoek naar hennepteelt en witwassen. In dat onderzoek zijn nog zeven mensen gearresteerd. Tijdens het maandenlange onderzoek naar de zaak is de telefoon van De Kruif getapt door de recherche. Via de tap ontdekte de politie dat zij informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester voor Stichtse Vecht zou hebben gelekt aan een partijgenoot, die dat weer doorspeelde aan een kandidaat voor de functie.

De Kruif, die deze week besloot om als politica te stoppen, is ook voor het lekken gearresteerd, maar daarvoor zit zij niet in de cel. Ook naar de VVD'ers die de vertrouwelijke informatie van haar kregen doet Justitie onderzoek. Het zou gaan om oud-wethouder Piet Ploeg van Stichtse Vecht en Rob Bats, oud-burgemeester van het Groningse Haren.